Friday, December 27, 2013

Unboxing - Cerro Qreen Makeup Brushes


There is no doubt Batrisyia will go oh la la if she saw these brushes. This is CERRO QREEN Natural Pony Wool Professional Brush Set Makeup. Review shall come out soon :)

Tuesday, December 24, 2013

HP Launches "Game On" Promotion

Want to win a paid trip to Maldives? Why don't try your luck in Game On With HP?

On 18th December 2013, HP Malaysia announced the launch of an exciting new promotion that will see two lucky victors win all expenses paid trips to the Maldives, while another 50 runners up will be rewarded with a range of HP merchandise.



10 x HP Pavilion 11
20 x HP Pavilion 23fi 23” IPS Monitor
50 x HP Wireless Mouse and Headphone Gift Pack 
50 x HP Deskjet Ink Advantage 1515 All-in-One Printer 
50 x HP Goodie Bags

Sounds exciting?

To enter the competition, participants need to have purchased at least RM50 worth of HP products from any authorised HP reseller in Malaysia. Once they have done this, they need to complete the slogan "It's time to game on with HP because..." in no more than 15 words.

For every purchase of HP Products, participants will be entitled to one entry. This is how it work.

Once all entries have been received, the top 50 contestants will be chosen based on the creativity of their slogans. The 50 contestants will be invited to a Grand Final in Kuala Lumpur, where the winners will be decided through a series of fun, interactive games designated to test the participants' memory and reactions.

For just reaching the Grand Final, the chosen 50 will receive goody bags, an All-in-One printer, a wireless mouse and headphone gift packs. After the first round of games, the original 50 will be reduced down to 20, all whom will progress to the second round and receive a 23fi Monitor.

Upon completion the second round of games, a fortunate 10 will progress to third round and will each receive two hybrid PCs. The third round will result in the selection of the two winners, who will each be awarded two trips to the fabled Maldives, which will include return airfaces, accommodation and meals.


The competition open to all residents of Malaysia and will run until just before midnight on 31st January 2014. Further details can be found at : www.hp.com.my/gameonwithhp

Monday, December 23, 2013

My 2014 Beauty Resolution

How time flies! Sekejap je rasa.. kita dah nak masuk ke tahun 2014. I know bila sampai hujung tahun je, ramai yang dah mula pasang azam tahun baru. Me? I tak pernah nak ada specific resolution for each year. Simply because I guess I don't want to pressure myself. Hahaha...

But I perasan yang I pun tak muda sangat dah. Tahun depan umur dah masuk 32 years old yo! So I really need to take care of my health and beauty. You don't think you're beautiful? It's about time for you to change the way you see yourself. Jangan terlalu merendah diri, ok?

Sebagai pembuka tirai tahun 2014, The Butterfly Project telah berkolaborasi  dengan Yadah untuk mengajak butterflies mengetahui dengan lebih lanjut tentang produk Yadah.


Do you remember my previous post about Yadah? Nevermind, let me refresh your memory. Yadah is from Korea and it offers a wide range of botanical skincare products that are gentle yet effective to your skin. The best part is all the products are 100% chemical-free and have no artificial colouring. You will get all the benefits from the natural plant ingredients. Do not underestimate the power of natural and organic product.



So what is my 2014 beauty resolution?

1. To get enough sleep. Semua orang tahu kita patut tidur sekurang-kurangnya 8 jam sehari tapi berapa ramai yang tidur 8 jam sehari? Me? I rasa I hanya tidur 5-6 jam sehari sahaja. You have to get enough sleep to make sure your body get enough rest. Penting ke? Penting kerana ketika tidur, badan kita akan 'repair' segala 'kerosakan' di luar dan dalam badan. Bila tak cukup tidur, you will get tired easily, become grumpy and muka terus tak cantik. I know it's not easy but I have to try. Hey, I can have enough sleep during the weekend.

2. Exercise more. I have to stop giving excuse to myself. Dulu rajin buat zumba dan aerobik. Lepas tu bila mula pasang angan-angan nak tambah anak, I stop sekejap. Tapi takde juga rezeki tu. So lepas ni no turning back. Kita exercise sampai penat. Hehehe..


That's it!  Inilah 2 perkara yang I nak ubah untuk tahun 2014.


