Friday, March 18, 2016

Nickelodeon's 2016 Kids' Choice Awards

Adele, Jennifer Lawrence, Justin Bieber, Sofia Vergara, Will Ferrell, Amy Poehler, Zendaya, The Voice, SpongeBob SquarePants, Fifth Harmony and more were among those who won coveted orange blimps at Nickelodeon’s 2016 Kids’ Choice Awards on Saturday, March 12, 8-9:30 p.m. (ET/tape delayed for West Coast). Hosted by country music superstar and coach on NBC’s The Voice, Blake Shelton, the awards were broadcast from the “Fabulous” Forum in Inglewood, Calif., where kids celebrated the best of everything they love in pop culture.


This year’s festivities kicked off with Shelton getting hosting pep talks from celebrity friends including Adam Levine, Pharrell Williams, Nick Jonas, Selena Gomez, Chewbacca and BB-8. After being alerted that the Stormtroopers were trying to take over the 2016 Kids’ Choice Awards, Shelton jumped into action and battled his way onto the show stage via a super-charged chair from The Voice.

During the show, singer-songwriter Charlie Puth and hip-hop star Wiz Khalifa performed a medley of “One Call Away” and “See You Again,” right before taking home the blimp for Favorite Collaboration. DNCE closed the show with a performance of their chart-topping single “Cake by the Ocean” that culminated with an ultimate slime dousing of the audience.

DNCE

The 2016 Kids’ Choice Awards proved to be a mega slime fest, from kids in the audience awarding Shelton with an epic finale sliming, to Jace Norman dumping a bucket of green goo on John Stamos, to Fifth Harmony getting drenched after their win for Favorite Music Group, and Shelton welcoming Jason Sudeikis and Josh Gad to the green side.

Fifth Harmony


Kids and families casted votes in 22 categories, including two new ones, Favorite Cooking Show and Favorite Collaboration. Fans were able to vote for their top picks across all of Nickelodeon’s digital platforms including Nick.com and the Nick app and on iPad, iPhone, Kindle, and select Android devices; along with Twitter using #KCA.

The following are Nickelodeon’s 2016 Kids’ Choice Awards winners:

TELEVISION: 

Favorite TV Show 
The Thundermans

Favorite Family TV Show 
The Muppets

Favorite Male TV Star – Kids’ Show 
Ross Lynch – Austin Moon, Austin & Ally

Favorite Male TV Star – Family Show
Jim Parsons – Sheldon Cooper, The Big Bang Theory

Favorite Female TV Star – Kids’ Show 
Zendaya – K.C. Cooper, K.C. Undercover

Female TV Star – Family Show 
Sofia Vergara – Gloria Delgado-Pritchett, Modern Family

Favorite Talent Competition Show
The Voice

Favorite Cooking Show
Cake Boss

Favorite Cartoon 
SpongeBob SquarePants


FILM: 

Favorite Movie 
Star Wars: The Force Awakens

Favorite Movie Actor 
Will Ferrell – Brad Whitaker, Daddy’s Home


Favorite Movie Actress 
Jennifer Lawrence – Katniss Everdeen, The Hunger Games: Mockingjay, Part 2

Favorite Animated Movie 
Hotel Transylvania 2

Favorite Voice From an Animated Movie
Amy Poehler – Joy, Inside Out


MUSIC: 

Favorite Music Group 
Fifth Harmony

Favorite Male Singer 
Justin Bieber

Favorite Female Singer 
Ariana Grande


Favorite Song Of The Year
Hello – Adele

Favorite New Artist 
Shawn Mendes

Favorite Collaboration 
See You Again – Wiz Khalifa feat. Charlie Puth


OTHER CATEGORIES: 

Favorite Book 
Diary of a Wimpy Kid series

Favorite Video Game 
Just Dance 2016

Thursday, March 17, 2016

Fobia sangat dengan tandas awam... euwwwwww

Ada sesetengah orang alergi dengan sesetengah makanan tapi I pula alergi dengan tandas awam. Tak ingat sejak bila ia bermula tetapi apabila masuk ke universiti, I sudah mula memilih tandas awam. Haaa, tandas awam pun nak kena pilih tau. Antara perkara wajib yang I akan pastikan sebelum menggunakan tandas awam ialah :

 - Tandas mesti bersih dan tidak berbau.
- Tisu tandas dan sabun cuci tangan ada disediakan.
- Lantai tandas tidak berair.
- Bakul sampah tidak penuh.

I can only upload a photo of clean toilet.
Like I said, I allergy to public toilet.


