Friday, August 30, 2013

Hanya doa yang kami mampu panjatkan

Walaupun Mesir tu jauh dari Malaysia, kesedihan tu terasa hingga ke sini. Sesiapa yang Likes "Mesir Kini" di FB, pasti tau perkembangan di Mesir. Nyawa sudah tidak bernilai di sana. Kanak-kanak dibunuh tanpa belas kasihan.

Mengucap panjang bila menonton video serangan bom kimia di sana. Sangat tidak berperikemanusiaan apabila bom kimia dijatuhkan di padang permainan kanak-kanak. Kanak-kanak terbabit akhirnya meninggal dunia. Apa dosa kanak-kanak terbabit kepada pemerintah Mesir yang kini? Yang pasti, I rasa mereka menyasarkan kanak-kanak agar ibu bapa kanak-kanak terbabit merasa lemah dan putus asa :(

Mengalir air mata setiap kali menonton video seorang bapa menangis apabila kehilangan dua anaknya dalam serangan bom kimia. Sesiapa yang menjadi kawan I di FB, boleh check video yang I share atau boleh saja ke FB Wardina Safiyyah. Beliau juga akan berkongsi video yang sama. I yakin setiap ibu bapa yang menonton video tu akan berasa sangat sedih. Mungkin kerana anak-anaknya kelihatan "sama besar" dengan Batrisyia, I jadi sedih. Sampai hati kau bunuh kanak-kanak tu tanpa belas kasihan! Kadang-kadang terfikir juga, bilalah bala dan azab dari Allah tu nak turun ke atas mereka yang jahat ni. 

Sama-samalah kita berdoa agar Mesir beroleh ketenangan kembali. Semoga kanak-kanak yang meninggal dunia itu ditempatkan di syurga. Amin.


Tuesday, August 27, 2013

Kejadian 16 August - Kereta dilanggar dua kali

Some of you dah tau kot yang I terlibat dalam kemalangan kecil pada 16 August yang lalu. In my neighbourhood, this story had traveled from mouth to mouth. Tau-tau je ada je orang tegur I dan nyatakan betapa berani nya I mengejar orang yang melanggar kereta I tu.

Berani? Hmm... kalaulah korang tau perasaan I time tu. I wasn't so brave. This is my story.

Hari Jumaat.. cuti sekolah pula tu. During lunch hour, I tergerak hati nak ke Jusco Maluri semata-mata nak beli conditioner. Hahaha, dah kat situ je kedai Himalaya yang paling dekat. So ke sana lah! Sempat window shopping. Orang masih bercuti so jalan tak sesak. Bajet keluar dari Jusco lambat-lambat pun takpe. Mesti sempat masuk office punyalah!

Keluar dari Jusco Maluri, I berhenti di satu traffic light (kat simpang 4 yang baru tu). Tiba-tiba terasa kereta beranjak. Eh, ada orang langgar aku ke. Tengok dari cermin, mmg ada satu kereta kat belakang. Agak dekat la juga. Nak turun untuk tengok keadaan kereta, memang tak boleh la. Tu jalan utama dan banyak kenderaan. So ingat nak berhenti kat depan sikit. I tengok driver tu macam buat tak tau je.

So bila lampu isyarat bertukar hijau, I bawa kereta perlahan-lahan as a signal minta driver tu berhenti. Siapa yang biasa lalu jalan tu mesti tau.. mmg susah nak berhenti kat situ. So jalan dan jalan sampai la kat depan kolej. Kat situ ada simpang kat belah kiri. Ada seorang lady driver nak "menjulurkan" kereta dia, minta simpati untuk bagi dia chance keluar simpang. I berhentikan kereta dan bagi isyarat untuk dia keluar. Sejurus lady driver tu keluar, kereta I dihentam dengan kuat dari arah belakang.

It was the same driver yang langgar I tadi. Impak tu sangat kuat sampai badan I tersentak ke hadapan. Budak-budak kolej yang ada di tepi jalan pun berkerumun. Ada yang nak ke arah I. I tak tau berapa teruk hentaman tu. I tengok driver kat belakang. Dia mengerling kat I sambil marah-marah, like it was my mistake! Lepas tu dia cabut.

