Friday, May 19, 2017

PyeongChang 2018 : Stadiums in Gangneung

Bukan mudah untuk menjadi hos sukan Olimpik kerana sebagai hos, negara itu perlu memastikan tiada sebarang masalah besar berlaku sepanjang temasya itu berlangsung. Salah satu perkara yang dititikberatkan ialah tempat di mana berlangsungnya acara-acara sukan yang dipertandingkan.

Selain daripada pemilihan kawasan yang strategik, reka bentuk gelanggang dan stadium itu juga menjadi perkara utama yang diambil kira. Mestilah mereka akan cuba tunjukkan reka bentuk yang paling unik, betul tak?

Untuk post kali ni, apa kata kita tengok stadium-stadium yang terletak di Gangneung.


GANGNEUNG HOCKEY CENTRE

Gangneung Hockey Centre 강릉 하키 센터

Gangneung Hockey Centre (Korean: 강릉 아이스하키 경기장) is an indoor arena currently under construction in the coastal city of Gangneung, South Korea. The arena will be one of the two venues for the ice hockey events at the 2018 Winter Olympics, serving as the main venue for the men's tournament and medal matches. It will also host the ice sledge hockey competition during the 2018 Winter Paralympics. The cost of construction for the venue is 108 billion won (about $90 million US). Construction started in July 2014 and is expected to be completed by November 2016.


GANGNEUNG OVAL

Gangneung Oval 강릉 스피드 스케이팅 경기장

The Gangneung Oval (Korean: 강릉 스피드 스케이팅 경기장) is a speed skating oval in South Korea, which will used for the speed skating competitions at the 2018 Winter Olympics. The building of the oval was started in September 2013. The venue will consist of a double track 400 m rink and has a capacity of 8000 seats. It has three floors aboveground and two underground levels. The original plan was to build the venue at the Gangneung Science Park, but because there was limited space due to the number of local businesses taking the opportunity to relocate, the oval will be built in the Gangneung Olympic Park, in the vicinity of the Gangneung Ice Arena and Gangneung Hockey Centre.


GANGNEUNG ICE ARENA

Gangneung Ice Arena 강릉 아이스 아레나

Gangneung Ice Arena (강릉 아이스 아레나) is an indoor ice arena which has been built for the 2018 Winter Olympics. It is located in the coastal city of Gangneung. It will be the venue for two sports: figure skating and short track speed skating. The seating capacity is 12,000. The Gangneung Ice Arena is designed to house two ice rinks (60m x 30m) for competition and training respectively. The building has four floors aboveground and two underground levels. An environmentally-friendly ice cooling system has been adopted, and the facility will be used for local recreational purposes after the Games. The cost of construction for the Olympics is 85 million USD. The facility has been inaugurated on December 14, 2016.


GANGNEUNG CURLING CENTRE

ISU Four Continents Figure Skating Championships 2017 - Gala Exhibition

Gangneung Curling Centre (강릉 실내 빙상경기장) is an indoor ice arena which was used for the 2013 Special Olympics World Winter Games, and will be used for both the 2018 Winter Olympics and 2018 Winter Paralympics. It was opened in 1998. It is located in the coastal city of Gangneung. It will be the venue for curling and wheelchair curling. The seating capacity is 3,500.

It is the only Olympic venue in Gangneung which existed prior to the election of PyeongChang as host city of the 2018 Winter Games. Before the Games it was known as the Gangneung Indoor Ice Rink. It will be renovated between October 2015 and October 2016 in preparation for the Games. The Centre was the venue for ice hockey at the 1999 Asian Winter Games and hosted the 2009 World Women's Curling Championships. Traditionally, the Olympic host venue will host the World Junior Curling Championships in the year previous to the games.


KWANDONG HOCKEY CENTRE

Kwandong Hockey Centre 관동 하키 센터

Kwandong Hockey Centre (가톨릭 관동대학교 아이스하키II 경기장) is a future ice skating arena which will be established on the grounds of Catholic Kwandong University in Gangneung, Gangwon-do. During the 2018 Winter Olympics, it will be one of the two venues for Ice Hockey. The seating capacity is 6,000. There will be one ice rink (60m x 30m), four floors aboveground and one underground level.

Thursday, May 11, 2017

Tempat-tempat menarik di Gangneung

South Korea terkenal dengan keindahan alam semulajadi dan khazanah peninggalan zaman diraja mereka. Dua tempat yang sering dilawati oleh pelancong ialah bandar Seoul dan juga Jeju Island. Sebenarnya jika korang mempunyai masa dan bajet, boleh saja cuba lawati tempat-tempat lain yang tidak kurang hebat dan cantik. Cuma kenalah pandai-pandai buat research sendiri, melainkan kalau korang pandai berbahasa Korea la. Kalau korang nak cuba lawati tempat lain, mungkin korang boleh consider untuk ke Gangneung.


