Friday, June 28, 2013

Friday

Alhamdulillah, langit cerah sejak semalam dan sudah mula kelihatan awan putih di atas sana. Menurut ramalan kaji cuaca, hujan akan mula turun sekitar pagi esok. Sama-samalah kita berdoa agar hujan turun dengan lebatnya. Rindu nak tengok hujan sebegitu. I miss walking in the rain!

Disebabkan jerebu, sukan tadika Batrisyia ditunda ke minggu hadapan. Beriya-iya dia practice lagu sorak kat rumah. Sepanjang minggu hadapan, mereka akan mula ada practice session. Wah, seronoklah dia tak payah belajar. Suka tengok dia berlatih membaca. Buku Bacalah Anakku dah lama tamat. Dia tengah main"kejar-kejar" dengan kawan dia untuk buku Read Easy. At first, risau juga bila dia lambat catch up membaca dalam Bahasa Inggeris. Tapi bila otak dia dah dapat tangkap cara nak gunakan fonik Bahasa Inggeris, berdesup laju dia baca. Alhamdulillah. Ala nak, umi dulu pun tak pandai juga.

Malam ni nak mulakan projek biskut raya. Hehehe... bukan biskut raya untuk diri sendiri tapi ni untuk dibuat sample. Ingat nak mula promote minggu depan. Jadi orang dah boleh mula merasa sebelum bermulanya Ramadhan. Kali ni tidak mahu promote banyak jenis biskut. Maybe 3-4 jenis sahaja. So senang nak handle.

I tengah marathon siri Once Upon A Time (Season Two). Kalau hari tu I gelakkan sebab hubby mimpikan Cora (Queen's mother), malam tadi pula I mimpikan Snow, Charming, Rumplestitskin dan Belle. Parah sungguh! Kenapa bila I marathon Supernatural, Sam atau Dean Winchester tak masuk dalam mimpi?

Mereka lebih hot!


Thursday, June 27, 2013

Why I need an invite to this massage party

July is approaching and I'm excited because :

1) It's less than 2 weeks before we start fasting.
2) My daughter will participate in the Sports Day.. this is her first time. Yeay!
2) My hubby's birthday is around the corner

But most of all... July is all about relaxing as The Butterfly Project will bring The Massage Party to 50 lucky bloggers!




Now who will join the board this time?

The Massage Party will be held at Amante Nail Spa and Body Care. Never heard of Amante Nail Spa and Body Care before? It's been four years since they started the business and now Amante Spa and Body Care has become one of the popular choices for women to get their massage and treatment in a relaxing environment. You can choose to do :

- Spa manicure and pedicure
- Aromatheraphy body massage
- Hair removal waxing
- Natural eyelash extension
- Facial treatment
- Jacuzzi and far infra sauna body treatment

A total comfort..don't you want it already?

Let's get our nails pretty

You can get more info from their FB here : Amante Nail Spa and Body Care.


A massage party without delicious food is not a party at all. Don't you think? So for this big party, Ask Joey - The Sweetest Party will bring us sweet treats that is hard to resist. How sweet? Well, just look at their dessert table during Plus Size Kitten Blog Birthday Movie Party recently.


You need something sweet once a while in you life, right?

Interested to know more about their service? You can get it at their FB : Ask Joey - The Sweetest Party.

You have a relaxing massage, have a bite of the sweet desserts... what else? Party is not complete without having a "fun-giggling" photo! Too busy to snap photos? Don't worry as Photobooth Malaysia will capture all the fun moments.


More info at their FB : Photobooth Malaysia.

Do you know why I really really really really want to go to this masage party? (Yeah, I'm desperate!)


THE LAST TIME I HAD A MASSAGE WAS...

Urm, never? Ok, that's not really truth. I have a loving husband  who is willingly help to massage my shoulder or my feet.. or my back when I'm too tired. But sometimes, I really want to feel a nice massage from a professional. Sorry hubby, we don't even have hot basalt stones to put on my back.


The warmth of the hot stones helps to penetrate deep, 
aching muscles and stimulate blood circulation 
while encouraging your body to heal.

Fun fact : I don't have hot basalt stones at my house so it's a very good reason why I must get an invite to this massage party :)




THE BUTTERFLY PROJECT'S BLOGGERS...

