Monday, July 17, 2017

Percutian ke Seoul, South Korea - Preparation (Part 1)

Hello there.

Anyway, marilah kita update tentang percutian ke Seoul, South Korea pada bulan March yang lalu. Erk, what? March? Sekarang dah July babe. Hari ni rasa free sikit, jadi mari kita mulakan.

Alkisah, lama kami buat preparation nak ke sana. Setahun! Walaupun tanpa tour guide, takkan la nak amalkan konsep redah je kan? Kalau single, boleh la redah. Apabila dalam group ni ada anak kecil dan warga emas, kita mesti nak kena pastikan ilmu penuh di dada. Kalau sesat, kan susah.Preparation tu jadi lama sebab kami pergi tanpa tour guide.

Dah lama dah plan nak berjalan dengan bestfriend ni. Dari tiada anak, sampai la anak berderet (dia la, bukan diriku ini.. hehehe), akhirnya kami kata "Okay, lets proceed". Seoul menjadi destinasi pertama kami kerana... entah la, lupa sudah. Maybe sebab dekat? Kalau NZ, jauh sangat pulak. Jadi dari awal tahun 2016, dah mula kumpul pelbagai info tentang Seoul.


ITINERARY

Contoh itinerary yang kami buat. Itinerary yang sentiasa berubah.
 
Believe me, korang takkan sesat kat Seoul tu. Mulakan dengan susun itinerary elok-elok. Cuba susun mengikut kawasan. Contohnya katakanlah korang nak ke kawasan Gyeongbokgung Palace. Kat situ korang boleh ke Bukchon Hanok Village, Samcheong-dong, Gwanghwamun Square dan Cheonggyecheon Stream. Nak ke Blue House dan Changdokgung Palace pun boleh. Tapi korang takkan sempat nak cover semua ni. Hahaha. Be realistic. Korang boleh je nak susun itinerary tu penuh-penuh tapi jangan letak harapan tinggi untuk cover kesemua tempat tu (melainkan korang melawat setiap tempat tu dalam masa setengah jam je la kot). Kalau jadi macam ni, takpe... kita masukkan je semua dalam itinerary. Let say kalau tak sempat, kita potong sajalah! Tak susah pun. Sekurang-kurangnya, info dah ada dalam tangan. Tak la kat sana nanti baru terkial-kial nak cari.


GUESTHOUSE / HOTEL

 
Yeonsinnae. I really miss this neighbourhood.
 
Lepas dah susun itinerary, korang boleh mula pilih nak cari guesthouse / hotel di kawasan mana. Ada banyak sangat guesthouse kat sana. Boleh cari kat Airbnb, Booking.com dan lain-lain. Disarankan untuk baca reviews sebelum pilih. Tengok ahli group korang, samada semuanya sihat belaka atau ada warga tua. Kalau kita bawa mak ayah kita yang tak berapa ada stamina, jangan pula pilih guesthouse di kawasan yang memerlukan korang berjalan jauh dan mendaki bukit.


FLIGHT TICKET 

Tak menyesal naik Korean Air.

Ini pun penting. Kalau tiada tiket, macam mana nak ke sana dalam masa 6 jam? Disarankan membeli tiket setahun awal. Masa tu insya Allah murah. Salah satu website berguna untuk korang ialah skyscanner.com. Kat situ, korang cuma perlu masukkan destinasi dan tarikh. Nanti website tu akan scan semua websites yang ada menawarkan tiket kapal terbang. Dari yang paling murah ke yang paling mahal. Please use private browsing untuk memastikan korang dapat harga yang terbaik! Macam kami, tak dapat beli awal sebab nak kena tunggu takwin persekolahan keluar.



KOREAN LANGUAGE

Contoh nota kelas. 
 
Ini penting terutamanya untuk korang yang pergi ke sana tanpa bantuan tour guide. Kalau berkesempatan, belajarlah sikit-sikit bahasa Korea dan tulisan Hangul. Yang duduk di KL/Selangor, korang boleh dapatkan satu kelas percuma di Korea Tourism KL. Korang boleh ke website KTO Malaysia untuk lihat announcement tentang "Language Barrier Class". Bukanlah nak kata korang akan terus pandai berbahasa Korea. Tidak lah begitu. Tapi korang akan tahu perkataan dan ayat-ayat tertentu yang sangat berguna digunakan ketika berkomunikasi dengan orang Korea di sana. Syok juga bila dapat berbahasa Korea kat sana sikit-sikit. Sampai ada yang ingat I pandai berbahasa Korea. Hahaha. Terkebil-kebil nak balas. Yang I perasan, orang Korea ni tak la sombong. Cuma mungkin mereka tak tahu nak berkomunikasi dengan kita, so sudahnya mereka pun diam dan nampak macam tak peramah. Bila kita gunakan phrase tertentu ni, automatically diorg akan senyum dan berbahasa Korea.

Ni mesti ada antara korang yang nak nota ni kan? Bukan aku tak boleh bagi tapi rasanya eloklah korang ambil kelas ni supaya korang lebih faham. Baca nota je memang takkan faham.


