Tuesday, December 30, 2014

My KL By Lisa Surihani

Groupon had launched a deal collection made up of Kuala Lumpur experiences specially-selected by “Malaysia’s Sweetheart” Lisa Surihani. Available for one month, “My KL by Lisa Surihani” features compelling deals on Lisa’s top things to see, eat and do in the city she calls home.



From my favourite dining spots to unique experiences, this Groupon collection features some of the best spots in KL to me,” said Lisa Surihani. “These are elements of the city that truly make it ‘My KL, and I’m delighted that it gives me another avenue to connect with my fans by helping them discover great experiences.”

As a self-professed shopaholic and foodie, some of Lisa’s favourite KL spots include:

Societe Fancaise de Cosmetiques (Sothys) – an award-winning Parisian brand with 47 outlets throughout Malaysia, Sothys specialises in non-invasive skincare using plant- and fruit-based ingredients.

Melur and Thyme – serving Western and Asian fare in KLCC and KLIA2, the subtle anyaman details and whimsical wire installations have garnered Melur and Thyme a “Top 10 in Restaurant Design” 2013 award from iN Publishers.

Jumpstreet Trampoline Park – making its mark on Malaysia’s alternative fitness scene this year, Jumpstreet Trampoline Park has 9,000 square feet of space in Seksyen 13 where urban athletes can either jump or take in a game of dodgeball or basketball.

House Gtower – located at the chic Gtower Hotel, House offers Western-Asian cuisine such as chicken satay pizza and beef hor fun alongside its 6-foot health juice bar and downstairs winepost.

Sunway Lagoon – an award-winning them park offering more than 80 rides and, including the world’s largest man-made sandy surf beach, Malaysia’s first interactive zoo, Lynton V Harris’ Scream Park, the world’s first Waterplexx 5D and the Vuvuzela.

From the very beginning, our quest has been to offer the best, most locally relevant deals we possibly can, and working with Lisa to identify her favourite KL spots is a significant step forward,” said Rafiq Razali, Country General Manager at Groupon Malaysia. “These deals represent the character and unique experiences our remarkable city has to offer. We’re confident everyone will find something here to love.”

To search for great deals or subscribe to Groupon emails, visit www.groupon.my.

Monday, December 22, 2014

Kempen ‘Pirate and Princess: Power of Doing Good’ Disney Junior

"Children are like wet cement. Whatever falls on them makes an impression"

Kanak-kanak belajar melalui persekitarannya. Jika anak membesar dalam suasana yang harmoni, dia akan cenderung untuk menjadi seorang yang baik terhadap orang lain. Sebab tu kebanyakan pakar meminta ibu bapa memantau apa saja yang anak lakukan termasuklah menapis program kartun yang anak anda tonton. Kartun yang memaparkan aksi lawan bakal membuatkan kanak-kanak cuba meniru dan berlawan dengan orang lain. Bagi dia, itu tidak salah kerana dia mempelajari perkara itu melalui kartun.

Oleh kerana kartun boleh mempengaruhi kanak-kanak, Disney Junior telah mengadakan satu kempen khas iaitu ‘Pirate and Princess: Power of Doing Good’. Ia bertujuan untuk memperkenalkan kepada kanak-kanak yang berusia antara 2-7 tahun idea dan nilai-nilai cinta terhadap alam semulajadi, haiwan dan saling bantu-membantu. Kempen ini juga akan memperkasakan kanak-kanak prasekolah untuk turut serta dalam aktiviti sukarela yang digalakan ibubapa dan disokong oleh masyarakat.



Melalui kempen ini, Disney Junior mengharapkan kekuatan cerita dan watak kartun di Disney Junior boleh memberi inspirasi kepada kanak-kanak untuk membuat perubahan positif terhadap dunia ini.

Khas untuk kempen ini, watak popular Disney Junior Jake (dari Jake and the Never Land Pirates) dan Sofia (dari Sofia the First) akan mengajar anak-anak anda bagaimana untuk memberi perubahan positif dalam kehidupan seharian mereka denagn mengikuti langkah-langkah yang diajar melalui kempen ‘Power of Doing Good’.

HOW

Ibubapa perlu memuat-turun senarai aktiviti-aktiviti menyeronokkan dari laman web - www.disneyjuniorpowerofdoinggood.com yang berasas dari empat tema – Komuniti, Haiwan, Alam Sekitar dan Penceritaan. Sijil dan lencana penghargaan online akan diberikan kepada mereka yang telah berjaya menyempurnakan semua aktiviti dan belajar cara berbuat kebaikan. Selain itu, kanak-kanak dan keluarga mereka akan berpeluang membuat “power promises” (janji berbuat baik) online.






2. Untuk pengguna baru, anda perlu Sign Up dahulu.








3. Terdapat 4 kategori untuk dipilih iaitu Community, Nature, Animals dan Storytelling dan setiap kategori mempunyai beberapa pecahan. Contohnya dalam kategori "Nature", ada 3 pecahan lain iaitu Alert, Adventurous dan Nurturing.





