Friday, November 29, 2013

Stop yelling at your kids

Let's face it. No matter how patient we are, we will yell at our kids at least once a day. No? Wow, you are a very patient parent.

I yell at my daughter. Bukanlah sampai terjerit-jerit. Lebih kepada marah.. nagging her until she does what I want. It can be really frustrating for me and for her too. Maybe for my husband too because her daughter get scolded and her wife are turning into a mad woman T_T

It is not a good feeling at all.

I read one article yesterday. Thanks to Nazz Mumin for sharing it on Facebook. Then, Imee shared the same post. And kak Wardina too. The first time I read it, I felt like I have to change to someone better. No more yelling, no more nagging but try to change.

Mommies and daddies out there, please take your time to read this :

10 Things I Learned When I Stopped Yelling at My Kids

Thursday, November 28, 2013

The Hunger Games : Catching Fire movie review

What? No review about The Hunger Games : Catching Fire? Ehem, I bukan taknak buat review tapi I nak beri masa kepada diri sendiri untuk settle down. What will happen kalau balik je dari tengok wayang, I terus buat review? Mesti korang pun pitam baca I puji berbakul-bakul.

So mari kita review.



Catching Fire merupakan buku kedua dari The Hunger Games Trilogy. Sesapa yang dah tengok filem yang pertama, korang mesti tau bagaimana Katniss dan Peeta dinobatkan sebagai juara The Hunger Games yang ke 74. Sepatutnya hanya seorang juara dinobatkan dalam setiap game. Tetapi disebabkan trick yang digunakan oleh Katniss, The Head Gamemaker memberi laluan agar kedua-kedua mereka menjadi juara. Katniss ingatkan semuanya berakhir di situ saja. Tanpa disangka, perbuatan dia membuatkan President Snow naik berang kerana ia seolah-olah menunjukkan bahawa sesiapa saja dari district lain boleh melawan Capitol. Malah, beberapa district sudah mula melakukan pemberontakan.

President Snow yang suka pakai white rose di bajunya.
Ada sebab dia gemarkan white rose.
Mungkin ia akan dijawab dalam Mockingjay.. hehe.

Katniss diugut agar cuba meyakinkan semula penduduk Panem sewaktu perjalanan meraikan kemenangannya di setiap district. Malangnya, apa yang Katniss lakukan tidak cukup untuk membendung pemberontakan di Panem, sebaliknya lebih mendorong kepada penduduk Panem untuk memberontak. Akibat dari itu, Katniss dihukum.

On the seventy-fifth anniversary, as a reminder to the rebels that even the strongest among them cannot overcome the power of the capital, the male and female tributes will be reaped from their existing pool of victors

Kembalilah dia dan Peeta ke The Hunger Games, Cuma kali ini, hanya seorang juara akan dinobatkan. Katniss inginkan Peeta hidup dan Peeta pula sanggup bergadai nyawa untuk Katniss.


Peeta yang sentiasa memberi kejutan during tribute interview

Jadi siapa yang akan menjadi juara? Haa, kenalah tengok sendiri!!

Tak patut rasanya nak bandingkan buku dengan movie berdurasi 2 jam setengah. Cuma I lega kerana filem kedua ni lebih bagus dari filem pertama.

 - Camera movement lebih baik dan tidak memeningkan kepala. I faham bila pengarah dahulu buat ia kelihatan shaky sebab nak kita merasa sendiri perasaan berada dalam The Hunger Games. But seriously, pening kepala bila tengok kat skrin besar. Kalau tengok kat TV kat rumah tu, tahan la juga.

- Capitol diserlahkan dengan baik, seperti yang diceritakan di dalam buku. Jalan cerita tak nampak tergesa-gesa. Kita diberi peluang memahami cara hidup penduduk di Capitol, dapat tengok cara pemakaian mereka yang keterlaluan dan bagaimana Peeta dan Katniss setiap hari cuba melawan trauma dan kesan dari The Hunger Games ke atas mereka.

 - Ada la scenes yang diubah sikit-sikit yang I rasa takde pun takpe tapi bila dia ada, rasa mcm bagus. Salah satunya scene di mana Peeta keluar dari Training Room selepas melukis gambar Rue. Muka dia nampak bengang dan sedih dalam masa yang sama. I was like, “Good Peeta! Show it to them”.

