Tuesday, December 16, 2014

#illridewithyou

My big bos was away for a week. It's good because he's overseas and won't bother to call us. Ok, but he sent whatsapp.. like many. Hehe. Tapi okay la daripada dia ada depan mata. Some people think I'll be free when he is not around. Sebenarnya, I akan lebih sibuk menyiapkan all the pending works.

So excuse me bila tak tahu menahu tentang kejadian ambulans accident kat Simpang Pulai... atau tentang Sydney Siege baru-baru ni. Petang semalam dapat tahu tapi tak sempat nak tengok berita. Pagi ni baru terhegeh-hegeh nak beli surat khabar. Mata tertangkap news tentang hastag #illridewithyou. I know the recent event akan buatkan islamphobia tu makin meluas. Sebab tu I terharu dengan #illridewithyou.

Bagi yang tak tahu ni, #illridewithyou adalah khas untuk Muslim yang takut untuk menaiki pengangkutan awam seperti tren dan bas. So non muslim Australian akan beritahu yang dia akan naik bas atau tren, so mana-mana Muslim yang takut, dia akan temankan. 



It is a touching move by Australian. Benda tu nampak kecil tapi besar ertinya pada Muslim di sana. Pernah dengar tentang harrasment yang dialami oleh Muslim di sana? Ada banyak! Tapi kita tak boleh nak labelkan semua Australian tu jahat. Samalah juga penganut agama lain, Tak boleh nak labelkan semua Muslim tu pengganas. Betul tak?

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.