Thursday, April 17, 2014

umi degan abi tak sayag Tisya

I have a small problem with this kid.


Tak tau la. Lately ada je benda yang buat dia marah, nangis, mengamuk, merajuk. Letih nak layan woo. Sekarang dia suka camni.

"Umi ni, tadi dalam kereta baik je. Sekarang nak marah Tisya"
"Abi ni, tadi dah minta maaf dengan Tisya. Ni nak marah lagi. Minta maaf balik"

See? Dia punya intonasi tu bikin panassss je. Kitorang pun bukan terus marah dia. Selalunya cakap beberapa kali dengan lembut. Bila tak jalan, baru la bagi suara tu tinggi sikit. Kalau dah tak jalan juga, memang membebel la jadinya.

Pastu mula la dia counter attack.

"Umi dengan abi ni tak sayang Tisya!". Pastu siap tulis kat buku...

umi degan abi tak sayag Tisya

Adoiii, hilang huruf "n" dia.

Dia bukanlah buat apa sangat pun. Tapi dia susah nak terima arahan. Contoh, suruh mandi tapi taknak sebab nak tengok Saladin! Contoh, tak boleh beli aiskrim sebab semalam dah makan aiskrim tapi dia boleh meraung depan kedai sebab tak dapat. Korang pun tau prinsip I dengan coklat, keropok, aiskrim dan gula-gula kan?


Apa I buat bila jadi camni? I ignore. Tapi bila ignore, lagi menjadi-jadi. Sudahnya dia sedu sedan peluk kitorang. Haih, drama queen betul la minah ni. Pastu dah jadi macam Hari Raya dah. Kitorang minta maaf kat dia, pastu dia minta maaf kat kitorang.

Tisya... Tisya....

2 scribble(s):

Hayatie Hashim said...

Liz; samaaaaa huwaaa..kdg2 aku tak tahu mana lagi nk guna approach yg lembut tak jalan..yg keras pun salah ..ignore pun salahh... toddler growth spurt?? Haha

Liz said...

THA> tau takpe. aku dah macam dalam dilema dah. tiap2 hari mesti ada je isu. selalunya jadi lepas dia balik dari sekolah. aku rasa sbb diorg dah pandai cakap, dah ada hati dan perasaan, dah pandai counter attack.. tu yang jadi camni.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.