Tuesday, November 29, 2016

Rule Like Elena

Apabila mempunyai seorang anak perempuan berumur 8 tahun, kami dah terbiasa tengok segala macam jenis kartun. Batrisyia paling suka tengok kartun pasal princess. Kenalah mak ayah dia layan sekali. Korang tahu tak Disney Channel ada banyak sangat keluarkan kartun tentang princess? Yang terbaru ni; Elena of Avalor.

Untuk pengetahuan, Elena of Avalor telah mula ditayangkan di Disney channel saluran Astro 615 mulai 13 November 2016.


Elena of Avalor which recently premiered on Disney Channel (ASTRO Ch 615), introduces Disney’s latest Princess named Elena, a strong-willed and courageous teenager. She fought an evil sorceress who attacked her family and was trapped inside an enchanted jewel for decades before she was freed. Now, after saving her kingdom at the tender age of 16, she is the Crown Princess of Avalor and rules with guidance from the Grand Council. 

Despite going through many challenges in learning how to be a good ruler, Elena is decisive and fearless in standing up for herself and what she believes in. In addition to guidance from the Grand Council on ruling, Elena also has some special help in the form of Zuzo, her spirit guide; three flying jaquins (magical creatures that are part jaguar and part macaw; and a Sceptre of Light which has many powers that help Elena overcome magical and non-magical challenges. With every episode, Elena exhibits many admirable qualities such as thoughtfulness, resilience, compassion and leadership which young girls can aspire to.


Elena of Avalor bukan hanya bercerita tentang Elena dan rakan-rakan sahaja tetapi paling penting, setiap episod mempunyai pengajaran dan nilai murni yang cuba diterapkan dalam diri anak-anak kita.

Seperti biasa, Batrisyia memang cepat fall in love dengan princess. Dia nak jadi macam Elena sebab Elena dikelilingi pelbagai magical creature yang cuba membantunya setiap kali dia berdepan dengan masalah. Dalam setiap episod, Disney Channel cuba menunjukkan Elena mempunyai kualiti yang berikut: Thoughtfulness, Resilience, Compassion dan Leadership.

Yes, I can see that in my daughter too. Walaupun Batrisyia ni boleh tahan nakal tapi dia seorang anak yang baik.


Many times, she helps us without asking. Tau-tau je, dia dah tolong kemaskan rumah. Siap tolong basuh bilik air. Hehehe, dia kata sebab nampak ummi dan abi penat. Kadang-kadang tak penat pun tapi dia tetap nak menolong.

Dari kecil, hati dia mudah tersentuh atas kesusahan orang lain. Setiap kali nampak tabung derma, dia mesti nak masukkan duit dalam tabung tu. Kami pernah bawa ke ke soup kitchen programme. Masa tu, dia seronok tolong serahkan makanan kepada orang yang kelaparan. Malahan, dia sendiri pilih baju-baju lama dia yang masih elok untuk diserahkan kepada orang susah. Ada orang, asalkan baju lama, dia bagi je la. Tapi Batrisyia tak macam tu. "Okay, baju ni dah buruk sangat. Tak boleh bagi orang".

Batrisyia ni jarang ditimpa masalah besar. Tapi kalaulah satu hari dia terpaksa lalui hidup yang susah, I want her to stand tall and come back stronger than before. She has to be a strong person because her mom is a strong person :)

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.