Untuk melihat tugasan yang perlu dilakukan oleh anak anda, sila click "Download Worksheet". Apabila anak anda selesai membuat tugasan tersebut, click "Claim This Badge" dan masukkan butiran yang diperlukan.


Selepas berjaya meng upload gambar anak anda melakukan tugasan yang diberikan, click "Submit".




Anak anda tak perlu selesaikan kesemua tugas sekaligus dalam masa satu hari. Melalui "Your Progress" tab, anda boleh lihat pencapaian anak anda dalam kempen ini. Menarik kan?

Jadi, daftarkan anak anda dan mulakan memberi perubahan terhadap dunia kita. Layari www.disneyjuniorpowerofdoinggood.com untuk keterangan lanjut.

Tuesday, December 16, 2014

#illridewithyou

My big bos was away for a week. It's good because he's overseas and won't bother to call us. Ok, but he sent whatsapp.. like many. Hehe. Tapi okay la daripada dia ada depan mata. Some people think I'll be free when he is not around. Sebenarnya, I akan lebih sibuk menyiapkan all the pending works.

So excuse me bila tak tahu menahu tentang kejadian ambulans accident kat Simpang Pulai... atau tentang Sydney Siege baru-baru ni. Petang semalam dapat tahu tapi tak sempat nak tengok berita. Pagi ni baru terhegeh-hegeh nak beli surat khabar. Mata tertangkap news tentang hastag #illridewithyou. I know the recent event akan buatkan islamphobia tu makin meluas. Sebab tu I terharu dengan #illridewithyou.

Bagi yang tak tahu ni, #illridewithyou adalah khas untuk Muslim yang takut untuk menaiki pengangkutan awam seperti tren dan bas. So non muslim Australian akan beritahu yang dia akan naik bas atau tren, so mana-mana Muslim yang takut, dia akan temankan. 



It is a touching move by Australian. Benda tu nampak kecil tapi besar ertinya pada Muslim di sana. Pernah dengar tentang harrasment yang dialami oleh Muslim di sana? Ada banyak! Tapi kita tak boleh nak labelkan semua Australian tu jahat. Samalah juga penganut agama lain, Tak boleh nak labelkan semua Muslim tu pengganas. Betul tak?

Sunday, December 14, 2014

Kartun-kartun baru di Nickelodeon yang memang best!

When I was a little child, I love watching cartoon. Tak faham sangat bila ia berbahasa Inggeris tapi tiap-tiap hari mesti nak tengok kartun.Walaupun kartun sinonim dengan kanak-kanak, kita sebagai ibu bapa tidak patut membiarkan anak menonton kartun tanpa sebarang tapisan. I masih ingat satu masa dulu, I menonton satu kartun dengan Tisya. Terkejut sangat sebab ada adegan yang tidak sesuai dengan kanak-kanak dan pakaian watak kartun tersebut sangat menjolok mata. Sejak itu, I akan tapis dulu kartun yang Tisya nak tengok. Pilih yang sesuai sahaja. Nak senang, buka Nickelodeon.




Nickelodeon merupakan salah satu cartoon channel yang terkenal. Ia menyajikan pelbagai kartun yang menarik dan paling penting, jalan ceritanya banyak memberi pengetahuan dan pengajaran kepada kanak-kanak yang menonton. Kita sebagai ibu bapa pun tidaklah susah hati. Sekurang-kurangnya, anak kita dapat belajar pelbagai perkara dengan cara yang interaktif.

Sempena tahun 2015, ada banyak cartoon baru di Nickelodeon yang pasti menambat hati anak anda.


OGGY AND THE COCKROACHES

One of my favorite cartoons! Oggy adalah seekor kucing dan ia selalu menjadi mangsa buli 3 ekor lipas. Pelbagai cara dilakukan untuk menghalau lipas-lipas tersebut dari rumahnya. Kita akan bergelak ketawa melihat gelagat Oggy dan tiga ekor lipas. Kadang-kala rasa kesian kat Oggy sebab kena buli tapi selalunya Oggy pasti berjaya mengenakan lipas-lipas tu semula.

Ia akan mula bersiaran pada 1 January 2015 pada jam 1.15 petang. Two-hour marathon premiere tau! Regular timeslot pulak boleh ditonton mulai 5 January 2015 pada jam 6.05 petang setiap Isnin hingga Jumaat.


ALVINNN!!! AND THE CHIPMUNKS

They are like one of the oldest cartoon characters ever! The new series will mark the return of the franchise to television after 20 years in an all new CG-animation. Watak utama semestinya Alvin, Theodore dan Simon. Theodore yang bijak pandai, Alvin yang nakal dan Simon yang penakut. Di setiap episod, ada saja masalah yang mereka cuba selesaikan.Alvinnn!!! and the Chipmunks akan mula bersiaran pada April 2014.


