Monday, December 07, 2015

Clini-Shield 10 baru dari Lifebuoy

"Jangan main kotor. Banyak kuman!". Ini salah satu larangan daripada ibu bapa yang sudah biasa didengar oleh kanak-kanak. Tapi adakah kita hanya boleh terkena kuman apabila bermain kotor?

Sebenarnya, kita boleh terdedah terhadap kuman melalui pelbagai cara. Salah satunya ialah melalui sentuhan. Melalui mata kasar, persekitaran kita mungkin nampak bersih dan cantik tetapi sebenarnya terdapat kuman di sekeliling kita. Apabila kita menyentuh sesuatu permukaan yang mempunyai kuman dan seterusnya kita menggunakan tangan kita untuk menyentuh muka dan mungkin luka yang ada di badan kita, semasa itulah kuman akan "berpindah" ke tubuh badan kita.

Menggunakan produk anti bakteria merupakan salah satu langkah mudah untuk melindungi kulit kita. Sabun anti bakteria amat sesuai digunakan sewaktu mandi tetapi harus diingat. Pilihlah sabun anti bakteria yang tidak merengsakan kulit. Jika kulit badan kita menjadi rengsa, amat mudah untuk kuman masuk ke dalam badan.

Menyedari hakikat ini, Lifebuoy dengan teknologi Activ Naturol Shield serba maju memperkenalkan Clini-Shield 10. Sabun badan antibaktria yang baru dilancarkan ini menyediakan perlindungan kuman 10 kali dan penjagaan kulit yang lebih baik untuk perlindungan badan secara menyeluruh.



Ia mengandungi kombinasi ramuan bersinergi dan didapati secara semula jadi dalam sap pokok pain dan daun thyme yang tidak merengsakan kulit dan berupaya mengurangkan kuman dengan lebih berkesan sewaktu mandi. Lifebuoy Clini-Shield 10 juga melembapkan kulit, menjadi gandingan terbaik anatra pembersihan dan penjagaan.



Lifebuoy Clini-Shield 10 disediakan dalam bentuk sabun buku dan cucian badan dalam dua pilihan berbeza iaitu Lifebuoy Clini-Shield 10 Complete dengan Activ Naturol Shield dan juga Lifebuoy Clini-Shield 10 Fresh dengan Activ Naturol Shield.



Pencegahan sememangnya lebih baik daripada rawatan dan sebenarnya, kita hanya perlu mengambil langkah mudah untuk menjaga kebersihan melalui pemilihan sabun mandi yang memberikan perlindungan lebih baik terhadap kuman.

Thursday, November 19, 2015

Minggu terakhir persekolahan

Officially, school term will end this Friday. Tapi untuk sekolah Tisya, sekolah kebangsaan dah habis Selasa lepas. Rabu ada rehearsal untuk Hari Anugerah Cemerlang dan Khamis tu baru la majlis dimulakan. Tapi ramai je students yang datang hari Rabu tu. Cikgu pun tak halang. Boleh juga budak-budak ni tolong cikgu.

Student 1 Bestari yang berkeras nak datang sekolah pada hari Rabu :)

Bila diingatkan kembali semasa kita di Tahun 1, ada ke kita sibuk belajar? Rasanya macam banyak main je. Tapi tak sama masa student Tahun 1 zaman sekarang. Lebih mencabar sebab semua pandai-pandai. Melangkah ke Tahun 1, dah pandai 3M (membaca, menulis, mengira). Nak masuk Tahun 1 pun dah ada exam untuk menentukan kelas mana yang dia akan masuk. Pendek kata, student zaman sekarang perlu bekerja lebih keras untuk bersaing dengan kawan-kawannya. Dia boleh je main-main tapi rasanya parents dia akan biarkan ke?

Memandangkan minggu ni merupakan minggu terakhir persekolahan, boleh la I recap apa yang berlaku sepanjang tahun ni. Kalau korang perasan, tahun ni I jarang update blog. Kerja banyak sangat kat office. Balik rumah pun kerja lagi. Waktu tidur je waktu untuk berehat. Jadi, sel-sel otak kurang berhubung. Takde idea nak update.

Dalam Tahun 1, ada kelas Amanah, Bestari, Cekal, Dedikasi, Ikhlas dan Jaya. Awal January, Batrisyia ditempatkan di kelas 1 Bestari selepas proses saringan melalui exam. Hari pertama, kami datang awal sebab nak dapatkan tempat paling hadapan untuk dia. Kalau dia duduk belakang, confirm banyak main! So dapat duduk hadapan sekali kat bahagian tengah. Kiranya depan papan putih. Geng sekumpulan dia pun okay. Menurut cikgu, kumpulan dia kumpulan yang disenangi cikgu sebab buat kerja on time dan sentiasa beri perhatian dalam kelas. Good?

Tak ingat masa bulan berapa, Batrisyia ada demam. Beberapa hari juga dia tak datang sekolah. Sekembali dia ke sekolah, kami tak tahu pulak rupanya tempat duduk dia dah diambil orang. Ada satu masa, berlaku satu kejadian antara Batrisyia dan English teacher dia. Tak perlulah dijelaskan di sini. Perkara tu sampai menyebabkan I ambil inisiatif untuk jumpa cikgu tu. Lepas perjumpaan, barulah I tahu rupanya Batrisyia dah duduk belakang sekali. Duduk pulak kat sebelah student yang suka bercakap dalam kelas semasa cikgu mengajar. English teacher tu puji Batrisyia tapi dia kata sejak duduk belakang, Batrisyia main dalam kelas. So minta tolong teacher tu letak semula Batrisyia di depan.

Masa ni juga mid term exam.  Keputusan tak bagus. 2A 1B dan 1D. Subjek Matematik paling teruk. Dia banyak buat careless mistake. Kena la bebel kat rumah sebab banyak main. Kami tau dia pandai tapi dia malas! Lepas tu berkawan pulak dengan student yang malas belajar. Memang kena marah. Subjek Matematik tu membuatkan dia dapat tempat ke 34/37 dalam kelas.