The Butterfly Project  is a community where bloggers who write about beauty and lifestyle share their posts and updates under one platform. It's been fun to read other people experiences and reviews and through this party, I wish to meet the other 49 awesome bloggers. I never met Tammy and Illy before. Hey girls, it's about time for you to meet your FB stalker.. Hihihi.


Fun fact : It's better to know your stalker in person, just in case.



I'M A MOTHER, I'M ALSO A WOMAN...

Being a mother, you have to do everything quickly. Yes, I mean everything. Have a quick shower, a quick meal time.. you get the idea. Sometimes, I wish to have a way to go back to the past where I feel less stress and I can take my own sweet time to enjoy the life. Don't get wrong, I love my life now but if you gave me an invitation to go for a massage party, I will make sure to ask my hubby to take care our daughter so I can have a time to be ME again.



Fun fact : There is no way to be a perfect mother.. and a million ways to be a good one, just let me have a massage first :D


So that's it. Hope to get an invite to this party.

For more info about this party, feel free to check about it here : The Massage Party.

Tuesday, June 25, 2013

Monster University atau Monster Inc lagi best?

Tengok Monster University secara percuma?

"Malaysians have dedicated a million minutes of bonding with Oreo. In return, Oreo brings together 6,500 families all over Malaysia for 1 million minutes of bonding this weekend through a cinema experience! Thank you, Malaysians, for your support."~ Oreo Facebook

I tau mengenai ni pun melalui newspaper masa balik Seremban. Kebetulan bangun awal pagi tu dan kebetulan juga I baca newspaper. Kira kebetulan sebab selalunya I lambat buka newspaper. Newspaper tu I belek 2 kali. Kali kedua baru perasan pengumuman dari Oreo. Punya semangat buka FB pagi tu. Registration buka pukul 9 pagi dan rasanya I merupakan antara yang terawal mendaftar.

Alang-alang free, mesti nak tengok 3D. Ye tak? Hehe... So kami pilih untuk tengok di Pavilion. Dengar cerita tickets habis diambil orang tapi masa hari tu, I rasa macam ramai tak datang. Sayangnya sebab rasa yang kempunan tak dapat tickets tu.

Ahad lepas, kami sampai awal kat Pavi sebab risau orang ramai beratur awal. Nanti tak pasal-pasal dapat seat depan pulak. Tapi bila sampai nampak line clear. Takkan event sebesar tu, takde setup booth kot. Lepak-lepak kat depan GSC tu dulu. Hubby pulak dia ambil angin jerebu kat corridor. Batrisyia sibuk main kejar-kejar dengan paksu dia. Nak dijadikan cerita, Batrisyia berlari jauh. Kitorang follow la, takut dia hilang pulak. Lepas tu kami ke arah hubby.

"Tengok tu.. mesti diorang pun nak tengok Monster U" kata hubby sambil pandang ke arah satu family yang berpakaian serba biru dan membawa beg kertas Oreo..Errr, Oreo?!!!

I tengok arah dari mana mereka datang. Oh my... kat hujung (agak tersorok) ruang legar, ada booth yang dihias serba biru. Korang rasa I panik tak? Hahahaha.... I blamed hubby. Apakah? Dia punya lama melepak kat corridor tu, dia boleh tak nampak. Dia kata, jerebu ni mata jadi rabun. Cis!


Ticket redemption sepatutnya mula pukul 12 tengah hari tapi 11 pagi dah buka. Nasib baik lagi tak ramai yang ambil ticket so kami dapat seat kat belakang. Dapat goodies bags juga. Paling best, dapat ambil family photo. Gambar tu di print dan diletak dalam paper frame. Nice!


Photo frame booth yang tinggi.
Kalau budak kecik, memang kena dukung.

Memang port cantik untuk bergambar

Sedondon warna biru

Tickets berharga RM80

Monster University merupakan prequel Monster Inc. Kalau dalam Monster Inc, Sully dan Mike bekerja sebagai scarer di Monster Inc, MOnster University pula menceritakan kisah Sully dan Mike ketika menuntut di sana.