WANDA AND THE ALIEN

Based on the books by best-selling British author Sue Hendra, Wanda and the Alien is an enchanting new 2D animated pre-school series which follows Wanda, a very practical young rabbit, and her new best friend, Alien, who has crash-landed his rocket in Wanda’s woodland home. Together, they travel between each other’s worlds, explore their differences, have a lot of fun and laughter, and develop a friendship that’s out of this world!

Jangan lupa menonton premiere di Nick Jr. pada 26 January 2015 pada jam 11 pagi, Isnin hingga Sabtu.


DORA AND FRIENDS : INTO THE CITY!

Peminat Dora The Explorer pasti akan teruja menonton Dora and Friends : Into the City! Ia merupakan brand new animated pre-school series yang memaparkan Dora bersama rakan-rakan barunya. Dora kini sudah membesar menjadi seorang kanak-kanak perempuan berambut panjang yang cantik. Dia tinggal di bandar dan pergi ke sekolah dan bersama rakan-rakannya yang lain.

Created by Chris Gifford and Valerie Walsh Valdes (Dora the Explorer, Go, Diego, Go!) and developed with the support of educational experts and tested by preschoolers themselves, Dora and Friends: Into the City! is set to a contemporary soundtrack of Latin-influenced pop music and features an interactive curriculum focusing on community service, problem solving, emotional skills, Spanish language and Latino culture. 

Dora and Friends : Into the City! akan mula ditayangkan pada March 2015. I know it is going to be a big hit here.


Best kan kartun-kartun baru ni? I tau semuanya best sebab I pergi ke Nickelodeon Screening Party di Cathay Cineplex. So jangan lupa bukakan siaran Nickelodeon untuk anak-anak anda.

Tuesday, December 09, 2014

Persiapan ke tahun 1

Blog ni dah jadi suam-suam kuku. It's easier to update my instagram. Tu yang sudahnya blog "diam" je. Sesiapa yang belum follow I di IG, silalah follow : lizrohaizat

Ok, bila baca status Ely pagi ni dan tengok komen kawan-kawan dia, I terangguk-angguk sama. Next year, Tisya dah mula belajar di tahun 1. How time flies, cliche sangat kan?

Orang kata, sila beli uniform awal sebab takut banyak saiz habis. I beriye ajak hubby pergi beli. Dia boleh nak tunggu Christmas baru nak pergi beli. Pot pet pot pet la I kat rumah. Maybe dia tak larat nak layan I membebel, maka dia bawa I ke Jusco untuk beli uniform. Elok pulak orang baru dapat gaji. Memang penuh la Jusco tu.

Jusco ada promosi Back To School. So senang nak compare brands yang ada. Alpha Kids ada discount 10% untuk member tapi sebab I tengok jahitannya kurang kemas, kami pilih brand Canggih je. Harga lebih kurang tapi tidaklah murah pun. Tambah harga kain dan baju, lebih RM50 sepasang. Gulp!

So beli 5 helai kurung, 2 helai kain sekolah kebangsaan, 2 helai kain sekolah agama. Macam tak cukup je kurung tu. Takpe la, tengok camne. Kalau tak cukup, kita beli lagi. Kasut 2 pasang. Beg sekolah dan botol air. Botol air macam ada harapan nak hilang kat sekolah tapi I beli juga brand Eplas sebab I suka corak dia (boleh?). Lepas ni kalau hilang, beli je la botol air biasa. Beg sekolah pun dah beli. Beli satu je sebab beg tadika dia masih elok. Jadi beg tu boleh dipakai ke sekolah agama. Pilih brand yang sama sebab I rasa beg Swan memang lasak!

Yang tak beli lagi hanyalah stationery. Ni memang nak beli hujung bulan nanti. Kalau beli awal, confirm Tisya dah pakai dulu.

Barulah sedar, banyaknya nak pakai duit bila anak nak masuk sekolah. Camne la parents kami yang ada 5 orang anak.

Thursday, December 04, 2014

Pokok membesar sewaktu musim hujan

Sejuk hati memandang my mini garden yang sekangkang kera tu. Tak la ada banyak pokok pun. Cuma ada 3 pokok bunga raya, pokok bunga ros, pokok limau purut, pokok kunyit, daun bawang, pokok daun kari, pokok cili api, pokok Cili Bangi dan pokok serai. Semua pokok ditanam di dalam pasu kecuali pokok serai.

Semua pokok I layan sama rata tapi pokok kunyit I paling sayang sebab pokok ni dahulunya hidup segan mati tak mahu. I tanam pokok kunyit masa musim panas. Wah, bunyi macam kat overseas pulak eh. Ye la, musim panas bulan 8-9 hari tu. Pokok berubi sebenarnya elok ditanam waktu musim hujan tapi I degil. Pagi petang siram tapi daunnya keluar sehelai. Nak tunggu daun baru punya la lambat. By the time daun baru keluar, daun lama dah tua dan kena lecur panas. Sad... sad. Tapi ku siram juga la. Tertunggu-tunggu musim hujan.