Gangneung (江陵市) is a city in Gangwon-do, on the east coast of South Korea. Gangneung is the economic centre of the Yeongdong region of Gangwon Province. Gangneung has many tourist attractions, such as Jeongdongjin, a very popular area for watching the sun rise, and Gyeongpo Beach. The city is also home to National League football club Gangneung City FC and K League football team Gangwon FC.




TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI GANGNEUNG

Ojukheon

Ojukheon House mendapat namanya daripada black bamboo trees yang banyak ditanam di sekitar kawasan rumah tersebut. Di rumah inilah Sinsaimdang hidup (1504 - 1551) dan anaknya bernama Yi I dilahirkan. Yi I lebih dikenali sebagai Yulgok; merupakan seorang yang terpelajar dan ahli politik di zaman Joseon. Potret beliau dan ibunya telah diabadikan di matawang Won. Rumah ini telah dibina ketika zaman pemerintahan Raja Jungjong (1506 - 1544) dan ia menjadi antara rumah tertua yang masih wujud di South Korea. Rumah ini telah tersenarai sebagai Treasure No. 165 pada tahun 1963 dan ia telah dijaga dengan baik dari generasi ke generasi.

Location 24, Yulgok-ro 3139beon-gil, Gangneung-si, Gangwon-do



Seongyojang


Seongyojang is the former upper class residence of the Naebeon Lee (1703-1781) noble family of Gangneung-si, Gangwon-do Province. It was designated Important Folklore Material No. 5 in 1967. The meaning of "Seon", in Seongyojang, is boat. Gyeongpo Lake was directly in front of Seongyojang at the time it was built, thus making is accessible by boat. Gyeongpo Lake at one time reached the enormous circumference of 12km. Its size has reduced by 4km over the years and its depth has decreased by 1-2 meters. It is said that 10 generations of descendents of Naebeon Lee have continued to live at Seongyojang. KBS (Korean Broadcasting System) has selected this residency as one of the top 10 most well preserved original dwellings in Korea that was constructed over the past 300 years.

Location 63, Unjeong-gil, Gangneung-si, Gangwon-do


Hassla Artworld


Covering an area of 61 acres, Haslla Art World gets its name ‘Haslla’ from Gangneung of the Shilla Era. Formed by applying to its natural features, the Art Garden contains the Pine Tree Garden, Time Hall, Wetlands, Field Garden, Sea Garden and Fun Garden. At the Fun Garden located by the sea, artists and visitors can talk about artwork placed here, as well as gaze at the clear view of the sea. There is also a study room where children experience the making of artwork and observe nature, as well as try to make sotdae (a Korean folk item, a pole, which is set up for prayer or celebration). A full tour takes about an hour and 30 minutes to two hours and 30 minutes.

Location 1441, Yulgong-ro, Gangdong-myeon, Gangneung-si, Gangwon-do


Jeongdongjin Rail Bike


Jeongdongjin telah tersenarai dalam Guinness Book of World Records sebagai "having the unique distinction of having a train station that is located the closest to the sea, in the world". Ia menjadi lokasi yang terkenal untuk melihat pemandangan mahatari terbit dan kita boleh menikmati pemandangan laut yang cantik apabila menggunakan rail bike yang terdapat di sepanjang laluan tersebut.

Location 13, Jeongdongyeok-gil, Gangneung-si, Gangwon-do Operation Hour 9:00-17:00 | Admission Fee 20,000 KRW for 2 seaters/ 30,000 KRW for 4 seaters


Anmok Coffee Street

Romantic Gangneung is a city of coffee. We have a number of coffee shops in Anmok harbor street and coffee roasting museum. Gangneung’s coffee maniacs have a pride in their own coffee recipes and held the coffee festival every year. You may sip the coffee at Anmok street with the beautiful ocean view.

Location 16, Changhae-ro 14beon-gil, Gangneung-si, Gangwon-do


Jumunjin Breakwater


Jumunjin Breakwater was built to protect the coastline from the effects of erosion and longshore drift. Sound boring? Let me re-phrase. Jumunjin Breakwater is the filming location of television drama "Goblin". Now, sound interesting? Heahaha. Tempat ni mula menjadi popular selepas drama tersebut. Ramai yang datang ke sana untuk merakamkan semula saat manis antara hero dan heroin tersebut.

Location 1609, Haean-ro, Gangneung-si, Gangwon-do



Jumunjin Fishmarket


Jumunjin Fishmarket dibina pada tahun 1936 dan terletak di sebelah Jumunjin Port, tempat di mana banyak bot-bot sotong berlabuh. Ia merupakan pasar makanan laut yang terbesar di East Coast dan mempunyai pasar makanan laut kering dan juga kawasan sashimi. Mungkin sebab tu la pasar ni terkenal di kalangan orang tempatan dan juga pelancong asing.

