Thursday, November 19, 2015

Minggu terakhir persekolahan

Officially, school term will end this Friday. Tapi untuk sekolah Tisya, sekolah kebangsaan dah habis Selasa lepas. Rabu ada rehearsal untuk Hari Anugerah Cemerlang dan Khamis tu baru la majlis dimulakan. Tapi ramai je students yang datang hari Rabu tu. Cikgu pun tak halang. Boleh juga budak-budak ni tolong cikgu.

Student 1 Bestari yang berkeras nak datang sekolah pada hari Rabu :)

Bila diingatkan kembali semasa kita di Tahun 1, ada ke kita sibuk belajar? Rasanya macam banyak main je. Tapi tak sama masa student Tahun 1 zaman sekarang. Lebih mencabar sebab semua pandai-pandai. Melangkah ke Tahun 1, dah pandai 3M (membaca, menulis, mengira). Nak masuk Tahun 1 pun dah ada exam untuk menentukan kelas mana yang dia akan masuk. Pendek kata, student zaman sekarang perlu bekerja lebih keras untuk bersaing dengan kawan-kawannya. Dia boleh je main-main tapi rasanya parents dia akan biarkan ke?

Memandangkan minggu ni merupakan minggu terakhir persekolahan, boleh la I recap apa yang berlaku sepanjang tahun ni. Kalau korang perasan, tahun ni I jarang update blog. Kerja banyak sangat kat office. Balik rumah pun kerja lagi. Waktu tidur je waktu untuk berehat. Jadi, sel-sel otak kurang berhubung. Takde idea nak update.

Dalam Tahun 1, ada kelas Amanah, Bestari, Cekal, Dedikasi, Ikhlas dan Jaya. Awal January, Batrisyia ditempatkan di kelas 1 Bestari selepas proses saringan melalui exam. Hari pertama, kami datang awal sebab nak dapatkan tempat paling hadapan untuk dia. Kalau dia duduk belakang, confirm banyak main! So dapat duduk hadapan sekali kat bahagian tengah. Kiranya depan papan putih. Geng sekumpulan dia pun okay. Menurut cikgu, kumpulan dia kumpulan yang disenangi cikgu sebab buat kerja on time dan sentiasa beri perhatian dalam kelas. Good?

Tak ingat masa bulan berapa, Batrisyia ada demam. Beberapa hari juga dia tak datang sekolah. Sekembali dia ke sekolah, kami tak tahu pulak rupanya tempat duduk dia dah diambil orang. Ada satu masa, berlaku satu kejadian antara Batrisyia dan English teacher dia. Tak perlulah dijelaskan di sini. Perkara tu sampai menyebabkan I ambil inisiatif untuk jumpa cikgu tu. Lepas perjumpaan, barulah I tahu rupanya Batrisyia dah duduk belakang sekali. Duduk pulak kat sebelah student yang suka bercakap dalam kelas semasa cikgu mengajar. English teacher tu puji Batrisyia tapi dia kata sejak duduk belakang, Batrisyia main dalam kelas. So minta tolong teacher tu letak semula Batrisyia di depan.

Masa ni juga mid term exam.  Keputusan tak bagus. 2A 1B dan 1D. Subjek Matematik paling teruk. Dia banyak buat careless mistake. Kena la bebel kat rumah sebab banyak main. Kami tau dia pandai tapi dia malas! Lepas tu berkawan pulak dengan student yang malas belajar. Memang kena marah. Subjek Matematik tu membuatkan dia dapat tempat ke 34/37 dalam kelas.

Sejak tu, memang selalu tanya dia duduk kat group mana. Takut kena pindah seat lagi. Subjek Maths dan DST selalu buat revision. Masa nak final exam aritu, kan banyak cuti sebab jerebu. Masa cuti tu dia kena study semua subjek dari pukul 9 pagi sampai 5 petang. Ada la rehat. Takde la kitorang ni kejam sangat. Hehehe. Berkat kerajinan dia, dia dapat 3A dan 1B. Matematik dapat B sipi nak A. Pun careless mistake T_T

Oh, kalau korang hairan kenapa 4 subjek aje... utk sekolah dia, BM Pemahaman dan Penulisan digabungkan menjadi satu kertas untuk pelajar Tahun 1 hingga 3. Sebab tu ada 4 subjek je. Hmm, untuk final ni Batrisyia dapat tempat ke 13/38. Selepas streaming kelas, Batrisyia akan belajar di kelas 2 Amanah pada tahun hadapan. Alhamdulillah.

