Sunday, June 26, 2016

7 nikmat untuk berbuka puasa dengan yogurt sejuk beku

Raya hampir tiba. Minggu lepas, kami tidak melepaskan peluang untuk membeli baju raya untuk Batrisyia. Oleh kerana Batrisyia berpuasa, kami membuat keputusan untuk shopping raya di waktu hampir berbuka puasa. Kalau pergi awal sangat, takut dia pula yang penat dan haus. Jalan selamat, pukul 6 petang baru kami sampai ke Pavilion Shopping Centre.

Oleh kerana waktu berbuka kami masih di Pavilion, kami bercadang untuk berbuka di sana sahaja. Cuma masalahnya kami tidak membuat sebarang reservation. Rata-rata kebanyakan restoran yang kami ingin kunjungi telah fully booked! Kami duduk di bangku berbekalkan sedikit minuman dan roti buat alas perut. Tak mengapalah. Kita solat dahulu, lepas tu boleh pergi makan.


Kami mengambil kesempatan untuk mencuba "LLIO LLIO". llaollao ialah satu jenama yogurt sejuk beku yang sudah mula mendapat tempat di hati rakyat Malaysia. Selepas sehari suntuk berpuasa, yogurt boleh dijadikan pilihan untuk berbuka puasa kerana ia berkhasiat dan senang dihadam. llaollao dipadankan dengan pelbagai topping. Agak rambang mata juga nak memilih. Antaranya ialah:


Topping Crunches: Topping Crunches kaya dengan zat-zat penting seperti vitamin, mineral dan serat. Antara pilihan yang ada ialah bijirin, brittle, bijian berkaramel, muesli, biskut, kacang dan juga pilihan klasik seperti KitKat®, dan OREO®.

Buah-buahan: Mereka hanya menggunakan buah-buahan segar bermusim untuk memastikan kesegaran maksimum. Malah buah-buahan itu juga baru dipotong untuk memastikan semua kebaikannya tidak hilang. Kaya dengan serat dan vitamin, buah-buahan juga merupakan ejen pemulihan dan anti-oksidan untuk membantu anda melalui gaya hidup yang padat.

Sos: Ada banyak pilihan sos yang korang boleh pilih. – mangga, coklat, strawberi,  dulce de leche dan banyak lagi.


Seperti dijangka, Batrisyia pilih penuhkan yogurt dia dengan Oreo dan sos coklat

Kenapa yogurt sesuai untuk menjadi pilihan kita berbuka puasa?

1. Yogurt penuh dengan probiotik Lactobacillus dan streptococcus adalah bakteria yang membantu sistem pencernaan kita. Setelah berpuasa lebih 12 jam, badan kita perlu menyesuaikan dirinya untuk pengambilan makanan yang pertama, dan kehadiran probiotik membantu pencernaan.

2. Bermula secara ringan, Yogurt adalah amat sesuai untuk berbuka puasa kerana ia ringan dan senang dihadam. Berbukalah dengan secawan yogurt, dan menunaikan Solat Mahgrib dahulu sebelum menjamu selera penuh.

3. Untuk nafas yang segar selepas sehari suntuk berpuasa, tidak hairanlah nafas kita akan berbau. Jangan khuatir, kerana yogurt dapat membantu anda.

4. Penuh dengan khasiat, Yogurt sejuk beku llaollao mengandungi kandungan protein dan kalsium yang tinggi, manakala kandungan gula dan kalori adalah rendah. Diperbuat daripada susu skim hanya sebelum ia dihidangkan, satu tab yogurt llaollao mengandungi 46% daripada jumlah kalsium harian yang disyorkan. Walaupun llaollao adalah rendah lemak, rendah kalori dan tanpa gluten, kemewahan rasa yogurt yang berkrim tidak terjejas.  

5. Tambah buah-buahan segar untuk gizi yang seimbang. Di llaollao, buah-buahan segar dijadikan topping untuk meningkatkan nikmat rasa yogurt sejuk beku serta menjadikannya hidangan yang seimbang.

6. Topping dan sos dari Eropah akan merangsang anda. Selain buah-buahan segar, llaollao menawarkan beraneka jenis topping seperti sos dan topping Crunches rangup seperti bijirin, bijian berkaramel, muesli dan kacang. Selain itu, llaollao juga boleh dihidangkan dengan kegemaran klasik seperti KitKat® danOREO®.

7. Dan akhir sekali, rasa llaollao yang lazat! Tidak hairanlah kerana llaollao merupakan jenama yogurt sejuk beku nombor satu di Eropah dan Asia.

Berasal dari Sepanyol, llaollao (disebutyao-yao) boleh didapati di sekitar Lembah Kelang, termasuk Pavilion, Mid Valley, One Utama, Sunway Pyramid, AEON Shah Alam dan Shell Taman Connaught. Di Pulau Pinang, llaollao terletak di Gurney Plaza. Khabarnya satu lagi kedai akan dibuka di Johor Bahru dalam masa terdekat.