Market specialties include a variety of fresh seafood caught on the East Coast such as squid, mackerel, pollacks, pikes, and crabs. At the market, visitors can purchase these items (and a number of dried seafood products) at inexpensive prices, as well as get a taste of fresh, delicious sashimi. In addition, the market hosts a variety of fun events such as the Blowfish Festival and Squid Festival.

Location 38, Sijang-gil, Gangneung-si, Gangwon-do

Tuesday, May 09, 2017

Paroi! Paroi! Paroi!

Buat pertama kalinya, Batrisyia tunjukkan minat dengan bola. Antara kami bertiga, aku sorang je la yang suka bola. Kalau musim World Cup, memang aku sorang je la terpacak depan TV tu. Diorang tak ambil port langsung. Pernah la sampai aku kena tegur dengan Batrisyia sebab menjerit tengok bola. Maka ummi nya membawa diri keluar dari rumah dan tengok bola pukul 3 pagi kat McD masa tu.

Tapi sekarang bila dia tengok bola Malaysia, dia pulak yang menjerit. Jangan main-main weih, perempuan ni emo dia macam ummi dia juga. Dia punya komen macamlah dia reti sangat main bola sepak.

Teringat pulak... kali terakhir kami tengok bola ialah sewaktu Batrisyia berumur 7 bulan dapat perut. Hahaha. Semangat tak? Aku tak ingat masa tu team KL lawan siapa. Tak minat KL pun tapi layan je la.

Minggu ni insya Allah bawa Batrisyia ke perlawanan NS menentang Pahang sempena semi final Piala Malaysia. Wohoo!! Nak bagi Batrisyia rasa pengalaman tengok bola kat stadium. Aku tak tahu la samada dia akan rasa rimas atau dia akan rasa seronok. Harapnya dia tak rimas la sebab kalau dia rimas, aku pun rimas.

Hahahaha.. nanti aku update cerita ni ya!

Friday, April 28, 2017

Tourist Attractions in PyeongChang

Pyeongchang, South Korea bakal menjadi destinasi penting untuk 2018 Winter Olympic Games. Walaupun orang lebih mengenali Seoul, Pyeongchang tidak kurang cantiknya, tidak kurang menariknya. Selalunya bila kita berjalan ke luar negara, kita akan cuba pergi ke seberapa banyak tempat yang kita sempat nak pergi. Ye lah, belum tentu kita dapat ke sana lagi di masa akan datang. Kalau korang nak ke 2018 Winter Olympic dan tengah fikir-fikirkan tempat-tempat menarik yang korang boleh melawat semasa kat Pyeongchang tu nanti, jom baca apa yang I nak share ni. Tempat-tempay yang I nak share ni, semua cantik-cantik tau. Apatah lagi masa winter kan? Seronoknya! Tapi kalau nak pergi masa musim lain pun boleh juga :)


SKY RANCH

Established in 1974, the Sky Ranch has a 40-year-old history with a huge ranch of 9 million. Currently, about 400 Holstein cows are bred up along with a hundred of hanu (Korean Cow) in an eco-friendly way. The ranch located in a high land, so the weather is so nice and even in summer, the weather is so nice and a good place for walking here. Location 468 Hoenggye-ri, Daegwalnyeong-myeon.

For more info : Click Here.


SAMYANG RANCH


Asia's largest green pasture, this vast meadow is where milking cows feed on the fresh, clean grass. The view from the plateau, reaching a height of 1,470 meters, is remarkable as well. If you go up to Daegwallyeong Observatory, you can see as far as Gangneung, Jumunjin, and even the East Sea beyond.

For more info : Click Here.


DAEGWALLYEONG SHEEP FARM


Daegwallyeong Sheep Farm raises sheep on an area of 195 k㎡, and is privately owned. There are many ranches in Pyeongchang, but Daegwallyeong Sheep Farm is the only ranch that raises sheep. The sheep grazing field is surrounded by a 1.2 meter-long circular walkway, so visitors can view the sheep at all times during their visit. It takes about 40 minutes to walk along this path. A wooden shack located in the field appeared as a backdrop of the movie "The Man from Mars." The wooden shack fits perfectly with the sheep farm, and has become a popular photo site. To get a closer experience with the sheep, sign up for the feeding experience, where you can give dried hay to the sheep and even reach out to touch their fuzzy heads.

For more info : Click Here.


