Monday, July 17, 2017

Percutian ke Seoul, South Korea - Preparation (Part 1)

Hello there.

Anyway, marilah kita update tentang percutian ke Seoul, South Korea pada bulan March yang lalu. Erk, what? March? Sekarang dah July babe. Hari ni rasa free sikit, jadi mari kita mulakan.

Alkisah, lama kami buat preparation nak ke sana. Setahun! Walaupun tanpa tour guide, takkan la nak amalkan konsep redah je kan? Kalau single, boleh la redah. Apabila dalam group ni ada anak kecil dan warga emas, kita mesti nak kena pastikan ilmu penuh di dada. Kalau sesat, kan susah.Preparation tu jadi lama sebab kami pergi tanpa tour guide.

Dah lama dah plan nak berjalan dengan bestfriend ni. Dari tiada anak, sampai la anak berderet (dia la, bukan diriku ini.. hehehe), akhirnya kami kata "Okay, lets proceed". Seoul menjadi destinasi pertama kami kerana... entah la, lupa sudah. Maybe sebab dekat? Kalau NZ, jauh sangat pulak. Jadi dari awal tahun 2016, dah mula kumpul pelbagai info tentang Seoul.


ITINERARY

Contoh itinerary yang kami buat. Itinerary yang sentiasa berubah.
 
Believe me, korang takkan sesat kat Seoul tu. Mulakan dengan susun itinerary elok-elok. Cuba susun mengikut kawasan. Contohnya katakanlah korang nak ke kawasan Gyeongbokgung Palace. Kat situ korang boleh ke Bukchon Hanok Village, Samcheong-dong, Gwanghwamun Square dan Cheonggyecheon Stream. Nak ke Blue House dan Changdokgung Palace pun boleh. Tapi korang takkan sempat nak cover semua ni. Hahaha. Be realistic. Korang boleh je nak susun itinerary tu penuh-penuh tapi jangan letak harapan tinggi untuk cover kesemua tempat tu (melainkan korang melawat setiap tempat tu dalam masa setengah jam je la kot). Kalau jadi macam ni, takpe... kita masukkan je semua dalam itinerary. Let say kalau tak sempat, kita potong sajalah! Tak susah pun. Sekurang-kurangnya, info dah ada dalam tangan. Tak la kat sana nanti baru terkial-kial nak cari.


GUESTHOUSE / HOTEL

 
Yeonsinnae. I really miss this neighbourhood.
 
Lepas dah susun itinerary, korang boleh mula pilih nak cari guesthouse / hotel di kawasan mana. Ada banyak sangat guesthouse kat sana. Boleh cari kat Airbnb, Booking.com dan lain-lain. Disarankan untuk baca reviews sebelum pilih. Tengok ahli group korang, samada semuanya sihat belaka atau ada warga tua. Kalau kita bawa mak ayah kita yang tak berapa ada stamina, jangan pula pilih guesthouse di kawasan yang memerlukan korang berjalan jauh dan mendaki bukit.


FLIGHT TICKET 

Tak menyesal naik Korean Air.

Ini pun penting. Kalau tiada tiket, macam mana nak ke sana dalam masa 6 jam? Disarankan membeli tiket setahun awal. Masa tu insya Allah murah. Salah satu website berguna untuk korang ialah skyscanner.com. Kat situ, korang cuma perlu masukkan destinasi dan tarikh. Nanti website tu akan scan semua websites yang ada menawarkan tiket kapal terbang. Dari yang paling murah ke yang paling mahal. Please use private browsing untuk memastikan korang dapat harga yang terbaik! Macam kami, tak dapat beli awal sebab nak kena tunggu takwin persekolahan keluar.



KOREAN LANGUAGE

Contoh nota kelas. 
 
Ini penting terutamanya untuk korang yang pergi ke sana tanpa bantuan tour guide. Kalau berkesempatan, belajarlah sikit-sikit bahasa Korea dan tulisan Hangul. Yang duduk di KL/Selangor, korang boleh dapatkan satu kelas percuma di Korea Tourism KL. Korang boleh ke website KTO Malaysia untuk lihat announcement tentang "Language Barrier Class". Bukanlah nak kata korang akan terus pandai berbahasa Korea. Tidak lah begitu. Tapi korang akan tahu perkataan dan ayat-ayat tertentu yang sangat berguna digunakan ketika berkomunikasi dengan orang Korea di sana. Syok juga bila dapat berbahasa Korea kat sana sikit-sikit. Sampai ada yang ingat I pandai berbahasa Korea. Hahaha. Terkebil-kebil nak balas. Yang I perasan, orang Korea ni tak la sombong. Cuma mungkin mereka tak tahu nak berkomunikasi dengan kita, so sudahnya mereka pun diam dan nampak macam tak peramah. Bila kita gunakan phrase tertentu ni, automatically diorg akan senyum dan berbahasa Korea.

Ni mesti ada antara korang yang nak nota ni kan? Bukan aku tak boleh bagi tapi rasanya eloklah korang ambil kelas ni supaya korang lebih faham. Baca nota je memang takkan faham.


