Tuesday, November 29, 2016

Rule Like Elena

Apabila mempunyai seorang anak perempuan berumur 8 tahun, kami dah terbiasa tengok segala macam jenis kartun. Batrisyia paling suka tengok kartun pasal princess. Kenalah mak ayah dia layan sekali. Korang tahu tak Disney Channel ada banyak sangat keluarkan kartun tentang princess? Yang terbaru ni; Elena of Avalor.

Untuk pengetahuan, Elena of Avalor telah mula ditayangkan di Disney channel saluran Astro 615 mulai 13 November 2016.


Elena of Avalor which recently premiered on Disney Channel (ASTRO Ch 615), introduces Disney’s latest Princess named Elena, a strong-willed and courageous teenager. She fought an evil sorceress who attacked her family and was trapped inside an enchanted jewel for decades before she was freed. Now, after saving her kingdom at the tender age of 16, she is the Crown Princess of Avalor and rules with guidance from the Grand Council. 

Despite going through many challenges in learning how to be a good ruler, Elena is decisive and fearless in standing up for herself and what she believes in. In addition to guidance from the Grand Council on ruling, Elena also has some special help in the form of Zuzo, her spirit guide; three flying jaquins (magical creatures that are part jaguar and part macaw; and a Sceptre of Light which has many powers that help Elena overcome magical and non-magical challenges. With every episode, Elena exhibits many admirable qualities such as thoughtfulness, resilience, compassion and leadership which young girls can aspire to.


Elena of Avalor bukan hanya bercerita tentang Elena dan rakan-rakan sahaja tetapi paling penting, setiap episod mempunyai pengajaran dan nilai murni yang cuba diterapkan dalam diri anak-anak kita.

Seperti biasa, Batrisyia memang cepat fall in love dengan princess. Dia nak jadi macam Elena sebab Elena dikelilingi pelbagai magical creature yang cuba membantunya setiap kali dia berdepan dengan masalah. Dalam setiap episod, Disney Channel cuba menunjukkan Elena mempunyai kualiti yang berikut: Thoughtfulness, Resilience, Compassion dan Leadership.

Yes, I can see that in my daughter too. Walaupun Batrisyia ni boleh tahan nakal tapi dia seorang anak yang baik.


Many times, she helps us without asking. Tau-tau je, dia dah tolong kemaskan rumah. Siap tolong basuh bilik air. Hehehe, dia kata sebab nampak ummi dan abi penat. Kadang-kadang tak penat pun tapi dia tetap nak menolong.

Dari kecil, hati dia mudah tersentuh atas kesusahan orang lain. Setiap kali nampak tabung derma, dia mesti nak masukkan duit dalam tabung tu. Kami pernah bawa ke ke soup kitchen programme. Masa tu, dia seronok tolong serahkan makanan kepada orang yang kelaparan. Malahan, dia sendiri pilih baju-baju lama dia yang masih elok untuk diserahkan kepada orang susah. Ada orang, asalkan baju lama, dia bagi je la. Tapi Batrisyia tak macam tu. "Okay, baju ni dah buruk sangat. Tak boleh bagi orang".

Batrisyia ni jarang ditimpa masalah besar. Tapi kalaulah satu hari dia terpaksa lalui hidup yang susah, I want her to stand tall and come back stronger than before. She has to be a strong person because her mom is a strong person :)

Tuesday, November 22, 2016

Lee Min Ho kembali dengan The Legend of the Blue Sea

I am a big fan of KDrama. KDrama merujuk kepada Korean Drama dan ia tiada kena mengena dengan KPop ye. Satu drama, satu muzik. Tak semestinya orang yang minat KDrama tu akan minat KPop juga. Tapi tak semua KDrama I suka. Kita tengok jalan cerita juga lah kan. Tapi kalau ada Lee Min Ho, wajib tengok. Hehehe, my favorite actor tu.

Setelah tiga tahun tidak berlakon dalam drama kerana menumpukan perhatian dalam filem, Lee Min Ho kembali dengan drama terbaru berjudul The Legend of the Blue Sea. Kali terakhir beliau berlakon dalam drama The Heirs pada tahun 2013. The Legend of the Blue Sea juga merupakan comeback drama untuk pelakon Jun Ji Hyun yang berehat sebentar selepas berkahwin dan melahirkan anak. Tak kenal ke Jun Ji Hyun. Ala, dia kan berlakon dengan Kim Soo Hyun dalam My Love From the Star.

Inspired by a classic Joseon legend from Korea's first collection of unofficial historical tales, about a fisherman who captures and releases a mermaid, this drama tells the love story between the son of a Joseon noble family named Dam-Ryung (Lee Min-ho) and a mermaid (Jun Ji-hyun). 

Beautiful poster! I love this scene so much.

This is the mermaid during Josean period. Each mermaid has a unique tail color. 
This mermaid had a golden scales.

Then the drama "sent" us to a few hundred years later. Cepat je. Kita berkenalan dengan watak Heo Joon Jae iaitu seorang con artist dan dia ialah doppelganger Dam Ryung. Oh, mermaid tu hidup lagi sampai ke zaman sekarang ke? Haa, kalau nak tahu... kenalah tengok!

Beautiful poster, again! Perasan tak scene tu sama macam poster sebelum ni?

I am in love with these 2 posters. The above scene recorded 20.7 percent viewership. Daebak! Tapi memang cantik la camera rakamkan saat tu. Ni yang I suka pasal KDrama. Diorang shoot drama tak cincai. Siapa perasan warna payung tu sama dengan warna kasut mermaid? Hehehe.. saya suka!
 


Drama ni baru start minggu lepas. Jadi korang sempat lagi nak layan.

Note : All photos are from Soompi.