RAMALAN CUACA


Rajin-rajinlah check ramalan cuaca kat South Korea. Ketika waktu peralihan musim, hujan akan selalu turun. Kadang-kadang ada taufan. Suhu cuaca kat sana pun nak kena tengok juga. Tak semestinya korang pergi di musim bunga, korang boleh pakai light jacket je. Hehehe. Kami pergi di musim bunga juga tapi pakai coat tebal. Suhu masa tu antara 0-14 darjah celcius.

Okay, cukup 5 tips dahulu. Nanti kita sambung lagi. Insya Allah hujung minggu depan pula ya!

Sunday, July 16, 2017

PyeongChang 2018 : Hyo Seok Cultural Festival


Blue sky and endless flower field... isn't this view amazing?

Benarlah kata orang. Jauh perjalanan, luas pemandangan. Untuk menikmati keindahan seperti dalam gambar di atas, korang kenalah pergi ke PyeongChang, South Korea. Pemandangan yang cantik ini telah menjadi sumber inspirasi kepada penulis Lee Hyo Seok (1907 - 1942) dalam satu penulisannya bertajuk "When Buckwheat Flower Bloom". Buku ini menjadi sangat popular hinggakan ada festival khas bagi memperingati penulis ini.

Hyo Seok Cultural Festival offers various participatory programs such as poem exhibition, literature night, Hyo Seok essay contest, nature experiences (e.g. fingernail coloring using balsam), buckwheat food cooking, and many more. Korang juga boleh ambil tour untuk melihat tempat Lee Hyo Seok’s dilahirkan. Ada memorial hall juga kat sana.

Lee Hyo Seok 李孝石 (1907-1942), who wrote under the pen-name 'Gasan' was born February 23, 1907 in Pyeongchang, Gangwon- do. Lee wrote more than 70 pieces of fiction and first attracted attention of the literary world in 1928 when his story ˹City and Ghost˼ was published in 1. Lee published many other works including ˹Unanticipated Meeting˼, ˹Shattered Red Lantern˼ and ˹At Sea Near Russia˼, all of which reflected his socialist sympathies. ˹When Buckwheat Flowers Bloom˼ is set in Lee's hometown Bongpyeong-myeon, Pyeongchang-gun and the area is still famous for its buckwheat production.

•Admission/Participation Fees: Free
• Period: 2-10 Sep 2017
• Address: 157, Ihyoseok-gil, Pyeongchang-gun, Gangwon-do
• Transportation: Take an intercity bus to Jangpyeong Intercity Bus Terminal. From Jangpyeong Terminal, take a local bus bound for Bongpyeong or Phoenix Park shuttle bus.



LEE HYO SEOK CULTURAL VILLAGE DAN LEE HYO SEOK CULTURAL HALL


Lee Hyo Seok Cultural Village merupakan tempat di mana Lee Hyo Seok dilahirkan dan dibesarkan. Kampung ini juga menjadi sumber ilham dalam penulisan buku "When Buckwheat Flowers Bloom" dan buku tersebut menjadi salah satu cerita pendek yang sangat terkenal di South Korea. Tidak hairanlah apabila pada tahun 1990, pekampungan ini telah diiktiraf sebagai "First National Cultural Village" oleh Ministry of Culture and Tourism di sana.


The village is comprised of the author's birth house, a water mill, Chungjujip, Gasan Park, Lee Hyo Seok Memorial Hall, and a buckwheat museum. At the height of the blossoming season, you can enjoy the beautiful scenery of snow-white fields of buckwheat flowers and from late August to early September, the annual Lee Hyo Seok Cultural Festival takes place.


The literary house consists of the Literature Exhibition (chronology of Lee Hyo Seok’s works), Literary Class, Art Research, Creative Idea Room, and a Theater for literary plays. There is also a mock-up of the old Bongpyeong Marketplace and videos for children, as well as a number of different activities. The facility houses valuable documents such as the author’s first printed newspaper, magazine, and book publications. In addition to its deep literary significance, the house is known for its exquisite exterior, Literary Garden, and buckwheat flower trail.

• Admission / Participation Fees: Adults 2,000 won / Middle & High school students 1,500 won / Elementary school students 1,000 won
• Address: 73-25, Hyoseongmunhak-gil, Bongpyeong-myeon, Pyeongchang-gun, Gangwon-do
• Operating Hours: November-April 09:00-18:00 /May-October 09:00-19:00



BONGPYEONG 5 DAYS MARKET 


Bongpyeong Market dibuka pada setiap tarikh yang mempunyai angka "2" dan "7" berjarak selama 5 hari. Produk berasaskan buckwheat mendominasi pasar ini. Korang boleh jumpa buckwheat noodles, buckwheat pancake, buckwheat crepe, buckwheat steamed bun dan macam-macam lagi lah!


• Market Opening Dates: Every 2nd, 7th, 12th, 17th, 22nd & 27th
• Address: 14-1, Dongijangteo-gil, Bongpyeong-myeon, Pyeongchang-gun, Gangwon-do




Friday, June 16, 2017

PyeongChang 2018 : Stadium and Tourist Attractions in Jongseon

Hari ni, I nak share satu lagi tempat yang menarik dan cantik kat Korea Selatan. Bila dengar nama tempat ni, terus rasa macam tradisional sangat tempatnya. Mungkin kerana tempat ni ada kaitan dengan Arirang. Siapa yang rajin tengok drama Korea, mesti pernah dengar pasal Arirang. Tempat yang I maksudkan ialah JEONGSEON.