Sesiapa yang nak cuba, bolehlah ke tempat-tempat di atas. Bagi kami, yogurt ini agak manis walaupun dimakan kosong. Jadi untuk mereka yang tak suka benda manis, boleh pilih topping dan sos yang lebih natural.

Thursday, June 23, 2016

My KL by Nora Danish

On 16th June 2016, Groupon had launched a deal collection made up of Kuala Lumpur experiences hand-picked by Malaysian celebrity, Nora Danish. Available for one month, “My KL by Nora Danish” features exciting deals on Nora’s top things to see, eat, and do in the city she calls home.



"From my old favourites to the new hot spots in town, these are the places that make this city My KL," said Nora Danish.

"There’s an abundance of things to see and do in KL and I’m just excited to be able to share my top picks with everyone and maybe they'll discover a new cafe or experience for themselves".

As a self-professed foodie and fun-seeker, some of Nora’s favourite KL spots include:

Starbucks® - the well-known coffeehouse chain has multiple outlets including drive thru concept, offering the world’s finest coffee while enriching Malaysian lives one cup at a time.

Krispy Kreme - the perfect accompaniment to any beverage and famous for their signature Original Glazed® doughnut.

Reborn - award winning Foot Reflexology and Tui Na massage chain, Reborn is one of the largest massage groups in Malaysia expanding its services to include Thai massage.

La Juiceria – providing a daily dose of vitamins through vegetables and fruits, handcrafted and cold-pressed daily, La Juiceria specialises in detox juice cleanse packages, bottled cold pressed juices, acai smoothie bowls and immunity-boosting PowerShots.

Jurlique - with a belief in the power of nature, the South Australian natural skincare brand creates a pure and effective range of skincare to inspire people to wellbeing through a connection to nature.

Working together with Nora for this exclusive partnership, our aim has been to offer a great selection of deals that will appeal to all Malaysians and give unique insight into Nora’s personal favourite KL spots,” said Giacomo Ficari, Country Manager at Groupon Malaysia. “We’re excited to welcome new additions to the Groupon family who bring a wonderful reflection of the diversity and culture this city has to offer and we’re confident everyone will find something new to try and love.”

Groupon’s dedicated “My KL by Nora Danish” shop has seen an increase of more than 70% in new brands on board so far, as well as all-time local favourites with great value offerings to Malaysians. My KL will be an ongoing campaign for an entire month, ending on the 15th of July 2016.

Check out the exciting deals at Groupon’s ‘My KL’ shop and tell us some of your favourite places in this city you call home with #MyKLbyNora.

Wednesday, June 15, 2016

Tarikan terbaru untuk kanak-kanak di Little Kingdom Kuala Lumpur

Nak tahu satu berita best untuk anak-anak tak? Untuk pengetahuan, ada satu edutainment park baru di Kuala Lumpur. LITTLE KINGDOM is a new place for your child to explore but beware, this kingdom is not small. Gerenti anak-anak korang suka!

Dirasmikan oleh Parkson Edutainment World, edutainment park ini seluas 40,000 kaki persegi. Ia memuatkan 35 "junior version" watak-watak dogeng yang terkenal seperti Little Snow White, Little Ciderella, Little Pinnochio dan Little Aladdin. Kenalah ada "junior version" kerana edutainment park ini dikunjungi oleh ramai kanak-kanak.







"The park has been constructed in a way that there is a story to tell behind every wallpaper where parents can create their own magical tales and moments with their children".

Tidak seperti children park yang lain di mana anak diberi kebebasan untuk meneroka sementara ibu bapa hanya tunggu di satu sudut, Little Kingdom menitikberatkan hubungan antara anak dan ibu bapa.  Di satu sudut, si bapa bermain pasir dengan anak. Di bilik yang lain pula, si ibu menjadi penumpang kereta yang dibawa oleh si anak. Jangan terkejut apabila melihat si bapa atau ibu pun bermain gelongsor! Memang seronok. Kami pula yang melebih lebih melompat kat playland. Ibu bapa boleh sama-sama meneroka segenap pelusuk Little Kingdom dan mencipta memori manis bersama anak-anak.


Kawasan luar Little Kingdom ni dah cukup cantik dengan biasan pelbagai warna lampu. Muka pun jadi bewarna warni sudahnya. Cantik.


"Cobblestone streets, colourful walls, miniature shops and eateries, bouncy soft play areas filled with slides, ball pits and tunnel to explore, Little Kingdom is not only a feast for the eyes but a dream playland that transports kids to a magical world and adults to their childhood memories"

I have to share the photo of a beautiful washroom for princesses. Kitorang yang perempuan ni terpegun tengok tandas ni. Siap ada sofa untuk ibu-ibu yang nak duduk sementara menunggu anak siap.

Selain daripada playland, Little Kingdom juga mempunyai 6 buah kelas bertemakan Little Genie House, Little Alice in Wonderland, Little Alien Spaceship, Little Beast Field, Little Cinderella Ballroom dan Little T-Rex Kitchen. Kelas-kelas ini menawarkan pelbagai aktiviti menarik seperti aerobik, menari, kraftangan dan memasak. Best kan? Untuk mengikuti kelas-kelas ini, kita perlu melihat jadual untuk hari tersebut kerana kelas-kelas ini tidak diadakan sepanjang masa.