Monday, November 21, 2016

Hadiah dari Althea

Psstt, orang lain dah lama kot membeli barangan kosmetik dan penjagaan kulit muka kat Althea. I baru nak mencuba. Bukan taknak beli kat situ. Cuma selama ni takde apa pun nak beli. Hehehe. Ni alang-alang nak dapatkan skincare product dari South Korea, kita beli je lah kat Althea. Nak terbang ke sana, tak tahu pulak bila kan?

Althea merupakan satu online shopping platform yang menawarkan pelbagai barangan kosmetik dan penjagaan kulit muka dari South Korea. Walaupun Althea ada pejabat di Malaysia, semua barangan yang kita order diterbangkan nun jauh dari sana. Malah, harga yang ditawarkan di Althea jauh lebih murah daripada harga di concept store produk tersebut di Malaysia. Jadi manalah orang tak giler shopping kat situ kan? 

Bersempena Singles Day tempoh hari, Althea ada buat promosi. Apa lagi, kita order la. Yang best nya Althea ni, semua barangan diletakkan di dalam box cantik. Jadi bila I dapat barang ni, it's like a present to me, from me. My birthday bulan lepas, ni dikira hadiah hari lahir untuk diri sendiri la kan? :)


My parcel kena tahan oleh pihak kastam selama 2 hari. Dup dap je masa tu. Sebab tak sabar sangat nak dapat barang-barang yang I order. Lepas 2 hari, barulah ia diserahkan kepada pihak delivery. Fuh, selamat. I was expecting the parcel in shocking pink color but nope. Bungkusan warna kelabu. Sekali dua kotak pink Althea hantar. Sebab banyak ke barang yang I order? Tak la banyak pun. Cuma banyak yang big sized packaging.






Semua barang dibungkus kemas dengan bubble wrap untuk mengelakkan barang daripada rosak.


Nature Republic Aloe Vera 92% Soothing Gel.
The Faceshop Rice & Ceramide Moisture Toner.
Etude House Moistfull Collagen Emulsion.
Skin Food Black Sugar Mask.
Innisfree Jeju Volcanic Blackhead Out Balm.
Nature Republic Super Aqua Max Watery Essence.
It's Skin Power 10 Formula VC Effect.



Yang bestnya Althea ni, korang boleh browse produk dari pelbagai brand di satu tempat. Siap boleh baca reviews dari pengguna lain. Jimat masa, jimat tenaga. Cuma kena kawal sikit perbelanjaan tu sebab memang akan rambang mata. Banyak tapi tak mahal pun. Lagipun dapat discount masa Singles Day. Memang berbaloi-baloi la.

Tuesday, November 15, 2016

Pelanggan teraju gaya pemakanan yang lebih sihat dengan Ilaollao

Gaya pemakanan sihat yang ditonjolkan para penggemar Ilaollao harus dijadikan teladan kepada masyarakat umum. Dalam tempoh hanya setahun, para penggemar llaollao di Malaysia telah memakan 20,000 kilogram buah-buahan dan 120,000 liter yogurt asli!



Disajikan dengan topping rangup atau buah-buahan segar seperti strawberi, kiwi, nangka, buah naga dan mangga, llaollao berjaya mendorong rakyat Malaysia memakan buah-buahan di mana beratnya menyamai 200, 000 biji epal atau lima ekor gajah.

Semasa Ilaollao mula-mula diperkenalkan di Malaysia setahun yang lalu, Ilaollao berhasrat untuk menggalakkan rakyat Malaysia menukar gaya hidup dengan mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat. Para pengguna semakin mencari alternatif atau pilihan kaedah pemakanan yang sihat dengan mengurangkan pengambilan gula, garam, makanan yang tepu iaitu berminyak dan berlemak” kata Tan Kai Young, Pengarah Loob Management Services Sdn. Bhd.



Tan berkata, semakin ramai rakyat Malaysia yang arif tentang pengambilan makanan dan gizi seimbang dan Ilaollao berharap dapat memainkan peranan dalam meningkatkan kesedaran betapa pentingnya diet atau tabiat pemakanan yang baik. Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Kementerian Kesihatan, National Health and Morbidity Survey (NHMS) tahun lepas (2015) menunjukkan, 94 peratus `(94%) rakyat Malaysia dewasa memakan buah-buahan dan sayur-sayuran yang tidak mencukupi dalam pemakanan mereka.

Sebagai penghargaan kepada para pelanggan setia dan meraikan peralihan kepada gaya pemakanan yang lebih sihat, sempena dengan ulang tahun pertama Ilaollao di Malaysia, Ilaollao menawarkan harga istimewa RM11.00 ke atas pembelian semua saiz tab dan Sanum pada 18 Oktober ini. Untuk memanfaatkan sepenuhnya tawaran ini, inilah masanya untuk para pelanggan memesan tab bersaiz besar yang lazimnya berharga RM18.90, manakala Sanum berharga RM17.90.



Selain daripada promosi ulang tahun pertama, Ilaollao juga menambah nilai kempen “Well-nesday” mulai Oktober tahun ini. Dengan pembelian minima tab bersaiz sederhana, para pelanggan boleh menikmati diskaun 11 peratus (11%) pada hari Rabu minggu pertama, 22 peratus (22%) pada hari Rabu minggu kedua dan 33 peratus (33%) pada hari Rabu minggu ketiga. Pada hari Rabu minggu keempat, kadar diskaun berbalik kepada 11 peratus (11%). Dan sekiranya terdapat minggu kelima Rabu, sepertimana pada bulan November 2016, diskaun dinaikkan kepada 22 peratus (22%).

Disebut dengan sebutan Yao Yao, Ilaollao yang disediakan segar – anda tidak akan memperoleh yogurt sejuk beku yang lebih segar daripada Ilaollao. Diperbuat daripada sajian susu skim, satu tab yogurt IlaoIlao mengandungi 46 peratus (46%) kalsium yang perlu ada dalam pemakanan seharian. Walaupun Ilaollao rendah lemak, rendah kalori dan bebas gluten, tiada kompromi dalam kelazatan rasanya sebagai yogurt yang kaya lagi berkrim.