Jeongseon is a county in Gangwon Province, South Korea. Tempat ni terkenal kerana ia merupakan tempat lahirnya "Jeongseon Arirang" iaitu sebuah lagu tradisional masyarakat Korea. Ia juga merupakan tempat kelahiran aktor terkenal Won Bin dan juga pemain bola sepak Seol Ki-hyeon.

Area
1,220.67 km2 (471.30 sq mi)

Population
35,804 (2010)

Annual Weather Averages
10.3℃ (-6.2℃, 24.3℃)

Symbols of county
Donggang pasque-flower, Kestrel


Sebelum kita bercerita tentang tempat-tempat menarik di Jeongseon, apa kata kita tengok dulu satu stadium di sini. Stadium ni akan menjadi pusat acara untuk temasya PyeongChang 2018 Olympic Winter Games nanti.


Jeongseon Alpine Centre 정선 알파인 경기장 

Jeongseon Alpine Centre is an alpine skiing area being developed in South Korea. It is located on the site of Gariwang mountain, in the township of Bukpyeong in the county of Jeongseon.

Jeongseon will be a venue for the 2018 Winter Olympics in Pyeongchang, hosting the alpine speed events of Downhill, Super-G, and Combined. It will accommodate 6,000 spectators. The technical events of slalom and giant slalom are scheduled for Yongpyong Resort.

The men's downhill starts at an elevation of 1,370 m (4,495 ft), with a course length of 2.857 km (1.775 mi), to a finish area at 545 m (1,788 ft). The vertical drop of 825 m (2,707 ft) surpasses the minimum drop of 800 m (2,625 ft) required by the International Ski Federation (FIS). The venue Gariwang mountain is one of the most remote areas in South Korea. The centre officially opened in 2016 on January 22, two weeks prior to its first events, men's World Cup speed events.


TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI JONGSEON


AURAJI RIVER


Auraji ialah nama sebuah tasik yang menjadi ilham kepda lagu Jeongseon Arirang. Kawasan ini terkenal dengan keindahan alam sekitarnya yang berbukit bukau dan air yang jernih. Nama "Auraji" itu terbit daripada perkataan ‘어우러지다 eoureojida,’ yang bermaksud "berjumpa". Untuk pengetahuan, air dari Pyeongchang dan Samcheok akan "berjumpa dan bersatu" di kawasan ini.

Part of the upper stream of Namhangang River, Auraji was a famous starting point of log rafts transporting timber to Hanyang, the original name of Seoul. The lyrics of Jeongseon Arirang reveal the sadness and longing of a woman awaiting her husband who left for business to a far-away place or left to transport timber.

Sekarang, ramai pelancong ke sini untuk menikmati keindahan alam semulajadi sambil melihat simbol seorang perempuan yang sedang merenung ke arah sungai, seperti menantikan seseorang.

Location 69, Auraji-gil, Jeongseon-gun, Gangwon-do


JEONGSEON 5 DAY MARKET


Okay. Kat South Korea ni lain sikit tau. Kalau korang nampak "5 day market", tak bermakna pasar tu buka 5 hari seminggu. Tapi ia bermaksud pasar tu buka selang 5 hari. Kali pertama I dengar tentang pasar macam ni ialah masa baca info pasal Jeju.

Berbalik kepada Jeongseon 5 day market, ia dibuka setiap 2hb, 7hb, 12hb, 17hb, 22hb dan 27hb setiap bulan. Di pasar tersebut, korang boleh merasai pengalaman kesibukan "Korean Folk Market" dan membeli hasil tani dengan harga yang murah. Kalau pergi, jangan lupa cari Goraengji. Goraengji ni ialah sejenis sayur yang tumbuh di kawasan gunung atau kawasan yang berada di paras 500 - 700m dari paras laut.


Di sini juga, korang boleh menyaksikan persembahan muzikal bertajuk "Pan Arirang" di Arirang Center. Persembahan ini dibahagikan kepada 3 segmen. Boleh la korang tahu serba sedikit tentang Arirang.

Location 58-1, Bibong-ro, Jeongseon-eup, Jeongseon-gun, Gangwon-do


ARII HILLS : BYEONGBANGCHI SKY WALK
AND ZIP WIRE

Byeongbangchi Observartory terletak di antara Gyuram-ri dan Buksil-ri di Jeongseon-eup dan ia menawarkan pemandangan yang sangat memukau Pulau Bamseom yang mempunyai bentuk seperti Semenanjung Korea yang dikelilingi oeh sungai Donggang.


Byeongbangchi Skywalk experience offers a thrilling experience as it gives a feeling of walking in the sky thanks to the tempered glass on the ‘U’ shaped structure (11m) projected from the cliff at altitude of 583m. From this observatory, tourists can see the beauty of Bamseom Island and Donggang River, making it an attractive point to visit.