Semasa di U, mereka ni tak kamceng pun. Boleh dikatakan musuh la juga. Mike seorang pelajar yang tekun dan hardworking. Dari kecil dia dah bercita-cita nak jadi scarer tapi rupa dia tu tak menakutkan langsung. Jadi, dia agak rasa rendah diri dan berusaha gigih untuk mencapai cita-citanya. Sully pula datang dari keluarga yang terkenal kerana bapanya juga seorang scarer. Sikapnya jauh berbeza daripada Mike kerana dia seorang pelajar yang malas dan bergantung pada nama keluarga sahaja.

Maka mereka menjadi musuh di U. Jadi, macam mana pulak tiba-tiba boleh jadi kawan baik? Haa, korang kena la tengok Monster University. Kalau Monster Inc penuh dengan aksi yang mencuit hati, Monster University pula agak serious. Memang tak banyak part yang boleh buat kita gelak. Jika ditanya I, I lagi suka Monster Inc!

Gambar terbaik pada hari itu!

Monday, June 24, 2013

Wacoal Salute Reigning Supreme Showcase

Wacoal merupakan salah satu pengeluar pakaian dalam yang terkenal. Salah satu produk mereka yang menjadi pilihan ramai wanita ialah Salute. Tak sangka Salute telah berada di pasaran selama 30 tahun. Bersempena ulangtahun Salute yang ke 30 ini, Wacoal telah mengeluarkan koleksi terbaru dari Salute. Thanks to Wacoal and The Butterfly Project, I dijemput untuk menghadiri SALUTE Reigning Supreme Showcase di Parkson Pavilion pada hari Jumaat yang lalu.

As if a shimmering pearl afloat on the waves of luxurious lingerie, Salute by Wacoal is ever more radiant than it was shaped 30 years ago!

From brassieres and panties to garter belts, Salute has developed from solely evening slips, in 1983 in Japan, to a full range of intimate apparels beaming with captivating hues and dashing details.

Rangkaian corak yang dikeluarkan oleh Salute sempena ulangtahun ke 30 ini lebih tertumpu pada motif flora dan sarat dengan lace. Kebanyakan warnanya juga lebih "garang".






Salute dikeluarkan khas untuk petite woman. Kita orang Asia ni kira petite la jika nak dibandingkan dengan wanita dari Eropah, betul tak? Pada hari itu, kami juga dapat beberapa tips dari Sales Assistants dari Wacoal.






Korang tahu tak, saiz bra tidak semestinya sama setiap masa? Saiz akan berubah seiring dengan usia. Saiz ketika hari biasa, waktu anda pregnant dan datang bulan sememangnya tidak akan sama. Malah, design bra itu sendiri tidak semestinya sama dan sesuai dengan saiz yang kita selalu pakai. Jadi ukuran yang betul sangat penting untuk memastikan kita selesa memakainya.

Dengan Anis yang manis orangnya.

Koleksi Salute dari Wacoal boleh didapati di Parkson Pavilion, Parkson KLCC dan Parkson Gurney Plaza.

Friday, June 21, 2013

Jerebu datang lagi

Itu dia... kisah yang tak berkesudahan. Tiap-tiap tahun wajib "makan asap". Yang smoker, mungkin tak berapa nak heran dengan jerebu nie. Dapat jenis macam I yang memang tak boleh tahan bau rokok, jerebu ni dah kira nightmare.


Ni pemandangan tak berapa nak clear diambil dari AKLEH. Oh, untuk yang duduk luar KL (explanation khas untuk orang kek Somban tu), AKLEH ni singkatan bagi Ampang-Kuala Lumpur Express Highway. Masa tu jam menunjukkan pukul 7.20 pagi. Selalunya cuaca cantik dan boleh nampak Menara Berkembar dengan sangat jelas. Pagi nie? Asap merata-rata. Patutlah subuh tadi bau asap je. Heran gak. Ingatkan ada orang bakar sampah pagi-pagi.

Minggu lepas, I sorang je batuk selesema kat rumah. Sekarang, Batrisyia pun dah sama. Tinggal yang sorang tu je belum kena apa-apa lagi. Kebal betul orang yang berkromosom Y ni.