Sh*t! Cuba nak lari ke? I tak panik sebaliknya terus kejar kereta tu. I tekad nak kejar sebab I yakin kereta I teruk dilanggarnya. Silaplah sebab jumpa driver macam I. I memang pantang kalau sesiapa memperlekehkan lady driver.

Kat depan tu ada lagi satu traffic light. Dia cuba nak menyelit, nak melarikan diri.. tapi tak dapat. I memang tak keluar dari kereta sebab takut tiba-tiba lampu bertukar hijau. Tak pasal-pasal tak sempat kejar dia. Masa berhenti tu, I cuba call hubby. Dah la handphone ada password. My hands were so shaky.. rasanya mau 10 kali masukkan password. Semuanya jadi "wrong password". Kelam kabut rasanya time tu.

Lepas tu lampu bertukar ke hijau. I ikut belakang kereta tu. Tiba-tiba dia speed up. I pun terus kejar. Tanpa I sedar, rupanya driver tu masuk ke jalan sehala. I kena hon dengan kereta dari arah bertentangan. Ada aku kisah? Kejar juga. Dia masuk ke taman perumahan. Bersimpang siur dia bawak. Entah jalan-jalan mana dia lalu. Mungkin dia ingat I akan berhenti mengejar dia. Nope, I kejar juga. Sambil tu I bunyikan hon berulang kali. Tujuan utama agar dia takut dan agar orang sekeliling notice apa yang berlaku.

Akhirnya dia masuk ke jalan utama berhadapan Sri Garden School. Masa ni I hon lagi tapi I biarkan bunyi tu panjang. Mungkin dia takut orang sekeliling perasan. Akhirnya dia berhenti.

Dia keluar dari kereta. The first thing yang I buat ialah cuba call hubby. Wrong password again. Hahahaha, tu la. Sape suruh create password panjang sangat. I takut nak keluar sebab takut driver tu samseng. Dia gemuk dan berperut buncit T_T.

Lama-lama dia cuba nak masuk balik ke kereta dia. Masa tu I beranikan diri keluar dari kereta setelah I perhatikan dan agak-agak dia tak bawa pistol. Huhuhu.

Dia cuba negotiate dengan I. Dia nak bagi RM500. What the heck. I buat tak tau je. I tengok kereta I, boleh tahan kemek juga la. I masih ingat kata-kata hubby. Lady driver takkan mampu mengagak jumlah kerosakan kereta. So jangan pandai-pandai terima duit orang yang langgar kita. Hahaha..

Dia cakap cincai-cincai dengan I. Sampai satu masa, I felt like he was looking down at me. Ye la, pakai baju kurung, macam perempuan lembut saja kan? Masa tu I teringat taktik yang I selalu guna pakai untuk lawan orang macam nie.

Terpaksa la speaking London. Hahaha...I membebel kat dia,  terus dia tu senyap. Dan-dan tu speaking London dengan aku juga! Terus up from RM500 to RM1,000. Adoi! Kebetulan ada budak tow truck yang ikut kami. Dia kata kat I, jangan ambil duit tu kurang dari RM1,000.

Ko bagi aku 1k pun aku taknak. Talk to my husband, kataku. Dengar cakap camtu, terus up lagi ke RM1,500. Huhuhu...Sorry la. I rasa dia mabuk. Jalan tu punya lengang, ko boleh langgar aku sampai macam tu. Pemandu mabuk kita tak boleh lepaskan. So I buat tak tau je. Bertikam lidahlah kami di tepi jalan tu.

Ada la dalam 15 minit kot, hubby sampai. Hubby terus tanya, "You mabuk ke?". Terus driver tu minta maaf. Kitorang buat tak reti je. Nak bawak dia pergi balai. Dia taknak. Masa tu kami memang dah ada plat no kereta tu. Masa tengah berbincang tu, ada seorang perempuan Cina keluar dari kereta dia. Memang asal dari China. Tapi nasib tau cakap bahasa Inggeris. Sementara hubby deal dengan driver tu, I saja tanya kat perempuan tu beberapa soalan. Dari situ mmg sah driver tu mabuk. Perempuan tu berkali-kali minta maaf kat I. Dia kata dia student kat satu kolej di Shamelin Perkasa. Biar betul. Pakaian seksi, make up tebal. I don't think so.