Bila sampai hujung bulan 10, masuk bulan 11.. hujan turun setiap petang. Turun lebat mencurah-curah. Terus jadi subur pokok ni. Daun baru cepat je keluar. Sekarang daun dah melebar. Alhamdulillah.

Samalah juga dengan pokok pandan. Masa adik ipar bagi anak pokok tu, kecil je. Pastu cuaca panas. Pokok ni taknak keluar daun baru. Bila masuk musim hujan, penuh daunnya satu pasu. Tak pernah guna lagi daun pandannya.

Pokok limau purut dibeli di pasar tani. Sepokok RM4 sahaja. Senang nak jaga pokok ni. Cuma masalahnya, belalang suka makan daunnya. Satu hal nak tangkap belalang. Kalau belalang kecil, ok lagi. Ni bila jumpa belalang gemuk (kes tak sedar ada belalang tu kat pokok, sudahnya belalang membesar gemuk dengan hasil makan daun pokok limau purut), memang kena panggil hubby tangkap.

Gambar cili tu bukan cili api tapi Cili Bangi. Pokoknya dibeli dari isteri sepupu I yang merupakan CEO Serotech, syarikat yang terlibat dalam R&D Cili Bangi. Kak Nur banyak bagi tips tentang nak tanam pokok ni. Pokok dah mula berbunga dan keluarkan buah. Tapi buah masih kecil. I risaukan pokok ni kerana ia telah menghadapi banyak masalah sejak dahulu. Nanti-nanti la I ceritakan.

Thursday, November 27, 2014

Majlis Ihtifal The Little Caliph Taman Dagang

Sekejap je masa berlalu. Tisya sudah pun menghabiskan program 2 tahun di The Little Caliph Taman Dagang. Teringat hari pertama dia di sana. Walaupun tak menangis, dia taknak masuk ke dalam kelas. Setia duduk depan sliding door. Nampak macam nak menangis. Tapi bila ambil dia balik dari sekolah petang tu, mulut riuh bercerita tentang keseronokan belajar di sana.

Tahun pertama di sana, dia dah pandai membaca. Alhamdulillah. Tu perkara pertama yang I nak dia master sebab kalau tak boleh membaca, susah nak belajar perkara lain.

Masuk tahun kedua, mereka mula belajar subjek-subjek lain. Bukanlah masa tahun pertama tu tak belajar tapi lebih penekanan diberikan pada tahun kedua.

Last Friday, kami menghadiri Grand Ihtifal 2014. Walaupun dibuat pada hari bekerja, ramai parents yang datang. Semua teruja nak tengok anak graduate dan buat persembahan. Tisya kalau berlatih kat rumah, dia tak bagi kami tengok. Teacher Mimi tak bagi sebab nanti tak surpise, katanya.

Majlis berjalan dengan lancar dan meriah sebab lepas tu ada makan-makan pulak. Semua rileks dan ambil masa untuk berbual. Tisya ni rapat dengan dua orang kawan dia : Zhofeerah dan Zulaika. Kami tiga family merupakan keluarga terakhir yang keluar dari dewan. Sebab apa? Sebab mereka bertiga ni sibuk bermain. Elok nak melangkah keluar, Teacher Umi tahan kami dan minta tapau makanan. Langkah kanan nampaknya :)

Ok la, layan gambar-gambar Tisya ni. Tak banyak sebab Tisya tak lekat dengan kami, sibuk sangat bermain.


Zhofeerah, Zulaika, Alia, Tisya dan Dini




Tisya and Fakhriy





Damia, Tisya and Dini





With Teacher Sakinah



With Teacher Mimi





Wednesday, November 26, 2014

Fa-la-la-lidays Giveaway on Disney Channel

Who doesn't love Frozen movie? Siapa yang ada anak perempuan, mesti pernah tengok movie ni. Frozen merupakan sebuah filem keluaran Walt Disney dan telah memenangi pelbagai anugerah perfileman berprestij di dunia. Filem ini telah mencatatkan kutipan sebanyak $1,274,219,009 di seluruh dunia!

Tisya loves Frozen very much! She asked us to throw a Frozen themed birthday party for her and we granted her wish last month.



If your daughter like mine, ask her about Frozen and she can answer your question in details. She knows the lyrics of the sountracks by heart... knows what will happen next... and I bet she thinks that she and Elsa are alike! :p

Apa kata ajak anak masuk contest yang dianjurkan oleh Disney Channel (Astro 615)? Sempena cuti ini, Disney Channel memberi peluang untuk anda memenangi trip ke Hong Kong Disneyland dan pelbagai Frozen merchandise yang sangat menarik.

 
 
Tune in and watch the great shows lined up for you this month on Disney Channel (Astro Ch 615) and look out for the cool Frozen-themed contest questions. Whether it’s counting the number of Olafs or the number of snowflakes, you wouldn’t want to keep your eyes off the screen because winners will be selected EVERY DAY to receive a very special Frozen gift pack. In addition, every week during the campaign period, one lucky winner will win a trip for 4 people to Hong Kong Disneyland to meet Princess Elsa and Anna in person!