 - Yes, I sedih sikit. Mula-mula sedih bila orang tua dari district 11 tu kena tembak. Memang la dah tau sebab dah baca buku tapi bila tengok dia kena heret tu, sedih giler la. Jahat betul Peacekeeper! Lepas tu sedih bila Effie macam nak menangis bila nak berpisah dengan Katniss dan Peeta. Ye la, dia pun tak sangka benda akan jadi macam tu. Sedih juga masa Cinna kena belasah. Tapi sekejap sangat pulak dia kena belasah. Huhuhu…

 -The Prep Team. At last, ada juga la diorang bercakap panjang sikit dari movie pertama tu. Kalau kat buku, prep team ni sangat la peramah dan menyeronokkan. I suka!

-Adegan yang mengejutkan. Haha... ni memang terbaik. Satu panggung terkejut. Orang sebelah I kaki dia sampai ternaik kat atas seat. Sabar je la.

Satu je yang I rasa kureng sikit. Kenapa The Arena tu tak berapa nak hijau? Ke sebab screen kat wayang tu? Bukan apa, I tengok trailers, hijau dan cantik. Tapi bila tengok wayang, kelam sungguh warnanya. Tak puas tengok. Nak tengok lagi!

"I wish I could freeze this moment, right here, right now and live in it forever."

Tuesday, November 26, 2013

The best at 1 Utama Wonder Food Adventure

Hello peeps! Whoever follow me on Facebook and Instagram must already know about my food adventure on 16th November at 1 Utama Food Street. Thank to The Butterfly Project and 1 Utama for giving me this opportunity. Basically, ia seperti jalan-jalan cari makan di mana bloggers yang terlibat perlu cover sekurang-kurangnya 5 outlets. Terdapat 15 restoran dan gerai yang kami boleh kunjungi pada hari tersebut.


It is like a food feast but this activity is mainly about promoting the wide variety of chic eateries offered at 1 Utama Food Street. Tak perlu lagi nak ke Penang, Melaka atau Korea untuk merasa makanan dari sana.

Anyway, did you know that 1 Utama is the World’s 4th Largest Mall? Wow, tak sangka sebab I memang tak tau pun fakta menarik ini. Jom kita lihat antara outlets yang kita boleh dapati di 1 Utama Food Street.

LG Promenade 
1. SS2 Goreng Pisang
2. Ninja Joe
3. Seaweed Club
4. I Love Yoo
5. Eat and Happy Yong Tau Foo
6. Oyster King
7. Bisou
8. Mr Cendol
9. Pao Xiang Bak Kut The
10. Ko Hyang Korean Country Delights

LG Highstreet 
1. Lammeeya
2. BBQ Chicken
3.Food Box
4. Viva American Pizza and Panini
5. Molten Lava

As you can see, some of the outlets are non halal but I didn’t face any problem on that day because I don’t have to eat if I don’t want to. I met Edazz during registration and thought that maybe we can go cover each restaurant together. But guess what? She already had another 3 awesome bloggers with her : CP, Shiv and Claudine. They were kind enough to start the food journey with a halal restaurant first. Lets go!

No 1 : BBQ CHICKEN 


Our first pit stop. Yeah, I feel like in The Amazing Race – Food Edition here. Hahaha. BBQ Chicken bukanlah sesuatu yang baru bagi I. Ia merupakan salah satu restoran pilihan setiap kali I terasa nak makan ayam yang dimasak dengan cara yang lebih menyihatkan.

It all started in year 1995. BBQ Chicken ni dah terkenal di Korea dan mempunyai lebih 1000 outlets di sana. Kalau korang nak tau, BBQ Chicken hanya menggunakan EVOO (Extra Virgin Olive Oil) dalam masakan mereka. BBQ Chicken is not under fast food chain restaurant because all the dishes are cook upon order and they only use fresh ingredients. No compromise! Malah, mereka mencipta sendiri sos rahsia yang digunakan dalam pemerapan ayam dan ayam akan diperap dalam 12 jam untuk memastikan ramuan itu benar-benar diserap ke dalam ayam. Patutlah sedap!