RAMALAN CUACA


Rajin-rajinlah check ramalan cuaca kat South Korea. Ketika waktu peralihan musim, hujan akan selalu turun. Kadang-kadang ada taufan. Suhu cuaca kat sana pun nak kena tengok juga. Tak semestinya korang pergi di musim bunga, korang boleh pakai light jacket je. Hehehe. Kami pergi di musim bunga juga tapi pakai coat tebal. Suhu masa tu antara 0-14 darjah celcius.

Okay, cukup 5 tips dahulu. Nanti kita sambung lagi. Insya Allah hujung minggu depan pula ya!

Sunday, July 16, 2017

PyeongChang 2018 : Hyo Seok Cultural Festival


Blue sky and endless flower field... isn't this view amazing?

Benarlah kata orang. Jauh perjalanan, luas pemandangan. Untuk menikmati keindahan seperti dalam gambar di atas, korang kenalah pergi ke PyeongChang, South Korea. Pemandangan yang cantik ini telah menjadi sumber inspirasi kepada penulis Lee Hyo Seok (1907 - 1942) dalam satu penulisannya bertajuk "When Buckwheat Flower Bloom". Buku ini menjadi sangat popular hinggakan ada festival khas bagi memperingati penulis ini.

Hyo Seok Cultural Festival offers various participatory programs such as poem exhibition, literature night, Hyo Seok essay contest, nature experiences (e.g. fingernail coloring using balsam), buckwheat food cooking, and many more. Korang juga boleh ambil tour untuk melihat tempat Lee Hyo Seok’s dilahirkan. Ada memorial hall juga kat sana.

Lee Hyo Seok 李孝石 (1907-1942), who wrote under the pen-name 'Gasan' was born February 23, 1907 in Pyeongchang, Gangwon- do. Lee wrote more than 70 pieces of fiction and first attracted attention of the literary world in 1928 when his story ˹City and Ghost˼ was published in 1. Lee published many other works including ˹Unanticipated Meeting˼, ˹Shattered Red Lantern˼ and ˹At Sea Near Russia˼, all of which reflected his socialist sympathies. ˹When Buckwheat Flowers Bloom˼ is set in Lee's hometown Bongpyeong-myeon, Pyeongchang-gun and the area is still famous for its buckwheat production.

•Admission/Participation Fees: Free
• Period: 2-10 Sep 2017
• Address: 157, Ihyoseok-gil, Pyeongchang-gun, Gangwon-do
• Transportation: Take an intercity bus to Jangpyeong Intercity Bus Terminal. From Jangpyeong Terminal, take a local bus bound for Bongpyeong or Phoenix Park shuttle bus.



LEE HYO SEOK CULTURAL VILLAGE DAN LEE HYO SEOK CULTURAL HALL


Lee Hyo Seok Cultural Village merupakan tempat di mana Lee Hyo Seok dilahirkan dan dibesarkan. Kampung ini juga menjadi sumber ilham dalam penulisan buku "When Buckwheat Flowers Bloom" dan buku tersebut menjadi salah satu cerita pendek yang sangat terkenal di South Korea. Tidak hairanlah apabila pada tahun 1990, pekampungan ini telah diiktiraf sebagai "First National Cultural Village" oleh Ministry of Culture and Tourism di sana.


The village is comprised of the author's birth house, a water mill, Chungjujip, Gasan Park, Lee Hyo Seok Memorial Hall, and a buckwheat museum. At the height of the blossoming season, you can enjoy the beautiful scenery of snow-white fields of buckwheat flowers and from late August to early September, the annual Lee Hyo Seok Cultural Festival takes place.


The literary house consists of the Literature Exhibition (chronology of Lee Hyo Seok’s works), Literary Class, Art Research, Creative Idea Room, and a Theater for literary plays. There is also a mock-up of the old Bongpyeong Marketplace and videos for children, as well as a number of different activities. The facility houses valuable documents such as the author’s first printed newspaper, magazine, and book publications. In addition to its deep literary significance, the house is known for its exquisite exterior, Literary Garden, and buckwheat flower trail.

• Admission / Participation Fees: Adults 2,000 won / Middle & High school students 1,500 won / Elementary school students 1,000 won
• Address: 73-25, Hyoseongmunhak-gil, Bongpyeong-myeon, Pyeongchang-gun, Gangwon-do
• Operating Hours: November-April 09:00-18:00 /May-October 09:00-19:00



BONGPYEONG 5 DAYS MARKET 


Bongpyeong Market dibuka pada setiap tarikh yang mempunyai angka "2" dan "7" berjarak selama 5 hari. Produk berasaskan buckwheat mendominasi pasar ini. Korang boleh jumpa buckwheat noodles, buckwheat pancake, buckwheat crepe, buckwheat steamed bun dan macam-macam lagi lah!


• Market Opening Dates: Every 2nd, 7th, 12th, 17th, 22nd & 27th
• Address: 14-1, Dongijangteo-gil, Bongpyeong-myeon, Pyeongchang-gun, Gangwon-do




 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.