Sejak tu, memang selalu tanya dia duduk kat group mana. Takut kena pindah seat lagi. Subjek Maths dan DST selalu buat revision. Masa nak final exam aritu, kan banyak cuti sebab jerebu. Masa cuti tu dia kena study semua subjek dari pukul 9 pagi sampai 5 petang. Ada la rehat. Takde la kitorang ni kejam sangat. Hehehe. Berkat kerajinan dia, dia dapat 3A dan 1B. Matematik dapat B sipi nak A. Pun careless mistake T_T

Oh, kalau korang hairan kenapa 4 subjek aje... utk sekolah dia, BM Pemahaman dan Penulisan digabungkan menjadi satu kertas untuk pelajar Tahun 1 hingga 3. Sebab tu ada 4 subjek je. Hmm, untuk final ni Batrisyia dapat tempat ke 13/38. Selepas streaming kelas, Batrisyia akan belajar di kelas 2 Amanah pada tahun hadapan. Alhamdulillah.

Tu cerita sekolah kebangsaan. Now cerita sekolah rendah agama pulak. Untuk SRA, Batrisyia tak mernghadapi banyak masalah sangat. Dalam banyak-banyak subjek, subjek Feqah dia nampak sedikit lemah berbanding subjek lain. Subjek lain boleh A. Feqah mesti B atau C masa test dan exam. Mungkin sebab tak dapat buat revision sangat kerana buku teks dia hilang. Tak tahu siapa yang ambil. Hilang sebelum mid term exam ye. Punya la lama. Tak boleh nak beli buku tu kat luar sebab ustazah kata buku teks tu tak dijual di kedai. Adeh. Kami buat revision guna buku aktiviti je.

Batrisyia ni lasak orangnya. Cuma tak sangka baju SRA akan lebih kotor berbanding baju SK. Tiap-tiap hari baju tu akan ada kekotoran dari pelbagai sumber. Tak tau dia main apa. Anak orang elok comel molek. Batrisyia confirm comot bila I ambil dia dari SRA.

Okay, SRA ni lain sikit. First year tiada exam untuk tentukan kedudukan kelas. Jadi dalam kelas tu semuanya sama. Kami ambil inisiatif minta ustazah ajar Batrisyia mengaji selepas waktu persekolahan. Setakat ni dia dah sampai Iqra 4. Semasa mid term exam, ustazah akan bacakan soalan sebab masih ramai students yang tak reti baca jawi. Tahun 1 ada 4 kelas sahaja. She's quite good in her class. Mid term dapat No. 7 dan final exam dapat No. 6. Alhamdulillah.

Cuma comot tu masih ada. Apa la yang ko main kat sekolah tu Tisya?

Tahun 2 nanti mesti lebih mencabar. I risaukan subjek Matematik sebab nanti ada sifir. Cuti sekolah ni memang nak kena suruh dia hafal sifir yang senang-senang. Tak boleh nak rehat je cuti sekolah ni.

Wednesday, November 18, 2015

Pengembaraan magika bersama "Shimmer and Shine"

Kanak-kanak memang mudah tertarik dengan perkara yang ajaib. Apa-apa sahaja yang berkaitan dengan magik, kanak-kanaklah orang pertama yang akan rasa teruja. Batrisyia pun sama hinggakan birthday party dia baru-baru ni, dia meminta agar ia bertemakan magik.

Menyedari hakikat ini, Nickelodeon telah mencipta satu cerita bertemakan fantasy world yang diberi nama "Shimmer and Shine". "Shimmer and Shine" merupakan sebuah rancangan televisyen terbaru yang dibawakan di Nickelodeon. Siri ini mempunyai 20 episod yang menceritakan tentang dua genie bernama Shimmer dan Shine yang seringkali berdepan dengan masalah ketika menunaikan permintaan seorang kanak-kanak bernama Leah. Melalui siri ini, kita dapat lihat bagaimana akhirnya Shimmer dan Shine menyelesaikan setiap masalah yang mereka lalui.


Shimmer and Shine features a social-emotional curriculum highlighting the importance of teamwork, resilience and overcoming obstacles. The series is created by Farnaz EsnaashariCharmatz (post-production supervisor for Dora the Explorer and Go, Diego, Go!) and produced at Nickelodeon Animation Studios in Burbank, California.
 
Leah seringkali berdepan dengan dilema dan dia selalu meminta pertolongan dari Shimmer dan Shine. Walaubagaimana pun, kadang-kala Shimmer dan Shine tersalah tafsir permintaan Leah. Dari situ akan timbul masalah dan mereka perlu bekerjasama untuk menyelesaikan masalah tersebut.


Contohnya di episod pertama berjudul "The Sweetest Thing", Leah meminta tolong kepada Shimmer dan Shine untuk menyiapkan cupcake yang akan dijual di sekolah. Disebabkan satu salah faham, apa yang mereka rancangkan tidak menjadi. Mereka terpaksa mencari jalan penyelesaian dan dalam masa yang sama memastikan rahsia mereka tidak diketahui oleh jiran meraka.



"Shimmer and Shine" akan bersiaran di Nickelodeon mulai 1 Disember 2015 pada setiap hari Isnin hingga Jumaat pada jam 9.25 pagi dan di Nick Jr. mulai 21 Disember 2015 pada jam 12.10 tengah hari.

Untuk maklumat lanjut, layari www.nick-asia.com

Friday, November 13, 2015

Luangkan masa dengan ibu bapa. Pledge for Tomorrow.

Sejak umur 13 tahun, I dah hidup berjauhan dari keluarga kerana I sambung belajar di boarding school. Habis SPM, sambung di universiti di Melaka pulak. Then I got married and live in KL. Apabila berhijrah ke KL, I akan pastikan sebulan sekali mesti nak balik kampung. Masa tu la dapat habiskan masa kat rumah makan lauk yang mama masak. Hehehe. Macam adik beradik I, ada yang bekerja di hujung minggu. Jadi, kadang-kadang tu memang tak jumpa mereka pun bila I balik kampung. Tapi kalau semua dapat berkumpul, ada sahaja aktiviti yang kami akan lakukan.