Friday, October 14, 2016

Nak jimat beli tiket ke Legoland Malaysia?

Korang pernah kira ada berapa banyak taman tema di Malaysia? Kecil atau besar bukanlah pengukur sesebuah taman tema tu hebat atau tak. Bawalah anak ke mana-mana taman tema, mereka pasti seronok dan takkan lupakan pengalaman manis tu. Kita sebagai ibu bapa, kalau boleh nak bawa anak berjalan dan bergembira selalu. Cuma mungkin kekangan bajet tu membantutkan perancangan kita tu.

Macam mana kalau korang boleh dapat diskaun tiket masuk taman tema? Bukan 10%, bukan 20% tapi 35%!. Kalau ada perancangan nak ke Legoland Malaysia, inilah masa untuk korang beli tiket Legoland Malaysia.



Bersempena dengan perasmian LEGO® NINJAGO™ The Ride, Legoland Malaysia telah bekerjasama dengan Maybank untuk membawakan promosi ekslusif kepada pemegang kad Maybank. Korang boleh dapatkan diskaun sebanyak 35% semasa membeli tiket ke Legoland Malaysia. Tiket sudah boleh dibeli mulai 5 Oktober 2016 dan promosi ini berakhir pada 30 Oktober 2016.

Upcoming Grand Launch of LEGO® NINJAGO™ The Ride – Nov 2016 

The upcoming LEGO® NINJAGO™ The Ride is the largest new addition to the premiere family theme park with breakthrough attractions that promise to be a real game-changer to the theme parks around the world. The ultimate 4D indoor ride will feature never-seen-before technology manufactured by Triotech, a world leader in media-based interactive attractions, and features Maestro™ hand gesture technology that enables guests to control the outcome of their adventure through the power of their hands without the use of a handheld device. The attraction is set to be a 4D indoor ride inspired by the popular LEGO® line of NINJAGO™ toys and a related TV series. Riders play as Ninja warriors in training under the guidance of NINJAGO™ character Master Wu to vanquish a legion of enemies from snake tribes, ghosts and skeletons to the Great Devourer. 


35% tu banyak tau. Rugi kalau tak beli. Ni harga selepas diskaun :

Adult Standard Annual Pass - RM 208
Child/Senior Citizen Standard Annual Pass - RM 159
Adult Premium Annual Pass - RM 292
Child/Senior Citizen Premium Annual Pass - RM 292

 
Korang boleh dapatkan tiket di tempat seperti yang tertera di bawah :

1) Online: www.LEGOLAND.com.my/promo/MBBOnline2016 dari 4 Oktober hingga 30 Oktober.

2) LEGOLAND’s ticketing window dari 4 Oktober hingga 30 Oktober, Masa: 10:00 pagi – 5:00petang.

3) Roadshow di Aeon Bukit Indah Johor dari 4 Oktober – 9 Oktober 2016, Masa: 10:30 pagi – 10:00 malam.


Untuk maklumat lanjut, layari LEGOLAND® Malaysia Resort’s official website di www.legoland.com.my atau telefon di 07-597 8888.

Selamat menjawab soalan peperiksaan akhir tahun

Minggu depan, bermulalah peperiksaan akhir tahun selama 2 minggu. Seminggu di sekolah kebangsaan, seminggu lagi dia sekolah rendah agama. Tahun ni rasa kurang stress sikit. Entah la, taknak stress sebab nanti takut stress kan anak pula.

Tahun lepas, bersungguh suruh dia buat revision sebab takut dia tak dapat jawab soalan peperiksaan. Bila tahun 2 dapat masuk kelas pertama, rasa stress terus hilang. Dia bukannya boleh masuk kelas yang lebih pandai, dia hanya boleh turun kelas je lepas ni. So, no pressure.

Kalau dia turun kelas pun, harapnya tidaklah lebih daripada kelas no 3. Zaman sekarang ramai pelajar pandai. Bukan macam dulu. Jadi, tak semestinya anak tu tak pandai bila tak dapat masuk ke kelas pertama. Paling penting yang perlu diingat, tak semestinya budak kelas belakang tu tak boleh berjaya dalam hidup. Hidup mereka masih panjang. Macam-macam boleh berubah, betul tak?

Setakat ni, Batrisyia nampak lemah dalam Matematik. Hairan juga la. Bila buat revision kat rumah, dia dapat jawab dengan betul. Bila exam, ada je yang salah. Salah tu macam salah kira. Tapi ada jugalah yang dia tak faham. Kita sekarang ni nak rileks-rileks je. Dia mungkin tak faham logik tu. Once dia faham konsep, insya Allah dia akan okay.

Sekarang ni dia suka melukis. Balik je rumah, mandi, buat jadual buku esok dan lepas tu dia dah duduk kat sofa. Tangan ada buku dan pensil. Mulalah dia lukis macam-macam. Nak panggil dia makan sampai nak kena marah sebab dia nak siapkan lukisan dia dulu T_T

And I told hubby, "Kalau susah sangat, biar besar nanti dia jadi illustrator". Hehehe.

Wednesday, October 05, 2016

Deepwater Horizon movie review


Kadang kala, kita perlu lupakan tragedi buruk yang telah berlaku. Tetapi sesekali, ia perlu diberitahu agar menjadi peringatan untuk orang lain. I suka tengok filem yang berdasarkan kisah benar. Setiap kali nampak ayat "based on true story", mesti nak tengok. Urm, except Titanic la kot. Hahaha, Titanic agak menjurus pasal kisah cinta yang dibuat-buat.

