Tuesday, April 28, 2015

Viral fever menyerang


Semalam dikira sudah 13 hari I kena viral fever. Demam yang pada mulanya diingatkan demam biasa, menjadi melarat apabila suhu badan sangat tinggi (38-40) dan tidak mahu turun ke paras normal biarpun dah makan ubat. Ditambah pula dengan sakit kepala yang semakin kuat, sumpah menangis dibuatnya! Bangun pagi, menangis. Nak tidur, menangis. Dalam kereta, menangis. Menangis sebab kepala sangat sakit macam dipukul berkali-kali.

Masa tu doctor di ER ingatkan denggi tapi selepas buat blood test, semuanya nampak normal. Doktor tak puas hati, lalu disuruh buat urine test. Result juga normal. Jadi I pulang dengan ubat demam dan antibiotik. Katanya masih demam selepas antibiotik habis, datang semula ke hospital.

Tapi selang 2 hari selepas tu, sakit kepala makin teruk. Sepanjang hari tak boleh buat kerja di office. Ya, I datang office selepas 4 hari demam dengan harapan, angin kat office boleh buat I sihat. Tapi tidak, makin teruk. Lepas balik kerja, I terus ke hospital. AMO yang bertugas buat interview sikit untuk dapatkan history pesakit. Kemudian, dia checked blood pressure. Dia kata normal tapi degupan jantung agak laju, lebih laju dari kali pertama datang ke ER. Dia bawa I jumpa doktor yang bertugas dan doktor arahkan I masuk ke Unit Separa Kritikal. I kena toilet sekejap, tu pun doktor nak marah sebab dia takut I pengsan dalam toilet.

The truth is, I felt fine on that day. In fact, I seorang je patient yang duduk di atas katil. Orang lain semuanya baring dan tidur. Doktor tak bagi I duduk. Dia suruh tidur dan berehat. Sepanjang 4 jam kat situ, darah diambil, BP dan degupan jantung direkod setiap 20 minit dan kena drip 2 botol sodium. Lepas tu baru dibenarkan pulang.

Sick leave lagi. Boss mesti pasrah je. Hahaha.

Viral fever memang lambat nak sihat. Eventhough demam dah tiada, simptom lain mungkin lambat hilang. Macam I, demam pulih di hari ke 9 tapi sampai hari ni masih sakit kepala. Tapi dah kurang sakitnya. Kalau dulu rasa macam kena pukul, sekarang macam kena jentik je.

Sakit kali ni memang menguji semua orang. Hopefully, ni la kali terakhir sakit teruk macam ni.

Thursday, April 23, 2015

Everyone’s favourite trio of chipmunks are back!

Nickelodeon and Bagdasarian Productions are bringing Alvin, Simon, Theodore, and The Chipettes back to television in the all-new, CG-animated series ALVINNN!!!! and The Chipmunks premiering Friday, 8 May at 5.50pm (TH/WIB), 6.50pm (HK/SG) and 7.30pm (PH) and Friday, 15 May at 7.55pm (MY) on Nickelodeon. The new series reunites Janice Karman and Ross Bagdasarian, the duo behind the original 1980s animated series and three blockbuster feature films, and will mark the return of the franchise to television after 20 years.



ALVINNN!!! and The Chipmunks follows the friendship of Alvin, Simon, Theodore and The Chipettes as they face growing up and learning new life lessons. Each episode will feature an original song produced by Bagdasarian. In the half-hour series premiere, Alvin is not thrilled about going back to school; that is, until he sees the new Principal and develops a crush in “Principal Interest.” Then in “Talking Teddy," Theodore’s new talking-teddy bear is driving Alvin and Simon nuts. The two decide to rewire the bear to follow their instructions.

After the premiere, new episodes of ALVINNN!!! and The Chipmunks will air weekends from Saturday, 16 May at 10.30am (TH/WIB), 11am (PH) and 11.30am (HK/SG) and Saturday, 23 May at 9.25am (MY) on Nickelodeon.

Data tanpa had dengan P1 ToGo

Frust apabila data plan habis? Masa ada banyak kerja nak kena submit, masa tu la tak dapat nak guna Internet gara-gara kehabisan data. Susah kan? Setiap pakej Internet yang kita langgan, pasti ada had data yang kita boleh gunakan.