To celebrate the new year festivities with a cute lil girl name YADAH! from Yadah Malaysia, click here.

Thursday, December 19, 2013

Apalah nasib... semua benda naik naik harga

Semua orang bercakap tentang kenaikan kadar tol pada tahun hadapan. It's a slap on your face. Petrol naik, kadar elektrik naik, ni tol pulak? Belum lagi ambil kira orang yang banyak pakai gula (seperti peniaga) di mana mereka tak suka bila subsidi gula diturunkan.

This is not easy. Untuk mereka yang berpendapatan tinggi, kenaikan ni tidak memberi kesan kepada mereka. Tak heran pun. Tapi yang berpendapatan rendah dan sederhana, mereka sudah mula garu kepala dan cuba adjust kos hidup. Nak adjust macam mana? Memang ada sesetengah yang suka berbelanja melebihi kemampuan tapi lagi ramai yang pandai uruskan duit mereka. Kenaikan petrol, elektrik dan tol ni sudah cukup menekan.

They said harga barang takkan naik walaupun harga petrol dah naik. Siapa cakap? Mereka hanya boleh cakap tapi cuba tengok sekeliling, harga barang dah mula naik. Suppliers pun cepat-cepat keluarkan price list baru. We cannot blame the suppliers because the price hike affects their business too.

They said nak kurangkan kadar tol dalam masa 5 tahun tapi dah ada ura-ura nak naikkan kadar tol. Guna jalan biasa kalau taknak bayar tol? Cakap senang la. Orang yang cakap tu mungkin tak perlu menempuh kesesakan jalan di waktu pagi. Di kala orang lain risau kalau lambat masuk kerja (dan terpaksa gunakan jalan tol untuk cepat sampai), dia mungkin tak perlu bangun awal pagi.. kereta pun ada orang pandu, silap-silap ada police escort.

Kenapa susah untuk orang atas pandang orang bawah? Jangan keluarkan statement, "Kalau tak suka, pergi duduk luar negara". This country doesn't belong to you. It belongs to all of us.

Tuesday, December 17, 2013

Review : Lenovo K900 vs Ninetology U9X1

Asyik aim nak pakai Samsung S4 je sampaikan I tak tau pun yang satu Malaysian-based smartphone manufacturer telah mengeluarkan smartphone di bawah jenama yang sama.  Jadi apabila I dapat email dari pihak Ninetology untuk buat short review Ninetology U9X1 bagi Tech Kaiju Arena blogging campaign, I ambil peluang ni untuk mengetahui tentang Ninetology smartphone dengan lebih lanjut. The Blogger's Review Program - "Tech Kaiju Arena" is a blogging campaign by Ninetology Malaysia to inspire creative writing and transparent blogging in the Malaysian Community. Senang cerita, I have to give my honest review about these two smartphones. Takde 'ayat kipas' berat sebelah.

Ninetology memberi 2 buah smartphones untuk I pakai selama seminggu. Ninetology U9X1 dan Lenovo K900. So yeah, terpaksa ketepikan S4 buat seketika. Hehehe...



I taknak review the tech spec of each smartphone. Being me, I lebih suka pastikan beberapa perkara apabila nak beli smartphone: SAIZ, WARNA, KAMERA dan HARGA.

Jom tengok kedua-dua buah smartphone tu.

LENOVO K900


Wow! Perkara pertama yang I perasan ialah K900 ini sangat nipis! To be exact, it is ultraslim at 6.9mm and weighing just 162 gram!


The best part is it comes with a stainless steel body. Ia mengingatkan I kepada satu brand lama keluaran Motorola iaitu Motorazr. So in term of design, K900 is best-looking smartphone in the market. To check the tech specs, click here.

Cuma saiznya agak besar untuk tangan I yang tak berapa lebar ni. I rasa tapak tangan I ni penjang la juga tapi I tetap rasa kurang selesa bila pakai Lenovo K900. Mungkin sebab saiznya hampir sama besar dengan tapak tangan I. To be exact, it's 157 x 78 x 6.9 mm. Instead of using one hand to operate the keypad, I have to use both hands to text message.