Peliklah. Tiap-tiap tahun wajib kena jerebu sebab tiap-tiap tahun negara jiran buat pembakaran terbuka secara besar-besaran. Setiap tahun juga negara-negara yang berdekatan terpaksa menghadapi jerebu, pemimpin negara-negara ni menyatakan rasa tidak puas hati dan memberi nasihat agar tidak lagi membuat pembakaran terbuka secara besar-besaran. Tapi dibuatnya jugak. Degil betul.

Kenapa tak tiap-tiap tahun denda je negara tu? Ceh, cakap senang la, ye tak?

Baju Raya Project

Korang dah tempah baju raya baru. Buka almari.. wah, dah penuh almari aku rupanya... ish, baju ni dah sempit... yang ni bukannya aku pakai lagi dah... opps, corak ni dah tak up to date la. Tuppp, tutup almari balik.Daripada biar je baju-baju tu "melepak" dalam almari sampai reput, apa kata korang dermakannya melalui Baju Raya Project?



Ikhlas I doakan, semoga penaung dan warga kerja yang menggerakkan projek ni mendapat pahala yang berlipat kali ganda dari Allah. Korang tau tak kat luar sana, ramai yang tak mampu nak beli baju raya? Sekolah mak I pernah buat program sebegini beberapa tahun lepas. Instead of terus menderma, mereka buat jualan amal. Baju yang kainnya mahal-mahal dijual dengan harga tersangatlah rendah. Murid-murid yang tak berapa mampu ni punyalah seronok dapat beli baju raya yang cantik dengan harga sangat murah. Mahal lagi baju T kat kedai.

Bila kita dekatkan diri dengan mereka yang kurang mampu, kita jadi insaf. Kita tak sangka masih ada orang yang tak mampu bermimpi untuk beli baju baru. My mom taught us well. Dia sendiri datang dari keluarga miskin. Mungkin sebab tu kami diajar untuk bersederhana dari kecil.

I think this is going to be a big project. Baru keluar kat FB, dah ramai sangat nak ingin membantu. Setakat ni mereka hanya tetapkan beberapa masjid di kawasan KL/Selangor sahaja untuk proses penyerahan baju-baju tersebut. Kebetulan I akan balik ke Seremban pada 13 & 14 Julai. Alang-alang balik, ada juga tanya sedara-sedara samada ada baju nak didermakan atau tak.

Kadang-kala kita tak sempat nak turun padang untuk jumpa golongan yang kurang mampu ni. Memanglah seeloknya kita pergi bagi sendiri tapi kalau dah kurang masa, bagus juga bila ada pihak yang organize benda-benda macam ni kan?

Bulan puasa pun dah dekat. Jom kita derma baju raya!

Thursday, June 20, 2013

7 Buffered Earnings menari-nari

Entah berapa kali I dah cashed out duit Nuffnang. Alhamdulillah, ada la rezeki kecil-kecilan dari blog ni. Sponsored post memang belum la. Event baru la dapat sikit-sikit. Blogbuster post pun tak pernah dapat lagi. Tengok orang lain macam ramai je yang dah dapat Blogbuster post tu. Ada beberapa bloggers otai pernah cakap, jangan stress sangat bab rezeki dari blog ni. Semoga makin murah rezeki selepas nie.

Hari ni tergerak nak tengok Earning sebab tangan gatal nak cash out. Tapi tak jadi sebab...


Fuh, 7 BE sedang "menari-nari" rupanya. Tak jadi la cash out. Kita tunggu dulu. Last week baru ada 5 BE. Rupanya Isnin lepas ada tambah lagi 2. Alhamdulillah. Ni sikit je kot kalau nak dibandingkan dengan otai lain.

I sedang berkira-kira samada perlu ke buat name card? Macam poyo sangat pulak tapi setiap kali attend event, organizer mesti minta name card. Rasa nak tersengih-sengih fikirkan name card tu. Perlu ke?

Wednesday, June 19, 2013

Tips untuk wanita yang bergelar isteri yang bekerjaya

Siapa itu Shamsuddin Kadir? Tak kenal pun tapi statusnya sedang di "share" di FB sekarang nie. I copy paste di bawah.

Bismillah. Tip untuk wanita yang bergelar isteri yang bekerjaya. 

Sediakan Payung Sebelum Hujan. 