Eii, bersih ke tak toilet kat sini?


I have so many bad stories about public toilet. Apabila dah terpaksa gunakan tandas awam yang kotor dan busuk, masa itulah pengalaman buruk tercipta. Tandas busuk? Tahanlah nafas sambil membuang air. Kadangkala tiada air tapi pihak pengurusan tidak meletakkan tanda peringatan di tandas. Pernah sekali, I terjumpa pad berdarah yang melekat di dinding tandas. Teruk betul kan? Itu okay lagi. Adik I pernah masuk ke tandas awam di mana penuh darah kat mangkuk tandas. Yucksssssss! Menaip tentang hal ni pun membuatkan I rasa nak termuntah! I REALLY HATE PUBLIC TOILET.

Selalunya I hanya gunakan tandas awam di pusat membeli belah. Kat sanalah I boleh gunakan tandas awam dengan rasa gembira. Hahaha. Mana tak, tandas bersih. Bau wangi. Tisu tandas dan sabun cuci tangan pun sentiasa ada. Kalau terpaksa ke tempat yang mana tandas awamnya busuk dan kotor, I akan pastikan I tak minum air 2 jam sebelum ke sana.  Macam mana kalau I berhadapan dengan tandas yang kotor?

BAU BUSUK DAN HANCING
- Kenalah tahan nafas atau bernafas melalui mulut agar hidung tak terbau tandas yang busuk dan hancing tu.

TIADA TISU TANDAS DAN SABUN BASUH TANGAN
- Selalunya I akan tanya cleaner samada dia boleh refill dua benda ni atau tak. Kalau dia kata tak boleh, perkara pertama yang I akan cari selepas keluar dari tandas ialah cari tempat untuk cuci tangan. Rasa kotor sangat tangan kalau tak dicuci bersih dengan sabun.

LANTAI BASAH, TIADA HOSE DAN TIADA AIR
- Apa lagi, lariiiiiii! Memang takkan gunakan walaupun terpaksa tahan nak buang air.


Tapi kalau dah terpaksa, nak buat macam mana kan? Masa inilah pentingnya ada tisu tandas basah.

Menerajui usaha untuk menyokong penggunaan tandas awam yang lebih positif dan standard yang lebih baik dalam pembersihan peribadi di kalangan rakyat Malaysia, Kleenex®, jenama peneraju dunia dalam produk pembersihan peribadi, telah memperkenalkan penyelesaian ringkas yang boleh digunakan dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja iaitu Tisu Tandas Basah Kleenex®.


Tisu Tandas Basah Kleenex® adalah yang pertama seumpamanya di Malaysia. Ia direka mengikut keperluan pengguna untuk pembersihan di luar rumah. Selamat untuk dipam dan hipoalergenik, Tisu Tandas Basah Kleenex® diformulasikan dengan air yang ditapis sebanyak 9-peringkat untuk memastikan 99.9% kebersihan dan lembut dan halus di kulit, memberikan rasa lebih bersih dan segar kepada pengguna selepas menggunakannya (*)

 * Dinasihatkan untuk mengepam tidak lebih daripada 2 helai tisu pada satu masa. 
 Tidak sesuai untuk digunakan di dalam tangki septik.



Yang paling best, bungkusan kecil ini mudah dibawa ke mana-mana dan senang untuk digunakan. Masukkan dalam handbag pun boleh! Dan baunya wangiiii.

Tisu Tandas Basah Kleenex boleh didapati dalam dua saiz:

1) Pek 10 helai - RM  2.10 atau bungkusan nilai-jimat tiga pek - RM 5.80
2) Pek 40 helai - RM 7.40



Dapatkan pek sampel percuma dan sertai pertandingan kuiz mudah untuk memenangi bekalan setahun Tisu Tandas Basah Kleenex® dengan mendaftar di www.kleenexcleans.com.my. Pengguna juga digalakkan untuk berkongsi pengalaman mereka dalam menggunakan produk terbaharu ini di media sosial dengan menggunakan hashtag, #KleenexSurvivalGuide

video



Sebenarnya, setiap orang boleh memainkan peranan dalam menjaga kebersihan tandas awam. Sebagaimana kita menjaga tandas di rumah, kita seharusnya melakukan perkara yang sama di tandas awam. Selepas menggunakannya, pastikan tandas dipam. Jika lantai tandas kotor, tidak salah jika kita menjirus lantai dengan air bersih. Sebelum keluar dari situ, pastikan tandas bersih untuk digunakan oleh orang seterusnya. Mudah kan?