Deepwater Horizon adalah filem terbaru yang keluar di pawagam sekarang ni. Kalau korang ada masa, pergilah tengok. Filem ini berdasarkan kisah benar yang berlaku pada 20 April, 2010.

The Deepwater Horizon drilling rig explosion was the April 20, 2010 explosion and subsequent fire on the Deepwater Horizon semi-submersible Mobile Offshore Drilling Unit (MODU), which was owned and operated by Transocean and drilling for BP in the Macondo Prospect oil field about 40 miles (60 km) southeast of the Louisiana coast. The explosion killed 11 workers and injured 17 others. The explosion caused the Deepwater Horizon to burn and sink. The same blowout that caused the explosion also caused a massive offshore oil spill in the Gulf of Mexico, considered the largest accidental marine oil spill in the world, and the largest environmental disaster in U.S. history.

Siapa yang rajin baca berita, mesti ingat pasal letupan ni. Kecoh juga masa tu kerana ia melibatkan tumpahan minyak yang banyak dan mencemarkan laut. Kalau dulu asyik baca berita, kali ni korang boleh dapat bayangkan letupan tu.

Filem berdurasi 107 minit dan seawal 30 ke 40 minit pertama, kita dibawa mengenali watak utama filem ini iaitu Mike Williams (Mark Wahlberg), Jimmy Harrell (Kurt Russell) dan Andrea Fleytas (Gina Rodriguez). Layan je walaupun Batrisyia banyak kali tanya, "Ummi, bila nak meletup?". Hehehe, dia dah tengok trailer. So tertunggu-tunggu letupan tu. Korang tak tahu apa-apa pasal oil rig? Takpe, bila tengok ni... rasa macam faham je. Ke I sorang je yang faham?

Bila oil rig tu meletup, masa tu la kita mula dapat rasai apa yang mangsa rasakan. Memang scene letupan tu kaw kaw dia bagi ko tengok. Melopong Batrisyia tengok. Siap jerit-jerit lagi. Marah sangat kat watak Donald Vidrine.

Kalau korang nak tahu apa yang best, sila tengok. Memang best la. Automatically akan rasa nak boikot BP.

Tuesday, September 27, 2016

Saengil chukhahamnida

Her birthday is in 5 days and for the first time in her life, no birthday party will be held this year. Rasa macam dah besar je kan? Last year, buat tema Harry Potter. Masa tu dah fikir dah yang lepas ni takde nak buat birthday party lagi. Kalau nak sambut pun, kami bertiga je yang sambut.

Dah makin tua ni, perangai pun makin malas. Hahaha.

Walaupun tak sambut, ada juga la nak buat suprise untuk dia. Apa benda tu, kena tunggu lah. Batrisyia ni senang je nak buat dia gembira. Isikan hari tu dengan lawatan ke tempat menarik pun dia dah cukup happy. Bonus kalau dia dapat makan kat Sushi King. Tak tahu lah kenapa dia ni tak jemu-jemu makan kat sana. Pendek kata kalau nak meraikan apa-apa pun, bila tanya dia nak makan apa, dia akan jawab "Sushi King". Haih, kami sendiri pun jemu. Hehehe.

Korang ke mana hujung minggu cuti 3 hari ni? Share la apa-apa tempat menarik kat KL yang boleh dilawati.


Thursday, September 15, 2016

Hello from the other side

So here's the thing. I'm getting sick and tired with the things that revolve around this blog. Ouch.

Blogging dah jadi satu perkara yang tidak seronok apabila :

1) Orang judge kehidupan seharian kita. Dia rasa serba serbi kita nak menunjuk. Dia ingat kita perasan bagus. Dan dia mengumpat kat belakang kita (which I don't really care).

2) My email box dipenuhi dengan email from agencies yang minta I publish press release. Walaupun I diam membisu, boleh pula dia send next email/call me to remind me to publish the press release. Like what? Tak bayar kan, so it's up to me. Nampak sangat! I tak update blog pun tapi suruh publish. Takde orang pun baca blog yang tak di update.

So, macam ni je lah. Penat kot nak melayan agencies yang push orang sesuka hati ni. Jadi, I takkan terima apa-apa lagi dah (kecuali job yang tak demand benda lebih-lebih). Kalau yang baca blog ni, mesti dah perasan I dah tak buat benda-benda ni semua sejak urm, Ramadhan kot. Actually, nak berehat masa Ramadhan tu. Alih-alih, berehat terus lah. Dah lama nak up entry ni tapi macam takde point. Lepas ni kita update macam dulu-dulu je. Lagi aman damai hidup ni.

Tuesday, August 09, 2016

Harry Potter and the Cursed Child book launch

31 Julai 2016 yang lalu merupakan hari yang bersejarah untuk peminat Harry Potter. Hehehe, bersejarah lah sangat kan? 31 Julai merupakan hari lahir penulisnya; J.K. Rowling dan ia juga merupakan tarikh lahir Harry Potter. Istimewanya tahun ni, buku terbaru dari edisi Harry Potter dilancarkan pada tarikh yang sama.

Tapi ialah bukanlah berformatkan novel seperti 7 buku yang sebelumnya. Harry Potter and the Cursed Child berformatkan skrip. Lebih tepat lagi, skrip pementasan teater yang diberi judul yang sama. Pementasan berlangsung di London, mestilah ramai yang tak dapat tengok. Jadi, peminat Harry Potter mula meminta agar ia diterbitkan dalam bentuk buku.

Kami ke Kinokuniya selepas subuh. Buku mula dijual tepat jam 7.01 pagi. Ada yang datang berseorangan. Ada yang datang dengan kawan-kawan. Ada yang dress up macam pelajar di Hogwarts.


Tengok tingkap ni pun dah rasa excited.


Seperti biasa, Kinokuniya ditukar menjadi Diagon Alley


Nak dapatkan buku-buku dunia Harry Potter, semuanya di sini


Mula-mula, bagi reference number dan ambil buku.
Lepas tu jangan lupa bayar pulak.