Tapi kalau diberi pilihan untuk melanggan pakej Internet yang menawarkan data tanpa had, korang nak tak? Pakej Internet P1 ToGo adalah jawapannya.


Terkini, didapati trend untuk menyambungkan pelbagai peranti ke Internet secara serentak semakin meningkat di kalangan pengguna, terutamanya golongan warga belia. Di samping itu, pembelian kandungan definisi tinggi (HD) dan penggunaan peranti skrin besar secara meluas telah dikenal pasti sebagai punca utama kehabisan had data pengguna sebelum tempoh bil berakhir.

Dengan P1 ToGo, pengguna akan diberikan data tanpa had dengan kelajuan sehingga 1Mbps, pada harga RM115.53 sebulan. Kalau mendaftar melalui online sekarang, korang akan diberikan MiFi device secara percuma dan 1 bulan Internet percuma!

Ada 3 jenis pakej Internet yang boleh dipilih. Untuk pilihan data tanpa had, korang boleh subscribe pelan RM 115.54 sebulan dengan kelajuan sehingga 1Mbps atau RM168.54 sebulan dengan kelajuan sehingga 2 Mbps.



Tempoh kempen bermula dari 6 April sehingga 13 Mei 2015. Maklumat lebih lanjut mengenai kempen ini boleh didapati di http://www.p1.com.my/mifi/ .

Tuesday, April 14, 2015

Menimba pengetahuan dalam “MAMIL® MOMME SATURDAYS”

Ibu dan bapa sama-sama penting dalam membesarkan anak. Tetapi peranan ibu lebih meluas. Mungkin kerana ibu lebih sensitif dalam menangani pelbagai masalah yang berkait rapat dengan anak. Jadi tidak pelik apabila ibu yang diperlukan dalam hampir segala perkara yang berlaku terhadap anak berasa sedikit tertekan dan stress.

Sabtu lepas, ibu-ibu telah diajak menyertai bengkel “MAMIL® MOMME SATURDAYS” di Talent Lounge, Damansara Perdana. Bengkel anjuran Mamil® ini telah memberikan pelbagai ilmu kepada ibu-ibu untuk menangani isu-isu lazim berkaitan nutrisi untuk anak yang sedang membesar.





Acara yang bermula pada jam 10 pagi itu bermula dengan kata-kata aluan dari Ms. Caroline Yap, Pengurus Pemasaran Danone Dumex (M) Sdn Bhd.

Sebagai pakar dalam pemakanan kanak-kanak, kami di Mamil® sentiasa ingin meraikan para ibu dan menyokong mereka untuk mencapai potensi tertinggi dalam penjagaan anak-anak mereka. Siri bengkel ‘Mamil® MomMe Saturdays’ adalah cara kami mengucapkan terima kasih kepada para ibu yang memberi sokongan berterusan terhadap Mamil®. Ibu-ibu bukan sahaja menikmati sesi memanjakan diri yang ditawarkan tetapi juga dapat mempelajari perkara yang bakal membawa manfaat dalam kehidupan harian,” kata Caroline Yap.

Selepas itu, ibu-ibu mendengar sedikit short talk yang diberikan oleh Jacki Siew, seorang jururawat dan bidan berdaftar (Britain) dengan pengalaman selama 15 tahun memberi kaunseling kepada para ibu mengenai cara-cara menangani masalah kanak-kanak yang lazim seperti demam dan selsema.

Berdasarkan hasil kajian Mamil® yang dianjurkan baru-baru ini, topik-topik tersebut merupakan masalah utama kepada kebanyakan ibu. Dengan peningkatan kes denggi di sekitar Lembah Klang, Jacki turut menasihatkan ibu-ibu mengenai kepentingan mendapatkan diagnosis yang betul daripada doktor, mengetahui perbezaan di antara demam dengan demam denggi, serta cara-cara ibu boleh melegakan gejala yang anak-anak mereka hadapi.

Ini antara perkara yang perlu kita lakukan apabila anak demam.

♥ Beli thermotemer dan simpan di rumah agar senang untuk kita mengawasi suhu badan anak. Seeloknya, ambil suhu di dalam rektum anak. Jika susah, boleh ambil suhu di bawah lidah atau di bawah ketiak. Jangan beri anak minum air panas dan air sejuk sebelum suhu diambil.