AIG Malaysia merupakan salah satu syarikat insurance yang memberi fokus kepada ibu bapa dan warga tua. AIG Malaysia mempunyai pelan insurance yang melindungi warga tua sehingga berumur 85 tahun melalui pelan AIG Injury Guard. Maka tidak hairanlah jika AIG Malaysia melancarkan kempen Pledge for Tomorrow. Melalui kempen ini, AIG Malaysia menggalakkan kita melarikan diri daripada kesibukan harian dan lebihkan masa bersama ibu bapa kita. Kita boleh berikrar untuk meluangkan masa bersama ibu bapa dengan melakukan pelbagai aktiviti yang kita rasa sesuai. 

Sebenarnya ada banyak aktiviti yang kita boleh lakukan untuk meluangkan masa dengan ibu bapa dan keluarga. Aktiviti tersebut tak perlu gah dan besar kerana apa yang penting ialah meluangkan masa bersama orang tersayang.

FAMILY DINNER


Aktiviti paling mudah. Siapa tak suka makan :D

PICNIC

Untuk yang ada anak kecil, boleh berkelah beramai-ramai.

SURPRISE PARTY

Kami pernah buat surprise party untuk mama.


FAMILY HOLIDAY

Tapi paling kami suka ialah pergi family holiday!


Kami ke Janda Baik.




Kami ke Langkawi.



Kami ke Colmar Tropicale.


Terbaru, kami ke Limastiga.


For me, family outing adalah aktiviti paling mudah untuk merapatkan hubungan sesama ahli keluarga terutama ibu bapa kita. Disebabkan itu kami akan buat family holiday setiap December.


HOW TO JOIN "PLEDGE FOR TOMORROW?

Apa yang anda perlu buat ialah melayari http://www.pledgefortomorrow.com/. Kemudian, klik pada "How to Join" dan anda akan diberi langkah-langkah seterusnya.







Make a promise of something fun you are going to do with your parents, and actually do it. You can choose anything – from a walk in the park to window shopping, it is the thought that counts.

Anda bukan hanya melibatkan diri dalam kempen ini tetapi juga berpeluang memenangi hadiah menarik untuk keluarga anda.

Make a pledge today and bring on great memories with your parents tomorrow.

Tuesday, November 03, 2015

Lifebuoy Global Handwashing Day

In conjunction with the 8th Global Handwashing Day, Unilever Malaysia’s leading health soap Lifebuoy is gathering Malaysians to pledge for good hand hygiene by practicing proper handwashing techniques.

Lifebuoy, the world’s leading health soap, is taking on the fight against germs by educating families on the importance of proper handwashing techniques. As a proud supporting partner of the Global Handwashing Day Campaign, Lifebuoy is playing its part to improve the health and well-being of Malaysians - one handwash at a time through its behavioral change initiative.



This is the fifth consecutive year the Ministry of Health is partnering with Lifebuoy for “Program Doktor Muda Bersama Lifebuoy”. This is yet another ongoing behavioural change programme with one hundred selected primary schools nationwide, where students who are selected as the “Doktor Muda” will undergo special training on the basics of healthcare by completing exercises and learning modules set by the Ministry. Launched in March 2011, the Doktor Muda programme aims at empowering students to promote and influence good hygiene behaviour amongst their peers and even family members. Lifebuoy recognizes that peer-to-peer education instils a sense of responsibility in the children by giving them the right set of tools and knowledge for them to spread a good deed to their peers and family. This programme has reached out to over 250,000 children in Malaysia to date.



This year, as part of the Global Handwashing Day initiative, Lifebuoy is gathering pledges from mothers and families to increase awareness on the importance of the simple act of handwashing. Targeted at empowering mothers, this behavioral change initiative looks to educate Malaysians on handwashing techniques to protect and safeguard families from potential infections. To support this cause, all you have to do is take a picture of you and your family pledging to practice good handwashing habits and post it up with the hashtag ‪#‎LifebuoyGHD2015.

Lifebuoy runs the world’s largest hygiene behaviour change programme and has already reached over 257 million people across 24 countries since 2010. As a continuous effort to expand Lifebuoy’s outreach programmes, Lifebuoy Malaysia has again tied up with the Ministry of Health and Education to craft a more extensive school programme. Lifebuoy will adopt selected schools in rural areas as part of its on-going efforts to empower kids to take care of their overall hygiene starting with handwashing. These kids will be provided the necessary tools to practice good hand hygiene and the knowledge and drive to make handwashing part of their everyday routine. This programme will be undertaken next year and will play a key role in contributing to Unilever’s Sustainable Living Plan in which Lifebuoy is aiming to change the handwashing behaviour of one billion people by 2020.

Thursday, October 01, 2015

Terbaru dari Nickelodeon : Make It Pop

Menurut kajian daripada Viacom International Media Networks’ The Next Normal, kanak-kanak berumur antara 9 dan 14 tahun menghilangkan stress dengan cara mendengar muzik dan menonton televisyen. Sebab itu dua perkara ni memang sangat sinonim dengan kanak-kanak. Ianya tidak salah, asalkan jangan berlebihan hingga mengabaikan pelajaran.

Terbaru, Nickelodeon membawa satu drama bersiri terbaru untuk golongan ini yang berjudul Make It Pop. Make It Pop dibintangi oleh kumpulan XO-IQ dan melalui siri ini, mereka menyanyi  dan membuat persembahan khas untuk tontonan kanak-kanak.



Pada 5 September 2015 yang lalu, kami dijemput untuk menghadiri "Make It Pop" Dance Workshop di mana Batrisyia telah diajar oleh guru tari langkah tarian seperti yang dibuat oleh XO-IQ. Seronok dia belajar!







Bersungguh-sungguh kanak-kanak ini cuba hafal step yang diajar. Sebenarnya ramai kanak-kanakkat situ yang yang ni je la yang tak segan belajar menari.


ABOUT "MAKE IT POP"

Three unique girls – an aspiring pop diva, a fashionista and a bookworm – come together at school to formtheir own K-pop-inspired band in Nickelodeon’s newest live-action, daily scripted series, Make It Pop, which premieres in Asia on Monday, 31 August at 5pm (TH/WIB), 6pm (HK/MY/SG), and 6.30pm (PH). During the show’s premiere run, episodes will also be made available online Friday nights to Monday mornings so viewers can re-watch their favourite episodes, or catch up on any episodes they might have missed during the week. At the same time, fans can access additional online content such as original music videos, sing-a-long videos, a how to dance video and a quiz game.