UJIYAJI WIND VILLAGE

Located on the highlands of Pyeongchang County where the 2018 Winter Olympics will be held, Uiyaji Baram Maeul (Uiyaji Wind Village) is a mountain village situated on top of Daegwatllyeong. At Uiyaji Wind Village, one can enjoy various types of activities such as making cheese or ice cream as well as enjoying the beautiful sight of wind-mills standing high above the frozen plain.

For more info : Click Here.


JEONGGANGWON


The Traditional Korean Food Culture Experience Center was established in order to preserve, research, distribute and promote the values and merits of traditional Korean food culture in the world. There are various hands-on facilities for traditional food culture such as an exhibition hall, cooking room, and a fermentation room, covering an area of 10,000 pyeong (33057.85㎡). Particularly, it is the a great place for anyone who wants to learn more and take part in various aspects of traditional Korean food culture.

For more info : Click Here.


WOLJEONGSA TEMPLE


Woljeongsa Temple is located in the forest of the valley east of Mt. Odaesan, and it is composed of 60 temples and 8 monasteries made into one large temple. Woljeongsa Temple was established by Monk Ja Jang (590~658). At Woljeongsa Temple there is the Seongbo Museum where you can view the Buddhist culture of the Goryeo Dynasty (918∼1392), the nine-story octagonal pagoda, also called as the Sari-Pagoda (relic pagoda), and the Stone Seated Buddha figure. Also there is the Jeokmyeolbogung where Buddha's bones are said to be preserved, and the large sermon hall Jeokgwangjeon Pavilion. Usually in a Jeokgwangjeon Pavilion the Vairocana figure is enshrined, but it is interesting that the Sakyamuni figure is enshrined at Jeokgwangjeon Pavilion at Woljeong temple. Woljeongsa Temple of today was restored after the Korean war in 1950 when the Chilbulbojeon, Yeongsanjeon, Gwaneungjeon, Jinyeonggak and 17 other buildings were burned.

For more info : Click Here.


YONGPYONG RESORT


Yongpyong Resort is situated at the center of Korea’s Baekdudaegan Mountain Range, and sees an average of 250 centimeters of snowfall per season, which makes for excellent skiing conditions. Not only that, the resort’s enormous seventeen million square meter complex includes a 45-hole golf course, gondolas, swimming pool, and other facilities. This all-season recreational complex allows visitors to escape from daily life and relax. Yongpyong Resort has an impressive ski slopes, including the popular Rainbow Slopes, and offers excellent facilities for skiers. The resort's Dragon Plaza offers a variety of services for skiers and snowboarders. Yongpyong Resort has hosted a number of international competitions, including the World Cup Ski Competition and the Asian Winter Games. It is consequently one of the most popular ski resorts in Korea, and is frequented by many tourists. Accommodation options include condominiums, a hotel, and a youth hostel.

For more info : Click Here.

Friday, April 07, 2017

Bercuti ke South Korea - Teaser

Lama dah tak bersiaran. Banyak sangat benda berlaku kat office ni, tiada ruang untuk bernafas. Kadang-kala rasa rimas dan terasa orang ambil kesempatan atas kita. Setelah berfikir panjang, I buat keputusan untuk cari kerja baru. Hehehe. Kali ni, tiada lagi peluang ketiga untuk syarikat ini. I thought things will be different. Sekejap je berubah. Hmm, orang kalau dah fikirkan keuntungan je, memang akan rasa tak bersalah menindas orang. Kesian kat my former colleague bila diperlukan macam tu. Rasanya dah tiba masanya untuk I cabut sebelum I pula yang terkena.

Ahaks, nak buat teaser pasal South Korea. Damn, the country is beautiful!! Pergi masa awal spring, takde bunga sangat pun sebab baru habis winter. Tapi cantiknya la juga! Bayangkan kalau dapat pergi time fall. Mau taknak balik Malaysia dah. Hahaha...

Marilah daku share satu gambar. Nanti I karang entries dulu eh. Lain kali kita publish.


Thursday, April 06, 2017

Stadium untuk 2018 Pyeongchang Winter Olympic Games

Dari bulan lepas, I ada shared beberapa info tentang Pyeongchang Winter Olympic Games. Ramai tahu tentang Seoul tapi berapa ramai yang tahu tentang Pyeongchang? Korang tahu tak lokasi Pyeongchang ni sebenarnya?

PYEONGCHANG


Pyeongchang merupakan satu daerah di Gangwon province. Ia terletak di kawasan Taebaek Mountains. Mesti korang pernah dengar "Taebaek" kan? Peminat drama Descendants of the Sun mesti tau punya la. Okay, Pyeongchang ni lebih kurang 180km dari timur Seoul. Kalau diikutkan, lokasinya lebih hampir dengan dengan sempadan Korea Utara daripada Seoul. Uniknya, Pyeongchang ni ada slogan mereka sendiri iaitu "Happy 700 Pyeongchang".