Bagi mengelakkan kejadian yang membuatkan kita tertekan, sakit jiwa, beremosi yang melampau, sedih yang berpanjangan, mengamuk dan menyesal, tip di bawah ini In Syaa Allah menjaga ketenangan hidup walaupun dilanda tsunami yang jauh lebih teruk berbanding hujan. 

1. Jangan ambil sebarang pinjaman peribadi. 

2. Jangan ambil pinjaman peribadi untuk diberi kepada suami bagi memulakan bisnes sendiri ataupun perlaburan 

3. Jangan ambil pinjaman kereta melebih dari 5 tahun dalam jumlah yang kita mampu bayar sendiri dengan wang gaji kita sebagai isteri. 

4. Jangan ada hutang kad kredit. Kepada yang takut, lebih baik tiada kad kredit. 

5. Perlu ada rumah sendiri, sama ada flat ataupun apartmen yang dibeli atas nama sendiri. 

6. Jangan belanja lebih dari 60% wang gaji untuk ansuran dan kos sara hidup. 

Kerana apabila cikpuan-cikpuan ditinggalkan suami, diceraikan, ataupun suami mati antara individu yang paling derita adalah saya. Ini kerana saya sudah tidak sanggup lagi menjadi tempat 'Luahan kasih' kerana saya terlampau simpati. Terlalu banyak kes seperti ini berlaku hampir setiap masa. 

Kita ada pilihan untuk memastikan ianya tidak terjadi dalam hidup kita, peristiwa kesilapan menguruskan wang dan hutang. 

Saya pernah terbaca kata-kata di bawah ini. 

Masa mula berkahwin, suami berkata "You jump I jump" 

Selepas berkahwin, suami berkata "I run, you kena tanggung hutang I" 

Perkataan suami itu bukannya mewakili semua lelaki. 

Malaysia | Shamsuddin Kadir

Sejauh mana seorang isteri sedar akan hakikat ini? Bagi isteri yang bekerja, sekurang-kurangnya masih boleh menyimpan duit. Walaupun sesak, takpe.. kita simpan. Kalau dah terdesak, kita boleh keluarkan duit tu. Sekali fikir, macam no point je la kan. Simpan dan keluarkan semula. Tapi sebenarnya ia penting untuk menyemai tabiat menyimpan duit. Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit.

Masa bercinta, kita pun tak pernah nak tengok bank statement boyfriend. Semuanya nampak ok. Lepas kahwin, baru tau suami hutang keliling pinggang. Masa pun tak boleh diundur  walaupun kepala macam dah nak pecah memikirkan masalah tu. Kita hanya boleh teruskan hidup dan buat perubahan. Kalau nampak macam tak jalan, boleh la buat back up plan. Jangan paksa diri mengikut cara hidup orang lain. Orang lain mungkin wallet mereka tebal, wallet kamu pula nipis. Orang nak handbag baru, kamu pun nak. Orang pergi bercuti, kamu pun nak. Apa guna buat semua tu dalam keadaan berhutang? Buat saja apa yang kita mampu walaupun orang lain tak suka. I always believe that at the end of the day, hanya kita yang bertanggungjawab ke atas kehidupan kita sendiri.

I bukan hanya bercakap tentang suami yang banyak berhutang. Boleh juga consider untuk suami yang kaki perempuan, suami yang berpoligami walaupun tak mampu, suami yang macam Chipsmore. Kalau suami kamu baik-baik saja pun, tak salah untuk buat back up plan sebab bila-bila masa sahaja Allah akan menjemputnya pergi.

Note : Peace no war. Kalau ada yang terasa, ini hanya peringatan untuk diri sendiri yang tak berapa nak kaya ni.

Tuesday, June 18, 2013

Man of Steel movie review

*Spoiler ahead*

Dari kecil, I tengok Superman kot. Layan cartoon, kemudian tv series, diteruskan dengan Smallville... tapi tak pernah nak cakap yang I peminat Superman. Tidaklah la kot. I peminat Supernatural :p

Kisahnya, minggu lepas bawa hubby, anak dan adik bongsu pergi tengok Man of Steel. I sebagai umi, isteri dan kakak yang tak berapa kaya ni pejam mata je la booking tickets secara online sebab panik tengok kerusi kat TGV Seremban laris macam pisang goreng. On the day itself, panggung penuh sampai ke row paling hadapan!