In this new half-hour musical comedy,diva Sun Hi (Megan Lee), fashionista Jodi (Louriza Tronco) and bookwormCorki (Erika Tham) must learn to live together in perfect harmony after they are randomly selected to room together at boarding school. With the help of fellow classmate and aspiring DJ, Caleb (Dale Whibley), the girls grow from roommates to bandmates as their group, XO-IQ, becomes a school-wide sensation and they compete for a place in the upcoming school musical, all while balancing music, grades, relationship and crushes.


For more info, go to nick-asia.com/makeitpop

Tuesday, September 29, 2015

Jika kita berusaha, rezeki ada di mana-mana

"Music can change lives. Whether you are having a good or bad day, the power of music can change one's mood" ~ Jess Bowen

Which is true. Music dan I memang tak dapat dipisahkan sejak kecil. Sampai la ke besar jadi mak orang ni, masih minat music. Dah "berjangkit" kat Tisya pulak sebab dia pun memang sukakan music. Kalau setakat kitorang berdua karaoke dalam kereta tu, dah biasa sangat dah.

Now. I'm listening to Fight Song by Rachel Platten. Dah lama suka lagu ni. Catchy tapi tak la macam wow sangat. Cuma lirik tu memang kena sangat la dengan suara dia. Sesapa yang rasa give up tu, boleh la dengar lagu ni untuk naikkan semangat korang. I'm not giving up, yet :)

So, tentang hal kerja yang I ada cerita di entry sebelum ni. Setelah berbincang hati ke hati dengan hubby, kami sebulat suara buat keputusan untuk tidak menerima tawaran tersebut. I said "No thanks" to the HR. Mesti diorang hairan sebab aritu beriya pulak nak kerja situ. Hehehe.. Takpe la sis, insya Allah ada rezeki di tempat lain. Anak ada seorang tu je la. Baru 7 tahun. Banyak lagi perkara yang kami perlu hadapi bersama. Nanti dia kurang kasih sayang pulak.

October is coming. Yeay! Untuk October kali ni, jadual sangat padat. Takut nak tengok kalendar sebab sana-sini penuh dengan note pelbagai majlis.Tapi event paling penting ialah Tisya nak final exam 19th October ni. Kesian dia asyik kena suruh buat revision. Kami tekankan subjek DST dan Maths sebab nak dia score. Dia selalu buat careless mistake. Banyak markah hilang. Harapan kami besar, nak tengok dia masuk kelas hadapan. Bukan sebab nak rasa bangga tapi bila masuk kelas hadapan, persaingan tu kuat. Kami nak dia sentiasa bersaing dengan kawan-kawan. Semoga dia berjaya jawab soalan exam kali ni.

Wednesday, September 23, 2015

Berimaginasi bersama PLAY-DOH

Kanak-kanak sememangnya mempunyai daya imaginasi yang tinggi. Kita sebagai ibu bapa hanya perlu memberi dorongan agar mereka meneroka imaginasi tersebut, menjadikan mereka lebih kreatif dan pandai berfikir. Sebab tu sekarang ni, ada banyak permainan kanak-kanak yang dicipta khas untuk meransang minda mereka. Mainan didatangkan dalam pelbagai fungsi dan berwarna-warni.



Salah satunya ialah Play-Doh. Dihasilkan dalam pelbagai warna yang menarik, kanak-kanak terutamanya kanak-kanak perempuan memang suka bermain dengannya. Mereka akan cuba menghasilkan pelbagai ukiran mengikut daya imaginasi mereka sendiri. Silap-silap, mak dan ayah pun akan turut serta :)



Melalui Play-Doh, kanak-kanak dapat belajar pelbagai kemahiran seperti mengenal bentuk, warna, mempelajari cara mencampurkan warna dan juga belajar kemahiran bersosial dan intelektual seperti kerjasama dan penyelesaian masalah.

Anda dan anak boleh mula "Membina Komuniti Ceria" dengan tips berikut.

Langkah 1 : Bekerjasama sebagai pasukan bersama anak anda untuk membayangkan apa yang dapat mewakili Malaysia dengan paling tepat dan positif. Anda boleh melakarkan idea tersebut menggunakan pen penanda berwarna-warni, pensil warna atau krayon.

Langkah 2 : Jelmakan idea menggunakan bahan Play-Doh. Lakukan eksperimen dan beri galakan sesama sendiri semasa melakukannya. Anda boleh menggabungkan warna yang berlainan dan mencampurkannya dengan jari anda hingga ia menjadi warna lain dan gunakan bahan dalam rumah untuk menekan dan membuat pelbagai bentuk dengan bahan tersebut.

Langkah 3 : Perhatikan sewaktu anda dan anak anda merubah reka bentuk hambar kepada karya 3D berwarna terbaik berilhamkan Malaysia!

Saja tanya Tisya tentang Malaysia. Dia jawab "Rama-rama sebab warna warni macam Malaysia".  Jadi jom buat rama-rama!

Perkara pertama yang dia nak buat ialah sesungut

Badan warna kontra tapi cantik!

Close up

Tadaa!

Bermula dari 21 hingga 27 September ini, kanak-kanak berpeluang untuk menghasilkan karya terbaik mereka berilhamkan Malaysia dari PLAY-DOH. Orang dewasa pun boleh turut serta. Masa ini bolehlah tunjukkan bakat anda untuk menghasilkan ukiran Play-Doh.

Untuk pengetahuan, anda juga boleh turut serta dalam cubaan The Malaysia Book of Records untuk mencapai rekod hasil ukiran Play-Doh paling banyak dalam satu hari pada 26 September ini di Ground Floor, HighStreet, 1 Utama. Pada hari tersebut, rekaan anda akan dipamerkan untuk tontonan semua rakyat Malaysua dan ukiran yang paling kreatif akan memenagi hadiah Play-Doh yang menarik.

Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web Play-Doh di www.playdoh.com

Thursday, September 17, 2015

Keputusan sukar

I am in dilemma.

Rasanya ramai dah tahu kot yang I buat keputusan untuk cari kerja lain tahun depan. I already marked the calendar in my office. Dah beritahu supervisors, big boss je tak tahu lagi. Ada reason kenapa I tunggu sampai tahun depan.

Cuma baru-baru ni, ada satu company buka vacancy for its new office. I love their working environment. So decided to try my luck. Fikir-fikir, maybe mereka lambat lagi nak ambil masa untuk buat keputusan sebab interview kat situ ada beberapa steps.

Hampir sebulan selepas 1st interview, I dipanggil untuk 2nd interview. When I say that I love their working environment, I really mean it. Diorang semua sempoi je. Tak la muka serious sangat kan? Interview pun macam berborak dengan kawan je (walaupun soalan tough la juga). Bagi mereka, semua orang sama taraf. Baik manager, supervisor sampai la kepada orang paling bawah. Tiada istilah "atas-bawah" dalam company ni.

From 2nd interview, I dah capai tahap 90% untuk dapat kerja tu. Now its up to HR to come up with the offer. Kena tengok I setuju dengan gaji yang ditawarkan atau tak.

Truthfully, I really want to work with them. Sebenarnya I minta jawatan lain tapi mereka offer jawatan lain. Tapi I berfikiran jauh. Kat situ, senang nak pindah department, senang nak naik pangkat. Asalkan performance bagus. It's like the scene in Confession of the Shopaholic. Once you got in, you got in. Bergantung kepada sejauh mana ko nak push diri ko untuk dapat jawatan yang ko nak.

There's a "but".

The working environment is totally different from my current work. Kerja 6 hari seminggu. Maybe masa dengan family akan berkurangan. So far, tak nampak lagi bila boleh balik kampung. I taknak satu hari nanti rasa menyesal bila banyak terlepas event keluarga.

I'm still thinking.


Tuesday, September 08, 2015

Bersyukur selalu

Hidup takkan ke mana jika kita selalu compare diri kita dengan orang lain. Selalu pandang orang lain dapat lebih. Rasa Allah tu tak adil dengan kita. Pernah rasa macam tu? Bohong kalau tak pernah rasa macam tu kan? Tapi kita perlu cepat istigfar dan sedar bahawa Allah tu Maha Adil. Cuma kita je tak nampak.

Contoh....

Ada isteri hidup dalam kemewahan tapi suami curang.
Ada isteri hidup dalam serba sederhana tapi suami setia.

Ada parents punyai anak ramai tetapi ada antara anaknya yang rosak akhlak.
Ada paernts yang punya anak seorang tapi yang seorang tu la penyeri hidup.

Ada suami yang punyai isteri cun melecun tapi tak pandai masak.
Ada suami yang punyai isteri biasa sahaja tapi masak tip top.

Ada orang bergaji besar tapi masih menyewa rumah orang.
Ada orang bergaji kecil tapi berkat menyimpan duit, dia boleh beli rumah sendiri.

Ni contoh yang mudah untuk dihadam oleh otak. Did you see that?

Macam Prof Dr. Muhaya cakap, bila selalu bersyukur, hidup akan bahagia. Kenapa bahagia? Sebab kita takkan rasa serba kekurangan. Allah ada kurang bagi kita kat satu bahagian tapi bahagian lain Dia ada bagi lebih.

Kita kena buka mata untuk tengok apa yang lebih. Jangan asyik tengok apa yang kurang. Peringatan untuk diri sendiri juga ni :)


Monday, September 07, 2015

Jerebu yang tiada kesudahan

Kenapa la teruk sangat jerebu 2-3 hari ni. Cheras antara kawasan yang akan direkodkan bacaan IPU. Jadi memang sentiasa boleh check betapa teruknya IPU kat kawasan rumah kami. Keluar rumah waktu pagi, dunia dah kelabu. KLCC Twin Tower pun tak nampak dari jauh!

Jerebu ni dah jadi perkara biasa pulak. Kata nak ambil tindakan tapi makin lama, makin banyak hotspot yang dicatatkan di Indonesia. Berjanji pakai mulut je ke? I wish we can sue Indonesia and ask them to pay, buat macam kena bayar denda kepada negara jiran yang menjadi mangsa ni.

I can't stand this haze. Sedangkan asap rokok pun dah tak suka, apatah lagi jerebu macam ni. Rasa "lemas"!

To all, kalau boleh elakkan outdoor activities. Kalau terpaksa keluar juga, pakai mask. Banyakkan minum air masak sebab boleh jadi sakit tekak kalau IPU dah sampai ke tahap tak sihat.

Tuesday, September 01, 2015

Merealisasikan Impian bersama Sunsilk

Setiap wanita muda yang memakai hijab mempunyai impian seperti wanita lain - cita-cita untuk dicapai dan kisah untuk diceritakan. Sunsilk sentiasa komited untuk memperkasakan wanita berhijab supaya mencapai impian dan berkongsi kisah mereka. Tahun ini, Sunsilk bekerjasama dengan Astro untuk menyediakan platform kepada wanita berhijab, yang bercita-cita untuk merealisasikan impian mereka melalui kempen Kecapi Impianku Bersama Sunsilk.


Banyak cerita yang unik dan berinspirasi tentang wanita berhijab yang masih belum diceritakan. Dengan kempen ini, Sunsilk mengambil langkah ke hadapan dalam berkongsi kisah kejayaan tiga model peranan - penyanyi Najwa Latif, pengarah Melissa Saila dan wartawan penyiaran Khairunnisa Kasnoon - untuk memberi inspirasi kepada wanita muda yang berhijab agar membantu membimbing mereka ke arah yang betul. Setiap model peranan akan membimbing seorang anak didik muda untuk dimentor dalam industri masing-masing.