Tu cerita sekolah kebangsaan. Now cerita sekolah rendah agama pulak. Untuk SRA, Batrisyia tak mernghadapi banyak masalah sangat. Dalam banyak-banyak subjek, subjek Feqah dia nampak sedikit lemah berbanding subjek lain. Subjek lain boleh A. Feqah mesti B atau C masa test dan exam. Mungkin sebab tak dapat buat revision sangat kerana buku teks dia hilang. Tak tahu siapa yang ambil. Hilang sebelum mid term exam ye. Punya la lama. Tak boleh nak beli buku tu kat luar sebab ustazah kata buku teks tu tak dijual di kedai. Adeh. Kami buat revision guna buku aktiviti je.

Batrisyia ni lasak orangnya. Cuma tak sangka baju SRA akan lebih kotor berbanding baju SK. Tiap-tiap hari baju tu akan ada kekotoran dari pelbagai sumber. Tak tau dia main apa. Anak orang elok comel molek. Batrisyia confirm comot bila I ambil dia dari SRA.

Okay, SRA ni lain sikit. First year tiada exam untuk tentukan kedudukan kelas. Jadi dalam kelas tu semuanya sama. Kami ambil inisiatif minta ustazah ajar Batrisyia mengaji selepas waktu persekolahan. Setakat ni dia dah sampai Iqra 4. Semasa mid term exam, ustazah akan bacakan soalan sebab masih ramai students yang tak reti baca jawi. Tahun 1 ada 4 kelas sahaja. She's quite good in her class. Mid term dapat No. 7 dan final exam dapat No. 6. Alhamdulillah.

Cuma comot tu masih ada. Apa la yang ko main kat sekolah tu Tisya?

Tahun 2 nanti mesti lebih mencabar. I risaukan subjek Matematik sebab nanti ada sifir. Cuti sekolah ni memang nak kena suruh dia hafal sifir yang senang-senang. Tak boleh nak rehat je cuti sekolah ni.

Wednesday, November 18, 2015

Pengembaraan magika bersama "Shimmer and Shine"

Kanak-kanak memang mudah tertarik dengan perkara yang ajaib. Apa-apa sahaja yang berkaitan dengan magik, kanak-kanaklah orang pertama yang akan rasa teruja. Batrisyia pun sama hinggakan birthday party dia baru-baru ni, dia meminta agar ia bertemakan magik.

Menyedari hakikat ini, Nickelodeon telah mencipta satu cerita bertemakan fantasy world yang diberi nama "Shimmer and Shine". "Shimmer and Shine" merupakan sebuah rancangan televisyen terbaru yang dibawakan di Nickelodeon. Siri ini mempunyai 20 episod yang menceritakan tentang dua genie bernama Shimmer dan Shine yang seringkali berdepan dengan masalah ketika menunaikan permintaan seorang kanak-kanak bernama Leah. Melalui siri ini, kita dapat lihat bagaimana akhirnya Shimmer dan Shine menyelesaikan setiap masalah yang mereka lalui.


Shimmer and Shine features a social-emotional curriculum highlighting the importance of teamwork, resilience and overcoming obstacles. The series is created by Farnaz EsnaashariCharmatz (post-production supervisor for Dora the Explorer and Go, Diego, Go!) and produced at Nickelodeon Animation Studios in Burbank, California.
 
Leah seringkali berdepan dengan dilema dan dia selalu meminta pertolongan dari Shimmer dan Shine. Walaubagaimana pun, kadang-kala Shimmer dan Shine tersalah tafsir permintaan Leah. Dari situ akan timbul masalah dan mereka perlu bekerjasama untuk menyelesaikan masalah tersebut.


Contohnya di episod pertama berjudul "The Sweetest Thing", Leah meminta tolong kepada Shimmer dan Shine untuk menyiapkan cupcake yang akan dijual di sekolah. Disebabkan satu salah faham, apa yang mereka rancangkan tidak menjadi. Mereka terpaksa mencari jalan penyelesaian dan dalam masa yang sama memastikan rahsia mereka tidak diketahui oleh jiran meraka.



"Shimmer and Shine" akan bersiaran di Nickelodeon mulai 1 Disember 2015 pada setiap hari Isnin hingga Jumaat pada jam 9.25 pagi dan di Nick Jr. mulai 21 Disember 2015 pada jam 12.10 tengah hari.

Untuk maklumat lanjut, layari www.nick-asia.com

Friday, November 13, 2015

Luangkan masa dengan ibu bapa. Pledge for Tomorrow.

Sejak umur 13 tahun, I dah hidup berjauhan dari keluarga kerana I sambung belajar di boarding school. Habis SPM, sambung di universiti di Melaka pulak. Then I got married and live in KL. Apabila berhijrah ke KL, I akan pastikan sebulan sekali mesti nak balik kampung. Masa tu la dapat habiskan masa kat rumah makan lauk yang mama masak. Hehehe. Macam adik beradik I, ada yang bekerja di hujung minggu. Jadi, kadang-kadang tu memang tak jumpa mereka pun bila I balik kampung. Tapi kalau semua dapat berkumpul, ada sahaja aktiviti yang kami akan lakukan.