Pyeongchang county takes its slogan from the city's average elevation. Pyeongchang's average elevation is approximately 700m which is said to make people live in best condition. Pyeongchang has three mottos related to this slogan. These are: 

'Best place for health, rest, leports [leisure and sports] - Happy700 Pyeongchang'

'The city of nature, health, longevity - Happy700 Pyeongchang'

'Optimal environment for human's life - Happy700 Pyeongchang'



Jom kita lihat stadium-stadium yang akan digunakan semasa sukan Olimpik nanti.

PYEONGCHANG OLYMPIC STADIUM

PyeongChang Olympic Stadium 

Pyeongchang Olympic Stadium akan menjadi lokasi sementara untuk majlis pembukaan dan penutup 2018 Winter Olympics and the 2018 Winter Paralympics. Stadium ini terletak di Daegwallyeong-myeon, di kawasan Pyeongchang Olympic Plaza, lebih kurang 2 kilometer daripada Alpensia Resort. Arena berbentuk pentagon ini juga akan menjadi lokasi untuk acara penganugerahan pingat.


The Olympic Stadium will be installed on an 80,000-square-metre (860,000 sq ft) site in Hoenggye. It will be a temporary 50,000- seat stadium, which will be dismantled after the Games. The Stadium will be the final major Olympic venue to be completed, with end of construction expected in September 2017. In addition, next to the stadium will be an Olympic exhibition hall, as well as traditional food markets and other attractions, which will remain as heritage facilities.


First time dengar pasal stadium yang akan dibuka semula selepas majlis. Hebat ni!



ALPENSIA BIATHLON CENTRE

Alpensia Biathlon Centre terletak di Daegwallyeong-myeon, Pyeongchang-gun, Gangwon-do, South Korea. Ia sebenarnya telah siap dibina pada tahun 1998. Kemudian, proses pengubahsuaian telah dijalankan dan disiapkan pada tahun 2007.


ALPENSIA SKI JUMPING CENTRE

Alpensia Ski Jumping Centre 알펜시아 스키점프 센터

Alpensia Ski Jump merupakan simbol untuk Pyeongchang Winter Olympic 2018. Pada asalnya, pusat ini akan menjadi lokasi untuk majlis pembukaan dan penutup sukan Olimpik tersebut. Bagaimana pun, rancangan itu telah diubah.


ALPENSIA SLIDING CENTRE

Alpensia Sliding Centre 알펜시아 슬라이딩 센터 

The Alpensia Sliding Centre is a bobsleigh, luge, and skeleton track that will be located in Alpensia Resort, South Korea, located in the district of Pyeongchang. This venue will host the bobsleigh, luge, and skeleton events for the 2018 Winter Olympics. It will accommodate 7,000 spectators. The track will be 2,018 metres long to commemorate the Olympic Games.


ALPENSIA CROSS-COUNTRY SKIING CENTRE

2017 FIS Cross-Country World Cup presented by Viessmann - Sprint 

Alpensia Cross-Country Centre terletak di Daegwallyeong-myeon, Pyeongchang-gun, Gangwon-do, South Korea. Ia sebenarnya telah siap dibina pada tahun 1998. Kemudian, proses pengubahsuaian telah dijalankan dan disiapkan pada tahun 2009.


YONGPYONG ALPINE CENTRE

FIS Snowboard World Cup 2016/17 - official training day 1

Yongpyong Alpine Centre terletak di Yongpyong Resort telah siap dibina pada tahun 1998. Ia telah menjadi lokasi penting dan telah mengacarakan empat FIS Alpine World Cups Games dan juga 2006 IPC Paralympic WorldCup.



BOKWANG PHOENIX SNOW PARK

Bokwang Snow Park 보광 스노 경기장


Bokwang Phoenix Park sebenarnya merupakan sebuah ski resort di South Korea. Terletak di Bongpyeong-myeon, Pyeongchang, ia akan menjadi pusat acara untuk freestyle skiing dan snowboard semasa 2018 Winter Olympics nanti. Kalau nak tahu, tempat ni merupakan salah satu lokasi penggambaran bagi drama Autumn in My Heart.

Saturday, March 25, 2017

Process of 2018 PyeongChang Winter Olympic preparation

Dengan masa berbaki kurang daripada setahun, banyak persiapan masih perlu dilakukan untuk memastikan 2018 PyeongChang Winter Olympic Games berjalan dengan lancar.

Sebanyak 13 buah stadium dan pusat sukan terlibat dengan 2018 PyeongChang Winter Olympic.