Tiada gambar di tempat kejadian sebab teruja! Actually, adik bongsu sampai lambat. So hubby dan anak masuk dulu. I terpaksa tunggu luar sebab online ticket ada sekeping saja. Nasib baik movie mula lambat. Kami ambil row tepi yang ada 4 tempat duduk. Depan kami ada 4 nyonya. Wah, layan juga Man of Steel rupanya. Tapi I perasan, nyonya-nyonya ni sekejap-sekejap panjang Tisya. Mungkin sebab anak I becok tanya mana Superman. Becoknya berterusan walaupun movie dah mula.

-Scene Clark Kent selamatkan orang di pelantar minyak. Yang dia tahan menara dari jatuh tu-
"Mana Superman? Kenapa dia tak datang tolong" "Tu la Superman!" " Hah? Tu bukan Superman!!!"

-Scene Clark Kent (kecil) selamatkan kawan-kawan dia dari mati lemas-
"Tu sapa?" "Tu Superman" "Superman kecil? Mana Superman besar?"

-Scene mana ntah.. agak tak revelen dengan soalan-
"Bila nak Happy Birthday To You Superman?" agaknya dia bajet Superman kecil wajib ada birthday party

Dia budak kecil. Cakap pun tak la kuat mana. Tapi of course orang boleh dengar sebab semua orang tak bercakap kat dalam tu. I pulak terpaksa berbisik dengan dia. Nak marah pun tak boleh sebab minah tu excited sangat dapat tengok Superman.



Kata mau review? Tak la review ape pun. Nak komen je tentang Man of Steel ni. Kita gunakan point je la eh.

YANG BEST
1) Eventhough movie ni berdurasi 2 jam setengah, kita tak rasa pun sebab jalan cerita agak laju dan penuh aksi.

2) Costume Superman tu lebih hot. Yeah, I don't really like the old one. Buat I segan nak tengok Superman. Hehehe. Tapi yang tak logiknya, masuk ke kapal dan jumpa costume. Muka tak terurus dengan jambang. Keluar dari kapal dengan memakai costume dan muka terus hensem seperti di bawah. Hahahah... mana pergi jambang? Ok la, sempat shave kat dalam kapal.



3) Lois Lane kenal siapa Superman dari awal. Dan dia menolong sembunyikan identiti Superman. Dalam movie ni Clark Kent nampak menjauhkan diri dari orang dan lonely lah. Tapi bila Lois Lane kenal dia, rasa dia macam dapat kawan baru. I like! Dan kali ni watak Lois Lane agak berani dan tak la gorgeous melampau. Tiada make up tebal dan nampak lebih natural. Pendek kata, nampak la macam reporter.



4) General Zod. Ok, pada mata manusia di Bumi, dia jahat. Tapi kesian pulak dengan dia. His intention is good (for Kryptonions). Cuma cakap dia tu salah dan tak berperi kemanusiaan.


5) Jonathan Kent yang penyayang dan mati dengan tragis. Sebelum mati, bergaduh dengan Clark Kent sebab Clark bosan sembunyikan identiti dia. Sampai dia cakap, "I don't know why I'm listening to you. You're not even my father". Gitu la ayatnya kot. Masa tu rasa macam nak tampar-tampar je Clark. Tapi bila ayah dia berada sangat hampir dengan puting beliung, Clark akhirnya mendengar cakap ayah dia; tidak selamatkan ayah dia di hadapan orang ramai. Sedihnya....

YANG TAK BERAPA NAK BEST

1) Adegan kemusnahan Metropolis. Mentang-mentang teknologi dah maju, semua benda nak dimusnahkan. Macam over giler la. Tapi layan la juga. Nak buat camne. Dah lagu tu...

2) Clark Kent is not a reporter.. yet. Identiti Clark Kent sebagai reporter yang memakai kaca mata berbingkai hitam hanya muncul di akhir filem. I don't know why tapi bila Clark Kent tak bekerja sebagai reporter, I rasa kekurangan.. ewahh...

3) No Lex Luthor. Ni lagi satu. Hubby kata maybe akan ada sequel dan kali ni, Lex Luthor akan muncul. Harap-harapnya ada la. Sebab dalam movie tu ada la nampak sign yang menunjukkan Lex Luthor bakal muncul.