 
This outlet is big and spacey. Setiap meja tidak disusun terlalu rapat. BBQ Chicken memilih merah dan hijau sebagai warna utama untuk outlet mereka. Kami disambut oleh Ms. Josephine Koh selaku assistant Manager di HQ . Beliau memberi sedikit penerangan tentang sejarah BBQ Chicken, apa yang membuatkan mereka berbeza dari restoran yang lain dan memperkenalkan their signature dishes : Jerk Chicken, Korean Charboil dan Golden Olive Chicken. I am a big fan of Jerk Chicken.


Memang sedap. Setiap kali ke BBQ Chicken, mesti nak order yang ni je. Yummy! Since all of us can tolerate spicy food, Ms Josephine had asked the kitchen to prepare Hot Hot Drum for our table.


Wah, nama pun dah kedengaran pedas. Tidak terlalu pedas untuk lidah I. It’s spicy but you will keep on eating it because it’s delicious. Will definitely try it again next time.

Group photo

BBQ = Best of the Best Quality

No. 2 : LAMMEYA



This is non halal restaurant. Eventhough it is non halal, my fellow members decided not to eat there. They help me to ask a few questions to the waiter. According to the waiter, Lammeya signature dish is “Lam Mee”. You can see the big photo on the wall.


No 3 : MOLTEN LAVA


Molten Lava merupakan sebuah kedai kecil yang menjual delicacies seperti kek, cupcakes, Lava Thick Toast, Roti Paratha dan macam-macam lagi. Outlet ni kecil sahaja. Ada kerusi dan meja di bahagian dalam dan ada juga yang disediakan di bahagian luar. According to the waiter, their signature dish is Kiddy Churros.


Rupa macam finger food. Sedap sebab makan panas-panas dan ada bau cinnamon.

No 4 : FOOD BOX


Ia terletak di sebelah Lava. It’s a non halal outlet. Choy Peng dan Claudine ada cuba makanan di situ. Menu is simple. Pelbagai lauk bergoreng boleh didapati di sini. Oleh kerana ia terletak di hujung, ruang makan sedikit luas berbanding outlet berhampirannya.

No 5 : PAO XIANG BAK KUT TEH


Again, non halal outlet. Jadi tak dapat nak describe banyak dari segi makanan. Outlet ni sangat luas. Penggunaan glass window yang besar di sekeliling membiaskan cahaya semulajadi dari luar. Siling yang tinggi membuatkan kita tak rasa kawasan tu menyesakkan. Bagi yang bukan penganut agama Islam, bolehlah mencuba restoran ni.

No. 6 : BISOU


Everybody's favourite! Semuanya excited bila nak ke Bisou. Ia terletak bersebelahan Seaweed Club. Bisou menjual pelbagai cupcakes dan cakes yang semestinya manis dan sedap. Rambang mata tengok cupcakes kat sana.


Kami sempat membawa pulang Chocolush Cupcake. It’s a chocolate cake with chocolate cream cheese frosting. Cupcake ni sedap dan tak rasa muak. The texture is not dense and the cream is not too sweat. Recommended. Kalau nak makan kat situ pun boleh kerana ada kerusi dan meja disediakan di bahagian hadapan.

No 7 : SEAWEED CLUB


Sekali pandang menu yang dipaparkan di TV, I ingatkan outlet ni jual sushi. I was wrong. Seaweed Club menawarkan kelainan dalam popiah yang mereka jual kerana popiah tu dibalut dengan seaweed dan dipotong seperti sushi. It looks so good! The menu selection is simple. Ada 4 pilihan yang boleh dicuba : Original, Tuna, Spicy dan Wasabi.


Unlike other popiah, you won’t get chilli sauce here. No.. no. It will be weird. I rasa chilli sauce dan seaweed bukanlah kombinasi yang menarik. Surprisingly, popiah ni sangat sedap sebab sayur-sayuran (fresh cucumber, crunchy carrot, juicy yam bean) yang digunakan sebagai isi popiah sangat rangup. I tak boleh berhenti makan sebab rangup dan sedap.


Tau-tau je dah habis. Recommended!

