Thursday, May 11, 2017

Tempat-tempat menarik di Gangneung

South Korea terkenal dengan keindahan alam semulajadi dan khazanah peninggalan zaman diraja mereka. Dua tempat yang sering dilawati oleh pelancong ialah bandar Seoul dan juga Jeju Island. Sebenarnya jika korang mempunyai masa dan bajet, boleh saja cuba lawati tempat-tempat lain yang tidak kurang hebat dan cantik. Cuma kenalah pandai-pandai buat research sendiri, melainkan kalau korang pandai berbahasa Korea la. Kalau korang nak cuba lawati tempat lain, mungkin korang boleh consider untuk ke Gangneung.


Gangneung (江陵市) is a city in Gangwon-do, on the east coast of South Korea. Gangneung is the economic centre of the Yeongdong region of Gangwon Province. Gangneung has many tourist attractions, such as Jeongdongjin, a very popular area for watching the sun rise, and Gyeongpo Beach. The city is also home to National League football club Gangneung City FC and K League football team Gangwon FC.




TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI GANGNEUNG

Ojukheon

Ojukheon House mendapat namanya daripada black bamboo trees yang banyak ditanam di sekitar kawasan rumah tersebut. Di rumah inilah Sinsaimdang hidup (1504 - 1551) dan anaknya bernama Yi I dilahirkan. Yi I lebih dikenali sebagai Yulgok; merupakan seorang yang terpelajar dan ahli politik di zaman Joseon. Potret beliau dan ibunya telah diabadikan di matawang Won. Rumah ini telah dibina ketika zaman pemerintahan Raja Jungjong (1506 - 1544) dan ia menjadi antara rumah tertua yang masih wujud di South Korea. Rumah ini telah tersenarai sebagai Treasure No. 165 pada tahun 1963 dan ia telah dijaga dengan baik dari generasi ke generasi.

Location 24, Yulgok-ro 3139beon-gil, Gangneung-si, Gangwon-do



Seongyojang


Seongyojang is the former upper class residence of the Naebeon Lee (1703-1781) noble family of Gangneung-si, Gangwon-do Province. It was designated Important Folklore Material No. 5 in 1967. The meaning of "Seon", in Seongyojang, is boat. Gyeongpo Lake was directly in front of Seongyojang at the time it was built, thus making is accessible by boat. Gyeongpo Lake at one time reached the enormous circumference of 12km. Its size has reduced by 4km over the years and its depth has decreased by 1-2 meters. It is said that 10 generations of descendents of Naebeon Lee have continued to live at Seongyojang. KBS (Korean Broadcasting System) has selected this residency as one of the top 10 most well preserved original dwellings in Korea that was constructed over the past 300 years.

Location 63, Unjeong-gil, Gangneung-si, Gangwon-do


Hassla Artworld


Covering an area of 61 acres, Haslla Art World gets its name ‘Haslla’ from Gangneung of the Shilla Era. Formed by applying to its natural features, the Art Garden contains the Pine Tree Garden, Time Hall, Wetlands, Field Garden, Sea Garden and Fun Garden. At the Fun Garden located by the sea, artists and visitors can talk about artwork placed here, as well as gaze at the clear view of the sea. There is also a study room where children experience the making of artwork and observe nature, as well as try to make sotdae (a Korean folk item, a pole, which is set up for prayer or celebration). A full tour takes about an hour and 30 minutes to two hours and 30 minutes.

Location 1441, Yulgong-ro, Gangdong-myeon, Gangneung-si, Gangwon-do


Jeongdongjin Rail Bike


Jeongdongjin telah tersenarai dalam Guinness Book of World Records sebagai "having the unique distinction of having a train station that is located the closest to the sea, in the world". Ia menjadi lokasi yang terkenal untuk melihat pemandangan mahatari terbit dan kita boleh menikmati pemandangan laut yang cantik apabila menggunakan rail bike yang terdapat di sepanjang laluan tersebut.

Location 13, Jeongdongyeok-gil, Gangneung-si, Gangwon-do Operation Hour 9:00-17:00 | Admission Fee 20,000 KRW for 2 seaters/ 30,000 KRW for 4 seaters


Anmok Coffee Street

Romantic Gangneung is a city of coffee. We have a number of coffee shops in Anmok harbor street and coffee roasting museum. Gangneung’s coffee maniacs have a pride in their own coffee recipes and held the coffee festival every year. You may sip the coffee at Anmok street with the beautiful ocean view.

Location 16, Changhae-ro 14beon-gil, Gangneung-si, Gangwon-do


Jumunjin Breakwater


Jumunjin Breakwater was built to protect the coastline from the effects of erosion and longshore drift. Sound boring? Let me re-phrase. Jumunjin Breakwater is the filming location of television drama "Goblin". Now, sound interesting? Heahaha. Tempat ni mula menjadi popular selepas drama tersebut. Ramai yang datang ke sana untuk merakamkan semula saat manis antara hero dan heroin tersebut.

Location 1609, Haean-ro, Gangneung-si, Gangwon-do



Jumunjin Fishmarket


Jumunjin Fishmarket dibina pada tahun 1936 dan terletak di sebelah Jumunjin Port, tempat di mana banyak bot-bot sotong berlabuh. Ia merupakan pasar makanan laut yang terbesar di East Coast dan mempunyai pasar makanan laut kering dan juga kawasan sashimi. Mungkin sebab tu la pasar ni terkenal di kalangan orang tempatan dan juga pelancong asing.

Market specialties include a variety of fresh seafood caught on the East Coast such as squid, mackerel, pollacks, pikes, and crabs. At the market, visitors can purchase these items (and a number of dried seafood products) at inexpensive prices, as well as get a taste of fresh, delicious sashimi. In addition, the market hosts a variety of fun events such as the Blowfish Festival and Squid Festival.

Location 38, Sijang-gil, Gangneung-si, Gangwon-do


2 scribble(s):

Nisa said...

Went to Korea for 2 weeks, and most of our time spent in the city. Rasa terkilan sedikit sebab tak dapat nak explore more because of the business trip. If I've given the time again, I would like to go to Busan, Jeju Island. Will consider this place too.

Liz said...

nisa, rasanya okay je sebab tu kali pertama awak ke sana kan? explore the city first. kalau ada rezeki ke sana lagi, baru boleh pergi ke luar Seoul. i heard that Jeollabuk-do is nice too!

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.