Oleh kerana badannya dari stainless steel, ia hanya didatangkan dalam satu warna iaitu steel. Boring? For me, steel is stylish :)

Ok, yang paling best tentang Lenovo K900 ni ialah camera. Walaupun ia 13 megapixel camera (and to be truth, dah banyak smartphone mempunya 13MP camera) seperti beberapa smartphones di luar sana, camera Lenovo K900 ni menghasilkan gambar yang sangat sharp. 

The last time I check, the retail price is RM 1,499.



NINETOLOGY U9X1




It is unfair to say this but I cannot help comparing Ninetology U9X1 body with Lenovo K900. Seperti kebanyakan smartphone di luar sana, Ninetology U9X1 menggunakan polycarbonate aka plastik. Hehehe. It's not a big deal. Tapi kalau letak Ninetology U9X1 sebelah Lenovo K900, pasti banyak mata terpikat dengan Lenovo K900.

Tapi ada yang I suka tentang Ninetology U9X1.


First, saiznya just nice untuk I. Tidak terlalu besar. It's 137.8mm x 69.9mm x 10mm and weighing at 160 gram. To check the tech specs, click here.

Smartphone ni boleh didapati dalam dua warna iaitu hitam dan merah. Korang pun tau betapa I suka warna merah kan? Sadly, unit yang I pinjam tu berwarna hitam.


It looks so nice in red, don't you think?

Dari segi camera, Ninetology U9X1 mempunyai 13MP camera and it is zero shutter delay. Ni yang I paling suka sebab kita boleh dapat kualiti gambar yang baik walaupun objek tu bergerak. Fall in love with it instantly!

The retail price is RM 1,099. Cheap!


OVERALL

Setiap orang akan melihat beberapa kriteria ketika membeli smartphone. I guess guys will look through the technical specifications such as the OS, memory, connectivity, battery life etc. I pulak, janji boleh guna tapi kualiti kamera mesti baik sebab I suka ambil gambar.

I love Lenovo K900. It looks outstanding than other smartphones in the market with its stainless steel body. Tapi sebab ia terlalu besar untuk I, I will not buy it. I jenis yang kadang-kadang nak cepat. Malas bawa handbag. Kalau boleh, semua nak masuk poket. Hehe... So agak leceh bila nak pakai Lenovo K900 ni. Tapi kalau saiz tak penting untuk korang, maybe boleh consider untuk beli smartphone nie.

Now.. now.. Ninetology U9X1. It surprise me! First, ia nampak seperti biasa-biasa je. Nothing to shout about from the outside. No "Wow Factor" dari segi design. But zero shutter delay berjaya mencuri hati I. I kan suka ambil gambar. Ada pulak anak yang aktif dan tak reti duduk diam. So dengan Ninetology U9X1 ni, gambar memang cantik dan ia berjaya capture apa yang I nak. Dengan harga RM 1,099, ia sebuah smartphone mampu milik!



A good news for all. The 1st 100 pre-orders of the U9 devices every month via the newsletter will enjoy E-Vouchers worth up to RM200! Apa tunggu lagi? Click banner di bawah untuk dapatkan lebih penjimatan.


Monday, December 16, 2013

Beli contact lense melalui MrLens

Wanna know one thing. I can't wear sunglasses. Bukan atas sebab kesihatan tapi I memang tak boleh pakai cermin mata. Rasa rimas dan panas. Erk, normal ke tak normal? Nasib baik la mata I ni tak rabun walaupun I mengadap computer bertahun-tahun. Kalaulah I rabun, I rasa I sanggup rabun daripada pakai cermin mata kot. Hehehe...

But boleh je nak pakai contact lense, betul tak? Contact lense is a new thing for me. Did you know that you can buy contact lense online?

Welcome to MrLens.


The website is straight-forward and easy to browse. Korang boleh pilih jenis lenses yang korang ingini : Daily Disposable, Monthly Disposable etc. Click je dan korang akan terus di bawa ke page seterusnya di mana korang boleh browse pelbagai brand yang menawarkan contact lense yang dipilih tadi.

Sebelum mula shopping, kena register dulu. Ini untuk memudahkan kita monitor our purchase.



 Done!


Now I know it's not easy to choose colored lenses. Macam mana nak tau color tu sesuai dengan kita ke tak, betul tak? Colors like violet, green, honey... tak dapat bayangkan! No worries. All you have to do is scroll the mouse to photo given and wallah... dah boleh bayang macam mana warna mata korang :)


Next step is to choose the power and color of your lense.