No 8 : MR CENDOL


We were so thirsty so we decided to try cendol at Mr. Cendol. Outlet ni berdekatan Bisou. Sejarah Mr. Cendol ini bermula seawal tahun 1952 di Sitiawan, Perak. Selain cendol, ia juga ada menjual laksa, rojak, mee rebus dan pelbagai minuman yang lain. Untuk mereka yang lapar, boleh la cuba makan di sana. Dah datang kat Mr. Cendol, mestilah kena cuba cendol! I rasa cendol tu sedikit masin. My group member pun cakap macam tu. We ended up put more palm sugar to cover up the saltiness.

No.  9 : OYSTER KING


O-Chien or Fried Oyster is once made popular by hawkers and coffee shops. Oyster dan lala dalam setiap menu mereka.


Mereka ada beberapa jenis oyster dan lala. So pilih je mana yang korang nak cuba. Kami cuba Fried Oyster yang disebut-sebut oleh orang.


I tak tau macam mana dia masak tapi rasanya macam ada campur telur sikit. Sedap dimakan panas-panas. Bagi yang sukakan pedas, boleh makan hidangan ni dengan kuah cili yang disediakan.

No 10 : SS2 GORENG PISANG


Kalau dah pergi Oyster King, SS2 Goreng Pisang ni sebelah dia je. Ini gerai goreng pisang moden. Dekorasi dia menarik! SS2 Goreng Pisang bukan saja menjual goreng pisang tapi korang juga boleh beli keledek goreng, keladi dan ubi kayu.


Kami mencuba Sweet Glutinous Rice Cake Layer with Yam and Sweet Potato. Tak pernah makan. Rasanya memang unik.

No 11 : NINJA JOE


This is a non halal burger outlet. For a non muslim who wants to try pork burger, this is a place you should go. I didn’t enter this place but I took a photo to give a general view about this restaurant.

No 12 : KO HYANG KOREAN COUNTRY DELIGHTS


Ok, should I write in korean language? Hehehe… korang pun tau I sukakan korean food. I suka sebab makanannya seimbang dan banyak sayur, tofu dan perisa semulajadi. No MSG added. We tried Bi Bim Bap dan Soon Du Bu Ji Gae with Seafood.

Didatangkan dengan nasi dan kimchi


Tengok buku menu, makanan yang dijual di sana boleh dikatakan merupakan makanan tradisi mereka. Malah, Bi Bim Bap tu satu masa dahulu hanya boleh dimakan oleh keluarga diraja. Tapi sekarang ia telah menjadi signature dish orang Korea kerana makanan ini cukup lengkap dan berwarna warni.

No 13 : I LOVE YOO


Felt thirsty again! This is the place that CP had been waiting for. Katanya, air soya kat situ sangat sedap. I Love Yoo memulakan perniagaan pada tahun 2007 dan ia membuka outlet pertama di Pavilion. Memang sedap! Yang bagusnya, gula tidak dimasukkan di dalam air. So lepas kita dapat air soya tu, kita boleh masukkan sendiri air gula yang ada disediakan di kaunter. Korang boleh pilih samada nak air gula putih atau hitam. Rasanya sangat menyegarkan.


I Love Yoo juga ada menjual taufu fa dan beberapa kuih kuih. Jadi bolehlan menjamu selera di sana.

No 14 : EAT AND HAPPY YONG TAU FOO


It’s hard not to notice this place. Satu-satunya outlet yang menjual yong tau foo, ia terletak berdekatan I Love Yoo. Seperti yong tau foo yang kita boleh dapat di luar, outlet ni menjual beraneka jenis homemade yong tau foo seperti fish ball, taufu, cili sumbat dan sayur-sayuran.


Oh my, tak sangka kami berjaya cover 14 outlets dari pukul 11 pagi hingga 4 petang. It was a great experience. I met new people along the way; CP, Shiv, Claudine, Keryi and Kerchi. Met some familiar faces too. Most of all, now I know that 1 Utama Food Street offers so much variety of local favourite delights.




An unexpected goodies for all the bloggers.
Bath towel, RM50 shopping voucher, power bank and pillow.
(Pillow nya tiada dalam gambar sebab Tisya dah ambil).
Thank you!