PYEONGCHANG MOUNTAIN CLUSTER

Alpensia Sliding Centre

PyeongChang Olympic Stadium
Alpensia Biathlon Centre
Alpensia Ski Jumping Centre
Alpensia Sliding Centre
Alpensia Cross-Country Skiing Centre
Yongpyong Alpine Centre
Jeongseon Alpine Centre
Phoenix Snow Park


GANGNEUNG COASTAL CLUSTER

Coastal Cluster 경기장 배치도 

Gangneung Hockey Centre
Gangneung Oval
Gangneung Ice Arena
Gangneung Curling Centre
Kwandong Hockey Centre

Walaupun masih ada stadium dan pusat sukan yang masih belum siap sepenuhnya sehingga ke hari ini, persiapan dianggap berjalan dengan lancar dan akan disiapkan mengikut jadual. Malah, Korea Selatan telah dipuji kerana segala persiapan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan.




8th Meeting of the IOC Coordination Commission – Closing Plenary 

Pembinaan 2nd Yeongdong Highway antara Gwangju di Gyeonggi Province dan Wonju telah pun siap, dan lebuhraya baru antara  East Hongcheon dan Yangyang kini dalam proses pembinaan. Apabila beroperasi kelak,  ia akan mengurangkan masa perjalanan dan memudahkan akses antara Seoul dan Gangwon atau Gangneung. Untuk penonton yang akan ke Gangneung untuk menyaksikan acara "ice sport competitions", lebuhraya baru antara East Hongcheon dan Yangyang ini akan memendekkan tempoh perjalanan mereka.

Untuk keterangan lanjut mengenai PyeongChang 2018 Olympic Winter Games, bolehlah merujuk kepada website di bawah:

PyeongChang 2018 Website
PyeongChang 2018 Tickets

Monday, March 13, 2017

PyeongChang 2018 : Olympic Test Events

For people who is living in Malaysia, we do not have a chance to experience winter season unless you travel to four season countries. The only winter sport that we can try is ice skating and we might be bad at it. So whenever there is a story about winter and snow, our eyes will be glued to the electronic screen, mesmerize by the white beautiful snow. For once in every four years, we are able to watch Winter Olympic Games and I always watch figure skating games! Really, how can they perform death spiral without falling to the ground?

Do you know when is the next Winter Olympic Games and who is the host? The next Olympic Winter Games will be held in year 2018 and South Korea is chosen to be the host. As I write today, South Korea has exactly 339 days before Pyeongchang 2018 The Olympic Winter Games. This will be the first Winter Olympic Games and second Olympic Games in South Korea. Everyone is excited! After two unsuccessful bidding, South Korea won the majority vote in year 2011. At the end of the day, they put all the work in, and eventually it will pay off!

Today, I want to share about Test Events. Test events are one of the major things to do before the actual games.


FIS Snowboard World Cup 2016/17 - official training day 1  

WHAT ARE TEST EVENTS?

The test events will be a unique opportunity for athletes and officials to familiarise themselves with the competition venues and the host region. It will also be an ideal platform for the public to participate and engage with the events and the Games. In total, 3,000 athletes are expected to participate in the test events – many of them coming to Korea for the first time – as well as 1,000 volunteers.

PURPOSE

- To ensure competition venues are operationally ready, especially the Field of Play and Timing, Scoring and Results system.
- To review operational assumptions and readiness of Functional Areas, delivery partners and stakeholders.
- To test and train venue teams and all venue-related workforce.
- To test elements of Games-time reporting process.
- To enhance public interest leading to the Games.


PERIOD

The test events started on February 2016 and will end on April 2017.


NUMBER OF EVENTS

29 (20 Olympic events, 5 Paralympic events, 2 non-competition events and 2 non-sport events)


ORGANIZER

The PyeongChang Organizing Committee for the 2018 Olympic and Paralympic Winter Games


VENUES

ALPENSIA

Alpensia Ski Jumping Centre 알펜시아 스키점프 센터

Alpensia Biathlon Centre
- Biathlon
- IPC Biathlon and Cross-Country Skiing

Alpensia Cross-Country Skiing Centre
- Cross-Country Skiing
- Nordic Combined

Alpensia Ski Jumping Centre
- Nordic Combined
- Ski Jumping

Alpensia Sliding Centre
- Bobsleigh
- Luge
- Skeleton


YONGPYEONG

Yongpyong Alpine Centre 용평 알파인 센터

Yongpyeong Alpine Centre
- Alpine Skiing Technical Events


BOKWANG

2016 FIS Freestyle Ski / Snowboard World Cup: Bokwang Snow Park

Bokwang Phoenix Park
- Freestyle Skiing
- Snowboard


JEONGSEON

Jeongseon Alpine Centre FIS inspection

Jeongseon Alpine Centre
- (Para) Alpine Skiing Speed Events


GANGNEUNG

Gangneung Olympic Park

Gangneung Hockey Centre
- Ice Hockey
- Ice Sledge Hockey

Gangneung Oval
- Speed Skating

Gangneung Ice Arena
- Figure Skating
- Short Track Speed Skating

Gangneung Curling Centre
- Curling
- Wheelchair Curling


KWANDONG

Kwandong Hockey Centre 관동 하키 센터

Kwandong Hockey Centre
- Ice Hockey II

There are a few free entrance events, so take that chance to watch the games. To get more information about the free entrance events or to buy the tickets for test events, you may check out this website : Hello PyeongChang Test Events.