Then click "Add to Cart". Still want to buy more lense? Just continue shopping and click "Add to Cart" whenever you decided to buy. Selesai, boleh click link "Currently In Your Shopping Cart". Skrin akan tunjukkan apa yang korang nak beli.


Lepas tu boleh click "Checkout" button and follows the next few steps.




Now you can see your order status.


MrLens akan hantar email juga. Agak cepat juga mereka proses order. Hari kedua mereka mula process dan shipping out. Hari ketiga I dah dapat contact lense tu. I rasa ia bergantung kepada lokasi korang juga la.

Dari segi pembelian atas talian, I takde masalah tapi sales service ada masalah sikit la. I had a problem bila nak check my package status di Poslaju. Kelihatan seperti package id yang diberi di email tu tiada dalam rekod Poslaju. Bukan takde tapi seperti id tu tak sama format dengan id poslaju. I ada cuba hantar email kepada MrLens tapi tiada jawapan hingga ke hari package tu sampai. On the same day, I dapat email dari server yang mengatakan email I tu tidak dapat dihantar atas sebab teknikal dari pihak MrLens. Hopefully pihak mereka boleh improve dari segi ini.



Ahaks, belum pakai pun lagi. Kalau dah pakai nanti, I share gambar ye :)

Untuk senarai produk, layari MrLens Website dan MrLens FB Page. Thanks to The Butterfly Project for this opportunity.

Thursday, December 12, 2013

Kinohimitsu Luau Party bersama Kinohimitsu

Do you remember my post about Kinohimitsu Luau Party? Didn't expected to get the invite. But yes, I made it! Thanks to The Butterfly Project. I went to Kinohimitsu Luau Party on 20th November. Tapi baru sekarang sempat update.

Bertempat di Vila Manja Spa, tema pada malam itu ialah Hawaiian Tropical. Rata-rata bersemangat dressing ikut tema. Yang Muslim pula bersemangat hias tudung dan tangan dengan bunga-bunga. Semangat beb!


Oh, Vila Manja Spa ni terletak di Jalan Damai. Petang tu, I pergi dengan Sabby, Sab dan Innanie. Dah pergi waktu petang.. apa lagi, jalan sesak sangatlah. Sabby la jadi penghibur kat dalam kereta :)

Kami antara yang terawal sampai. Lepas register, kami dapat bunga kalung dan games card. Ada 4 game stations yang kami mesti cuba. Kumpulkan stamp dan kemudian boleh redeem goodies bag.

Innanie

 Baru lepas hujan. Jalan masuk dihiasi rose petals.

More rose petals

Party bermula lepas maghrib. So lepak dengan bloggers yang lain dulu. Masing-masing pun dah kenal. Yang best, kami dapat complimentary shoulder massage. Ambik, sedap betul tukang urut tu mengurut. Katanya, badan I keras keras gitu. Ahahahah...

For a start, party dimulakan dengan games! Kami diminta membuat kumpulan yang terdiri daripada 5 orang. Terus je pilih orang kiri kanan.  I satu group dengan Sabby, Cik Lily Putih, Inannie dan Leya. Game simple je. Tapi boleh menang pulak tu. Basah pun tak kesah. Janji menang.

Illy dan Tammy sebagai MC's of the night

Dramatik! Hahaha

Tujuan utama kami menghadiri Kinohimitsu Luau Party ni ialah untuk mengetahui dengan lebih lanjut akan produk terbaru Kinohimitsu iaitu Kinohimitsu J'Pan Bio-Booster. Sedikit berlainan dengan J'Pan beauty drinks yang lain, Kinohimitsu J'Pan Bio-Booster ini dalam bentuk serbuk. Boleh dimakan begitu sahaja atau dibancuh dijadikan minuman.



Tapi apa tu Kinohimitsu J'Pan Bio-Booster? Ia merupakan gabungan simbiotik organik yang membantu usus kita menyerap semua nutrient dalam makanan dengan lebih daripada 2 kali. Korang pun tau betapa pentingnya usus kita ni. Ia bukan setakat memproses makanan menjadi partikel yang lebih kecil, tetapi ia juga perlu memilih apa yang perlu diserap dan apa yang perlu dibuang. Tapi jika kesihatan usus kita berada di tahap yang kurang baik, maka proses ini tidak akan menjalan lancar. Badan tidak dapat menyerap nutrient dengan maksimum. Malah, kesan buruk boleh berlaku apabila kita mengalami sembelit.