Salah satunya ialah ONECARD Shopping Voucher. With this voucher, I can register for the 1 Utama’s Loyalty Card for free and get rewarded with endless privileges for shopping, dining, entertainment and parking around Bandar Utama with ONECARD.

-Earn 1 UPoint for every RM1 spent at ONECARD outlets.
-Redeem UPoint like cash to pay for purchases, meals, services and entertainment.
-Enjoy cheaper parking rates
-Exclusive entry to member-only parking at ONECARD Preferred Parking or Platinum Parking.
-Exclusive invitations to ONECARD sale previews, invitation-only events, members-only offers.

Don’t worry, you can still register for ONECARD by paying RM10 fees for one year application. For more information about 1 Utama and One Card, you can click the below links:

Friday, November 22, 2013

Happy Hunger Games and may the odd be ever in your favour


What makes you think that I won't do a blog entry about this? Hehehehe...

Finally, movie yang ditunggu-tunggu telah pun tiba. We're going to watch Catching Fire tonight. I was like reminding myself not to read any review today but.. tak boleh tahan! Now I regret it. Bukan sebab ada spoiler (anyway, spoiler ape ke bendanya kalau dah baca buku tu kan?) tapi bila baca komen orang yang dah tengok, I rasa tak sabar sangat nak tengok malam ni.

Malah, I dah bagi warning awal-awal kat hubby, "Kalau korang boring, korang boleh keluar dulu. Tapi jangan kacau Liza". Wehuuu.... 2 jam setengah tu. I don't mind because I read the trilogy a million times already. Ahaks, dah nak hampir 30 kali kot.

I think I'm going to cry. A little, maybe. The characters are close to my heart. I'm not sure if they will bring the scene where Cinna is getting beat to pulp. Tapi kalau ada, confirm I sedih sangat.

Lets watch!


Wednesday, November 20, 2013

"Give Me 5" untuk kanak-kanak Malaysia

"Tak nak!" pendek saja jawapan Tisya bila I ajak dia makan malam. I agak bernasib baik sebab dia hanya cakap "tak nak" sekali sekala sahaja. Lagipun, dia kuat makan di sekolah. Mungkin sebab ada ramai kawan, jadi dia rasa seronok nak makan.

Masih ingat lagi masa dia masih bayi. I said "No" to instant porridge a.k.a nestum. Gigih buat homemade puree. Setiap minggu, ada je resipi dan kombinasi baru yang I cuba. Semuanya untuk pastikan makanan yang dia makan mengandungi zat yang secukupnya.

Menurut hasil kajian diet 2012, ramai kanak-kanak Malaysia tidak mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran secukupnya. Sesetengah daripada mereka juga kekurangan vitamin A, D dan Kalsium, sebaliknya kanak-kanak ini mengambil terlalu banyak protein dan lemak. Prihatin dengan masalah ini, Danone Dumex komited untuk meningkatkan kesedaran tentang nutrisi seimbang bagi semua kanak-kanak di Malaysia. Dengan itu, Danone Domex telah melancarkan kempen "Give Me 5".


Bukan senang nak ajar kanak-kanak untuk makan makanan berkhasiat, betul tak? They love all the sugary stuff and fast food. For them, green is yucky and milk is for babies. Yes? No? Untuk kempen ini, pihak Danone Dumex telah bekerjasama dengan kumpulan muzikal kanak-kanak dari Australia; Hi-5 untuk mengajak dan mengajar kanak-kanak tentang betapa pentingnya mengambil makanan yang seimbang dari 5 Food Groups : Dairy, Carbohydrates, Fats and Oil, Fruit and Vegetables, and Protein.


Program petang itu dimulakan dengan persembahan pendek dari Hi-5 yang menyanyikan lagu "5 Food Groups". Sungguh bertenaga!


Kemudian, kami diberi penerangan oleh Mr.Christiaan Uittenbosch, Marketing Manager of Danone Dumex Malaysia.


Beliau mencerita serba sedikit tentang kempen "Give Me 5" dan mengapa Danone Dumex memilih Hi-5 sebagai duta bagi kempen ini.