Location 225, Byeongbangchi-gil, Jeongseon-gun, Gangwon-do
Admission Fees Adults (ages 19-64) 2,000 won / Teenagers & Children (ages 7-18) 1,000 won / Zip wire Fees 40,000 won


JEONGSEON RAIL BIKE


The rail bike in Jeongseon Auraji is a new type of leisure sport that combines biking along a railway and scenic views. The sport makes use of an abandoned railway track that runs from Jeongseon Auraji to Gujeol-ri. The total track is 7.2 kilometers long and is a continuous descent that is easy to ride along clean valley waters and crimson red foliage. At the boarding area in Gujeol-ri Station, there is a café named ‘A Grasshopper’s Dream.’ Housed in a train, the café is the shape of a grasshopper. The rail bike starts in Gujeol-ri station and ends in Auraji Station. Ride at a slow speed of 15kph to enjoy the surrounding scenery. On the way back, you will return to Gujeol-ri on a free train for a comfortable ride with a view.

Location 745, Nochusan-ro, Yeoryang-myeon, Jeongseon-gun, Gangwon-do Admission Fees [2-seaters bike] Individual 25,000 won / Group 22,500 won [4-seaters bike] Individual 35,000 won / Group 31,500 won Operating Hours * March to October 09:00 – 18:00, 5 times a day * November to February 09:00 – 15:00, 4 times a day

Location 745, Nochusan-ro, Yeoryang-myeon, Jeongseon-gun, Gangwon-do
Admission Fees [2-seaters bike] Individual 25,000 won / Group 22,500 won [4-seaters bike] Individual 35,000 won / Group 31,500 won
Operating Hours * March to October 09:00 – 18:00, 5 times a day * November to February 09:00 – 15:00, 4 times a day


SAMTAN ART MINE


Samtan Art Mine is a cultural art complex, transformed from an abandoned mine at the foot of Hambaeksan Mountain, the main production area of stone coal in Korea. The name ‘Samtan’ refers to Samcheok Tanjwa, one of the major coal mines in Korea, and ‘Art Mine’ plays on the history of the coal mine. There are many cultural art spaces throughout the nation, but Samtan Art Mine attracts visitors for being located inside an actual mine site. Opened in 1964 as a industrial establishment, the mine operated until October 2001. Samtan Art Mine draws even deeper artistic meaning due to this poignant history.

Place named was a shooting location of famous drama in 2016, ˹Descendants of the Sun˼. In episode 12, Agus kidnapped Dr. Kang to his hideout and blackmailed her to break up with captain Yoo. This scene was selected as one of the iconic scene in ˹Descendants of the Sun˼. 



This place used to be a shower room for miners last time and artists got an inspiration to link to shower room. As we watched in a drama, the combination of old shower room and Venus statue create a unique vibe and featured Agus’s hideout place very well. 

Location 1445-44, Hambaeksan-ro, Jeongseon-gun, Gangwon-do.



Friday, May 19, 2017

PyeongChang 2018 : Stadiums in Gangneung

Bukan mudah untuk menjadi hos sukan Olimpik kerana sebagai hos, negara itu perlu memastikan tiada sebarang masalah besar berlaku sepanjang temasya itu berlangsung. Salah satu perkara yang dititikberatkan ialah tempat di mana berlangsungnya acara-acara sukan yang dipertandingkan.

Selain daripada pemilihan kawasan yang strategik, reka bentuk gelanggang dan stadium itu juga menjadi perkara utama yang diambil kira. Mestilah mereka akan cuba tunjukkan reka bentuk yang paling unik, betul tak?

Untuk post kali ni, apa kata kita tengok stadium-stadium yang terletak di Gangneung.


GANGNEUNG HOCKEY CENTRE

Gangneung Hockey Centre 강릉 하키 센터

Gangneung Hockey Centre (Korean: 강릉 아이스하키 경기장) is an indoor arena currently under construction in the coastal city of Gangneung, South Korea. The arena will be one of the two venues for the ice hockey events at the 2018 Winter Olympics, serving as the main venue for the men's tournament and medal matches. It will also host the ice sledge hockey competition during the 2018 Winter Paralympics. The cost of construction for the venue is 108 billion won (about $90 million US). Construction started in July 2014 and is expected to be completed by November 2016.


GANGNEUNG OVAL

Gangneung Oval 강릉 스피드 스케이팅 경기장

The Gangneung Oval (Korean: 강릉 스피드 스케이팅 경기장) is a speed skating oval in South Korea, which will used for the speed skating competitions at the 2018 Winter Olympics. The building of the oval was started in September 2013. The venue will consist of a double track 400 m rink and has a capacity of 8000 seats. It has three floors aboveground and two underground levels. The original plan was to build the venue at the Gangneung Science Park, but because there was limited space due to the number of local businesses taking the opportunity to relocate, the oval will be built in the Gangneung Olympic Park, in the vicinity of the Gangneung Ice Arena and Gangneung Hockey Centre.


