Friday, March 29, 2013

Anakku sumber kekuatan

Berpeluang membaca One More Day hasil karya Mitch Albom. Dah lama tak pegang buku sejak sibuk dengan persiapan majlis perkahwinan adik. Baru baca sikit tapi ia dah mula buat I terfikir.

Charley seorang kaki botol dan hidupnya tidak terurus sehinggakan anaknya sendiri tidak menjemputnya ke wedding reception. Dia yang akhirnya kecewa dengan hidup membuat keputusan untuk membunuh diri. Setelah cuba membunuh diri sebanyak 2 kali, dia masih hidup. He was such a loser!

Ok, actually tu bukan jalan cerita buku tu. Tapi I ambil sikit je. Ia buat I terfikir betapa kadang-kala manusia boleh hilang pertimbangan apabila terlalu kecewa. Mereka boleh bertindak di luar jangkaan. Paling teruk, sanggup menamatkan riwayat diri sendiri. Mati dijadikan satu cara untuk menyelesaikan pelbagai masalah. Sebenarnya mati saja yang boleh membuatkan kita pergi dari dunia yang penuh masalah.

Tapi mati itu kerja Allah. Jangan campur tangan dalam kerjaNya.

Kepada semua yang mempunyai masalah (termasuk kamu yang mungkin tidak baca blog aku pada hari ni, thanks kerana rajin email aku. Hope our friendship will last forever), pejam matamu dan ingat kembali saat-saat gembira di sepanjang hidup kamu. Besar atau kecil sesuatu masalah tu, hidup perlu diteruskan. Dekatkan diri dengan mereka yang memberi impak positif. Jauhkan diri dari mereka yang memberi aura negatif.

I hanya perlu tatap muka anak. Bukan tatap muka masa dia mischievous. Hahaha... tu boleh jadi geram. Tengok masa dia tidur, masa dia senyum, lupa segala masalah remeh temeh yang menyakitkan hati tu.

Chill, mom. I'm here for you!

Wednesday, March 27, 2013

Nantikan...

Hati membuak-buak nak update tapi nak tunggu gambar dari OP dulu. Tengok la, kalau perasaan tak dpt dibendung, akan ku update kemudian dengan gambar-gambar dari kamera sendiri.

Sementara tu, nah...

I pun nak tulis kat guestbook juga

Tuesday, March 26, 2013

Rule No. 36

If you feel like you're being played, you probably are.

Gotcha!

Wednesday, March 20, 2013

Tips I hilangkan 5.2kg dalam masa 72 hari

Ape cerita lepas entry nie?

Amboi korang. Dengar cerita macam tu, ada je 2-3 sms masuk tanya apa yang I makan. Ada yang nak I buat list apa yang I makan dari pagi sampai ke waktu tidur.

I makan nasi. Tak percaya? Tiap-tiap hari I makan nasi melainkan hari-hari yang I teringin nak makan mee, laksa, spaghetti dan sebagainya. Siapa kata makan nasi boleh menggemukkan? Tidak... nasi tu tak menggemukkan kita tapi kalau makan nasi melebihi kuantiti yang sepatutnya, memang la boleh gemuk.

Jadi, jangan salahkan nasi. Ia tak bersalah! :)

Ok la, ceritanya I dah sampai plateau state. So I ubah rutin setiap hari. Hari ni barulah berat tu turun semula. Inilah berat paling rendah pernah direkodkan sepanjang 72 hari ini iaitu 51kg. I telah hilang 5.2kg.

Inilah gunanya simpan banyak fitness quotes. Bila rasa down, jadikan fitness quote tu sebagai pendorong untuk teruskan usaha.

Makcik Anon minta I share tips yang I ikut sampai boleh turun 5kg dalam masa 2 bulan. Hmm, ape tips eh. Rasanya tak la hebat sangat sampai nak share tips kot. Tapi ini yang I buat:

1. For the first 2 weeks, I make sure I minum banyak air. Make sure ada 2 liter air dalam botol dan habiskan waktu bekerja di office. Kadang-kadang, kita minum sikit-sikit dan tak sure berapa banyak kita dah minum. So bila dah siapkan botol, senang. Tujuan I minum air ialah untuk beri signal kepada badan yang I dah minum air yang mencukupi, so sila flush out air yang selama ni disimpan di dalam badan. Korang akan selalu ke bilik air. Bertahan je la lalui process ni. Penting.