Wednesday, March 16, 2016

Filem “The Lion Guard: Return of the Roar“

Cuti sekolah ni, Batrisyia tak ke taska pun. Oleh sebab umminya tak kerja, dia bolehlah bersenang lenang kat rumah ni. Tak juga la, semalam suruh dia siapkan homework dahulu. |Lepas tu buatlah apa pun yang dia nak. As predicted, dia pergi layan kartun. Korang pernah tengok filem "The Lion King?". Untuk korang yang dah pernah tengok, haaa ni ada satu berita baru untuk korang.

Kesinambungan daripada "The Lion King", sebuah filem televisyen bertajuk “The Lion Guard: Return of the Roar” akan ditayangkan pada 20 Mac, 11 pagi di Saluran Disney (Saluran Astro 615) di Malaysia.



Filem ini menampilkan Kion, anak singa kedua pasangan Simba dan Nala, yang menyandang gelaran ketua “The Lion Guard,” iaitu sepasukan haiwan yang ditugaskan untuk melindungi kawasan “Pride Lands”. Filem ini akan memperkenalkan rancangan bersiri “The Lion Guard” yang akan ditayangkan pada 17 April, 8.30 pagi di saluran Disney.



“The Lion Guard” menampilkan pelakon alih suara terkemuka seperti James Earl Jones dan Ernie Sabella yang masing-masing kembali memegang watak mereka dalam “The Lion King” iaitu Mufasa dan Pumbaa, sementara Rob Lowe memegang watak sebagai Simba dan Gabrielle Union sebagai Nala. Watak Kion pula dipegang oleh Max Charles. Pelakon alih suara lain terdiri daripada Joshua Rush sebagai Bunga; Atticus Shaffer sebagai Ono; Diamond White sebagai Fuli; dan Dusan Brown sebagai Beshte.


Berlatar belakangkan lanskap Savana Afrika, “The Lion Guard: Return of the Roar” mengisahkan bagaimana Kion menubuhkan pasukan “The Lion Guard”. Mengikut tradisi asal, “The Lion Guard” dianggotai oleh singa-singa paling berani dan gagah di “Pride Lands”. Namun begitu, Kion menongkah arus dengan melantik rakan-rakannya yang secara amnya dianggap tidak layak menganggotai pasukan tersebut. Mereka terdiri daripada sahabat baik Kion, Bunga, seekor “honey badger” yang berani, Ono, bangau yang bijak, Fuli, harimau bintang yang berkeyakinan tinggi, dan Beshte, seekor badak yang peramah dan sentiasa bersikap positif. Kumpulan “Lion Guard” yang baharu ini bersatu untuk melindungi “Pride Lands”. Menerusi filem dan rancangan bersiri, kumpulan ini akan menggunakan keunikan masing-masing untuk menghadapi cabaran bagi mengekalkan keamanan di “Circle of Life”.

Sempena pelancaran filem dan siri ini, kanak-kanak di seluruh Malaysia dan Asia Tenggara dijemput untuk mengambil bahagian dalam kempen "Show Us Your Roar" di halaman Disney Channel Asia Facebook (https://www.facebook.com/DisneyChannelAsia). Video mengaum yang paling kuat dan kreatif akan disiarkan di Saluran Disney Channel semasa tayangan perdana "The Lion Guard: Return of the Roar"!

“The Lion Guard: Return of the Roar” dan siri “The Lion Guard” akan turut disiarkan di saluran Disney Junior pada masa akan datang tahun ini.

Saturday, March 12, 2016

Slime Sicles - Resipi aiskrim yang menyegarkan

Malaysia sedangkan mencatatkan suhu panas kerana El Nino sekarang ni. Bahang panas boleh terasa walaupun kita berada di dalam rumah. Kalau tengok kat meda sosial, ramai juga yang ambil kesempatan buat homemade ice cream and popsicle kat rumah.

Sempena Nickelodeon’s Kids’ Choice Awards 2016 yang berlangsung, I nak share satu resipi aiskrim. Sambil tengok, boleh la sejukkan badan dengan Slime Sicles! Slime Sicles ni ialah aiskrim lemon yang sedap dan menyegarkan. Tak tipu ni. Belum cuma belum tahu. Jom buat!