Wah, penat menaip. Dipendekkan cerita, akhirnya dari RM1,500.. driver tu beri RM2,200. Tu pun dia terus masuk dalam kereta dan cabut. Kitorang malas dah nak cakap banyak. Terus buat report. Polis checked plat no tu. Ternyata itu plat no palsu. Kereta yang langgar I tu jenis Sentra tapi plat no kepunyaan BMW. Patutlah dia takut nak pergi balai.Kalau korang nak tau, driver tu ada cash money yang sangat banyak kat dalam poket dia. Semuanya dalam note RM50.

Nak kata I seorang yang berani, tidak la juga. I tak kesah nak kejar tapi apa yang jadi lepas tu, memang agak tak berani la juga. I takut dia bawa pistol ke hape. Tak pasal-pasal mati akibat kejar dia.

Inilah rupa kereta yang dah kemek.




Nasib baik dia langgar Saga. Kalau dia langgar Honda? Menangis je la :p

Monday, August 26, 2013

Taugeh bukan sejenis sayur!

Umi sedang membuang ‘ekor’ taugeh.

Tisya : Umi, ni apa? 
Umi : Ni taugeh 
Tisya : Taugeh tu apa?
Umi : Taugeh ni sayur. Kan Tisya pernah tanam kat sekolah. 
Tisya : Ni bukan sayur. Salah tu. Sayur kan warna hijau. Macam sayur kobis tu. Ni warna putih. 
Umi : Kalau bukan sayur, taugeh ni apa? 
Tisya : Taugeh ni mayonnaise!

Friday, August 23, 2013

Jom DIY your feature wall

Dah hampir dua tahun duduk kat rumah ni. Tak banyak perubahan pun. Setakat nak kena repair sikit-sikit tu ok lagi sebab masih di bawah developer. Dah nak tamat tempoh pun hujung bulan nie. Cat pun masih cantik tapi mata I dah mula bosan dengan dinding rumah. Terasa nak mula projek mengecat.

I suka mengecat sendiri. Masa duduk kat Seremban pun, kami cat rumah tu sendiri. Setakat turun naik tangga tinggi tu, boleh lagi la. Takde hal. Rumah sewa kat Hulu Langat dulu pun kami cat sendiri. Kepuasan tu lebih terasa.

Bulan Ramadhan baru-baru ni, I rasa nak buat feature wall. I tak cakap dengan hubby. Perancangan sendiri je ni. Mula-mula sibuk fikirkan nak warna apa. Puas belek majalah, katalog, website. Masa tengah layan Internet tu, ternampak design yang tengah hot.

STRIPED WALL.

Photo source from here

Menarik kan? Ala-ala wallpaper pun ada.

Lepas tu I googled tips untuk buat striped wall. Berlambak tips yang bloggers lain share di blog masing-masing. Korang pilih je nak ikut yang mana. Sebenarnya tips tu lebih kurang je. I suka baca tips dari Unskinny Boppy : The Lazy Girl's Timesaving Tips for Painting Wall Stripes.

Lazy sangat la kan? Hahaha... Believe me, these tips are not for a lazy girl. Nak buatnya tak susah tapi tak la senang juga. Yang penting, sabar. Kebetulan I nakkan warna stripes macam dia. Tu yang suka tengok gambar dia. Ala-ala boleh dapat gambaran macam mana hasilnya nanti.

Jadi pada satu hari, I tag beberapa gambar striped walls kepada hubby. Lepas tu paksa dia tengok. Hahaha... Paksa dia baca tips tu. Tau-tau je dia setuju. Yeay! Petang tu juga terus pergi beli cat. Semangat giler. Esoknya tu hari Sabtu. Pagi-pagi dah kejutkan semua orang bangun sebab agak makan masa juga nak cat dinding tu.