I think this is a good collaboration. Siapa tak kenal Hi-5. Kanak-kanak memang suka sangat dengan Hi-5 ni. Melalui persembahan yang hebat dan kandungan pendidikan yang menghiburkan, I pasti mereka boleh mendekati seramai mungkin kanak-kanak dan ibu bapa, dalam masa yang sama dapat menyampaikan mesej tentang pemakanan yang seimbang.

Sementara sesi soal jawab, anak-anak kami menghadiri dance workshop di kawasan berdekatan. 10 minit kemudian, mereka excited tunjukkan kami apa yang mereka dah belajar.



Untuk mereka yang meminati Hi-5, apa kata korang cuba menang tiket ke persembahan pembukaan ekslusif konsert "Hi-5 House Party" pada bulan December nanti. Apa yang korang perlu buat ialah beli mana-mana pek Dumex Mamil All 'n One 500g atau 900g dan jawab soalan mudah melalui sms. Cepat!!! Peraduan tamat pada 24 November ni.


Untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang Dumex Mamil All 'n One and aktiviti Hi-5, klik aplikasi "Give Me 5" di laman Facebook Dumex Mamil atau hubungi Talian Pelanggan Danone Dumex di 1800 38 1038.

Note : All photos courtesy of the official photographer. Gambar lain kita update kemudian ye.

Monday, November 18, 2013

My blog stat

Bila sebut pasal pageview statistic, I tak ambil port sangat. Probably because blog ni hanya blog picisan. Jadi, I rasa berapa kerat sangatlah orang yang nak datang singgah kat sini.

Hanya bila ada agency minta my blog stat, baru I check. Cuma kali ni, dia minta blog stat for the past 3 months. Barulah I sedar pageview telah bertambah dengan mendadak.

August 2013

September 2013

October 2013

Seriously, I can't believe that figure appear in the stat. Alhamdulillah. Terima kasih kepada korang yang sudi singgah di blog ni. Blog ni tak famous pun. Percayalah, setakat 11k tu tak la besar mana. Orang lain berpuluh ribu. Rileks je.

Tapi kalau korang tengok graf tu, jumlah tu bukanlah jumlah tertinggi yang blog ni pernah capai. I guess ia bergantung kepada berapa kerap I berblogging dan project yang I join.

Once again, thank you!!!

MasterChef Australia : 4th MasterClass of the season

Korang pun tau I merupakan peminat besar MasterChef. Asal ada kelapangan, I akan tonton Masterchef US. Kemudian, muncul pula MasterChef Australia. I lebih suka MasterChef Australia. Mungkin kerana Australia dan Malaysia boleh dikatakan 'jiran jauh'. Jadi menu yang diketengahkan dalam MasterChef Australia sudah cukup dikenali oleh kita. Sekarang MasterChef Australia telah pun memasuki ke musim ke-5.



Served from its brand new home in Australia’s culinary capital of Melbourne, MasterChef Australia Season 5 promises a delicious new chapter in the life of the world’s most loved cooking show. 

For the first time in MasterChef Australia history, the competition jumps straight into the Top 22 stage, with some of the best amateur cooks from across the country mixing it up in a high-pressure test of know-how and nerve. 

MasterChef’s veteran trio will be joined by a host of cooking luminaries, with guests such as Antonio Carluccio, Stephanie Alexander, Curtis Stone, Shannon Bennett, Maggie Beer and Guillaume Brahimi pushing the contestants to elevate their game and hit food heights they never imagined. 

video



Sedikit pembaharuan telah dibuat untuk MasterChef Season 5 di mana MasterClass telah dibuka kepada orang awam agar orang seperti kita juga berpeluang untuk belajar dengan juri tetap iaitu Gary, George dan Matt. Sesekali, mereka akan membawa tetamu undangan yang terkenal dalam bidang kulinari untuk berkongsi tips masakan dengan kita.



Cooking challenge yang telah disediakan setiap minggu memang best. Dari situ kita boleh tengok sejauh mana kepakaran setiap peserta. Tapi I paling suka tengok episod MasterClass sebab kita boleh dapat pelbagai tips memasak daripada juri chef dan chef undangan. Siapa kata orang biasa tidak boleh memasak seperti chef. Yang penting, kita tau nak guna pelbagai tips dan shorcuts untuk menghasilkan sesuatu hidangan.

