Monday, January 06, 2014

Penulis kegemaran

I used to love Stephen King. Masa high school kot. Banyak juga buku dia yang I baca. Another author is Christopher Pike. Gigih buka kamus sebab masa tu tak la pandai English sangat. Hihihi. As you can see, I love thriller genre on that time. Pelik juga sebab I penakut orangnya :p

Lepas sekolah, dah mula suka author lain pulak. Paling suka Nicholas Sparks la kot. Jalan cerita dia lebih kurang sama tapi ending dia sweet giler kot. Hahaha. I don't really like love story tapi Nicholas Sparks punya lain sikit. Love story tapi tak la terlalu romantik sampai rasa nak muntah.

Orang dok cakap pasal Sophie Kinsella. I pun baca tapi I tak baca shopaholic series. I baca buku-buku dia yang lain. Lepas tengok movie, baru tiba-tiba nak layan shopaholic series. She's funny. Cara penulisannya memang boleh buat I release tension. Setiap kali I pergi bercuti, I wajib bawa Undomestic Goddess. Tak tau kenapa.

A year ago, I mula baca buku Kristin Hannah. Buku-buku dia lebih menyentuh kepada isu kekeluargaan. It's family love story. Sayangnya susah juga nak cari buku dia kat sini. Maybe sebab dia tak berapa famous kot.

Recently, I mula 'jatuh cinta' dengan Jodi Picoult. Well, buku dia tak semuanya "Wow!" kot. I read a few dan setakat ni I rasa My Sister's Keeper yang agak kucar kacir. Jalan cerita dah best dah. I siap sedu sedan baca ending tapi ending je yang best. Yang lain agak memeningkan kepala. The Pact agak best dan I sedih baca buku sebab mengenangkan nasib Emily dan Chris.

This is my next target.

Jodi Picoult suka ketengahkan isu sensitif dalam penulisannya. Contohnya isu Aspenger Syndrome dalam House Rules, organ donation dalam My Sister's Keeper, suicide dalam The Pact dan Nineteen Minutes pula menceritakan tentang kisah mass shooting at school. Kaki dah tak sabar nak pergi bookstore tapi macam takde masa je :(

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.