Jom tengok proses mengecat striped wall.

1. SEDIAKAN PERALATAN UNTUK MENGECAT DAN BELI CAT

Memandangkan dah biasa mengecat sendiri, kami hanya perlu beli new roller sleeves, masking tape (painting tape is better) dan cat. We decided to buy a new paints. Taknak guna existing paint color as a base color.

Majestic Pearl Silk : Savannah dan Seashell

Kenapa I cakap painting tape is better? Nanti I beritahu kenapa ye. Cuma kalau korang nak beli, sila berkeras nak guna painting tape. Masa kat hardware shop, I argued dengan penjual cat dan hubby. Mereka kata selama ni orang guna masking tape, ok je. I pulak cakap I nak juga painting tape. 2 lawan 1, yang satu (perempuan pulak tu) kalah! Takpe, kita bagi dia chance.


2. PASTIKAN DINDING YANG NAK DICAT TU BERSIH

Bersih dari segala habuk, kotoran dan paku. Of course semua benda yang digantung di dinding tu juga perlu diturunkan sementara.

Dinding yang membosankan. Langsir yang membosankan juga.
Hehehe... kita bagi tukar!

3. TAPE THE OUTSIDE BORDER. MULA MENGECAT

Untuk kami yang taknak guna warna dinding yang sedia ada, kena la cat dulu dinding tu. Kami tape outside border dulu agar nampak lebih kemas. Tak la cat tu terkeluar dari kawasan yang sepatutnya. Lepas tu mula cat keseluruhan dinding yang terlibat. Perlu diingatkan agar tidak mencampurkan air ke dalam cat lebih dari yang diarahkan. Kalau ikut betul-betul, campuran air hanyalah 5% dari cat. Lagi elok kalau tak campur langsung. Kalau tak, warna akan jadi berbelak-belak di kemudian hari. Nanti jangan disalahkan cat tu tak elok pulak (tapi kes berbelak-belak tu boleh jadi sebab dinding tak elok juga).



Kalau dinding yang sedia ada tu warna gelap dan korang dan guna cat baru yang berwarna tak berapa nak gelap, kena la cat dulu dinding tu dengan warna putih.

Have some fun. Suruh anak tolong sekali. Kalau tak suruh pun, dia akan sibuk nak tolong. Daripada pening kepala nak menjaga dia agar tak usik cat, bagi je la dia tolong. Kami pilih cat yang mudah dicuci dan tiada bau. Jadi tak risau sangat bila Batrisyia tolong sama.

Siap tulis nama dia tu! She was in happy mood until....

Abi mula mengecat di bahagian dia. Mengamuk minah tu.
"Kan abi dah cat sana. Abi cat sana la. Ni tempat Tisya!"

Lepas tu, tunggu la cat tu kering. Dalam 2 jam tu, boleh la pergi memasak ke, tengok TV ke, buat je apa-apa.

4. UKUR DINDING DAN BAHAGI KEPADA 7 BAHAGIAN

Tips ni memang I tiru bulat-bulat dari Unskinny Boppy. Memang jimat masa mengecat. Apa yang kami buat ialah mula-mula ambil ukuran dinding. Lepas tu bahagikan kepada 7 bahagian (round off all the excess to the bottom stripe). Bila dah dapat ukuran untuk setiap stripe, mulakan proses mengukur, menanda dan men 'tape' setiap bahagian.

Kami gunakan apa yang ada : pencil, masking tape, measurement tape and level. Kami buat segment by segment. Buat dari kanan dulu. Tanda sikit-sikit dari bawah sampai ke atas. Lepas tu pergi 3-4 langkah ke kiri. Tanda semula dari bawah ke atas. (Atau apa-apa cara yang korang rasa lebih baik).  Bila dah siap, gunakan masking tape dan tape kat tanda yang dibuat tadi.



Part ni bunyi senang tapi kalau tak kena cara, senget benget la jawabnya. Hahaha.Tak perlu pening kepala. Kalau senget tu, buat balik. Takpe, nama pun amatur.