GANGNEUNG ICE ARENA

Gangneung Ice Arena 강릉 아이스 아레나

Gangneung Ice Arena (강릉 아이스 아레나) is an indoor ice arena which has been built for the 2018 Winter Olympics. It is located in the coastal city of Gangneung. It will be the venue for two sports: figure skating and short track speed skating. The seating capacity is 12,000. The Gangneung Ice Arena is designed to house two ice rinks (60m x 30m) for competition and training respectively. The building has four floors aboveground and two underground levels. An environmentally-friendly ice cooling system has been adopted, and the facility will be used for local recreational purposes after the Games. The cost of construction for the Olympics is 85 million USD. The facility has been inaugurated on December 14, 2016.


GANGNEUNG CURLING CENTRE

ISU Four Continents Figure Skating Championships 2017 - Gala Exhibition

Gangneung Curling Centre (강릉 실내 빙상경기장) is an indoor ice arena which was used for the 2013 Special Olympics World Winter Games, and will be used for both the 2018 Winter Olympics and 2018 Winter Paralympics. It was opened in 1998. It is located in the coastal city of Gangneung. It will be the venue for curling and wheelchair curling. The seating capacity is 3,500.

It is the only Olympic venue in Gangneung which existed prior to the election of PyeongChang as host city of the 2018 Winter Games. Before the Games it was known as the Gangneung Indoor Ice Rink. It will be renovated between October 2015 and October 2016 in preparation for the Games. The Centre was the venue for ice hockey at the 1999 Asian Winter Games and hosted the 2009 World Women's Curling Championships. Traditionally, the Olympic host venue will host the World Junior Curling Championships in the year previous to the games.


KWANDONG HOCKEY CENTRE

Kwandong Hockey Centre 관동 하키 센터

Kwandong Hockey Centre (가톨릭 관동대학교 아이스하키II 경기장) is a future ice skating arena which will be established on the grounds of Catholic Kwandong University in Gangneung, Gangwon-do. During the 2018 Winter Olympics, it will be one of the two venues for Ice Hockey. The seating capacity is 6,000. There will be one ice rink (60m x 30m), four floors aboveground and one underground level.



Thursday, May 11, 2017

Tempat-tempat menarik di Gangneung

South Korea terkenal dengan keindahan alam semulajadi dan khazanah peninggalan zaman diraja mereka. Dua tempat yang sering dilawati oleh pelancong ialah bandar Seoul dan juga Jeju Island. Sebenarnya jika korang mempunyai masa dan bajet, boleh saja cuba lawati tempat-tempat lain yang tidak kurang hebat dan cantik. Cuma kenalah pandai-pandai buat research sendiri, melainkan kalau korang pandai berbahasa Korea la. Kalau korang nak cuba lawati tempat lain, mungkin korang boleh consider untuk ke Gangneung.


Gangneung (江陵市) is a city in Gangwon-do, on the east coast of South Korea. Gangneung is the economic centre of the Yeongdong region of Gangwon Province. Gangneung has many tourist attractions, such as Jeongdongjin, a very popular area for watching the sun rise, and Gyeongpo Beach. The city is also home to National League football club Gangneung City FC and K League football team Gangwon FC.




TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI GANGNEUNG

Ojukheon

Ojukheon House mendapat namanya daripada black bamboo trees yang banyak ditanam di sekitar kawasan rumah tersebut. Di rumah inilah Sinsaimdang hidup (1504 - 1551) dan anaknya bernama Yi I dilahirkan. Yi I lebih dikenali sebagai Yulgok; merupakan seorang yang terpelajar dan ahli politik di zaman Joseon. Potret beliau dan ibunya telah diabadikan di matawang Won. Rumah ini telah dibina ketika zaman pemerintahan Raja Jungjong (1506 - 1544) dan ia menjadi antara rumah tertua yang masih wujud di South Korea. Rumah ini telah tersenarai sebagai Treasure No. 165 pada tahun 1963 dan ia telah dijaga dengan baik dari generasi ke generasi.

Location 24, Yulgok-ro 3139beon-gil, Gangneung-si, Gangwon-do



Seongyojang


Seongyojang is the former upper class residence of the Naebeon Lee (1703-1781) noble family of Gangneung-si, Gangwon-do Province. It was designated Important Folklore Material No. 5 in 1967. The meaning of "Seon", in Seongyojang, is boat. Gyeongpo Lake was directly in front of Seongyojang at the time it was built, thus making is accessible by boat. Gyeongpo Lake at one time reached the enormous circumference of 12km. Its size has reduced by 4km over the years and its depth has decreased by 1-2 meters. It is said that 10 generations of descendents of Naebeon Lee have continued to live at Seongyojang. KBS (Korean Broadcasting System) has selected this residency as one of the top 10 most well preserved original dwellings in Korea that was constructed over the past 300 years.

Location 63, Unjeong-gil, Gangneung-si, Gangwon-do


Hassla Artworld


Covering an area of 61 acres, Haslla Art World gets its name ‘Haslla’ from Gangneung of the Shilla Era. Formed by applying to its natural features, the Art Garden contains the Pine Tree Garden, Time Hall, Wetlands, Field Garden, Sea Garden and Fun Garden. At the Fun Garden located by the sea, artists and visitors can talk about artwork placed here, as well as gaze at the clear view of the sea. There is also a study room where children experience the making of artwork and observe nature, as well as try to make sotdae (a Korean folk item, a pole, which is set up for prayer or celebration). A full tour takes about an hour and 30 minutes to two hours and 30 minutes.