♥ Pakaikan anak dengan pakaian yang nipis agar haba mudah keluar dari badan. Jangan pakaikan dengan pakaian yang tebal. Jangan berselimut!

♥ Jangan gunakan ais atau air sejuk dalam proses sponge bath. Air suam lebih sesuai kerana ia mudah tersejat dari kulit dan mengeluarkan haba dari dalam badan.

♥ Banyakkan meminum air agar anak tidak mengalami dehidrasi.

♥ Sentiasa alert kerana demam berlaku disebabkan penyakit lain. Bawa anak berjumpa doktor jika suhu kekal tinggi walaupun telah diberi ubat.

Kami juga sempat membuat satu aktiviti. Riuh rendah ruang Talent Lounge dengan jeritan ibu-ibu yang hendak menang!



Kumpulan kami kalah! Sob... sob

Dalam pada bergelak ketawa tu (ada yang siap naik kaki sebab nak menang punya pasal.. hahaha), Jacki menyedarkan kami tentang sesuatu. Katanya, kami ni ibu-ibu yang dah besar, pun main taknak kalah dan buas. Cuba fikirkan anak kat sekolah yang masih kecil tu. Tak hairanlah jika anak-anak pulang dengan muka berconteng, rambut serabai, kasut kotor dan baju macam belacan. Hehehe, memang terkena! Sejak tu I memang tak marah Tisya dah. Dah tau sangat betapa aktifnya anak dara tu.

Pengacara untuk hari itu ialah si cantik manis; Aishah Sinclair. Memang minat dengan dia sejak Breakfast Show kat NTV7 dan sekarang setiap pagi dengar celotehnya di Mix FM. Memang excited dapat jumpa dia.


Acara berakhir dengan aturcara istimewa iaitu sesi memanjakan diri seperti merias kuku, sesi bergambar berkumpulan dan makan tengahari. Selain itu, setiap ibu turut dihadiahkan dengan produk Mamil® serta barangan eksklusif bernilai lebih RM160. Ini termasuklah baucar tunai bernilai RM30 untuk pembelian produk Mamil®.



With Cik Lily Putih and Nannie Isa

Group photo


Untuk maklumat lanjut berkenaan sesi bengkel Mamil® MomMe Saturdays atau Mamil®, sila layari laman sesawang www.mamil.com.my, www.facebook.com/DumexMamil atau hubungi Talian Pelanggan Mamil® di 1800 38 1038.

Friday, April 10, 2015

A&W Seremban ditutup


A few days ago, dapat berita dari adik ipar tapi masa tu tak percaya lagi. Khabar angin je tu! Tapi hari ni barulah dikira sahih selepas keluar dalam The Rakyat Post. Orang Seremban mesti tau tempat ni.

Fast food seperti KFC dan McD ada banyak outlets di Negeri Sembilan tapi kalau sebut fast food yang ada Root Beer dan Coney Dog, ada satu je iaitu di bandar Seremban, bersebelahan Taman Tasik Seremban. Sebab tu ia dekat di hati orang Seremban. Banyak kenangan masa kecil kat sana. Tu belum lagi orang yang jadikan tempat tu untuk berdating, melepak lepas tengok wayang atau tengok orang drift kat sana.

Bila dengar ia akan ditutup pada 30 April, ramai sedih. Bila dapat tahu rupanya ditutup selama 2 tahun untuk renovation process, sedih tu tak kurang pun. Walaupun sekarang dah ada lagi satu outlet kat Mydin, mana la nak sama dengan yang kat sebelah tasik ni. Kawasan luas dan selesa. Lagipun, orang zaman dulu je yang banyak memori. Budak zaman sekarang lagi suka KFC dan McD.

So yes, orang Seremban... jom turun ke sana pada 30 April ni untuk meriahkan suasana!

Monday, April 06, 2015

Furious 7 is a perfect tribute for Paul Walker

Siapa belum tengok Furious 7? How do you feel? Excited? Sad?

I am a big fan of this franchise! Fast and Furious bukanlah filem pertama yang I tengok. I mula dengan Too Fast Too Furious. Lepas tu baru tengok yang no. 1 punya. Since then, memang tak miss nak tengok setiap kali keluar wayang. Setakat tu, paling suka no 2 dan no 6.