Part tape border tu, I nak kena explain sikit. Untuk memudahkan korang juga. Lepas bahagikan kepada 7 bahagian tu, korang tandakan bahagian mana yang tak perlu dicat dengan masking tape. Untuk menjimatkan masa, biarkan bahagian paling atas dan paling bawah tu. So maknanya kalau dari atas, korang perlu cat bahagian no 2, 4 dan 6. Macam I buat nie.



Kemudian, tape sempadan stripe yang tak perlu dicat tu. Make sure tape di bahagian dalam stripe. Tape elok-elok agar tidak berlaku color bleeding ketika proses mengecat. Sebab hal ni la I kata lagi elok guna painting tape kerana ia dibuat khas untuk mengecat. (Tapi orang lain taknak dengar pendapat dari seorang perempuan... hmmmmm).

Ok, dah puas hati? Line tak sengat? Dah betul-betul tanda? Jom pergi ke next step.

5. TERUSKAN MENGECAT DAN TERUS CABUT PAINTING TAPE

Cat stripe yang perlu sahaja. Hehe, jangan dicat semuanya melainkan korang nak design macam tu. Oh, base tadi kami buat double coats. Yang ni pun kami buat double coats sebab nak bagi warna tu betul-betul naik. Lepas 1st coat, buat 2nd coat dan lepas tu terus cabut painting tape. Jangan tunggu cat kering. Nanti susah pulak nak cabut tape tu. Jangan juga cabut terlalu awal. Lepas mengecat tu, check dulu kalau-kalau ada tempat yang tak kena nak perlu touch up.



6. DON'T FREAK OUT

Amat perlu untuk bersabar dan have fun dalam proses mengecat ni. Kalau semuanya korang buat sorang-sorang, mungkin kurang 'pertengkaran manja' antara pasangan. Muahahaha. Sebab kami sama-sama pandai mengecat, maka memang ada je yang nak argue :p

Wife : Tak boleh guna masking tape. Kena cari panting tape (sambil belek susunan tape kat hardware shop)
Hubby : Boleh la. Selama abang mengecat, abang guna masking tape nie la.
Bangla kat kedai : Betul la kak. Saya pun guna ini masking tape juga. Saya pun cat belang juga. Ok saja! (Eh, sibuk je tawwwwwww)
Wife : Masking tape ni nipis la. Nanti bleed. Haa, suka hati la. Kalau color tu serap, jangan salahkan Liza.


Hubby : Tambah sikit air kat cat tu.
Wife : Eh, jangan. Biar je la. Cukup je cat ni. Biar color tu cantik sikit.
Hubby : Ala, tambah sikit je.
Wife : Setakat tambah 5% air tu, tak payah la susah-susah nak tambah. Kang terlebih tambah, color jadi berbelak-belak, lagi tak cantik. Pot pet pot pet, bla bla bla
Hubby : Yer la.. yer laaa....


Alhamdulillah, hasil tidak mengecewakan. Berlaku sedikit color bleeding tapi bila dah letak perabot, dah tak nampak pun.


Ada 7 stripes kesemuanya

Lepas letak perabot

Nampak serba tak kena kan? Hihihi. Perabot lama la katakan. Kalau dengan wall kat rumah lama, memang masuk sangat lah. Bila match dengan wall kat rumah baru, dah "lari" sikit. Sebenarnya, I mempunyai perancangan kecil untuk ruang tamu kecil ni. Nak ganti sofa, TV console dan beli karpet kecil yang sesuai untuk ruangan tu. Selagi tak ganti sofa, selagi tu semuanya kita hold dulu. Nanti tak ngam pula dengan warna keseluruhan ruang tamu.

Leather sofa tu dah lama sangat. Bayangkan kami dah pakai sofa tu sebelum Batrisyia mula berjalan lagi! Tua dah kamu. Patutlah nampak kusam saja. Ada sesapa nak sofa nie? Elok lagi nie. Paling best, senang dijaga. Tumpah la kuah spaghetti sekalipun, tinggal lap saja! Sesekali, polish la sikit.