Kerjasama dengan Astro ini akan menampilkan tiga orang wanita berhijab untuk memulakan perjalanan yang mengubah hidup ini - satu untuk setiap mentor, Najwa, Melissa dan Khairunnisa, untuk membimbing mereka dalam industri masing-masing, iaitu muzik, filem dan wartawan penyiaran. Calon-calon mesti menunjukkan kesungguhan mereka dalam mencapai cita-cita dalam bidang muzik, filem atau kewartawanan. Ketiga-tiga peserta akhir yang terpilih tidak akan bersaing; sebaliknya mereka akan melalui pengalaman untuk belajar daripada mentor yang ditetapkan.

Perjalanan anak didik muda ini bersama mentor mereka akan didokumenkan dalam siri episod pendek. Episod-episod akan menunjukkan pengalaman calon belajar daripada Najwa, Melissa dan Khairunnisa, disamping menceritakan kisah calon-calon ini yang diperkasakan untuk mencapai impian mereka. Siri ini akan mengandungi 10 episod yang akan ditayangkan di Astro hlive! dan dimuat naik ke laman web Astro Gempak. Episod Kecapi Impianku Bersama Sunsilk akan disiarkan sebagai segmen khas lima minit di hlive! setiap hari Rabu, Khamis dan Jumaat jam 8.30 malam bermula 14 Oktober, 2015, secara eksklusif di Astro Ria (saluran 104) dan Astro Awani (saluran 501).

Dengan keyakinan yang datang daripada rasa kulit kepala yang bersih dan segar, gadis berhijab yang berbakat kini boleh merebut peluang untuk mengambil langkah pertama mereka ke dalam industri pilihan mereka - sama ada muzik, filem atau kewartawanan. Jenama ini sedang mencari wanita muda berhijab berumur 18 hingga 29 tahun, yang bersemangat dan bersungguh-sungguh untuk mencapai impian mereka dalam industri muzik, filem atau kewartawanan. Panggilan untuk penyertaan Kecapi Impianku Bersama Sunsilk dibuka pada 11 Ogos 2015, dan akan ditutup pada 6 September 2015. Penyertaan boleh dihantar melalui laman web Astro Gempak. Penyertaan juga akan diterima sepanjang siri jelajah Kecapi Impianku Bersama Sunsilk. Akan terdapat dua acara rekrutmen, di mana wanita muda berhijab boleh menemui mentor-mentor yang turut serta:

1. Setia City Mall pada 22 Ogos 2015, 05:00 ptg - 6:00 ptg
2. Putrajaya Allamanda Mall pada 29 Ogos 2015, 05:00 ptg - 6:00 ptg

Maklumat lanjut boleh didapati di http://www.astrogempak.com.my/impiankubersamasunsilk.

Wednesday, July 29, 2015

It's time to say goodbye

Hampir 8 tahun bekerja kat sini, inilah kali pertama I rasakan cukuplah sampai di sini. Bukan nak membangga diri tapi I rasa oleh kerana I pandai buat kerja, semua orang nak bergantung harap pada kita. Kita tolong kerja orang tapi orang takde pulak nak tolong kerja kita. Simple instruction pun tak boleh ikut hingga menyebabkan kerja orang lain jadi tunggang langgang. Orang lain yang buat salah, orang lain yang kena marah.

Tapi mungkin kerana dah lama kerja, I pun berani nak melawan bila orang letakkan kesalahan dia bahu kita. I tak bersalah kot. Why can't you see? So kena la bersuara. Akhirnya bos tukar tajuk. Taknak gaduh lah tu.

Hmm, I dengan bos je yang jenis "plan ahead". Orang lain buat kerja ikut suka hati. Bila dateline dah dekat, baru dia sibuk nak push kita. Siapa yang lambat buat kerja sebenarnya?

Cukuplah sampai di sini. Lepas ni pandai-pandailah korang! Bulan December nanti, merasa la korang tunggang terbalik, takde siapa nak tolong. Ada yang suruh I stay sampai dapat kerja baru. Ada aku kesah?

Melainkan Allah bagi rezeki dapat anak baru, aku tak berhenti la kot.

Tuesday, July 14, 2015

Isu Low Yat

I tak tau cerita apa-apa pun. Masuk kerja pagi Isnin, dah kecoh pasal hal pergaduhan kat Low Yat. Erk, what? Hari kejadian, kami sibuk shopping baju raya Batrisyia. Memang tak ambil port, tak buka FB langsung. Balik malam tu pun dah lewat. Patutlah ada jalan yang ditutup pada hari tu.

Setakat ni dah dengar dua versi cerita. Kita pun tak tau mana yang betul. Kalau dah tak tau, jangan sebarkan berita yang belum sahih. Bukan ke tak elok? Oleh kerana I tak berada di tempat kejadian, memang tak ambil tahu pun sejauh mana bahaya nya situasi tu.

Ada yang samakan dengan 13 Mei. Ada yang kata bakal jadi rusuhan perkauman.

Pokok pangkalnya akal fikiran dan hati manusia tu. Korang nak ke terlibat dengan benda-benda ni? Kenapa kita nak benci satu kaum hanya kerana orang sekeliling kita bencikan kaum tersebut? Kalau kita tiada masalah dengan kaum tu, tak perlulah kita nak join perangai separuh masak orang lain.

Monday, July 06, 2015

Jubah mengikis jiwa Melayu? Why bother... why bother... why bother!

Pagi tadi terbaca satu artikel yang sudah ku lupa dari mana. Ada orang share dia FB. Artikel ditulis oleh seorang penulis lelaki yang pernah mendapat anugerah ternama atas hasil penulisannya. Tapi penulisan dia kali ni sangat tak masuk akal.

Ianya tentang Melayu yang sudah terkikis dari jiwa seorang perempuan Melayu apabila mereka memilih untuk memakai jubah berbanding baju kurung di Hari Raya atau majlis umum yang lain. Katanya, dalam diam... budaya Arab sudah mula menguasai orang Melayu apabila baju kurung tidak lagi menjadi pilihan. Malah, banyak perkataan Bahasa Melayu telah ditukar penggunaannya ke Bahasa Arab seperti "iftar" menggantikan "buka puasa", "solat" menggantikan "sembahyang".

Wah, mudahnya nak mengikis Melayu dalam jiwa seorang Melayu! Kenapa nak gunakan contoh penggunaan Bahasa Inggeris yang menggantikan Bahasa Melayu?