The Tales of Beedle the Bard.
Buku nipis sangat tapi harga mak aii, mahal.



Witches.


Quiditch. Excited juga nampak ni.





Pakai stripes sebab nak nampak macam Ron dan Hermione. LOL.

Siapa dah beli dan dah habis baca, angkat tangan!! Korang rasa cerita kali ni okay tak? No spoiler here okay. Seronok juga baca skrip macam ni. Imaginasi kena lebih. At one point rasa happy sebab ada watak lama yang kembali. Satu masa pula rasa macam eiii takutnya. Hahaha...

Kalau korang nak tahu apa yang happy apa yang takut, beli dulu buku ni tau.

Wednesday, July 27, 2016

Nescafe Barista Kit


Selalu nampak cawan ni kat dalam iklan. Akhirnya dapat juga beli melalui 11street. Hanya tinggal 7 hari je lagi untuk korang beli. 

Product Details 
1) Nescafe Classic 100g Jar x1 Jar
2) Nescafe Classic Refill 100g Jar x1 Pack
3) Nescafe Coffee Mate 200g x1 Pack
4) FOC Be your own barista kit x1 Box ( Akan dapat Nescafe Red Cup, Nescafe Foam Maker (batteries not included), Coffee Mate Sachet x10 and Nescafe Classic Sachet x5.

Yang best nya barista kit ni sebab ada cawan merah yang famous ni dan foam maker. Hahaha, syok bila buat secawan nescafe. Yang kurang best nya ialah cawan ni tak besar. Sedang-sedang saja. Kalau dapat cawan tu besar sikit, kan best.

Harga kit ialah RM 34.90 buat masa sekarang. Sebelum tu, kit ni mahal sikit tapi barang yang kita dapat pun agak banyaklah juga. Kalau berminat, silalah ke 11street.

Monday, July 25, 2016

Buku Harry Potter yang ke-8

Potterheads mesti tertunggu-tunggu tarikh 31 Julai 2016. Pada hari tu, kami sudah boleh boleh dapatkan buku terbaru daripada koleksi Harry Potter yang diberi judul Harry Potter and the Cursed Child.


Sebenarnya, J.K. Rowling tidak pernah menyimpan hasrat untuk membuat sambungan dari buku ke-7. Cuma idea timbul untuk membuat pementasan teater mengenai kisah anak Harry Potter. Pementasan yang tiketnya telah terjual macam pisang goreng panas, membuatkan ramai peminat meminta agar buku The Cursed Child diterbitkan. Tapi ini bukan novel. It's a "Special Rehearsal Edition Script".

Harry Potter and the Cursed Child is a two-part West End stage play written by Jack Thorne and J.K. Rowling and John Tiffany. The play began previews at the Palace Theatre, London on 7 June 2016 and was scheduled to officially premiere on 30 July 2016. The book of the same title, actually the rehearsal script and not a novel, was scheduled to be released on 31 July 2016, becoming the eighth official instalment in the Harry Potter book series. The story is set nineteen years after the events of Harry Potter and the Deathly Hallows and follows Harry Potter, now a Ministry of Magic employee, and his younger son Albus Severus Potter.

No one who was around for the Harry Potter hysteria of the 1990s and 2000s should be surprised that the upcoming script for "Harry Potter and the Cursed Child" is Amazon's most preordered book of 2016. Excited tak?

Kalau korang nak jadi antara yang pertama memiliki first edition di Malaysia, bolehlah dapatkannya di Popular Sunway Pyramid pada 31 Julai 2016 seawal jam 7 pagi. Kalau kat sini, kena berebut sikitlah. Kalau taknak berebut, boleh pre order dari Kinokuniya dan ambil buku tersebut pada 31 Julai 2016 mulai jam 7 pagi juga.

Thursday, July 21, 2016

Boleh jadi haru bila PC ada masalah

Rasanya budak IT je yang faham perasaan apabila dapat selesaikan masalah berkaitan PC dan network. Dah lama sangat tak rasa macam ni. Hahaha, sampai terus nak update kat blog eh?

Last Wednesday kan blackout sana sini. Memang PCs kat office ni jadi weng seketika. Apa perasaan bila ko dah setelkan masalah kat PC orang lain, tiba-tiba PC ko korang je yang tak elok-elok? Semalam aku rasa nak tarik rambut je kat office ni (padahal pakai tudung). Dari 8 pagi sampai 4 petang mengadap PC sendiri. Last-last ku fikir, "Ah, lantak lah! Esok sambung". Satu kerja pun tak dapat buat.

Actually, aku bukan dari IT Department pun. Tapi sebab boleh buat, aku tolong la setelkan masalah orang lain. Benda kecil. Sudahnya PC sendiri tak siap-siap. Haru weih. Nasib baik GST submission dah selesai. Kalau tak, MAMPUS!

Hari ni dengan lafaz Bismillah, cuba lagi. Pun tak jadi juga. Sampailah aku rasa macam masalah ni mesti ada kaitan dengan software lain. I tried to disable the antivirus system and viola! Terus okay tapi no protection la pulak. Takpe lah. Rasanya okay kot. Later kita selesaikan masalah antivirus ni pula.

Okay, nak kena siapkan kerja bertimbun ni. Harapnya selepas ni ada kerajinan nak update blog ni. Asik advert je yang masuk. Press release asyik dihantar ke inbox. Pasal press release ni lagi satu. Aku hairan lah juga. Kenapa ada sesetengah PR rajin sangat kerja blogger utk publish press release dia? Kalau aku diam, maknanya aku taknak publish. Lainlah kalau berbayar, wajib jugalah dia kejar.