Location 1441, Yulgong-ro, Gangdong-myeon, Gangneung-si, Gangwon-do


Jeongdongjin Rail Bike


Jeongdongjin telah tersenarai dalam Guinness Book of World Records sebagai "having the unique distinction of having a train station that is located the closest to the sea, in the world". Ia menjadi lokasi yang terkenal untuk melihat pemandangan mahatari terbit dan kita boleh menikmati pemandangan laut yang cantik apabila menggunakan rail bike yang terdapat di sepanjang laluan tersebut.

Location 13, Jeongdongyeok-gil, Gangneung-si, Gangwon-do Operation Hour 9:00-17:00 | Admission Fee 20,000 KRW for 2 seaters/ 30,000 KRW for 4 seaters


Anmok Coffee Street

Romantic Gangneung is a city of coffee. We have a number of coffee shops in Anmok harbor street and coffee roasting museum. Gangneung’s coffee maniacs have a pride in their own coffee recipes and held the coffee festival every year. You may sip the coffee at Anmok street with the beautiful ocean view.

Location 16, Changhae-ro 14beon-gil, Gangneung-si, Gangwon-do


Jumunjin Breakwater


Jumunjin Breakwater was built to protect the coastline from the effects of erosion and longshore drift. Sound boring? Let me re-phrase. Jumunjin Breakwater is the filming location of television drama "Goblin". Now, sound interesting? Heahaha. Tempat ni mula menjadi popular selepas drama tersebut. Ramai yang datang ke sana untuk merakamkan semula saat manis antara hero dan heroin tersebut.

Location 1609, Haean-ro, Gangneung-si, Gangwon-do



Jumunjin Fishmarket


Jumunjin Fishmarket dibina pada tahun 1936 dan terletak di sebelah Jumunjin Port, tempat di mana banyak bot-bot sotong berlabuh. Ia merupakan pasar makanan laut yang terbesar di East Coast dan mempunyai pasar makanan laut kering dan juga kawasan sashimi. Mungkin sebab tu la pasar ni terkenal di kalangan orang tempatan dan juga pelancong asing.

Market specialties include a variety of fresh seafood caught on the East Coast such as squid, mackerel, pollacks, pikes, and crabs. At the market, visitors can purchase these items (and a number of dried seafood products) at inexpensive prices, as well as get a taste of fresh, delicious sashimi. In addition, the market hosts a variety of fun events such as the Blowfish Festival and Squid Festival.

Location 38, Sijang-gil, Gangneung-si, Gangwon-do


Tuesday, May 09, 2017

Paroi! Paroi! Paroi!

Buat pertama kalinya, Batrisyia tunjukkan minat dengan bola. Antara kami bertiga, aku sorang je la yang suka bola. Kalau musim World Cup, memang aku sorang je la terpacak depan TV tu. Diorang tak ambil port langsung. Pernah la sampai aku kena tegur dengan Batrisyia sebab menjerit tengok bola. Maka ummi nya membawa diri keluar dari rumah dan tengok bola pukul 3 pagi kat McD masa tu.

Tapi sekarang bila dia tengok bola Malaysia, dia pulak yang menjerit. Jangan main-main weih, perempuan ni emo dia macam ummi dia juga. Dia punya komen macamlah dia reti sangat main bola sepak.

Teringat pulak... kali terakhir kami tengok bola ialah sewaktu Batrisyia berumur 7 bulan dapat perut. Hahaha. Semangat tak? Aku tak ingat masa tu team KL lawan siapa. Tak minat KL pun tapi layan je la.

Minggu ni insya Allah bawa Batrisyia ke perlawanan NS menentang Pahang sempena semi final Piala Malaysia. Wohoo!! Nak bagi Batrisyia rasa pengalaman tengok bola kat stadium. Aku tak tahu la samada dia akan rasa rimas atau dia akan rasa seronok. Harapnya dia tak rimas la sebab kalau dia rimas, aku pun rimas.

Hahahaha.. nanti aku update cerita ni ya!

Friday, April 28, 2017

Tourist Attractions in PyeongChang

Pyeongchang, South Korea bakal menjadi destinasi penting untuk 2018 Winter Olympic Games. Walaupun orang lebih mengenali Seoul, Pyeongchang tidak kurang cantiknya, tidak kurang menariknya. Selalunya bila kita berjalan ke luar negara, kita akan cuba pergi ke seberapa banyak tempat yang kita sempat nak pergi. Ye lah, belum tentu kita dapat ke sana lagi di masa akan datang. Kalau korang nak ke 2018 Winter Olympic dan tengah fikir-fikirkan tempat-tempat menarik yang korang boleh melawat semasa kat Pyeongchang tu nanti, jom baca apa yang I nak share ni. Tempat-tempay yang I nak share ni, semua cantik-cantik tau. Apatah lagi masa winter kan? Seronoknya! Tapi kalau nak pergi masa musim lain pun boleh juga :)


SKY RANCH

Established in 1974, the Sky Ranch has a 40-year-old history with a huge ranch of 9 million. Currently, about 400 Holstein cows are bred up along with a hundred of hanu (Korean Cow) in an eco-friendly way. The ranch located in a high land, so the weather is so nice and even in summer, the weather is so nice and a good place for walking here. Location 468 Hoenggye-ri, Daegwalnyeong-myeon.