Mudah saja nak masuk contest ni.

1. Tonton Saluran Disney dari 14 November - 14 Disember. 
2.  Nantikan soalan peraduan. 
3.  Menghantar sebanyak mungkin jawapan yang betul pada setiap hari. 
4. Seorang pemenang dengan jawapan betul terbanyak pada akhir 20 Nov/27Nov/ 4Dec/14Dis, jam 12 malam akan memenangi pengembaraan Frozen ke Disnyeland Hong Kong! Juga ada hadiah harian Pek Hadiah Frozen untuk dimenangi! 


Hadiah Harian yang boleh dimenangi dengan mudah

Hadiah Mingguan

♥ 2 tiket Taman Tema
♥ Penginapan 2 malam di Hotel Disneyland Hong Kong
♥ Pakej Bibbidi Boutique Castle
♥ Sarapan pagi di Restoran Enchanted Garden


Menarik kan? Masih ada banyak masa untuk korang mencuba nasib. Jadi jangan lupa menonton Disney Channel setiap hari.

Untuk keterangan lanjut, layari www.disneychannel-asia.com/holiday

Tuesday, November 25, 2014

Breadwinners - Siri animasi terbaru dari Nickelodeon

Nickelodeon memperluaskan lagi senarai pencipta animasi yang asal melalui Breadwinners, satu siri terbaru yang menceritakan mengenai dua ekor itik yang berkerja sebagai penghantar roti dengan jet Rocket Van mereka. 20 siri episod ini dihasilkan oleh Nickelodeon Animation Studios, dengan tayangan perdana pada Jumaat 28 Nov, 6:40PM (MY) yang menceritakan perjalanan dua sahabat, SwaySway dan Buhdeuce yang menghantar roti dimana-mana sahaja. Dua sahabat ini tinggal bersama, ketawa bersama dan mengharungi pelbagai rintangan bersama.


Breadwinners dicipta oleh Steve Borst (Teen Titans Go!, MAD) dan Gary "Doodles" DiRaffaele (MAD, Metalocalypse), yang ditemukan dari Nick’s 2012 Animated Shorts Program. Mereka yang sedang berkembang dan inovatif ini menyampaikan siri lucu dan asli untuk kanak-kanak generasi baru. Berbekalkan inspirasi daripada rakan animasi komedi klasik, dan pelbagai permainan, internet dan budaya muzik semasa, siri inovatif terbaru ini memperkenalkan dua ekor itik yang memberi komitmen sepenuhnya terhadap pekerjaan mereka.



Sepanjang siri ini, SwaySway, si pemimpin yang optimis, dan Buhdeuce pembantu yang setia melalui pengembaraan yang menyeronokkan bersama-sama. Daripada termakan sebuku Stank Bread sehinggalah tersesat di lombong roti, tiada yang dapat menghalang mereka dalam percubaan yang menyeronokkan untuk memecahkan rekod penghantaran roti paling banyak dalam satu hari.

Penonton boleh melayari Nick-Asia.com untuk mengakses foto, video dan mengenali watak-watak Breadwinners. Peminat boleh belajar untuk menjadi Breadwinners dengan 10 siri mini permainan, Big Bread Booty Bash. Pemain harus menyelesaikan hari bekerja sebagai SwaySway dan Buhdeuce mana mereka melombong roti, menaiki kereta, terbang Bersama Rocket Van dan lain-lain dengan mengharungi bebarapa rintangan.

Selepas tayangan perdana tersebut, siri Breadwinners ini akan diteruskan pada 6 Dis, 09:25AM (MY) setiap hujung minggu di Nickelodeon. Jadi jangan lupa menonton tau!

Friday, November 14, 2014

5 Ways to Protect Yourself From Theft

Dari dulu hingga kini, kes pecah rumah dan ragut sentiasa mencatatnya kes yang tinggi. Pecah rumah banyak dicatatkan pada musim perayaan. Maklumlah, ramai orang balik kampung dan rumah ditinggalkan. Senanglah perompak pecah masuk rumah tanpa dilihat sesiapa. Kes ragut pula banyak berlaku terhadap wanita. Untuk pengetahuan, dalam tahun 2013, sebanyak 17,470 kes pecah rumah dan 33,197 kes ragut telah dicatatkan. Tinggi bukan?


Jadi kita kenalah berhati-hati dan cuba memastikan kejadian buruk ini tidak berlaku kepada diri kita. Di sini I nak share 5 tips yang kita boleh ikuti : T.H.E.F.T


TIP NO.1

TINGGALKAN SATU LAMPU TERPASANG DI DALAM RUMAH. Seeloknya, cahaya lampu biarlah dapat dilihat dengan terang dari luar rumah. Ini dapat menipu perompak yang akan menyangka ada orang di rumah pada waktu itu. Tak beranilah mereka nak merompak rumah anda.

Nak senang, pakai light switch timer.