Monday, July 18, 2016

Soak Up the Fun with Nickelodeon's Spongebob Squarepants

Who lives in a pineapple under the sea? Nickelodeon’s SpongeBob SquarePants! Whose birthday is coming up on 14 July? SpongeBob SquarePants! Wanna join the party? Here are six ways you can soak up the fun with SpongeBob SquarePants!


Ocean Park Summer Splash in Hong Kong



Dive into the annual Ocean Park Summer Splash’s water fun from now to 28 August with a galore of exhilarating water-themed attractions, scrumptious dishes and “Get Closer to the Animals” activities. SpongeBob SquarePants and his friends Patrick Star, Squidward Tentacles and Mr. Krabs are visiting from Bikini Bottom to engage with guests and fans from all over the world in the city’s first-ever SpongeBob Water Party. Fans of the adorable character can collect limited-edition souvenirs and enjoy SpongeBob-themed healthy vegetable delicacies and cooling dishes. Ocean Park is also presenting various “Get Closer to the Animals” programmes, including the time-limited summer edition of Grand Aquarium Exploration, which takes guests on a memorable marine adventure. A second wave of summer surprise will start on 15 July, with around 800 prizes being given out every week to guests through the Ocean Park Mobile App. For more details, visit the website HERE.

Nickelodeon Slime Cup Singapore



Held from 16 to 17 July at City Square Mall, Nickelodeon’s slimiest integrated sports festival promotes active living through play for kids and their families through a series of engaging stage activities and game booths which allow attendees to get up close and personal with the green slime that is Nickelodeon’s badge of honour. There will also be meet and greet sessions where you get to meet SpongeBob SquarePants and snap a picture with the birthday boy himself! For more details on the free admission event, check out the website slimecup.com/sg.

SpongeBob Run Singapore



Join SpongeBob SquarePants in search of his missing best friend Patrick Star via a fun run taking place on 6 August at Siloso Beach, Sentosa! Participants will cover a five kilometre route showcasing iconic landmarks from the underwater city of Bikini Bottom, including the Krusty Krab, and the houses that SpongeBob, Patrick and Squidward Tentacles live in. They will also receive a limited edition SpongeBob t-shirt, plush toy, runner’s license and medal! For more information and to sign up, visit the website www.sbrun.sg.

Nickelodeon Lost Lagoon in Malaysia 



The Nickelodeon Lost Lagoon located in Sunway Lagoon, Malaysia boasts 14 immersive attractions, some of which are themed with Nickelodeon's hit properties, including SpongeBob SquarePants, Dora the Explorer, and Teenage Mutant Ninja Turtles. Visitors to Nickelodeon Lost Lagoon can expect an exhilarating experience thanks to interactive play areas, which use the latest in reactive technology in addition to a daily signature slime event, a variety of waterslide rides, retail shops, games and a myriad of food service establishments and more. They will even have the chance to meet and greet their favourite Nickelodeon characters. For more information, visit the website HERE.

SpongeBob’s Game Frenzy



A game app inspired by hilarious and memorable moments in the TV series, SpongeBob SquarePants. With 50 games available, players can collect fast and frantic mini-games and tap, draw, tilt, shake, drag and scrub their way through classic SpongeBob SquarePants moments to save Bikini Bottom. Additional game packs are available as in-app purchases. Availability: S$4.48 on iOS and S$4.21 on Google Play

Watch SpongeBob SquarePants 



What better way to celebrate SpongeBob SquarePants’ birthday than by watching the animated series on TV! Follow him and his friends in their nautical, nonsensical adventures. Though they have the best intentions, SpongeBob and Patrick are always causing trouble…and plenty of laughs!

Catch SpongeBob SquarePants on Nickelodeon on weekdays at 11.25am (TH), 12.15pm (WIB), 12.25pm (HK/SG), 1.15pm (MY), 1.30pm (PH), 4.20pm (WIB), 5.20pm (MY), 6.20pm (TH), 7.20pm (HK/SG) and weekends at 8.35am (TH), 9.30am (PH), 9.35am (HK/SG), 5.10pm (WIB), and 6.10pm (MY). 

So what are you waiting for? Put your square pants on and join SpongeBob SquarePants today!

Sunday, June 26, 2016

7 nikmat untuk berbuka puasa dengan yogurt sejuk beku

Raya hampir tiba. Minggu lepas, kami tidak melepaskan peluang untuk membeli baju raya untuk Batrisyia. Oleh kerana Batrisyia berpuasa, kami membuat keputusan untuk shopping raya di waktu hampir berbuka puasa. Kalau pergi awal sangat, takut dia pula yang penat dan haus. Jalan selamat, pukul 6 petang baru kami sampai ke Pavilion Shopping Centre.

Oleh kerana waktu berbuka kami masih di Pavilion, kami bercadang untuk berbuka di sana sahaja. Cuma masalahnya kami tidak membuat sebarang reservation. Rata-rata kebanyakan restoran yang kami ingin kunjungi telah fully booked! Kami duduk di bangku berbekalkan sedikit minuman dan roti buat alas perut. Tak mengapalah. Kita solat dahulu, lepas tu boleh pergi makan.


Kami mengambil kesempatan untuk mencuba "LLIO LLIO". llaollao ialah satu jenama yogurt sejuk beku yang sudah mula mendapat tempat di hati rakyat Malaysia. Selepas sehari suntuk berpuasa, yogurt boleh dijadikan pilihan untuk berbuka puasa kerana ia berkhasiat dan senang dihadam. llaollao dipadankan dengan pelbagai topping. Agak rambang mata juga nak memilih. Antaranya ialah:


Topping Crunches: Topping Crunches kaya dengan zat-zat penting seperti vitamin, mineral dan serat. Antara pilihan yang ada ialah bijirin, brittle, bijian berkaramel, muesli, biskut, kacang dan juga pilihan klasik seperti KitKat®, dan OREO®.

