Monday, January 13, 2014

Review : Cerro Qreen Natural Pony Wool Professional Brush Set Makeup

Hello girls!

I think my hubby is puzzled to see my sudden interest into make up. Sebenarnya dia tak tau yang wife dia suka guna make up masa dulu-dulu. Bila dah kahwin, dah ada anak, memang sentiasa mengejar masa. Maka skill tu terabai. Semenjak join The Butterfly Project, barulah semangat tu datang semula. But I don’t have a complete make up brushes. Just guna applicator yang I dapat masa beli je.

Thanks to Natta Cosme, I telah diberi peluang untuk mencuba Cerro Qreen make up brushes. Bukan satu, bukan dua tapi full set! Do you remember my previous post about Thayer Toner? So I was very excited to get this make up brushes because I know Natta Cosme will put extra effort on the packaging.

Semuanya didatangkan dalam box bagi menjamin ia tidak rosak.

"While desserts influence the end of your contented meals, cosmetic tools affect the completion of your splendor makeup. Makeup brushes, like desserts, aren't compulsory, yet their presence could beautifully refine and wonderfully enrich your makeup"




Ada Ferrero Rocher juga. Yummy!

Semua make up brushes didatangkan dalam high quality Polyurethane case. 
Therefore, it is quite durable.


There is a flap that cover the top part of the brush.

Jom kita tengok berus make up yang I dapat. Untuk set ini, ada 6 berus iaitu :



1. Powder Brush
2. Eyeshadow Brush (Big)
3. Eyeshadow Brush (Medium)
4. Smooky Eyeshadow Brush
5. Eyeshadow Brush (Small)
6. Eyebrow Brush

Pemegang berus diperbuat daripada kayu manakala kesemua berus (kecuali eyebrow brush) diperbuat daripada small horse fur. Penggunaan natural fur sedikit berbeza daripada synthetic fur kerana natural fur dapat “memegang” make up powder dengan lebih baik. I just love the color!



Berus pun sangat lembut. Walau bagaimana pun, I tak cuba eyebrow brush sebab memang tak pernah buat eyebrow.

Jom kita cuba! I'm going to show you how to apply eyeshadow to get a natural soft look by using Maybelline Diamond Glow Quad in Wine Pink.

Apply Light Medium Color on your entire lid using Eyeshadow Brush (Big).
Blend up to the crease.

Using Eyeshadow Brush (Small), take Dark Medium Color into your crease 
and drag it to the outer corner. Blend up well.


Then, apply the Accent Color on the outer corner and draw a pointed shadow.
Use Smooky Eyeshadow Brush to feather out the shadow.


Blend and blend until you get a soft look.

Draw an eyeliner and apply a mascara to complete the look.

Use Powder Brush to apply blusher

You're ready to go. Oh, don't forget to apply a lipstick.

I forgot to apply it during this session because someone is banging the door. LOL.

What I Like
1. Cerro Qreen Makeup Brushes come in a variety of color. 
You can check them all at Natta Cosme Website
2. Price is cheap and affordable. These 6 brushes cost less than RM30 now.
3. Light weight and easy to bring during travel.
4. The brushes are soft and fluffy.

Not So Love
Nothing so far.

Overall
Cerro Qreen Makeup Brushes telah mengubah persepsi I. Kalau dulu, cuma guna applicator atau guna jari saja untuk apply eyeshadow. Tapi lepas guna Cerro Qreen Makeup Brushes, barulah I tahu betapa pentingnya mempunyai set sebegini kerana ia memudahkan kita untuk apply makeup. Recommended jika anda tidak hendak berhabis duit membeli makeup brushes tetapi dalam masa yang sama perlukan makeup brushes yang berkualiti.

8 scribble(s):

msredcheesecake said...

muda2 dulu mekap pakai jari jek...hhee... set brush ni mahal la...

Nafira usof said...

canteknye set brushnye.. saya pakai yang murah2 jer. lagi pon jarang jer gunanye.. hek hek hek.

Liz said...

msredcheesecake> erk, mahal ke? Kalau nak banding dengan set lain, harga dia ok la..sedang-sedang je :)

Nafira> ish, saya pun dulu pakai apa yang dpt masa beli eyeshadow je. yang ni pun Nata Cosme sponsor :)

Fiza Rahman said...

Tak reti nak bermekap.

Innanie Ariffin said...

cantiknya akak! :)

Liz said...

Fiza> Ala babe, aku pun tak reti sangat pun. Heheh

Innanie > Thanks Inannie. Tapi akak punya biasa-biasa je la.

Adilah Ismail said...

brush dia mudah tanggal tak akak? Memang senang lekat la eyeshadow tu? teringin nak beli

Liz said...

adilah, setakat ni okay je

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.