For more information about PyeongChang 2018 Olympic Winter Games, you may click at the link below:

PyeongChang 2018 Website
PyeongChang 2018 Tickets

Wednesday, March 08, 2017

We always take things for granted

Baru-baru ni, I dikejutkan dengan berita tentang seorang rakan rapat yang dimasukkan ke hospital. She is my good friend masa zaman PMR dulu. Form 3, sampaikan senior kata kami macam belangkas. Senior tu cakap tak pernah nampak kami berpisah kecuali nak ke toilet. Hahaha, lawak akak ni. But yes, memang rapat. Kerja kami masa tu hanyalah study dan study dan study.

Dia dimasukkan ke hospital akibat jangkitan kuman di paru-paru. Dia demam biasa je. Doktor klinik dan doktor hospital swasta pun tak sangka dia terkena jangkita kuman. Hanya apabila dimasukkan ke hospital kerajaan, barulah disahkan. Dah lebih seminggu dia terlantar di hospital, sedated untuk mengelakkan kesihatannya bertambah buruk.

Sedih la masa tengok dia kat hospital. I thought I was strong. I tak pergi dengan kawan sekolah pun. I pergi dengan kawan lain yang kebetulan mengenali dia. So ingatkan kuatlah kan sebab I ingat kawan I ni pun kuat. Masa tengok tu, tak sedih sangatlah. Macam kesian je. Pegang tangan dia. Tengok muka dia.

"Dinding" tu roboh bila mak dia datang. Dengar mak dia cakap kat anak dia yang tengah "tidur" tu, teruslah kami tak dapat tahan air mata. Nak balik tu sempatlah peluk dia, cakap dengan dia walaupun dia mungkin tak dengar pun apa yang kami cakap.

Hmmm, baru je bulan sebelum tu, kami berbalas whatsapp. Berborak pasal LOTBS. Dia kata dia busy, tak sempat nak layan drama Korea. Dia minta recommend cerita apa yang best. Dia tu ceria je orangnya. Bila tengok dia jadi macam ni, hati siapa yang tak sedih. Kawan-kawan, minta doakan Nurulhuda Azni Abdul Manan. Semoga beliau dapat mengharungi penyakit ni dan cepat sembuh.

Friday, March 03, 2017

Ganglion cyst

"Ganglion cyst tu apa?". Ramai juga lah yang tanya sampaikan apabila orang lain tanya pula, I tanya cakap "buang kelenjar". Senang, takde orang tanya dah. Hehehe. Bila dengar perkataan CYST, orang akan fikirkan ia benda buruk, benda yang membahayakan. Ganglion cyst ni bukan la macam cyst kat dalam rahim tu.

A ganglion cyst is a soft tissue lump that may be associated with any joint, but most often occurs on, around, or near joints and tendons of the hands or feet. These cysts are caused by leakage of fluid from the joint into the surrounding tissue. The average size of these cysts is 2.0 cm, but excised cysts of more than 5 cm have been reported. The size of the cyst may vary over time, and may increase after activity. 

The most commonly accepted cause of ganglion cysts is the "herniation hypothesis", by which they are thought to occur as "an out-pouching or distention of a weakened portion of a joint capsule or tendon sheath." This description is based on the observations that the cysts occur close to tendons and joints, the microscopic anatomy of the cyst resembles that of the tenosynovial tissue, the fluid is similar in composition to synovial fluid, and dye injected into the joint capsule frequently ends up in the cyst, which may become enlarged after activity. Dye injected into the cyst rarely enters the joint, however, which has been attributed to the formation of an effective and one-way "check valve" allowing fluid out of the joint, but not back in. Synovial cysts, posttraumatic degeneration of connective tissue, and inflammation have been considered as the causes. Other possible mechanisms for the development of ganglion cysts include repeated mechanical stress, facet arthrosis, myxoid degeneration of periarticular fibrous tissues and liquefaction with chronic damage, increased production of hyaluronic acid by fibroblasts, and a proliferation of mesenchymal cells. Ganglion cysts also may develop independently from a joint.

~ Source : Wikipedia.