Pendek kata, Kinohimitsu J'Pan Bio-Booster ni berupaya untuk "menyihatkan" usus kita. Sesuai sangat untuk mereka yang mengalami sembelit, cirit birit dan masalah usus yang tidak serius.

Selepas mendengar penerangan mendalam tentang Kinohimitsu J'Pan Bio-Booster, kami dijamu dengan pelbagai makanan yang enak. Lepas makan, semua serbu game stations. I got lucky at Spin and Win station. Dapat extra Kinohimitsu Stem Cell Beauty Drinks!

From here

Malam tu, 123Cheese Photo Booth telah menjadi salah satu sponsor kami. Banyak betul gambar kami ambil. Pose, snap dan tunggu sekejap. Gambar terus siap. Awesome!




It was a fun night. Paling seronok bila berkumpul dengan bloggers yang lain. Semuanya peramah dan sporting belaka. Goodies bag penuh berisi produk Kinohimitsu.



Thanks to The Butterfly Project and Kinohimitsu Malaysia for this opportunity.

Tuesday, December 10, 2013

Kembali bersiaran

Hello, kembali bersiaran :)

Dah balik hari Sabtu. Semalam busy sangatlah kat office. Hari ni pun busy tapi ada pulak member tanya, "Cuti lagi kah?". Tidak... dah balik dah ni. Cuma tak sempat nak berblogging. Nak kena setelkan kerja. Lepas I cuti, bos I pulak pergi cuti. Maka terkejar-kejar sikit siapkan kerja.

Marilah I share satu gambar percutian. Photographer tak pandai cari angle nampaknya. Apalah guna bergambar dengan kapal selam kalau tak nampak kipas kat belakangnya. Betul tak? Ahaks, takpe la... bawah tu gambar kapal selam ye. Harga billion. 'Nangis' I tengok harga yang terpampang kat papan kenyataan.


Motif suami I berpayung? Panas weih! Sebab nak bergambar, I paksa dia pegang payung.

Thursday, December 05, 2013

Hiatus


Natta Cosme Charity Drive

Kurang sebulan yang lalu Taufan Haiyan telah melanda Filipina. Walaupun amaran awal telah dikeluarkan, impak dan kesan buruk dari taufan tu amat sukar dikekang kerana ia merupakan taufan terburuk yang pernah direkodkan. Kelajuan angin dalam Taufan Haiyan mencecah 315km/jam.

Banyak after-impact photos telah dirakamkan. Kemusnahan harta benda dan kehilangan nyawa telah mencecah beribu orang. Ramai yang telah kehilangan orang tersayang dan tempat tinggal. Pada hari yang sama, ramai bayi telah dilahirkan dan bayi-bayi ini terpaksa survive dalam keadaan yang serba kekurangan dan tanpa bekalan air yang bersih.



Prihatin dengan nasib yang menimpa rakyat Filipina, Natta Cosme telah menjalankan charity drive untuk pelanggan mereka. 

In Natta Cosme, we strongly believe that absolute beauty does not stem solely from the external perfect skin, the internal beauty expressed through various kind acts is equally crucial to show your unique gorgeousness as well. Natta Cosme has been committing to the meaningful line; life gives to the giver and takes from the taker. The less valuable things you are having may mean the world to others; by contributing to others tiny things you have, you will be rewarded in some other ways.

Para pelanggan boleh membeli sambil menderma. Hanya perlu beli produk yang berada dalam kategori "Charity", setiap hasil dari pembelian tersebut akan disalurkan kepada tabung bagi membantu mangsa Taufan Haiyan.



Untuk keterangan lanjut, boleh ke sini : Natta Cosme Charity Drive

Monday, December 02, 2013

The blue eyed actor.. Paul Walker 1973 - 2013


It all started in year 2003.

Ada movie baru nak keluar. Kebetulan I  cuti. I decided to watch a movie. Tengok trailer macam best. It was morning, definitely. I nak beli tiket untuk first show. Tak ramai pun yang beratur sebab hari bekerja.