TIP NO. 2

HENTIKAN PENGHANTARAN SURAT KHABAR apabila anda tiada di rumah selama beberapa hari. Ini salah satu perkara yang ramai orang ambil mudah. Longgokan akhbar di luar rumah memberi signal kepada pencuri dan perompak bahawa tiada siapa di rumah pada waktu itu.



TIP NO. 3

ELAKKAN DARIPADA BERJALAN SEORANG DIRI. Berjalan secara berkumpulan dapat mengelakkan daripada diri kita menjadi mangsa ragut. Peragut pun tak berani nak dekat dengan kita. Pastikan juga tidak berjalan di kawasan yang sunyi dan terlindung daripada orang ramai.



TIP NO. 4

FOLLOW THE WALKING SAFETY RULES. Ada satu peraturan yang I tengok jarang sangat orang praktikkan iaitu berjalan menghadap lalu lintas dari arah bertentangan. Dengan cara ini, kita dapat lihat siapa dan apa yang datang ke arah kita. Kalau ada penunggang motosikal yang nampak meragukan, sekurang-kurangnya kita bersedia untuk mengelakkan diri daripada diragut.



TIP NO. 5

THEFT PROTECT DARI AIG memberi perlindungan apabila berlaku kes pecah rumah, rompakan atau ragut kepada diri kita. Kadang-kala, perkara sebegini tidak dapat dielakkan walaupun kita telah mengambil langkah berjaga-jaga. Jadi, seeloknya dapatkan Theft Protect insurance untuk memberikan ketenangan jiwa setelah kejadian yang tidak diingini ini berlaku.



Bagi mendapatkan maklumat lanjut mengenai Theft Protection, layari website AIG : Theft Protect Insurance.

Tuesday, October 28, 2014

Ways to play with your child

Research shows that babies learn best through play. When babies are playing, they are really developing their Play IQ. They learn about the world around them and develop a wide range of important skills, such as their physical, cognitive, social and emotional skills.

Fill your child’s days with play-based opportunities to interact with adults and peers in positive ways. Remember to track your baby’s progress at different stages of development to help him develop his full potential through play.

Here are ways to play with your child at different stages of development from 1-24 months:


Click the image to enlarge

A great way to stimulate your baby’s learning is to give him the right toys at the right development stages. Help him reach developmental milestones in three key pillars of child development:

1. Physical Play IQ is when a child develops strength, coordination and confidence. Give him toys that encourage him to reach, grab, get up and move.
2. Cognitive Play IQ is about encouraging a child to touch, feel, listen and learn through play. Toys that inspire his natural curiosity and love of learning will help develop both his intelligence and creativity.
 3. Social and Emotional Play IQ is a child’s ability to share and express himself confidently while he plays. Using the right toys and playing with other children will help a child learn the skills to share, listen and lead.

For more information on your child’s Play IQ, developmental milestones and recommended toys, please visit www.fisher-price.com/PlayIQ.

Monday, October 27, 2014

Disney's Frozen themed birthday party for Batrisyia

Hanya kerana Tisya anak tunggal kami, tak bermakna kami buat majlis hari lahir besar-besaran untuk dia setiap tahun. Setiap tahun, kami hanya sambut hari lahir Tisya dengan memotong kek hari lahir di rumah. Kalau dulu, sambut hari lahir dia semasa open house sempena Hari Raya. Dia kan lahir pada 2 Syawal. So nak senang kerja, sambut waktu hari raya.

Tapi sejak Hari Raya dah awal dari tarikh lahir dia yang sebenar, kami hanya buat sambutan kecil-kecilan untuk keluarga. Nak lagi senang, belikan kek untuk dia bawa ke sekolah. Cikgu yang uruskan. Sangat tak meriah sebab kami takde masa dia potong kek tu.

This year, semuanya berubah. Filem Frozen keluar di pawagam dan semua kanak-kanak sangat suka cerita ni. Jangan tipu, mak bapak pun suka cerita ni. Silap-silap boleh hafal OST filem tu. Tisya pun tak terkecuali. Berulang kali dia layan movie tu sampai kitorang heran, dia ni tak bosan ke tengok cerita ni? She loves it very much hinggakan dia minta kek Frozen untuk hari lahir dia.

Timbullah idea untuk buat Frozen Themed Birthday Party. Nak jemput family dan BFF dia di tadika. I hanya ada masa sebulan untuk buat preparation. I googled, like a lot! Berpuluh gambar, berpuluh blog entries I baca mengenai Frozen Themed Birthday Party. Seems like Frozen themed is a favorite for this year. Jadi ia memberi I banyak idea untuk majlis tu nanti. Beware, Google can be addicted.

Disebabkan I buat kerja seorang diri, semuanya ambil masa. I jenis yang teliti. Semua nak kena ada list. Lepas tu mula finalize kan apa yang I dah ada. Mana yang nak, mana yang taknak. Cerita kat hubby, dia tak faham kenapa nak kena ada tu. Kenapa nak kena ada ni. Sampai satu masa, dia perli I "Ni bukan anak yang excited, mak dia yang excited lebih". Masa tu I tengah menggunting snowflakes kot. Terus merajuk. Hihihi.