Ahaks, petik kat Wikipedia je sebab I sendiri tak reti nak explain walaupun I tahu. Sebenarnya, ia pernah berlaku beberapa tahun lepas. Cuma I tak berapa nak kisah sangat sebab tiba-tiba je nanti ia akan hilang dan tak sakit. Come and go orang kata. February tahun lepas, barulah sakit tu makin kerap jadi. Dia punya sakit tu kan, sampai pernah la botol mayones yang besar tu terlepas dari tangan. Pecah berderai. Bulan October kalau tak silap, I jumpa doktor kat klinik dan dia buat surat rujukan ke hospital. Hospital pula terus cadangkan untuk buang kelenjar tu. Doktor terus pilih tarikh yang paling cantik iaitu semasa ulang tahun perkahwinan yang ke 10. Cis doktor ni. Bila I cakap mcm tu, dia terlopong sebab tak sangka I dah hampir 10 tahun kahwin.

Sehari sebelum surgery dah kena masuk hospital. At first, second class bed dah penuh. Tapi I masuk jugalah. Duduk atas katil sementara. Tak lama lepas tu, doktor dah cucuk branula kat tangan. I don't mind kalau kena cucuk ambil darah ke, tapi branula ni memang tak suka sebab pergerakan akan jadi terbatas. Terasa jarum kat dalam tu kan? Sejak lepas tu, nurse ajak jumpa pakar bius. Masa tu pergi dengan lagi 2 orang pesakit yang nak buat surgery membuang breast lumps. Takut dengar cerita diorang ni. Dah la muda lagi.

Semasa jumpa pakar bius, dia cadangkan ambil local anaesthetic. Kiranya pengsan habis la masa surgery. Okay la, ikut aje. By the time pulang ke wad, dah ada katil kosong. Wad kelas 2 ada 6 katil sahaja. Agak jauh juga la kalau nak berbual tu. Masing-masing buat hal sendiri. Malam tu dah kena berpuasa. Lepas pukul 12, nurse bagi saline solution. Satu je la yang pelik. Setiap 2 jam kot, nurse datang ambil BP. I tak perasan samada ni dibuat kat semua patient ke tak. I cuma tahu sebabnya beberapa bulan kemudian. Will let you know on different entry, okay?

Keesokan harinya, nurse bagi baju untuk pembedahan. Tukar dan kemudian ditolak masuk ke dewan pembedahan. Masa tu la baru jumpa Batrisyia. Oh ya, tentang Batrisyia. Kami taknak dia risau. Jadi husband kata I pergi outstation. Pagi tu barulah dia tahu. Tapi dia cool je.

Dewan bedah sangat sejuk. I rileks je la tapi doktor kata I anxious. I cakap, "No, I tak takut langsung". Which is true but they didn't believe it when the monitor said the other thing. Now, rasanya diorg percaya la kot apabila dapat tahu sebenarnya ada benda lain yang berlaku kat I masa tu.

Dipendekkan cerita, perkara terakhir yang I lihat dan dengar ialah lampu bilik bedah dan doktor cakap "Look out at the heart rate. It's too...". Pengsan.

Sedar-sedar je macam mamai, nurse tengah tukarkan baju. Lepas tu sedar betul-betul, dah kat katil. Tangan dah berbalut.






Petang tu juga dah boleh keluar dari wad selepas doktor tengok semuanya okay dan makan pun okay je tak muntah. Lega sangatlah.




Selepas 3 hari, barulah balutan dibuka dan buat dressing. Jahitan dibuka selepas 2 minggu.

Sekarang dah tak rasa sakit dah. Parut luka pun ambil masa untuk nampak betul-betul cantik. Takpe la, yang penting dah tak sakit lagi.

Monday, February 20, 2017

Nafas baru

Setelah hampir 3 bulan blog ni ditutup, setelah semuanya reda, now kita buka balik. Hehehe. Lega tengok email yang dah tak semak. Selepas ni, I tidak akan menerima sebarang job review untuk memastikan dapat hidup dengan aman damai.

My husband asked, "Apa jadi?". Biarlah rahsia.Yang penting, hidup dah aman sebab takde lagi PR yang kacau. Yang penting, lepas ni kita tak perlu fikirkan orang lain. Kita update macam masa zaman dulu-dulu. Berblogging dengan hati yang gembira.

I ada 2 tugas penting nak diselesaikan mulai bulan March nanti. 2 tugas ni I sendiri volunteer nak buat. Kedua-duanya ada kaitan dengan satu negara yang terkenal di East Asia. I am so excited! Nanti kita update perlahan-lahan ye.

Bulan December tahun lalu, I kena masuk bilik bedah untuk buang ganglion cyst. Apa tu? Tunggu next update okay!
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.