Wednesday, July 29, 2015

It's time to say goodbye

Hampir 8 tahun bekerja kat sini, inilah kali pertama I rasakan cukuplah sampai di sini. Bukan nak membangga diri tapi I rasa oleh kerana I pandai buat kerja, semua orang nak bergantung harap pada kita. Kita tolong kerja orang tapi orang takde pulak nak tolong kerja kita. Simple instruction pun tak boleh ikut hingga menyebabkan kerja orang lain jadi tunggang langgang. Orang lain yang buat salah, orang lain yang kena marah.

Tapi mungkin kerana dah lama kerja, I pun berani nak melawan bila orang letakkan kesalahan dia bahu kita. I tak bersalah kot. Why can't you see? So kena la bersuara. Akhirnya bos tukar tajuk. Taknak gaduh lah tu.

Hmm, I dengan bos je yang jenis "plan ahead". Orang lain buat kerja ikut suka hati. Bila dateline dah dekat, baru dia sibuk nak push kita. Siapa yang lambat buat kerja sebenarnya?

Cukuplah sampai di sini. Lepas ni pandai-pandailah korang! Bulan December nanti, merasa la korang tunggang terbalik, takde siapa nak tolong. Ada yang suruh I stay sampai dapat kerja baru. Ada aku kesah?

Melainkan Allah bagi rezeki dapat anak baru, aku tak berhenti la kot.

Tuesday, July 14, 2015

Isu Low Yat

I tak tau cerita apa-apa pun. Masuk kerja pagi Isnin, dah kecoh pasal hal pergaduhan kat Low Yat. Erk, what? Hari kejadian, kami sibuk shopping baju raya Batrisyia. Memang tak ambil port, tak buka FB langsung. Balik malam tu pun dah lewat. Patutlah ada jalan yang ditutup pada hari tu.

Setakat ni dah dengar dua versi cerita. Kita pun tak tau mana yang betul. Kalau dah tak tau, jangan sebarkan berita yang belum sahih. Bukan ke tak elok? Oleh kerana I tak berada di tempat kejadian, memang tak ambil tahu pun sejauh mana bahaya nya situasi tu.

Ada yang samakan dengan 13 Mei. Ada yang kata bakal jadi rusuhan perkauman.

Pokok pangkalnya akal fikiran dan hati manusia tu. Korang nak ke terlibat dengan benda-benda ni? Kenapa kita nak benci satu kaum hanya kerana orang sekeliling kita bencikan kaum tersebut? Kalau kita tiada masalah dengan kaum tu, tak perlulah kita nak join perangai separuh masak orang lain.

Monday, July 06, 2015

Jubah mengikis jiwa Melayu? Why bother... why bother... why bother!

Pagi tadi terbaca satu artikel yang sudah ku lupa dari mana. Ada orang share dia FB. Artikel ditulis oleh seorang penulis lelaki yang pernah mendapat anugerah ternama atas hasil penulisannya. Tapi penulisan dia kali ni sangat tak masuk akal.

Ianya tentang Melayu yang sudah terkikis dari jiwa seorang perempuan Melayu apabila mereka memilih untuk memakai jubah berbanding baju kurung di Hari Raya atau majlis umum yang lain. Katanya, dalam diam... budaya Arab sudah mula menguasai orang Melayu apabila baju kurung tidak lagi menjadi pilihan. Malah, banyak perkataan Bahasa Melayu telah ditukar penggunaannya ke Bahasa Arab seperti "iftar" menggantikan "buka puasa", "solat" menggantikan "sembahyang".

Wah, mudahnya nak mengikis Melayu dalam jiwa seorang Melayu! Kenapa nak gunakan contoh penggunaan Bahasa Inggeris yang menggantikan Bahasa Melayu?

Bagi I, menggunakan "solat" tu lebih merujuk kepada umat Islam sebab kalau "sembahyang", semua agama ada sembahyang. Tapi kalau sebut "solat", memang khas untuk orang Islam. Tapi tak semestinya kita tak boleh guna perkataan "sembahyang", betul tak? Dan tak salah pun kita nak guna "solat".

Ada juga lelaki yang beri komen. "Kalau la korang tahu apa perempuan Arab tu pakai kat dalam jubah dia, mata pun boleh terjojol". What is that supposed to mean? Kau rasa kitorang ni meniru tak tentu pasal? Sebenarnya jubah ni bagus sebab ia longgar dan nampak manis bila dipakai. Kalau baju kurung biasa, okay lagi. Tapi kalau baju kurung moden yang ngam-ngam badan, ia boleh menampakkan susuk tubuh. Lagipun, jubah mudah sebab boleh bawa terus bersolat. Kalau cukup syarat, tak perlu nak pakai telekung pun.

Raya tahun ni kitorang memang banyak beli jubah. Husband awal-awal dah beli masa kat umrah. Dia dah pakai pun. Tisya dah beli dua jubah. I pulak dah beli 3 jubah. Baju kurung pun ada juga. Beli banyak sikit sebab husband kata dah boring nampak baju kurung :p

Apa kata korang?
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.