Sehinggalah tengok Furious 7. No. 7 is the best! This franchise memang takde nak letak title over melampau. Balik-balik guna Fast dan Furious. Wajib ada! So kali ni title pendek. Walaupun pendek, filem ni berdurasi hampir 2 jam setengah dan padat dengan aksi.

Dah beli tiket awal-awal sebab takut sold out. Ramai nak tengok sebab filem ni merupakan filem terakhir lakonan mendiang Paul Walker.

 Tengok seorang diri sebab rated 18.

So Tisya kena tengok cerita lain dengan abi dia.

Oh, can I take this home?

Kali pertama Paul keluar, dah rasa sedih sebab tau dia dah mati. No spoiler here. You have to watch it yourself. Rasa sendiri perasaan yang telah dirasai oleh kami semua. Untuk peminat, sila bawa tissue. I didn't know the tribute will be that sad, I cried and had to wipe my tears with the back of my hand.

It is sad goodbye!

Maybe because the song for the tribute fit perfectly!



SEE YOU AGAIN  by Wiz Khalifa feat. Charlie Puth

It's been a long day without you my friend
And I'll tell you all about it when I see you again
We've come a long way from where we began
Oh I'll tell you all about it when I see you again
When I see you again

Damn who knew all the planes we flew
Good things we've been through
That I'll be standing right here
Talking to you about another path
I Know we loved to hit the road and laugh
But something told me that it wouldn't last
Had to switch up look at things different see the bigger picture
Those were the days hard work forever pays now
I see you in a better place

How could we not talk about family when family's all that we got?
Everything I went through you were standing there by my side
And now you gonna be with me for the last ride

First you both go out your way
And the vibe is feeling strong and what's
Small turn to a friendship, a friendship
Turn into a bond and that bond will never
Be broken and the love will never get lost
And when brotherhood come first then the line
Will never be crossed established it on our own
When that line had to be drawn and that line is what
We reach so remember me when I'm gone

So let the light guide your way hold every memory
As you go and every road you take will always lead you home

 It's been a long day without you my friend
And I'll tell you all about it when I see you again
We've come a long way from where we began
Oh I'll tell you all about it when I see you again
When I see you again

Friday, April 03, 2015

Update jangan tak update!

January - 4 posts
February - 2 posts
March - 3 posts

Apa sudah jadi laa? Lamanya ambil masa bertenang. Life is pretty hectic right now. Sebelum GST, kacau bilau kat office. Semuanya nak kena up to date. Tangan ada dua je, camne nak buat kerja laju-laju? Ni GST dah mula, barulah ada masa sikit. Semua orang dah menarik nafas lega (untuk sementara).

So what's up? Nothing excited, really. I'm counting days to go for a short holiday end of this month. Last month ke Kota Bharu. First time sampai sana. We took our own sweet time memandu ke sana. Pergi konvoi tiga kereta. So ada la kena berhenti sekejap-sekejap. Nangis dalam hati sebab lamanya! Keluar rumah pukul 7 pagi. Pukul 5.30 petang baru sampai sana. Dengan Tisya yang masa tu masih belum sihat sepenuhnya selepas demam seminggu.

Tak berjalan ke mana sangat. Kami ambil peluang menjamu selera di beberapa gerai dan restoran yang terkenal kat sana. Dari dulu teringin nak breakfast kat Kopitiam Kita.

Macam-macam ada!

Their signature menu : Roti Titam. Harga sedikit mahal. RM5

Nak makan kat Kopitiam Kita ni, kena tengok harga. For me, harga sesetengah menu tu agak mahal. So pandai-pandai la korang bajet.

Sempena mama dah officially retired, I bawa my parents ke For Seasons Restaurant. Jangan tanya alamat. I memang tak tau. I waze je. Sampai la di restoran ni. Ia restoran Chinese Muslim. Harga berpatutan dan makanannya pun sedap. Kalau tak reti nak pilih, boleh ambil set. Terang-terang harga terpapar kat situ.



Kami kat sana 4 hari 3 malam je. Bila balik, dah tak konvoi. Sekejap dah sampai. Tak la sekejap mana pun. Keluar dalam pukul 7.30 pagi. Sampai KL pukul 3 petang. Lepas ni tak tau bila nak ke sana lagi. Macam tak je. Hehehe.


 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.