Friday, June 13, 2014

The RED Tour Concert in Malaysia

I’m not a Swifties. I don’t pin up her poster on my bedroom wall. I’m too old for that (I used to pinned up Avril Lavigne, Linkin Park and Lifehouse poster when I was young). I don’t buy the expensive merchandise (T-Shirt costs us RM100, ka-chingg!). I don’t put “swifties” at the end of my Twitter name.

But last Wednesday, I’m a true Swifties. I have to write this. At the end of this entry, you will know why. Erk, apsal tiba-tiba guna English pulak nie? Hahaha.

You all pun tau macam mana susah I nak dapat tiket. Tak la susah mana tapi kecewa sebab tak dapat category yang I nak. Apa-apa pun, tetap happy sebab dapat tiket.. free seating pun jadi la. Wednesday is history. Almost 90% of the crowd berbaju merah. Semua orang yang hadir excited, happy and eager to see her. She was in the same building with us.

 Muka tanned sebab snorkeling. Takpe la..redha.

Booth AIA yang beri peluang untuk bergambar dengan poster TS dan free make up



Sementara tunggu show bermula, kami disajikan dengan snippet dan video dari TS. Stage ditutup dengan tirai labuh berwarna merah. Sesiapa yang dah tengok di Youtube mesti tau dia akan buat grand entrance melalui tirai tu.

Ini hanya 1/3 daripada crowd


The light went off. Crowd went crazy and screamed out her name. TS mulakan persembahan dengan lagu State of Grace. I baru je suka lagu tu. She was beautiful, lovely and so sweet. Macam tak percaya tengok dia ada depan mata. “Terima kasih Malaysia!” she said and the crowd screamed again.

Di awal pesembahan, TS menyanyikan lagu-lagu rancak yang buat semua orang rasa nak menari dengan dia. Kemudian, persembahan diteruskan dengan lagu berentak perlahan. Di stage B, TS hanya bertemankan gitar dan hiburkan penonton dengan lagu-lagu dari album terdahulu. It reminds me why I love her songs so much.


What I love about her concert? Everything! I mean, organizer tak kesah kalau penonton nak ambil gambar dan video dengan smartphone, camera, iPad. Semua boleh kecuali DSLR. Tu tak dibenarkan dibawa masuk ke stadium. So yeah, seronok! Fans went crazy with signs. Sangat kreatif. Ada Club Red malam tu so memang fans giler-giler menjerit, menyanyi untuk dapat peluang masuk ke Club Red.

Ada beberapa lagu yang menggunakan sususan muzik yang baru seperti I Knew You Were Trouble. Very energetic!

And Taylor, she’s a gem! Bukan hanya menyanyi tapi dia juga berinteraksi dengan penonton sebanyak mungkin. It felt like talking to a good friend. Sambil petik gitar, main piano… dia bercerita tentang bagaimana dia dapat inspirasi untuk mencipta lagu. She was so selamba. Berhenti sekejap untuk betulkan rambut. Berhenti sekejap dan lemparkan senyuman kepada penonton.

From The Star


Kemudian, sampai ke lagu yang I nantikan. It surprised me sebab I tak rasa sedih. I was so excited to see the hair flip! Hahaha. Dengan iringan piano yang dimainkan sendiri, dia menyanyikan All Too Well dengan begitu bersahaja. And yes, she gave us what we wanted to see… the hair flip! Stadium bergema dengan jeritan peminat yang memang dah lama nak tengok dia buat camtu secara live! Well, you can read the reaction here : Taylor Swift Wraps Her Red Tour With An Epic "All Too Well" Hair Flip, Fans Tweet Through The Tears.

She ended the concert with We Are Never Ever Getting Back Together. "Hello KL, Malaysia! Thank you for coming, thank you for making sign, thank you for singing along, thank you for screaming.." dan TS ajak penonton menyanyikan lagu tu bersama-sama dengannya. Rasa macam sekejap je 90 minit berlalu. Tak puas sebab nak dengar dia menyanyi lagi :(

Sangat puas hati bayar mahal. Eventhough beli tiket paling murah, seat tak jauh pun dari stage. Dekat pulak dengan skrin besar. Memang puas hati la! Now boleh potong No. 12


SET LIST
State of Grace
Holy Ground
Red
The Lucky One
Mean
22
You Belong With Me
Enchanted
Sparks Fly
I Knew You Were Trouble
All Too Well
We Are Never Ever Getting Back Together 

Oh, baru sedar I ada share pasal TS kat blog ni dulu-dulu:

Taylor Swift : Fearless
Love Story by Taylor Swift
Two Is Better Than One
Meaningful.. I just love it!
Speak Now


Erk, bukan tadi kata "I'm not a Swifties" ke?

2 scribble(s):

nieda said...

ramainya...

Liz said...

yer nieda. ticket sold out. 8000 tiket terjual.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.