Rak buku tu memang kesayanganku. Nak letak kat dalam bilik, tak sampai hati rasanya. I suka kalau dibiarkan di situ. Bila boring, boleh ambil buku dan duduk kat one seater sofa tu. Sebelah tingkap, boleh dapat cahaya semulajadi di siang hari.

TV console tu pun sayang sebab memang kayu mahal. Senang dijaga. Ruangan hadapan boleh dibuka dan ditutup. So bila ada kanak-kanak kecil datang, kami tutup bahagian hadapan. Jadi mereka tak dapat usik wayar yang berselirat tu. Sayang nak let go tapi I rasa meja tu besar. Tak sesuai untuk ruang kecil tu.

Kena start survey dan menabung :)

Monday, August 19, 2013

Book list - The Hunger Games Trilogy Box Set

I want this!

The Hunger Games Trilogy Box Set

Sesapa yang baik hati nak belikan tu, I nak box set edition ye. Hihihi. Memang dah berulang kali baca buku-buku ni tapi box set ni memang sangat cantik kalau dapat diletakkan kat rak buku kat rumah tu.

3 bulan lagi nak tunggu Catching Fire keluar panggung. Yeay!

Thursday, August 15, 2013

Anugerah Syawal

Lagu raya lama tetap di hati. Lagu baru banyak yang tak best. Tahun ni lagi bersepah lagu raya baru. Apa kes lagu rap tukar lirik ke lagu raya? Tipah tertipu sudah! Eh, tu lagu raya tahun berapa?

Paling tak boleh terima lagu raya Yuna. Sorry la ye peminat Yuna. Tu lagu raya atau lagu cinta? Teruja tunggu pagi raya sebab nak jumpa lelaki yang diminati? Not loike! Sedap lagi kak Aisyah nyanyi Ku menungguuuu mu di pagi raya.... Ahaks.

Tapi ada satu lagu yang ok.. not bad untuk I eventhough ada yang mempersoalkan lirik, mempersoalkan genre rock nya... sekurang-kurangnya lirik tu menyentuh tentang Ramadhan dan Syawal.

Anugerah Syawal from Bunkface.

Versi rock comel-comel (ni untuk Media Prima)



Versi acoustic yang sedap (untuk background music rancangan kat TV).

Acoustic ni lagi sedap. Batrisyia suka menyanyi part chorus. Siap awal-awal dah kata, dia jadi lead singer, I nyanyi part back up singer saja. Sabar je la budak nie.

Blog dan tuan punya blog sama-sama mandom di Hari Raya

Kisahnya......

Tahun ni rasa macam tak beraya sangat pun. Mood beraya tiba di awal Syawal je. Makan dan makan dan makan. Sedap!!! Kali ni mama siap buat 2 jenis rendang. Rendang ayam dan daging. Memang jarang la nak buat sekali 2 rendang tapi tahun ni, puas makan rendang. Masak lodeh pun satu periuk besar licin dalam masa sehari. Perut siapa la yang makan banyak tu agaknya.

Balik KL hari Ahad walaupun I bercuti sampai hari Selasa. Kenapa? Sebab hubby dah mula kerja. I membebel kat rumah. Hahaha... geram tau. Annual leave dia ada banyak lagi. Keje dengan HC, annual leave mengalahkan jumlah annual leave orang Malaysia tapi punya la rajin nak kerja. Katanya, orang besar nak datang so semua orang sibuk bekerja.

I perli balik. "Orang sambut Deepavali pun cuti seminggu tau!". Hehehe.. opps, tiada unsur perkauman di sini ye. Jangan putar belit ayat I. Cuma ye la, orang tu cuti seminggu, boleh je dia tolong cover kan kerja. Apa bila dia cuti lama, HC tu tutup ke? T_T

Sebab orang besar nak datang, dia dah sibuk sekarang ni. Hujung minggu ni pun kena kerja. Nasib belum ada OT tiap-tiap hari. Tunggu la minggu depan. Mesti ada OT. Lepas tu boleh pulak officer kata diorang kena stay kat Putrajaya pada hujung minggu hadapan bagi memastikan kerja berjalan lancar. Raya kot nie... kami ditinggalkan sendirian. Huwaaa.... raya kan? Nampaknya Hari Raya kami telah berakhir pada hari Ahad yang lalu.