Invitation card untuk tetamu yang tak tahu alamat rumah

I ambil masa dua hari untuk decorate iaitu pada Deepavali dan sehari sebelum majlis. Malam tu, I tidur pukul 4 pagi sebab hubby tak sihat. So kena buat kerja sorang-sorang. Tak cukup tidur tapi penat tu hilang bila tengok reaksi Tisya bila dia nampak hasilnya. She was very happy!

Ok la, I tau korang klik entry ni pun sebab nak tengok apa yang Frozen sangat tu kan? Orait, marilah kita layan gambar-gambar ni. Kepada yang berminat, I ada sertakan link untuk free printables tu. I tak kreatif dan dalam masa yang sama, nak jimat. Jadi memang cari yang free saja. I gunakan yang murah-murah saja.


TABLE SETTING


Pada mulanya, kami nak pakai meja lain sebab terasa our 8 seater dining table tu besar sangat. Tapi kenapa tidak pakai meja kayu yang cantik buatannya ini? At last, we decided to use it. Meja ni sangat berat sebab pakai kayu apa entah. Perlukan dua orang untuk tolak meja ni ke dinding. Kebetulan kami ada satu dinding yang diletakkan cermin. So kami jadikan ia sebagai titik utama.

This is a beautiful banner! Sangat sesuai dengan tema Frozen kerana ada image snowflakes di setiap huruf. I printed this beautiful banner from DIY Swank. Megan ada siapkan design untuk semua huruf dan nombor. So feel free to print it. Gunakan warna cardstock mengikut warna tema majlis korang. Hasilnya memang cantik!

I found this Frozen Movie Quote at Paging Supermom. It is so cute, I have to print it out. Ada 4 quotes untuk dipilih. Frame bingkai putih ni I beli di Daiso. Murah!

Image snowflakes tu I dapat di Strawberry Mommycakes. Cantik kan? I lekatkan ia di batang lidi yang telah dililit dengan blue ribbon. Then, ikat ribbon sikit. Dah siap! Oh, bunga kat belakang tu memang dah lama ada. Dapat nak kenduri kahwin. Image snowflakes yang sama I ada print large scale untuk dilekatkan di cermin kat gambar pertama tu.


Belon warna biru dan silver ni I beli di Balloon Buzz. Gunakan gas helium agar belon ni terapung. RM 3.50 untuk satu belon.

These Arendelle Banner is made by Bakingdom. Suka betul tengok design orang yang kreatif ni. It's a banner but you can use it for many things. Kena kreatif tau.

 Queen Elsa of Arendelle

Princess Anna of Arendelle


Majlis takkan terasa bertemakan Frozen jika tiada gambar-gambar dari filem tu. Ni last minute I buat kerja. Untuk print on large scale, korang kena cari image in high resolution. Gambar Elsa, Anna dan gambar ramai tu I print dalam saiz A3. Boleh pergi di mana-mana print centre dan minta mereka print kan. Lepas tu terpulang samada korang nak bingkaikan atau nak senang, lekatkan je di tempat-tempat yang strategik macam I buat. Untuk saiz A3 ni, kedai charge I RM3 sekeping.


DECORATION

You can get many ideas on Google. Satu idea yang menarik perhatian I ialah hanging snowflakes. It is so beautiful and can give the winter feeling to the room. Memanglah di Malaysia tiada salji tapi apa salahnya nak feeling macam tu kan? Hehe. Jadi snowflakes lah perkara pertama yang I buat. Siapa yang jadi follower I di FB dan IG memang tau I ada share gambar snowflakes yang I buat. Huhuhu. Penat nak gunting satu-satu. Kalau korang nak cepat, korang boleh lipat kertas dan gunting untuk jadikan ia snowflakes. Tapi I ambil cara yang nampak senang tetapi sebenarnya lebih memakan masa iaitu dengan print out non folding snowflakes template. Hmmm, I jenis teliti dan nak semuanya perfect (selagi boleh perfect la kan?). So cara ni saja yang sesuai untuk I. Maka bermulalah aktiviti mencetak, menggunting dan memotong snowflakes di rumah. It was time consuming but the result is so beautiful, at least to me and the guests.


I gunakan fishing line untuk gantung snowflakes ni. Feel free to use whatever you have. Tapi fishing line pun murah je. Segulung 60 sen. Bila gunakan tali pancing, ia tidak terlalu terbuai ditiup angin jika dibandingkan dengan guna benang. Walaupun majlis dah selesai, kami biarkan snowflakes ni tergantung. Penat tau potong, so biar je la kat situ. Suka tengok bila lampu ditutup. Nampak snowflakes ni  macam tergantung tanpa diikat dengan apa-apa.

Untuk dinding yang kosong, I letak gambar Olaf ni. Korang boleh google gambar Olaf. Ada banyak. Pilih je yang cantik dan potong.