Masa kami pergi, kami dapat masuk sejam awal. Jadi kelas masih kosong. Hanya riuh dengan gelak ketawa anak-anak bloggers yang hadir.

Little Beast Field

Little Alien Spaceship


Ada juga pertunjukan silap mata. Batrisyia dipanggil untuk jadi Charlie Chaplin.
Love love love them! Kami sama-sama menyanyikan lagu Lion Sleeps Tonight.

Nak buat birthday party? Apa kata buat di Little Kingdom? It has a huge themed event hall, Magical Castle that can cater for about 100 pax. Pakej hari jadi ini merangkumi akses ke edutainment park dan juadah untuk majlis tersebut. Jika ada bajet, bolehlah buat di Little Kingdom.

Jom tengok apa lagi antara permainan yang ada di sana.

Masa ni anak boleh cuba bawa kereta dan dapat lesen.

Tapi sebelum tu kenalah pergi kelas memandu.

Antara permainan di Little Alien Spaceship. 
Nak masuk ke kawasan ni, korang akan melalui gugusan bintang dan planet.
Cool!



Pit ball penuh kat kawasan gelongsor. 
Ibu bapa kanak-kanak ini pula seronok melompat kat trampolin.
Hehehe. Syok weih.

At Little T-Rex Kitchen

So the head chef named Tomato asked the children to prepare
"Father's Day's Sandwich". This is Batrisyia's version of his daddy.


Little Puss n Botts

Bersama 4 mascots yang datang buat surprise kat anak-anak kami.



Pendek kata, Little Kingdom ni memang tempat yang sangat sesuai untuk bawa kanak-kanak. Berani gerenti mereka taknak balik!

Little Kingdom terletak di aras 3, Parkson Maju Junction Shopping Mall. Dibuka dari 11.00 pagi hingga 9.00 malam setiap hari. Untuk keterangan lanjut, boleh hantarkan email kepada mereka di enquiry_lk@parksonedutainmentworld.com atau layari www.littlekingdom.asia and Facebook Page : https://www.facebook.com/Little-Kingdom-120765881613012.

Berikut merupakan harga tiket untuk masuk ke Little Kingdom.

Soft opening tickets promotion - 50% off single entry admission tickets
Malaysian
Single Pass - RM 40 (UP: RM80)
Partner Pass (1 Adult + 1 child) - RM65 (UP : RM130)
Family Pass (2 Adults + 2 children ) - RM 100 (UP : RM200)

Non Malaysian
Single Pass - RM 50 (UP: RM100)
Partner Pass (1 Adult + 1 child) - RM75 (UP : RM150)
Family Pass (2 Adults + 2 children ) - RM 125 (UP : RM250)

Current Special Promotions:
Birthday Party Package at RM 1,800 (Normal Price RM 2,400) for a minimum of 30 pax.
Package includes:
- 2 hours usage of the party hall (Magical Castle)
- Food and beverage
- Birthday cake
- Party decorations
- 4 "Little Kingdom" themes to choose from
- 1 mascot appearance
- 1 day of unlimited access within Little Kingdom which covers rides, games, activities, soft play area and others.

Thursday, June 02, 2016

Bergembira di Sunway Lagoon

Isnin lepas, kami ke Sunway Lagoon. Saja bawa Batrisyia jalan-jalan. Lagipun, kami tak pernah ke Sunway Lagoon. Batrisyia memang suka main air. Punya la excited dia sampai dia tak boleh tidur malam tu!





Panas terik seawal jam 9 pagi. Orang pun dah ramai yang beratur. Nasib baik ada special counter untuk yang dah buat booking dan nak redeem pass. Tepat 10 pagi, kami masuk ke taman tema air.

Puas main air! Oleh sebab kami pergi bertiga sahaja, kena cari permainan yang tiga-tiga boleh naik. Tapi ada juga lah kami berdua je yang main. Batrisyia standby tepi pakcik guard. Hehehe, pakcik-pakcik dan abang-abang guard tak kesah kalau kita minta tolong tengokkan anak kita sekejap.

No photos sebab dah kata pergi bertiga. Kalau bawa kamera, kat mana pulak nak letak kamera tu kan?

Lepas puas main air, kami tukar baju dan berjalan-jalan di sekitar Sunway Lagoon.





Siapa yang malas berjalan kaki, boleh tunggu tren. Kalau tak silap, ada 5 stesen. Boleh tunggu kat mana-mana stesen. Tapi agak lama juga la nak tunggu sebab tren akan berhenti selama 10 minit di setiap stesen.









Nak merasa naik tren, tunggu lah juga. Dah la hari panas terik. Kehausan! 

Tempat ni sangat sesuai untuk kanak-kanak. Untuk dewasa, ada beberapa permainan yang korang boleh cuba. Kalau terasa nak bergambar, kenalah bawa seorang yang boleh pegang kamera. Kalau dapat macam kami, memang takde gambar main air lah jawabnya!

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.