Kecewa punya pasal, paksa dia pergi Hulu Langat untuk cari lemang sebatang. Makan bercicahkan rendang daging. Sedap... rasaya 2/3 batang tu I makan sorang-sorang. Sudahnya malam tadi macam angin je, nak muntah rasanya. Suruh dia tepuk belakang (macam nak sendawakan baby). Sudahnya muntah.

Ingat nak balik Seremban minggu depan. Nak pergi beraya ke rumah sedara area Senawang tu.  Tak puas nak beraya tahun ni.

Oh ye, seperti Syawal-Syawal yang lepas, kami buat potong kek sempena hari jadi Batrisyia pada 2 Syawal. Dah jadi tradisi pulak sambut hari jadi dia masa bulan Syawal.


Kebetulan, adik buat barbeque kat rumah dia. First time ok I terjah ke rumah dia. Ye la, orang baru kahwin. Orang lain dah selamat sampai, I baru nak jenguk. Heheh.. alang-alang berasap, adik no. 4 belikan Black Forest Chocolate Cake untuk Batrisyia.  Plan last minute... nasib orang sponsor cake. I pesan, jangan beli yang mahal dan jangan besar sangat dan tak perlu yang penuh krim warna warni. Choc cake sudah. Alhamdulillah. Sedap kek nie.

Monday, August 05, 2013

Baru sibuk nak buat persiapan raya

Dengar lagu raya berkumandang pagi ni, baru terasa macam nak raya. Maybe sebab tinggal beberapa hari je lagi nak raya. Jadi mood tu dah tiba. Bila dah dewasa, mood raya tu tak serupa macam masa kita kecil-kecil dulu kan?

Kalau dulu, malam sebelum raya tu dah sibuk susun kasut raya kat ruang tamu. Siap letak stokin baru kat dalam. Lepas mandi pagi je, cepat-cepat sarungkan baju raya dan pakai kasut. Kasut tu dibawa berjalan dari ruang tamu sampai la ke dapur. Kasut baru la katakan. Bukannya tapak kotor pun.

Cuba buat camtu bila dah besar panjang macam ni. Mau kena kutuk. Hehehe...

Cakap pasal kasut, I tak dapat carikan pumps untuk Batrisyia. Minah ni lasak la. Elok kasut yang terus sarung je. Dia pilih kasut sarung ala-ala wedges. Kahkahkah, takde rupa kasut raya langsung. Takpe la. Yang penting dia suka, selesa pakai.

Hujung minggu lepas dihabiskan dengan mengemas rumah. Maklumlah, rumah dah macam tongkang pecah sejak awal Ramadhan tu. Barulah terhegeh-hegeh pergi shopping apa yang patut. Untuk tahun ni, kami buat keputusan untuk mengecat feature wall.

Ok, bukan kami yang buat keputusan. I tag beberapa gambar kat hubby dan kata nak cat camtu. Nasib baik dia setuju. Dah lama teringin nak buat. Kita share gambar lepas raya la ye.


Seperti berjanji-janji pulak, hari Sabtu lepas merupakan hari mencuci tingkap di kawasan kejiranan rumah I. Mungkin sebab cuaca pun mendung. Bapak-bapak ambil kesempatan untuk cuci tingkap. Takde la berpeluh dek mentari.


Siang mengemas rumah. Malam je Jalan TAR pulak. Ramai giler orang, macam la tak biasa.. ye tak? Kalau ikutkan hati, taknak redah Jalan TAR tu. Tapi sebab nak cari kuih raya untuk 3 rumah, kita gagahkan diri juga la. Tak banyak choice pun tapi dapat la jumpa 2 jenis kuih. Alhamdulillah.

Semalam cuaca panas terik pula. Apa lagi, terus basuh semua baju raya. By 4pm, semua baju dan kering dan garing. Ahaks, bagus!

Bila korang start cuti raya? Apa.. dah mula cuti? Bestnya!
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.