Bagi I, menggunakan "solat" tu lebih merujuk kepada umat Islam sebab kalau "sembahyang", semua agama ada sembahyang. Tapi kalau sebut "solat", memang khas untuk orang Islam. Tapi tak semestinya kita tak boleh guna perkataan "sembahyang", betul tak? Dan tak salah pun kita nak guna "solat".

Ada juga lelaki yang beri komen. "Kalau la korang tahu apa perempuan Arab tu pakai kat dalam jubah dia, mata pun boleh terjojol". What is that supposed to mean? Kau rasa kitorang ni meniru tak tentu pasal? Sebenarnya jubah ni bagus sebab ia longgar dan nampak manis bila dipakai. Kalau baju kurung biasa, okay lagi. Tapi kalau baju kurung moden yang ngam-ngam badan, ia boleh menampakkan susuk tubuh. Lagipun, jubah mudah sebab boleh bawa terus bersolat. Kalau cukup syarat, tak perlu nak pakai telekung pun.

Raya tahun ni kitorang memang banyak beli jubah. Husband awal-awal dah beli masa kat umrah. Dia dah pakai pun. Tisya dah beli dua jubah. I pulak dah beli 3 jubah. Baju kurung pun ada juga. Beli banyak sikit sebab husband kata dah boring nampak baju kurung :p

Apa kata korang?

Monday, June 29, 2015

Chocolate Kellogg's Corn Flakes® Crunch : Raya cookies pertama untuk tahun ini

Biskut yang rangup mampu menarik perhatian ramai. Sedap mengunyah! Lebih-lebih lagi nak raya ni. Mesti masing-masing sibuk mencari resipi biskut raya. Untuk pengetahuan, kita boleh menggunakan emplex dan tepung biskut untuk merangupkan biskut yang kita bakar. Cuma barang ni agak susah nak dibeli di pasaraya biasa. Perlu cari di kedai menjual barangan membuat kek dan biskut. Alangkah bagusnya jika kita boleh beli di kedai biasa.

Sebenarnya boleh jika anda memilih untuk merangupkan biskut dengan Kellogg’s Corn Flakes®! Tak percaya?



Sebelum ini I menggunakan Kellogg’s Corn Flakes® hancur dalam pembuatan homemade chicken nugget. Teksturnya yang lebih rangup, sangat sesuai menggantikan breadcrumb. Kellogg’s Corn Flakes® sentiasa menjadi pilihan hati kerana ia diperbuat daripada jagung sebenar.


Kellogg’s Corn Flakes® sangat sesuai digunakan dalam pembuatan biskut raya agar biskut menjadi lebih sedap dan rangup.

Dengan cuaca di Malaysia yang panas terik ketika ini, rasa malas pula nak gunakan oven untuk membakar biskut raya. Tapi nak buat biskut raya, tak semestinya menggunakan oven. Betul tak? Untuk mereka yang tak tahan panas seperti I, resipi ini sangat sesuai dicuba.


CHOCOLATE KELLOGG’S CORN FLAKES® CRUNCH



Bahan-bahan yang diperlukan :

500g cooking chocolate
2 tablespoon peanut butter
250g Kellogg’s Corn Flakes®
Manik hiasan atau almond nibs untuk hiasan


Cara membuatnya:

1. Cairkan cooking chocolate dengan menggunakan kaedah double boiler. 

Tips : Kalau nak coklat cepat cair, potong kecil coklat tersebut. 

Tips : Pastikan semua peralatan tidak basah. Setitik air boleh merosakkan coklat.


2. Ketepikan mangkuk berisi coklat tersebut.

3. Kemudian, sudukan 2 sudu peanut butter ke dalam coklat yang telah cair tadi dan dikacau sebati.

Tips : Gunakan peanut butter jenis halus agar adunan coklat tidak berketul.

Tips: Jika sukakan lebih rasa peanut butter, boleh masukkan lebih.


4. Masukkan Kellogg’s Corn Flakes® ke dalam adunan coklat.

Tips : Masukkan sedikit demi sedikit dan dikacau rata agar semua kepingan disaluti coklat.

Tips : Gunakan spatula agar mudah menggaul.

Tips : Pastikan coklat menyaluti setiap kepingan.


5. Sudukan Kellogg’s Corn Flakes® ke dalam paper cups dan taburkan hiasan di atasnya.

Tips : Taburkan hiasan ketika coklat belum mengeras.


6. Biarkan coklat mengeras sebelum disimpan
di dalam bekas kedap udara.


Sempena Ramadhan kali ni, Kellogg’s kini memperkenalkan lapan (8) resipi biskut Kellogg’s Corn Flakes® edisi terhad, yang sesuai untuk digunakan pada bulan Ramadan ini. Maria Tunku Sabri, pengacara program menjamu selera TV terkenal yang merupakan sebahagian daripada inisiatif ini, menggalakkan pengguna supaya mencuba resipi biskut Kellogg’s Corn Flakes®, mengunjungi trak sampel di lokasi yang terpilih, dan menyertai aktiviti tandatangan untuk menyumbang biskut kepada anak-anak yatim pada bulan Ramadan yang mulia ini.

Trak sampel Kellogg’s akan berada di bazar Ramadan, pasaraya ria dan pasar raya dari 17hb Jun hingga 10hb Julai 2015. Mereka yang mengunjungi trak sampel ini juga boleh menyaksikan demonstrasi membuat kuih secara langsung oleh pakar pembuat kuih yang berbakat, untuk memperlihatkan pelbagai cara Corn Flakes® boleh digunakan untuk membuat kuih dan biskut istimewa untuk perayaan. Dengan setiap tandatangan yang diterima, kanak-kanak dari rumah anak yatim yang terpilih akan menerima biskut Kellogg’s Corn Flakes® untuk berbuka puasa.