The worker at ticket counter refused to sell the ticket to me. Dia kata tak boleh sebab movie tu untuk mereka yang berumur 18 tahun ke atas. I said, "Tapi umur saya 21 tahun". He just smiled and asked me whether I want to watch other  "U" rated movie. I wanted to show him my IC but he shaked his head and called his manager.

What the heck?! Dia mesti ada cakap sesuatu dengan manager dia sebab sampai je kat kaunter, manager dia terus cakap yang I tak boleh tengok movie tu. I terus keluarkan IC dan letak atas kaunter. "Now, kenapa saya tak boleh tengok movie tu?". Dia tengok my IC dan terus minta maaf, "Maaf adik, ingatkan awak budak sekolah lagi".

Fuhhhhh..... sabar je la. Tapi ia berbaloi kerana tak ramai pun orang dalam panggung masa tu. I dapat seat cantek. Paling syok, cerita tu best sangat!!! Keluar dari wayang, I rasa nak tengok lagi.

2 Fast 2 Furious. Masa tu la I mula kenal Paul Walker. Memang best sangat dia berlakon dalam movie tu. Sejak tu, memang tak ketinggalan tengok setiap kali keluar kat TV. Perwatakan dia sangat sempoi. Ok la, cute la juga eh. Tapi I memang suka lakonan dia. Sampaikan masa The Fast and the Furious : Tokyo Drift keluar wayang, I boikot tengok sebab takde Paul Walker. Hahaha...

I'm so in love with his acting. Movie bertajuk Vehicle 19 yang bosan tu pun I berjaya tengok sampai habis sebab Paul Walker jadi lead actor. Kalau tak, memang confirm I tak tengok.Tapi paling I tak boleh lupa ialah filem Eight Below. Oleh kerana ia berdasarkan kisah benar (dan sebab ada Paul Walker), I tengok movie tu. Sedih kan? Bergenang air mata bila dia jumpa balik anjing-anjing tu. Setiap kali tengok, mesti rasa sedih.


I terbaca tentang kemalangan yang menimpanya melalui Facebook. Macam tak percaya. Is is a hoax? Must be a hoax. But then, Dailymail pun keluarkan kisah yang sama. I was speechless. He was so young, a good actor and down to earth man. Thing like this make me want to say, "Kenapa tak Lindsay Lohan tu je yang accident? Dia lagi bawa banyak masalah". Ok, sorry Lohan.

I don't know. Kenapa diorang tak keluar dari kereta tu? I know kereta tu terbakar tapi kalau ye pun, mesti la diorang cuba nak selamatkan diri. Atau mereka pengsan? Entah la. Terbaca witness statement di sini, I dapat bayangkan apa yang berlaku. 

Malam tadi layan Fast and Furious 6. Fast and Furious 7 will be a heartbreaking movie. No more Brian O'Conner :(

Make a wish with Hermo.my

For those who celebrate Christmas, it is a day to be with your family. A celebration where you have special meals for Christmas Eve, singing Christmas carol, exchange gifts etc. I know because I had watched too many Christmas drama and movies.

I'm not celebrating Christmas but it doesn't mean I can't make a wish. Especially this time when Hermo.my is willing to grant a few wishes. Again, this project is brought to you by The Butterfly Project.


Guess what girls? Santa Hermo is looking to grant wishes from butterflies this Christmas! You know how we love making wish list of things we so dearly want but never check out from the shopping cart online. Now it's your chance to blog about all the things you wish for from hermo.com.my and well if you really want to catch Santa's attention, mention Hermo Christmas promotions on your post!

I had a hard time to choose what I want. This is my wish.

RM 80
This is high-concentration multiberry extract yogurt pack that nourishes skin from deep inside and leaves skin supple.

I heard a good reviews about this product from other beauty bloggers. It contains new fermented yogurt which can stimulate collagen production. It smells good too. It will leave your skin smooth and supple. Wow, I really want to know whether it's true.

Hermo.my , please grant my wish.


Girls, did you know that Hermo.my is having Christmas sale right now?


You can get a limited edition gift card, participate in "Spin to Win" where you can win great prizes and many super value gift set to buy for someone you love! So why not head off to Hermo.my to shop.

Interested to join this giveaway? Click here : My Christmas Wish List
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.