Thursday, September 17, 2015

Keputusan sukar

I am in dilemma.

Rasanya ramai dah tahu kot yang I buat keputusan untuk cari kerja lain tahun depan. I already marked the calendar in my office. Dah beritahu supervisors, big boss je tak tahu lagi. Ada reason kenapa I tunggu sampai tahun depan.

Cuma baru-baru ni, ada satu company buka vacancy for its new office. I love their working environment. So decided to try my luck. Fikir-fikir, maybe mereka lambat lagi nak ambil masa untuk buat keputusan sebab interview kat situ ada beberapa steps.

Hampir sebulan selepas 1st interview, I dipanggil untuk 2nd interview. When I say that I love their working environment, I really mean it. Diorang semua sempoi je. Tak la muka serious sangat kan? Interview pun macam berborak dengan kawan je (walaupun soalan tough la juga). Bagi mereka, semua orang sama taraf. Baik manager, supervisor sampai la kepada orang paling bawah. Tiada istilah "atas-bawah" dalam company ni.

From 2nd interview, I dah capai tahap 90% untuk dapat kerja tu. Now its up to HR to come up with the offer. Kena tengok I setuju dengan gaji yang ditawarkan atau tak.

Truthfully, I really want to work with them. Sebenarnya I minta jawatan lain tapi mereka offer jawatan lain. Tapi I berfikiran jauh. Kat situ, senang nak pindah department, senang nak naik pangkat. Asalkan performance bagus. It's like the scene in Confession of the Shopaholic. Once you got in, you got in. Bergantung kepada sejauh mana ko nak push diri ko untuk dapat jawatan yang ko nak.

There's a "but".

The working environment is totally different from my current work. Kerja 6 hari seminggu. Maybe masa dengan family akan berkurangan. So far, tak nampak lagi bila boleh balik kampung. I taknak satu hari nanti rasa menyesal bila banyak terlepas event keluarga.

I'm still thinking.


2 scribble(s):

Ainul Mustafa said...

buat la solat istikarah. liz fikirkan apa yg paling liz sayang. setiap keputusan yg kita buat insyaALLAH adalah yg terbaik. good luck

Liz said...

Ainul > thanks awak. insya Allah, keputusan yang dah dibuat ni tepat.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.