Bahan-bahan yang diperlukan :

1/2 cawan gula
1/4 cawan perahan jus lemon segar
2 sudu besar parutan kulit lemon
Secubit garam
1 1/4 cawan buttermilk
Pewarna hijau dan kuning 



Alatan tambahan yang boleh digunakan jika ada


Cara membuatnya:

1. Masukkan gula ke dalam mangkuk adunan.

2. Diikuti dengan jus lemon.

3. Dan juga parutan kulit lemon.

4. Kacau menggunakan whisk sehingga gula larut.

5. Selepas itu, masukkan buttermilk. Kacau sebati.

6. Masukkan pewarna hijau dan kuning. Kacau sebati.

7. Agak-agak la pewarna tu. Kalau tak masukkan
pewarna kuning pun takpe. Cuma jangan masukkan pewarna
hijau banyak sangat.

8. Tuang ke dalam acuan aiskrim dan sejukkan sehingga mengeras.



Nota tambahan :

1. Boleh gunakan gula castor agar ia mudah larut.
2. Jangan parut kulit lemon hingga ke bahagian putih.
3. Tiada buttermilk? Boleh gunakan susu segar dan jus lemon. Untuk secawan susu, masukkan 1 sudu besar jus lemon dan biarkan susu tersebut selama 5-10 minit. If it looks slightly curdled, then yes, you have achieved what you needed the milk to do. Kalau jus lemon dah habis, boleh gunakan cuka makan dalam ratio yang sama.



Memang sedap, lebih-lebih lagi bila ada parutan kulit lemon. Terasa kesegarannya. Jangan lupa cuba kat rumah tau.

Paling penting, jangan lupa menonton Nickelodeon’s Kids’ Choice Awards 2016 pada 14 Mac 2016, pukul 11.30 pagi dan ulangannya pada pukul 6.00 petang.

Wednesday, March 09, 2016

Belajar sesuatu daripada gerhana mahatari

Siapa tengok gerhana matahari pagi tadi, angkat tangan! Ada yang cuba tengok dengan mata kasar. Fuh, pagi tadi kan cahaya terik. Tak bolehlah macam tu. Ada yang guna tengok filem kamera. |Ada yang tengok guna Xray, nampaklah chest kat situ. Hehehe.


Gerhana telah berlaku sejak zaman Rasulullah lagi. Cuma pada ketika itu, tiada sebarang pemahaman tentang bagaimana ia berlaku. Apabila tibanya gerhana matahari, baginda berasa risau dan takut kerana menganggap ia satu petanda kiamat. Rasulullah akan bersegera menunaikan solat gerhana agar ia cepat berlalu. Kerana mungkin Allahn akan membiarkan gerhana itu berlarutan dan seterusnya puratan matahari akan bergerak bertentangan dari normal dan menyebabkan bermulanya kiamat.

Kerana itu kita digalakkan melakukan solat sunat gerhana sebagai peringatan kepada diri sendiri. Dalam masa yang sama, kita sendiri akan berasa kagum melihat kebesaran kuasa Allah yang berupaya menjadikan fenomena tersebut. Kalau mitos dahulu kala, mereka kata syaitan telah menelan matahari.

Selain daripada tu, guru Sains di sekolah boleh menggunakan peluang ini untuk mengajar tentang "gravitational impact" sewaktu proses gerhana matahari. Semasa proses ini, tarikan graviti menjadi sangat kuat sehingga membolehkan sebutir telur "berdiri" dengan sendirinya.

Agak kecewa kerana guru di sekolah Batrisyia tidak menggunakan peluang ini untuk mengajar murid-murid. Semasa gerhana berlaku, Batrisyia sedang menduduki ujian di SRA. Ujian tu habis pukul 9 pagi. Semalam ada tanya guru kelas samada mereka akan buat solat sunat gerhana atau tidak. Katanya tidak. Sayang sungguh. Bukankah lebih bagus jika dibuat pagi tadi. Sekurang-kurangnya murid lebih faham tentang fenomena ni.

Jauh berbeza dengan guru di tadika Batrisyia. Tahun ni, seramai 26,000 pelajar di tadika Little Caliph di seluruh Malaysia telah melalukan solat sunat gerhana matahari pagi tadi. Alhamdulillah dan tahniah kerana mengambil peluang untuk mengajar pelajar sewaktu fenomena ini berlaku.

Wednesday, March 02, 2016

Mencari yang lain, tapi kami juga yang dapat

Semalam, sepatutnya I menghantar Wondercheese kepada pelanggan. Elok pukul 5 petang nak keluar rumah, kereta buat hal. Berkali-kali minta maaf kepada pelanggan. Dia pun kata tak apa, nak buat macam mana kalau kereta dah rosak. Jadi I bercadang untuk hantar kepada dia hari ni. Dia kata tengoklah dulu, kalau jadi dia akan beritahu.