Buah-buahan: Mereka hanya menggunakan buah-buahan segar bermusim untuk memastikan kesegaran maksimum. Malah buah-buahan itu juga baru dipotong untuk memastikan semua kebaikannya tidak hilang. Kaya dengan serat dan vitamin, buah-buahan juga merupakan ejen pemulihan dan anti-oksidan untuk membantu anda melalui gaya hidup yang padat.

Sos: Ada banyak pilihan sos yang korang boleh pilih. – mangga, coklat, strawberi,  dulce de leche dan banyak lagi.


Seperti dijangka, Batrisyia pilih penuhkan yogurt dia dengan Oreo dan sos coklat

Kenapa yogurt sesuai untuk menjadi pilihan kita berbuka puasa?

1. Yogurt penuh dengan probiotik Lactobacillus dan streptococcus adalah bakteria yang membantu sistem pencernaan kita. Setelah berpuasa lebih 12 jam, badan kita perlu menyesuaikan dirinya untuk pengambilan makanan yang pertama, dan kehadiran probiotik membantu pencernaan.

2. Bermula secara ringan, Yogurt adalah amat sesuai untuk berbuka puasa kerana ia ringan dan senang dihadam. Berbukalah dengan secawan yogurt, dan menunaikan Solat Mahgrib dahulu sebelum menjamu selera penuh.

3. Untuk nafas yang segar selepas sehari suntuk berpuasa, tidak hairanlah nafas kita akan berbau. Jangan khuatir, kerana yogurt dapat membantu anda.

4. Penuh dengan khasiat, Yogurt sejuk beku llaollao mengandungi kandungan protein dan kalsium yang tinggi, manakala kandungan gula dan kalori adalah rendah. Diperbuat daripada susu skim hanya sebelum ia dihidangkan, satu tab yogurt llaollao mengandungi 46% daripada jumlah kalsium harian yang disyorkan. Walaupun llaollao adalah rendah lemak, rendah kalori dan tanpa gluten, kemewahan rasa yogurt yang berkrim tidak terjejas.  

5. Tambah buah-buahan segar untuk gizi yang seimbang. Di llaollao, buah-buahan segar dijadikan topping untuk meningkatkan nikmat rasa yogurt sejuk beku serta menjadikannya hidangan yang seimbang.

6. Topping dan sos dari Eropah akan merangsang anda. Selain buah-buahan segar, llaollao menawarkan beraneka jenis topping seperti sos dan topping Crunches rangup seperti bijirin, bijian berkaramel, muesli dan kacang. Selain itu, llaollao juga boleh dihidangkan dengan kegemaran klasik seperti KitKat® danOREO®.

7. Dan akhir sekali, rasa llaollao yang lazat! Tidak hairanlah kerana llaollao merupakan jenama yogurt sejuk beku nombor satu di Eropah dan Asia.

Berasal dari Sepanyol, llaollao (disebutyao-yao) boleh didapati di sekitar Lembah Kelang, termasuk Pavilion, Mid Valley, One Utama, Sunway Pyramid, AEON Shah Alam dan Shell Taman Connaught. Di Pulau Pinang, llaollao terletak di Gurney Plaza. Khabarnya satu lagi kedai akan dibuka di Johor Bahru dalam masa terdekat.

Sesiapa yang nak cuba, bolehlah ke tempat-tempat di atas. Bagi kami, yogurt ini agak manis walaupun dimakan kosong. Jadi untuk mereka yang tak suka benda manis, boleh pilih topping dan sos yang lebih natural.

Thursday, June 23, 2016

My KL by Nora Danish

On 16th June 2016, Groupon had launched a deal collection made up of Kuala Lumpur experiences hand-picked by Malaysian celebrity, Nora Danish. Available for one month, “My KL by Nora Danish” features exciting deals on Nora’s top things to see, eat, and do in the city she calls home.



"From my old favourites to the new hot spots in town, these are the places that make this city My KL," said Nora Danish.

"There’s an abundance of things to see and do in KL and I’m just excited to be able to share my top picks with everyone and maybe they'll discover a new cafe or experience for themselves".

As a self-professed foodie and fun-seeker, some of Nora’s favourite KL spots include:

Starbucks® - the well-known coffeehouse chain has multiple outlets including drive thru concept, offering the world’s finest coffee while enriching Malaysian lives one cup at a time.

Krispy Kreme - the perfect accompaniment to any beverage and famous for their signature Original Glazed® doughnut.

Reborn - award winning Foot Reflexology and Tui Na massage chain, Reborn is one of the largest massage groups in Malaysia expanding its services to include Thai massage.

La Juiceria – providing a daily dose of vitamins through vegetables and fruits, handcrafted and cold-pressed daily, La Juiceria specialises in detox juice cleanse packages, bottled cold pressed juices, acai smoothie bowls and immunity-boosting PowerShots.

Jurlique - with a belief in the power of nature, the South Australian natural skincare brand creates a pure and effective range of skincare to inspire people to wellbeing through a connection to nature.

Working together with Nora for this exclusive partnership, our aim has been to offer a great selection of deals that will appeal to all Malaysians and give unique insight into Nora’s personal favourite KL spots,” said Giacomo Ficari, Country Manager at Groupon Malaysia. “We’re excited to welcome new additions to the Groupon family who bring a wonderful reflection of the diversity and culture this city has to offer and we’re confident everyone will find something new to try and love.”

Groupon’s dedicated “My KL by Nora Danish” shop has seen an increase of more than 70% in new brands on board so far, as well as all-time local favourites with great value offerings to Malaysians. My KL will be an ongoing campaign for an entire month, ending on the 15th of July 2016.

Check out the exciting deals at Groupon’s ‘My KL’ shop and tell us some of your favourite places in this city you call home with #MyKLbyNora.