4) Movie ni serious dan tak banyak adegan yang menghiburkan. Budak-budak mungkin akan bosan tapi lepas tu syok tengok adegan kemusnahan Metropolis.

Ada juga yang mempertikaikan adegan akhir antara Superman dan General Zod. I tak berapa nak kesah sebab I bukan comic fan pun. Cuma kalau letak di situasi sebenar, memang rasanya tu je cara nak akhirkan pertarungan tu. I rasa Superman tu regret this final action. Sebab tu dia menjerit lepas tu. Menyesal beb!

Yang dah tengok movie ni, apa pendapat korang?

Monday, June 17, 2013

Food tasting di Rock Salt Grill & Coffee Restaurant

Korang pernah makan Pakistani food tak? Kat kawasan KL ni, ada banyak restoran Arab tapi kalau sebut restoran yang menghidangkan makanan dari Pakistan, setakat ni I tak pernah jumpa dan tak pernah cuba.

Jadi apabila mendapat jemputan untuk menghadiri food tasting di Rock Salt Grill and Coffee Restaurant, I tidak melepaskan peluang yang diberikan. Rock Salt Grill and Coffee merupakan sebuah restoran yang mengetengahkan makanan dari Pakistan dan Tanah Arab. Ia terletak di Jusco AU2, Setiawangsa.


Interior dalam restoran agak luas dan santai. Meja makan tidak terlalu banyak dan memudahkan laluan tetamu yang datang. Ia terbahagi kepada 3 bahagian. Ruang yang menempatkan meja makan sangat sesuai untuk mereka yang datang dalam kumpulan. Ruang di bahagian tepi pula menempatkan sofa, sesuai untuk mereka yang ingin bersantai sambil minum kopi. Bagi yang ingin menghirup udara segar, boleh memilih untuk duduk di meja luar.

Antara yang sampai awal

Quite cosy

Ruang makan tidak terlalu serabut

Rock Salt Grill and Coffee telah diasaskan oleh Mr. Syed Mehboob Ali. Beliau bukan calang-calang orang. Mr Ali merupakan founder Fuji Corporation (Jepun) di tahun 1992 dan syarikatnya telah mempunyai cawangan di merata dunia. Idea untuk membuka restoran ini tercetus apabila mereka sekeluarga tinggal di Malaysia. Mereka mendapati Malaysia mempunyai pelbagai makanan dari serata dunia tetapi agak susah untuk mereka mencari sebuah restoran yang mengetengahkan Pakistani and Arabic food under one roof. Dari situ, Mr. Ali menyahut cabaran untuk membuka restoran berkonsepkan Pakistani and Arabic food. Tapi bukan itu sahaja. Ia juga mempunyai beberapa juadah dari negara Barat seperti Spaghetti dan Pizza. Nama restoran itu sendiri telah diilhamkan daripada Khewra Salt Mine yang terkenal dengan pengeluaran rock salt.

Mr Syed Mehboob Ali

Now is the fun part. Food tasting! Makanan pertama yang kami cuba semestinya starter.

Shurpa Soup ~ Lamb, Potatotes, Carrot with light spices

Sup ini mungkin nampak sangat "simple" tapi rasanya sangat sedap. Orang kata, mesti pandai masak kambing, barulah ia tidak liat dan tiada bau kambing. Daging kambingnya sangat lembut. Rasa macam "cair di mulut". Masih ada bau kambing tapi bau kambing yang wangi. Tak jemu-jemu menghirup kuah sup ni. I pun hampir-hampir nak tapau bawa balik. Hehehe..

Hummus ~ Channa, Garlic, Lemon with Olive Oil

Hummus ini pula merupakan spread yang dimakan bersama roti Naan. Sekali makan, terasa macam "chickpea". Rupa-rupanya Channa itu ialah Chickpea. Rasanya unik dan memang sesuai bila dimakan dengan roti Naan.

 Plain Naan

Garlic Naan

Sememangnya roti Naan menjadi kesukaan mereka kerana roti Naan "hadir" dalam kebanyakan starter menu yang ditawarkan di sini. Mereka ada plain Naan, Garlic Naan dan Garlic Naan Stack. Garlic Naan tu memang sedap sebab rasa bawang putih memang sangat kuat.