Orang ramai dijemput untuk mencuba biskut Kellogg’s Corn Flakes® dan menyertai aktiviti tandatangan untuk menghantar biskut kepada anak-anak yatim pada tarikh dan di lokasi berikut:


♥ Gombak Taman Melawati 4ptg-8mlm Rabu, 17 Jun
♥ Stadium Shah Alam 4ptg-8mlm Khamis, 18 Jun
♥ Setapak Danau Kota 4ptg-8mlm Jumaat, 19 Jun
♥ Puchong Perdana 4ptg-8mlm Sabtu, 20 Jun
♥ Stadium Shah Alam(Pasar Pagi) 9pagi-12ptg Ahad, 21 Jun
♥ Kelana Jaya 4ptg-8mlm Isnin, 22 Jun
♥ Kota Damansara Seksyen 4 4ptg-8mlm Selasa, 23 Jun
♥ Taman Medan 4ptg-8mlm Rabu, 24 Jun
♥ Pandan Indah( di hadapan Balai Bomba) 4ptg-8mlm Khamis, 25 Jun
♥ Stesen LRT Wangsa Maju 4ptg-8mlm Jumaat, 26 Jun
♥ Taman Cahaya(Ampang) 4ptg-8mlm Sabtu, 27 Jun
♥ Stadium Shah Alam(Pasar Pagi) 9pagi-12ptg Ahad, 28 Jun
♥ Seksyen U 19 Sg Buloh 4ptg-8mlm Isnin, 29 Jun
♥ Taman Melawati 4ptg-8mlm Selasa, 30 Jun
♥ Pasaraya Ria/Pasar Raya Econsave Bangi 12ptg-5ptg Sabtu, 6 Jun
♥ Econsave Balakong 12ptg-5ptg Ahad, 7 Jun
♥ Sogo KL 11pagi-4ptg Jumaat, 12 Jun
♥ Giant Batu Caves 12ptg-5ptg Sabtu, 13 Jun
♥ Giant Stadium Shah Alam 12ptg-5ptg Ahad, 14 Jun

Friday, June 19, 2015

Bajet RM50 untuk 7 hari punya barang basah.

Kali terakhir tulis ialah pada 1 June 2015. Seriously, mood nak menulis tu dah kurang. Rasa macam buat apa la tulis kalau takde idea. Tapi sebenarnya, rindu juga nak aktif blogging macam dulu.

Readers yang add me at FB, mesti dah tahu kisah yang menimpa adik ipar I. Dia terlibat dalam kemalangan. Tak teruk tapi kesannya tu teruk. Beliau patah 3 tulang tengkuk dan 6 tulang dada. Nasib baiklah tak lumpuh. Sekarang beliau kena pakai halo vest untuk memastikan tulang kat tengkuk tu pulih sepenuhnya. Try google halo vest. Baju yang didatangkan dengan halo vest tu tak boleh dibuka selama dia pakai halo vest. Maka, itulah yang jadi baju raya dia.

Adik ipar lagi sorang pula bakal bersalin Sabtu depan. Tak dapatlah dia berpuasa penuh dan sah-sah la beraya sambil berpantang.

Tahun ni pulak beraya di rumah my parents. Jadi, kemeriahan beraya kurang dirasa sebab dua orang tak dapat nak sambut raya. Kami yang lain pun tak terasa nak beraya. Ingat nak duduk rumah je dan tunggu orang datang ke rumah. Tak sedaplah nak beraya berbaju baru apabila dua orang lagi tak dapat nak sambut raya macam selalu. (Tapi yang perempuan semua dah siap tempah baju kurung 4 pasang. Gulp!)

Oleh sebab tak rasa nak beraya, kemeriahan Ramadhan lebih dirasai. Memang excited nak sambut Ramadhan! Takde nak fikir bila nak shopping raya, bila nak buat kuih raya. Tapi kemas rumah tetap wajib. Esok nak kena buat window cleaning sebab dah berhabuk giler dah!

Esok I ada satu misi penting. I challenge diri sendiri untuk ke pasar dan beli barang basah (termasuk sayur) untuk 7 hari punya buka puasa/sahur dengan bajet sebanyak RM50 sahaja. Agak-agak boleh tak? Kalau dulu, memasak pun sehari sekali sebab masak untuk dinner je. Bulan Ramadhan, selalunya expenses double sebab kena memasak untuk sahur.

Agak-agak boleh tak? Kita tunggu.

Monday, June 01, 2015

Sweet Start with a Kiwi

We always think that we can get Vitamin C from an orange. But do you know that there is one fruit has 3 times the Vitamin C of oranges? Let me introduce you to this yummy fruit!

Kiwifruit


Everytime I want to buy kiwifruit, I will choose Zespri Kiwifruit. Zespri has over 100 years experience in producing high quality kiwifruit. Therefore, it is the best choice in the market.

I love Zespri SunGold because it is sweeter than Zespri Green.

GOODNESS OF ZESPRI SUNGOLD KIWIFRUIT

♥ Zespri SunGold Kiwifruit has 10 times the nutrition of apples and 3 times the vitamin C of oranges.
♥ This power-packed fruit is also beneficial for health conditions such as diabetes, as it has a low glycaemic index (GI) (a measurement carried out on foods and their impact on our blood sugar).
♥ It is renowned for its mellow yellow flesh and luscious tropical-sweet flavour makes it the perfect summertime refreshment.
 ♥ Regular consumption of Zespri Kiwifruit contributes to good digestive health by:

1) High Vitamin C content helps the body’s uptake of iron.
2) Contains Actinidin - a unique enzyme that helps improve digestion 
and relieves bloating from a heavy meal.
3) Has potassium that is essential for cell, tissues and organ functions.
4) Rich in potassium that is essential for cells, tissues and organ functions.
5) Deliciously juicy, refreshingly sweet.



Kiwifruit is easy to eat. You won't take much time to peel the skin. You can eat the fruit straight with its skin on or you can cut it into half and scoop the flesh out. If you have extra time, you can peel the skin and cut the fruit nicely.




Easy peasy. So lets have a sweet start with a kiwi!

Visit Zespri social media at:
Facebook: https://www.facebook.com/ZespriMY
Twitter: https://twitter.com/ZespriSEA
Instagram: http://instagram.com/zesprisea 
Youtube: http://www.youtube.com/channel/UC_tkBq7LetRdp2lcqp67oBw
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.