Wednesday, June 15, 2016

Tarikan terbaru untuk kanak-kanak di Little Kingdom Kuala Lumpur

Nak tahu satu berita best untuk anak-anak tak? Untuk pengetahuan, ada satu edutainment park baru di Kuala Lumpur. LITTLE KINGDOM is a new place for your child to explore but beware, this kingdom is not small. Gerenti anak-anak korang suka!

Dirasmikan oleh Parkson Edutainment World, edutainment park ini seluas 40,000 kaki persegi. Ia memuatkan 35 "junior version" watak-watak dogeng yang terkenal seperti Little Snow White, Little Ciderella, Little Pinnochio dan Little Aladdin. Kenalah ada "junior version" kerana edutainment park ini dikunjungi oleh ramai kanak-kanak.







"The park has been constructed in a way that there is a story to tell behind every wallpaper where parents can create their own magical tales and moments with their children".

Tidak seperti children park yang lain di mana anak diberi kebebasan untuk meneroka sementara ibu bapa hanya tunggu di satu sudut, Little Kingdom menitikberatkan hubungan antara anak dan ibu bapa.  Di satu sudut, si bapa bermain pasir dengan anak. Di bilik yang lain pula, si ibu menjadi penumpang kereta yang dibawa oleh si anak. Jangan terkejut apabila melihat si bapa atau ibu pun bermain gelongsor! Memang seronok. Kami pula yang melebih lebih melompat kat playland. Ibu bapa boleh sama-sama meneroka segenap pelusuk Little Kingdom dan mencipta memori manis bersama anak-anak.


Kawasan luar Little Kingdom ni dah cukup cantik dengan biasan pelbagai warna lampu. Muka pun jadi bewarna warni sudahnya. Cantik.


"Cobblestone streets, colourful walls, miniature shops and eateries, bouncy soft play areas filled with slides, ball pits and tunnel to explore, Little Kingdom is not only a feast for the eyes but a dream playland that transports kids to a magical world and adults to their childhood memories"

I have to share the photo of a beautiful washroom for princesses. Kitorang yang perempuan ni terpegun tengok tandas ni. Siap ada sofa untuk ibu-ibu yang nak duduk sementara menunggu anak siap.

Selain daripada playland, Little Kingdom juga mempunyai 6 buah kelas bertemakan Little Genie House, Little Alice in Wonderland, Little Alien Spaceship, Little Beast Field, Little Cinderella Ballroom dan Little T-Rex Kitchen. Kelas-kelas ini menawarkan pelbagai aktiviti menarik seperti aerobik, menari, kraftangan dan memasak. Best kan? Untuk mengikuti kelas-kelas ini, kita perlu melihat jadual untuk hari tersebut kerana kelas-kelas ini tidak diadakan sepanjang masa.

Masa kami pergi, kami dapat masuk sejam awal. Jadi kelas masih kosong. Hanya riuh dengan gelak ketawa anak-anak bloggers yang hadir.

Little Beast Field

Little Alien Spaceship


Ada juga pertunjukan silap mata. Batrisyia dipanggil untuk jadi Charlie Chaplin.
Love love love them! Kami sama-sama menyanyikan lagu Lion Sleeps Tonight.

Nak buat birthday party? Apa kata buat di Little Kingdom? It has a huge themed event hall, Magical Castle that can cater for about 100 pax. Pakej hari jadi ini merangkumi akses ke edutainment park dan juadah untuk majlis tersebut. Jika ada bajet, bolehlah buat di Little Kingdom.

Jom tengok apa lagi antara permainan yang ada di sana.

Masa ni anak boleh cuba bawa kereta dan dapat lesen.

Tapi sebelum tu kenalah pergi kelas memandu.

Antara permainan di Little Alien Spaceship. 
Nak masuk ke kawasan ni, korang akan melalui gugusan bintang dan planet.
Cool!



Pit ball penuh kat kawasan gelongsor. 
Ibu bapa kanak-kanak ini pula seronok melompat kat trampolin.
Hehehe. Syok weih.

At Little T-Rex Kitchen

So the head chef named Tomato asked the children to prepare
"Father's Day's Sandwich". This is Batrisyia's version of his daddy.


Little Puss n Botts

Bersama 4 mascots yang datang buat surprise kat anak-anak kami.



Pendek kata, Little Kingdom ni memang tempat yang sangat sesuai untuk bawa kanak-kanak. Berani gerenti mereka taknak balik!

Little Kingdom terletak di aras 3, Parkson Maju Junction Shopping Mall. Dibuka dari 11.00 pagi hingga 9.00 malam setiap hari. Untuk keterangan lanjut, boleh hantarkan email kepada mereka di enquiry_lk@parksonedutainmentworld.com atau layari www.littlekingdom.asia and Facebook Page : https://www.facebook.com/Little-Kingdom-120765881613012.

Berikut merupakan harga tiket untuk masuk ke Little Kingdom.

Soft opening tickets promotion - 50% off single entry admission tickets
Malaysian
Single Pass - RM 40 (UP: RM80)
Partner Pass (1 Adult + 1 child) - RM65 (UP : RM130)
Family Pass (2 Adults + 2 children ) - RM 100 (UP : RM200)

Non Malaysian
Single Pass - RM 50 (UP: RM100)
Partner Pass (1 Adult + 1 child) - RM75 (UP : RM150)
Family Pass (2 Adults + 2 children ) - RM 125 (UP : RM250)

Current Special Promotions:
Birthday Party Package at RM 1,800 (Normal Price RM 2,400) for a minimum of 30 pax.
Package includes:
- 2 hours usage of the party hall (Magical Castle)
- Food and beverage
- Birthday cake
- Party decorations
- 4 "Little Kingdom" themes to choose from
- 1 mascot appearance
- 1 day of unlimited access within Little Kingdom which covers rides, games, activities, soft play area and others.
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.