For more info : Click Here.


SAMYANG RANCH


Asia's largest green pasture, this vast meadow is where milking cows feed on the fresh, clean grass. The view from the plateau, reaching a height of 1,470 meters, is remarkable as well. If you go up to Daegwallyeong Observatory, you can see as far as Gangneung, Jumunjin, and even the East Sea beyond.

For more info : Click Here.


DAEGWALLYEONG SHEEP FARM


Daegwallyeong Sheep Farm raises sheep on an area of 195 k㎡, and is privately owned. There are many ranches in Pyeongchang, but Daegwallyeong Sheep Farm is the only ranch that raises sheep. The sheep grazing field is surrounded by a 1.2 meter-long circular walkway, so visitors can view the sheep at all times during their visit. It takes about 40 minutes to walk along this path. A wooden shack located in the field appeared as a backdrop of the movie "The Man from Mars." The wooden shack fits perfectly with the sheep farm, and has become a popular photo site. To get a closer experience with the sheep, sign up for the feeding experience, where you can give dried hay to the sheep and even reach out to touch their fuzzy heads.

For more info : Click Here.


UJIYAJI WIND VILLAGE

Located on the highlands of Pyeongchang County where the 2018 Winter Olympics will be held, Uiyaji Baram Maeul (Uiyaji Wind Village) is a mountain village situated on top of Daegwatllyeong. At Uiyaji Wind Village, one can enjoy various types of activities such as making cheese or ice cream as well as enjoying the beautiful sight of wind-mills standing high above the frozen plain.

For more info : Click Here.


JEONGGANGWON


The Traditional Korean Food Culture Experience Center was established in order to preserve, research, distribute and promote the values and merits of traditional Korean food culture in the world. There are various hands-on facilities for traditional food culture such as an exhibition hall, cooking room, and a fermentation room, covering an area of 10,000 pyeong (33057.85㎡). Particularly, it is the a great place for anyone who wants to learn more and take part in various aspects of traditional Korean food culture.

For more info : Click Here.


WOLJEONGSA TEMPLE


Woljeongsa Temple is located in the forest of the valley east of Mt. Odaesan, and it is composed of 60 temples and 8 monasteries made into one large temple. Woljeongsa Temple was established by Monk Ja Jang (590~658). At Woljeongsa Temple there is the Seongbo Museum where you can view the Buddhist culture of the Goryeo Dynasty (918∼1392), the nine-story octagonal pagoda, also called as the Sari-Pagoda (relic pagoda), and the Stone Seated Buddha figure. Also there is the Jeokmyeolbogung where Buddha's bones are said to be preserved, and the large sermon hall Jeokgwangjeon Pavilion. Usually in a Jeokgwangjeon Pavilion the Vairocana figure is enshrined, but it is interesting that the Sakyamuni figure is enshrined at Jeokgwangjeon Pavilion at Woljeong temple. Woljeongsa Temple of today was restored after the Korean war in 1950 when the Chilbulbojeon, Yeongsanjeon, Gwaneungjeon, Jinyeonggak and 17 other buildings were burned.

For more info : Click Here.


YONGPYONG RESORT


Yongpyong Resort is situated at the center of Korea’s Baekdudaegan Mountain Range, and sees an average of 250 centimeters of snowfall per season, which makes for excellent skiing conditions. Not only that, the resort’s enormous seventeen million square meter complex includes a 45-hole golf course, gondolas, swimming pool, and other facilities. This all-season recreational complex allows visitors to escape from daily life and relax. Yongpyong Resort has an impressive ski slopes, including the popular Rainbow Slopes, and offers excellent facilities for skiers. The resort's Dragon Plaza offers a variety of services for skiers and snowboarders. Yongpyong Resort has hosted a number of international competitions, including the World Cup Ski Competition and the Asian Winter Games. It is consequently one of the most popular ski resorts in Korea, and is frequented by many tourists. Accommodation options include condominiums, a hotel, and a youth hostel.

For more info : Click Here.


Friday, April 07, 2017

Bercuti ke South Korea - Teaser

Lama dah tak bersiaran. Banyak sangat benda berlaku kat office ni, tiada ruang untuk bernafas. Kadang-kala rasa rimas dan terasa orang ambil kesempatan atas kita. Setelah berfikir panjang, I buat keputusan untuk cari kerja baru. Hehehe. Kali ni, tiada lagi peluang ketiga untuk syarikat ini. I thought things will be different. Sekejap je berubah. Hmm, orang kalau dah fikirkan keuntungan je, memang akan rasa tak bersalah menindas orang. Kesian kat my former colleague bila diperlukan macam tu. Rasanya dah tiba masanya untuk I cabut sebelum I pula yang terkena.

Ahaks, nak buat teaser pasal South Korea. Damn, the country is beautiful!! Pergi masa awal spring, takde bunga sangat pun sebab baru habis winter. Tapi cantiknya la juga! Bayangkan kalau dapat pergi time fall. Mau taknak balik Malaysia dah. Hahaha...