Paling terbaru, I menonton MasterClass yang keempat dalam season 5 ini. Ia ditayangkan pada 1 November yang lepas. It's Italian Week. Semestinya I terpacak depan TV sebab I sangat sukakan Italian Food. Lebih-lebih lagi pasta. Untuk MasterClass pada hari itu, chef-chef berkongsi beberapa resipi pasta dan pizza. Paling menarik, MasterChef Australia telah menjemput chef Antonio Carluccio sebagai tetamu undangan mereka. He's like the Godfather of Italian Food. Pada episod tersebut, beliau telah mengajar kita cara-cara untuk menyediakan Hankerchief Pasta with Ligurian Pesto.



What I like : This is new because you don't have to cook the sauce. It is a pesto so everything go into the mortar. Tumbuk-tumbuk sampai lumat. Add in the olive oil. Hanya perlu masak pasta dan gaulkan ia dengan pesto. Less is more!

Siapa sukakan pizza? Rasanya ramai peminat pizza kat sini. Korang mesti suka masa Chef Gary tunjukkan macam mana nak buat Pizza Bianca. Macam mana nak dapatkan base yang nipis dan rangup. Oh, I suka sangat dengan ketuhar kayu dia. I saw it once in one cooking show. Rasanya penggemar pizza memang dah tahu yang untuk dapatkan rasa pizza yang asli, kita perlu membakar pizza dalam ketuhar yang menggunakan kayu api.



What I like : Kalau nak makan pizza, kita selalu order di luar. Tapi sebenarnya homemade pizza sangat mudah disediakan. Malah, ia lebih menjimatkan. I suka tips yang chef ajarnya : Topping pizza hanya perlu terdiri dari 3-4 bahan sahaja.

Next, I belajar resipi baru iaitu Risoni with Chicken Polpete daripada Chef George. Actually it's a chicken meatballs with pasta. Tak pernah rasa masakan ni. Jadi I memang tak berapa pasti rasanya macam mana.


Chef Matt pula ajar kita masak Cheeze Risotto. I tak pernah makan risotto tapi yang I tau, nak masak risotto memerlukan tenaga dan kesabaran sebab kita perlu sentiasa mengacau risotto tu. Kalau terleka sikit, tak menjadi la risotto tu. Tapi yang kagumnya, chef siapkan risotto tu dengan cara yang ringkas. Yang penting, sedap!

Chef Gary tunjukkan cara membuat Perfect Carbonara. Ni yang I paling suka. Oh my, I memang suka Carbonara. Dah banyak kali juga buat kat rumah. I know the recipe by heart. Hehehe.... Nothing new sebab I dah tau. Tapi tengok Carbonara tu dah cukup membuatkan I terliur dan rasa nak buat Carbonara malam tu juga.

Dah dapat inspirasi dari MasterChef Australia? Kalau korang ada tips masakan yang ingin dikongsi, apa kata kongsikan ia di Lifetime Malaysia Facebook. Just upload gambar, berikan sedikit penerangan dan paling penting, jangan lupa gunakan tag #MCATipOff. This Cooking Tip-Off challenge is also open to every Malaysian who is a fan of MasterChef Australia. Tips yang terpilih akan dipaparkan di Lifetime Malaysia Facebook.

Di sini I nak kongsikan satu tips untuk penggemar pasta.


Nak tau bahan rahsia bagi dapatkan sos pasta yang lebih sedap? THE COOKING WATER. Yups, that's right. Simpan secawan air rebusan pasta sebelum kita toskan pasta tersebut. Masukkan air rebusan itu ke dalam sos pasta, sedikit demi sedikit mengikut kepekatan sos yang kita inginkan. Kanji yang terkandung di dalam air rebusan tersebut akan menghasilkan sos yang lebih berkrim dan berperisa.

Bagi korang yang nak mengikuti MasterChef Australia Season 5, bolehlah menontonnya di Lifetime, Astro Channel 709, setiap hari Isnin hingga Jumaat pada pada 7 malam dan 11 malam. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut dan berkenalan dengan peserta-peserta MasterChef Australia Season 5, bolehlah layari http://www.lifetimeasia.com/show/masterchef-australia-s5
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.