FOOD MENU

Majlis bermula selepas asar. Jadi juadah yang I sediakan juga bersesuaian dengan majlis minum petang. Tiada makanan yang terlalu berat. Tiada juga finger foods yang berminyak. Food Tent I donwload di Post Tart Parties. You can use the pre-made food tent or you can download the blank label and customize it according to your menu. Like this!


I lekatkan ia pada heavy cardstock. Lepas tu I gamkan snowflakes warna biru tu. I beli craft punch ni di Daiso. Kalau korang nak cari apa-apa, sila pergi Daiso dulu. Craft punch ni tak dapat harga RM5 kalau beli di luar tau.

Menu utama semestinya Birthday cake. Semenjak buat business kek, I tak boleh nak makan kek dari kedai. Terasa manis. Jadi, awal-awal I dah fikir nak buat birthday cake untuk Tisya.


I want something simple so I baked Vanilla Cake. Basically, American Buttercream is very sweet so I add 4oz of cream cheese to cut the sweetness. This cake is called Frozen Vanilla Cake. I warnakan 2/3 daripada buttercream tu dengan warna sky blue. Untuk bahagian atas kek, I gunakan warna yang sama tetapi I kurangkan penggunaan warna tu. Ala-ala light sky blue gitu.

Bahagian atas

I created textured buttercream to change the appearance of the ordinary smooth butercream. First time buat macam ni but I love it. Tetamu cilik kehairanan kerana tiada sebarang gambar di atas kek. I memang nak simple sahaja.


Itu dia... mihun goreng yang diberi nama ala-ala Frozen. Hehehe. Puas fikir nama untuk menu ni. Mihun ni ditempah dari makcik di Hulu Langat.


It's strawberry cheesetart! Kali pertama order di Yatt Sweet Bites. Puas hati sebab sedap.


Sven's Snacks terdiri daripada orange, agar-agar bersantan dan vanilla cupcakes. Made by me :)


Aww... I fall in love with this concept eventhough Melted Snow sounds disturbing. Hahaha. Water Label tu I dapat dari Part Tart Parties. I beli mineral water dan potong label botol tu. Gunakan sticker paper untuk print label baru. Kemudian hanya perlu lekatkan saja. Super easy!


Nama minuman diinspirasikan dari "In Summer", OST filem Frozen. Hubby bancuh air oren saja.


Kristoff is a sweet guy in that movie. Jadi mestilah ada menu khas sempena nama dia kan? I terlebih rajin pergi buat Aiskrim Malaysia perisa nenas. I letak sikit pewarna sky blue untuk beri warna Frozen kat aiskrim tu. Too much using food coloring? I know ada orang concern dengan food coloring. Sebenarnya food coloring boleh didapati di kebanyakan produk makanan. Kita je yang tak sedar. Jangan risau. I gunakan food coloring jenis gel. Jadi hanya perlu gunakan sedikit untuk mendapatkan warna yang I kehendaki :)

Pada mulanya I nak buat egg sandwich, sempena bait-bait dalam lagu Love is an Open Door (...we finished each other sandwiches...) tapi lepas tengok episod 3 season 4 of Once Upon A Time, I tak jadi buat sebab Hans masih berniat jahat. So... sorry Hans, you're not invited to this party.

Majlis tak lengkap tanpa goodies untuk tetamu-tetamu cilik. I tempah cotton candy ini. I kekalkan warna cotton candy sebab rasa macam pelik kalau ia berwarna biru. Murah saja. RM 1.80 sebekas. I tempah dari BZ Mom. Korang boleh minta mereka buatkan label atau korang boleh berikan label yang korang design. Imej label ni I dapat di Oh My Fiesta. Lepas tu I taip the thank you message.




THE PARTY

Majlis bermula selepas asar. Lambat jugalah sebab nak tunggu semua orang sampai. Dua orang BFF Tisya dari tadika pun hadir. Seronoklah Tisya. I tak perlu buat aktiviti untuk tetamu cilik sebab sekejap je diorang semua dah menghilang ke playground. Bila hujan turun, mereka semua berkurung dalam bilik Tisya.

Kenapa mereka berkumpul?

Definitely the best photo of the day

It was my birthday in Islamic calendar (1 Muharam). Jadi sama-sama potong kek. Tisya malu-malu bila semua orang menyanyikan lagu Happy Birthday untuk dia.




Antara tetamu cilik yang hadir. Susah nak ambil gambar kanak-kanak
kerana semua orang tak reti duduk diam.


Alhamdulillah, majlis berjalan lancar. Minta maaf jika ada apa-apa kekurangan di sana sini. Minta maaf juga kerana tak dapat jemput orang lain. I tak berani nak buat majlis besar. Majlis kecil macam ni pun dah buat I tak cukup tidur. Hehehe. To Tisya, hope you had a good time. Kali ni je tau. Lain kali tak sure lagi umi nak buat camni ke tak :)
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.