 Ceasar Salad ~ Lettuce, Homemade Croutons, Parmesan Cheese with Egg
and Garlic Naan Stack

Ada sesetengah orang kata, jangan letak terlalu banyak gravy dalam salad kerana ia boleh merosakkan rasa salad yang sepatutnya segar dan crunchy. I was hesitated to try it at first. Tapi bila dengar orang lain memuji kesedapannya, I cuba juga la. Walaupun boleh nampak gravy tu banyak tapi rasa salad tetap segar. Homemade croutons tu memang menyedapkan salad tu. Wajib dicuba bagi korang yang inginkan sesuatu yang healthy.

At this moment, our stomach was full with Naan! Kenyang tapi masih ada yang kami perlu cuba.

Restoran yang menyajikan masakan Arab tidak akan lengkap jika tiada Nasi Mandi.

Lamb Mandi ~ Lamb is cooked in Yemeni traditional way with Arabic spices
till it becomes tender, served with Arabic Rice

Nasi Mandi yang kami cuba ialah Lamb Mandi. Bau nasinya wangi, makan macam tu saja pun dah sedap. Kalau Batrisyia dapat nasi ni, memang habis kot dia makan. Warna menarik dan presentation pun simple je. Yang pasti, it is a big portion. I rasa boleh share 2 orang. Thumbs up untuk nasi!

Bak kata orang, "Nasinya sebutir-sebutir".


Siapa kata kat Pakistan tak boleh dapat rendang?

Chicken Butter ~ Boneless chicken butter curry in mild spice

Seriously, rasa chicken butter ni memang macam rendang. Tiada rasa butter pun. Masa ini, I rasa memang tekak I boleh terima makanan dari Pakistan kerana makanan mereka tidak jauh berbeza dengan makanan di negara kita. Once again, ia didatangkan dengan roti Naan.

Peshawari Chicken Karahi

Oh my, this is delicious. Menurut seorang waiter, Peshawari Chicken Karahi merupakan authentic dish bagi orang Pakistan. Karahi merupakan makanan tradisi orang Pakistan di bahagian Utara. Jika diikutkan, makanan ini tidak mempunyai kuah yang banyak dan tiada capsicum.  Tetapi di Rock Salt Grill and Coffee, ia mempunyai sedikit kuah dan dimasukkan capsicum agar sesuai dengan selera orang Malaysia. Jangan terkejut kerana di dalam makanan ini terdapat cili api! Patutlah rasanya pedas-pedas manis.

Tidak akan lengkap food tasting ni jika tidak mencuba salah satu menu popular di sini. Kebab!!!

Family Mix Kebab

The best kebab ever! I'm not saying this because I have to write a review. Tapi kebab ni memang sangat sedap! Bahagian luarnya crispy dan bahagian dalam pula sangat lembut. Kami mencuba Chicken Shangri-La kebab, Chicken Malai Boti, Chicken Resmi kebab, Lamb Tikka, Lamb Resmi Kebab dan Lamb Gola Kebab. Semuanya sedap. Lamb Resmi Kebab dan Chicken Resmi kebab agak pedas. Lepas makan, terasa pijar bibir. Untuk pengetahuan, korang juga boleh order individual kebab. Tak semestinya kena order Family Mix ni.

Licin!

Perut rasa sangat kenyang. Nasib baik ada air kosong. Kalau lah air manis, tak terminum kot sebab perut kenyang sangat.

Sebagai penutup, kami dihidangkan dengan Pavlova.

4 layers of pavlova

Pavlova tidak mendapat sambutan di kalangan tetamu lelaki. Mungkin mereka takut nak berebut dengan tetamu perempuan :p

Licin dalam masa 2 minit kot

Barisan chefs yang menyediakan makanan kami pada malam tu.

Openricers yang memeriahkan food tasting

Bagi yang ingin mencuba sendiri makan Pakistan, bolehlah ke Rock Salt Grill and Coffee.

Rock Salt Grill and Coffee
AEON AU2 Setiawangsa
Lot G30 and G35, Ground Floor
No. 6 Jalan Taman Setiawangsa
Jalan 37/56, AU2 Taman Keramat
50450 Kuala Lumpur
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.