Marilah daku share satu gambar. Nanti I karang entries dulu eh. Lain kali kita publish.


Thursday, April 06, 2017

Stadium untuk 2018 Pyeongchang Winter Olympic Games

Dari bulan lepas, I ada shared beberapa info tentang Pyeongchang Winter Olympic Games. Ramai tahu tentang Seoul tapi berapa ramai yang tahu tentang Pyeongchang? Korang tahu tak lokasi Pyeongchang ni sebenarnya?

PYEONGCHANG


Pyeongchang merupakan satu daerah di Gangwon province. Ia terletak di kawasan Taebaek Mountains. Mesti korang pernah dengar "Taebaek" kan? Peminat drama Descendants of the Sun mesti tau punya la. Okay, Pyeongchang ni lebih kurang 180km dari timur Seoul. Kalau diikutkan, lokasinya lebih hampir dengan dengan sempadan Korea Utara daripada Seoul. Uniknya, Pyeongchang ni ada slogan mereka sendiri iaitu "Happy 700 Pyeongchang".

Pyeongchang county takes its slogan from the city's average elevation. Pyeongchang's average elevation is approximately 700m which is said to make people live in best condition. Pyeongchang has three mottos related to this slogan. These are: 

'Best place for health, rest, leports [leisure and sports] - Happy700 Pyeongchang'

'The city of nature, health, longevity - Happy700 Pyeongchang'

'Optimal environment for human's life - Happy700 Pyeongchang'



Jom kita lihat stadium-stadium yang akan digunakan semasa sukan Olimpik nanti.

PYEONGCHANG OLYMPIC STADIUM

PyeongChang Olympic Stadium 

Pyeongchang Olympic Stadium akan menjadi lokasi sementara untuk majlis pembukaan dan penutup 2018 Winter Olympics and the 2018 Winter Paralympics. Stadium ini terletak di Daegwallyeong-myeon, di kawasan Pyeongchang Olympic Plaza, lebih kurang 2 kilometer daripada Alpensia Resort. Arena berbentuk pentagon ini juga akan menjadi lokasi untuk acara penganugerahan pingat.


The Olympic Stadium will be installed on an 80,000-square-metre (860,000 sq ft) site in Hoenggye. It will be a temporary 50,000- seat stadium, which will be dismantled after the Games. The Stadium will be the final major Olympic venue to be completed, with end of construction expected in September 2017. In addition, next to the stadium will be an Olympic exhibition hall, as well as traditional food markets and other attractions, which will remain as heritage facilities.


First time dengar pasal stadium yang akan dibuka semula selepas majlis. Hebat ni!



ALPENSIA BIATHLON CENTRE

Alpensia Biathlon Centre terletak di Daegwallyeong-myeon, Pyeongchang-gun, Gangwon-do, South Korea. Ia sebenarnya telah siap dibina pada tahun 1998. Kemudian, proses pengubahsuaian telah dijalankan dan disiapkan pada tahun 2007.


ALPENSIA SKI JUMPING CENTRE

Alpensia Ski Jumping Centre 알펜시아 스키점프 센터

Alpensia Ski Jump merupakan simbol untuk Pyeongchang Winter Olympic 2018. Pada asalnya, pusat ini akan menjadi lokasi untuk majlis pembukaan dan penutup sukan Olimpik tersebut. Bagaimana pun, rancangan itu telah diubah.


ALPENSIA SLIDING CENTRE

Alpensia Sliding Centre 알펜시아 슬라이딩 센터 

The Alpensia Sliding Centre is a bobsleigh, luge, and skeleton track that will be located in Alpensia Resort, South Korea, located in the district of Pyeongchang. This venue will host the bobsleigh, luge, and skeleton events for the 2018 Winter Olympics. It will accommodate 7,000 spectators. The track will be 2,018 metres long to commemorate the Olympic Games.


ALPENSIA CROSS-COUNTRY SKIING CENTRE

2017 FIS Cross-Country World Cup presented by Viessmann - Sprint 

Alpensia Cross-Country Centre terletak di Daegwallyeong-myeon, Pyeongchang-gun, Gangwon-do, South Korea. Ia sebenarnya telah siap dibina pada tahun 1998. Kemudian, proses pengubahsuaian telah dijalankan dan disiapkan pada tahun 2009.


YONGPYONG ALPINE CENTRE

FIS Snowboard World Cup 2016/17 - official training day 1

Yongpyong Alpine Centre terletak di Yongpyong Resort telah siap dibina pada tahun 1998. Ia telah menjadi lokasi penting dan telah mengacarakan empat FIS Alpine World Cups Games dan juga 2006 IPC Paralympic WorldCup.



BOKWANG PHOENIX SNOW PARK

Bokwang Snow Park 보광 스노 경기장


Bokwang Phoenix Park sebenarnya merupakan sebuah ski resort di South Korea. Terletak di Bongpyeong-myeon, Pyeongchang, ia akan menjadi pusat acara untuk freestyle skiing dan snowboard semasa 2018 Winter Olympics nanti. Kalau nak tahu, tempat ni merupakan salah satu lokasi penggambaran bagi drama Autumn in My Heart.



 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.