Alamak, adakah dia tak percayakan I? Mungkin dia ingat I buat alasan. Eh, kena bersangka baik. Tapi I fikir takpe la, bukan rezeki aku. Kalau rezeki tu kita punya, nanti pelanggan tu contact la kita. Tapi dia tak contact pun malam tu.

Hari ni, husband cakap ada satu pelanggan contact dia untuk dapatkan Wondercheese. Katanya di tempat yang sama seperti pelanggan semalam. Bila check phone no, sahlah orang yang sama. Hehehe, nampaknya dia memang dah tak percayakan saya. Agaknya mesti dia terkejut bila husband beritahu nanti.

Itulah dia. Kalau rezeki tu kita punya, kita tetap akan dapat.

Tuesday, March 01, 2016

Number 11 : Participate in soup kitchen programme

Number 11 on my "What Do You Want To Do Before You Die?" is to participate in soup kitchen programme. Finally, we had a chance to do it.

2 minggu lepas, kami sekeluarga joined Zura untuk agihkan makanan melalui Pertiwi Soup Kitchen (PSK).

Soup kitchens exist around the world to provide basic meals to the homeless who go hungry in the streets. We are blessed that hunger in Malaysia is not a matter of not having any food at all, but whether those in need are getting enough wholesome food on a regular basis. PERTIWI Soup Kitchen was established to provide free wholesome meals to the homeless at various locations around Kuala Lumpur four nights a week.

Dah lama nak ikut mereka serahkan makanan tapi tak pergi-pergi hinggalah satu hari, Zura (kawan blogger) buat annoucement kat FB dia untuk sesiapa yang nak dermakan pakaian untuk dia bawa masa dia nak ikut PSK. Dari situ, I whatsapp dia. Nak join sekali lah. Tolong-tolong dia sebab dia pun pergi dengan family dia sahaja. Dia bawa 500 biji donut untuk malam tu.


Hari Jumaat malam, kami berkumpul di Medan Tuanku pada jam 9 malam. First time kan, jadi kenalah ikut arahan orang yang dah lama. Volunteer yang dah lama join banyak membantu dan beri tunjuk ajar. Basically, PSK akan sediakan makanan untuk 500-550 gelandangan. Untuk volunteer yang nak bawa makanan, terpulanglah nak bawa banyak mana. Sikit atau banyak tu tak penting. Mereka akan susun meja makanan mengikut jumlah makanan yang disediakan. Dari yang paling banyak hingga ke paling sedikit. Jadi bila yang paling sedikit tu sudah habis makanannya, mereka boleh lipat meja. Maka barisan meja tu takkan putus, memudahkan volunteer untuk distribute makanan.


Bila ikut kumpulan macam ni, jangan buat hal sendiri je. Dengar arahan dan ikut betul-betul peraturan mereka walaupun kita yang sediakan makanan. Ye la, orang kata... makanan aku, suka hati aku lah nak bagi mcm mana. No no no! Jangan buat begitu ye.


Masa kami ikut ni, kami distribute makanan di Medan Tuanku (MT), Dang Wangi (berhenti sekejap je sebab ada homeless people yang menunggu di situ) dan last stop kat Kotaraya.




Dari apa yang I lihat, homeless people kat MT adalah campuran warga tua, keluarga dan mereka yang bekerja. Kotaraya pula kebanyakannya orang yang bekerja kot. Jarang sangat nampak satu keluarga beratur.

Anak Zura namanya Iris. Iris dan Batrisya tak menang tangan beri makanan kat mereka yang beratur. Volunteer kata tak perlu masukkan dalam plastik kecil. Boleh je terus masukkan kat brown bag yang mereka pegang. Tapi sebab kanak-kanak ni nak menolong, kami masukkan juga la dalam plastik untuk memudahkan kanak-kanak ni bagi kat mereka.








It was fun and we felt sad at the same time. Pengalaman ni membuka mata semua orang terutamanya kanak-kanak tentang betapa ramainya orang yang memerlukan bantuan makanan. For some homeless people, makanan tu mungkin satu-satunya makanan yang dia dapat untuk hari tu. Berlapar sejak pagi, malam baru dapat makanan :(

Kalau korang rasa nak jadi volunteer, boleh ke Pertiwi Soup Kitchen facebook. Kat situ ada info tentang hari-hari yang mereka buat distribution. Tak semestinya nak kena ikut setiap hari serahan. Jadilah volunteer bila ada masa terluang.
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.