AIG Malaysia merupakan salah satu syarikat insurance yang memberi fokus kepada ibu bapa dan warga tua. AIG Malaysia mempunyai pelan insurance yang melindungi warga tua sehingga berumur 85 tahun melalui pelan AIG Injury Guard. Maka tidak hairanlah jika AIG Malaysia melancarkan kempen Pledge for Tomorrow. Melalui kempen ini, AIG Malaysia menggalakkan kita melarikan diri daripada kesibukan harian dan lebihkan masa bersama ibu bapa kita. Kita boleh berikrar untuk meluangkan masa bersama ibu bapa dengan melakukan pelbagai aktiviti yang kita rasa sesuai. 

Sebenarnya ada banyak aktiviti yang kita boleh lakukan untuk meluangkan masa dengan ibu bapa dan keluarga. Aktiviti tersebut tak perlu gah dan besar kerana apa yang penting ialah meluangkan masa bersama orang tersayang.

FAMILY DINNER


Aktiviti paling mudah. Siapa tak suka makan :D

PICNIC

Untuk yang ada anak kecil, boleh berkelah beramai-ramai.

SURPRISE PARTY

Kami pernah buat surprise party untuk mama.


FAMILY HOLIDAY

Tapi paling kami suka ialah pergi family holiday!


Kami ke Janda Baik.




Kami ke Langkawi.



Kami ke Colmar Tropicale.


Terbaru, kami ke Limastiga.


For me, family outing adalah aktiviti paling mudah untuk merapatkan hubungan sesama ahli keluarga terutama ibu bapa kita. Disebabkan itu kami akan buat family holiday setiap December.


HOW TO JOIN "PLEDGE FOR TOMORROW?

Apa yang anda perlu buat ialah melayari http://www.pledgefortomorrow.com/. Kemudian, klik pada "How to Join" dan anda akan diberi langkah-langkah seterusnya.







Make a promise of something fun you are going to do with your parents, and actually do it. You can choose anything – from a walk in the park to window shopping, it is the thought that counts.

Anda bukan hanya melibatkan diri dalam kempen ini tetapi juga berpeluang memenangi hadiah menarik untuk keluarga anda.

Make a pledge today and bring on great memories with your parents tomorrow.

Tuesday, November 03, 2015

Lifebuoy Global Handwashing Day

In conjunction with the 8th Global Handwashing Day, Unilever Malaysia’s leading health soap Lifebuoy is gathering Malaysians to pledge for good hand hygiene by practicing proper handwashing techniques.

Lifebuoy, the world’s leading health soap, is taking on the fight against germs by educating families on the importance of proper handwashing techniques. As a proud supporting partner of the Global Handwashing Day Campaign, Lifebuoy is playing its part to improve the health and well-being of Malaysians - one handwash at a time through its behavioral change initiative.



This is the fifth consecutive year the Ministry of Health is partnering with Lifebuoy for “Program Doktor Muda Bersama Lifebuoy”. This is yet another ongoing behavioural change programme with one hundred selected primary schools nationwide, where students who are selected as the “Doktor Muda” will undergo special training on the basics of healthcare by completing exercises and learning modules set by the Ministry. Launched in March 2011, the Doktor Muda programme aims at empowering students to promote and influence good hygiene behaviour amongst their peers and even family members. Lifebuoy recognizes that peer-to-peer education instils a sense of responsibility in the children by giving them the right set of tools and knowledge for them to spread a good deed to their peers and family. This programme has reached out to over 250,000 children in Malaysia to date.



This year, as part of the Global Handwashing Day initiative, Lifebuoy is gathering pledges from mothers and families to increase awareness on the importance of the simple act of handwashing. Targeted at empowering mothers, this behavioral change initiative looks to educate Malaysians on handwashing techniques to protect and safeguard families from potential infections. To support this cause, all you have to do is take a picture of you and your family pledging to practice good handwashing habits and post it up with the hashtag ‪#‎LifebuoyGHD2015.

Lifebuoy runs the world’s largest hygiene behaviour change programme and has already reached over 257 million people across 24 countries since 2010. As a continuous effort to expand Lifebuoy’s outreach programmes, Lifebuoy Malaysia has again tied up with the Ministry of Health and Education to craft a more extensive school programme. Lifebuoy will adopt selected schools in rural areas as part of its on-going efforts to empower kids to take care of their overall hygiene starting with handwashing. These kids will be provided the necessary tools to practice good hand hygiene and the knowledge and drive to make handwashing part of their everyday routine. This programme will be undertaken next year and will play a key role in contributing to Unilever’s Sustainable Living Plan in which Lifebuoy is aiming to change the handwashing behaviour of one billion people by 2020.
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.