2. Sebelum mula, I dah signed up 3 sesi JomFit. Ini sebagai pendorong untuk kekal aktif. Bila buat aerobik ramai-ramai, kita rasa seronok dan kita boleh buang persepsi bahawa bersenam itu susah! Sekarang memang join JomFit. Minggu ni je tak dapat pergi sebab kena balik kampung. I'll be there next week.

3. Download video zumba, kickboxing dan apa-apa fitness video di Internet. Ramai yang kata, tiada masa nak bersenam. Kalau tiada masa, kita kena pandai-pandai curi masa. I tak pergi gym. I buat aerobik di rumah. Lepas siapkan semua kerja atau kadang-kadang terus buat lepas sampai rumah, kami pasang video dan buat sendiri kat rumah. Nak lagi seronok, paksa hubby buat sekali. Hehehe..

4. Berjogging di kawasan rumah di hujung minggu. I kan duduk apartment je. Ada 4 blok. So Sabtu atau Ahad, I akan jogging lepas solat Subuh. Pukul 6 lebih dah keluar. Dapat 5-6 rounds pun jadilah. Lepas tu pergi ke taman dan buat strength exercise (10 minutes jogging, lepas tu buat strength exercise, lepas tu jogging lagi sampai tak larat). Ianya lebih baik dari mereka yang sedang berselubung dalam selimut di tilam empuk di rumah. Tapi kan, sejak sakit aritu.. I tak jogging pun. Eiiiii, kena rajinkan diri semula nampaknya.

5. Tips no 5 ni rasanya yang banyak menyumbang kepada penurunkan berat badan I. COUNT THE CALORIES. Kalau susah nak kira kalori yang keluar, sekurang-kurangnya kiralah kalori yang masuk melalui mulut tu. Segala jenis makanan yang korang makan, boleh dikira kalorinya jika tahu caranya. Kalau tak tau, boleh refer di cekodok.com. Kalau beli makanan di luar, tengok di pek makanan. Ada jumlah kalori di situ. Jangan ignore je. Sebab tu I kata, nasi tidak menggemukkan. Yang buat korang naik berat badan ialah kalori masuk lebih banyak dari kalori keluar.

To lose one pound, you must burn at least 3500 calories. That is a fact. Banyak ke? Memang banyak kalau korang fikir nak kurangkan 1 pound dalam masa sehari. Apa kata target kurangkan 1 pound dalam masa seminggu? So sehari korang perlu bakar 500 calories je. 500 calories tu pula boleh dicapai melalui pemakanan dan senaman.

In 7 weeks, jiran-jiran pun tegur dah kurus sikit. Ambil produk apa. Bila I kata I tak ambil apa-apa produk, ada yang terkejut. Yang kelakarnya, ada yang siap recommend I ambil Alpha Lipid kalau nak turun cepat. Katanya, tak payah susah payah bersenam. Hmmm...

I taknak share gambar full selagi belum capai 50kg. Tapi I boleh share 2 gambar nie. Korang decide samada nampak perubahan atau tak?

Gambar Oktober tahun lepas. Berat 56.2kg


Today!

Ok la kan? Tak la bambam sangat kat muka tu. Hihihi.

Tuesday, March 19, 2013

3 hari lagi

Lagi dua hari nak cuti panjang. Hihihi. Mood dah taknak kerja tapi bila tengok kerja yang berlambak itu, kena la kerja juga. Dari pagi tadi pulun cuba siapkan sebanyak mungkin. Alhamdulillah, tinggal 2 benda je lagi nak bagi setel. Boleh cuti dengan senang hati.

Dah terbayang lauk kenduri. Dah lama tak makan ayam masak merah. Ditambah pulak dengan puasa ganti sekarang ni, tu yang terbayang-bayang lauk kenduri.

Preparation tak tau la camne. Tenaga kerja nya 4 orang. Sorang kat KL, sorang kat Nilai, 2 orang kat Seremban. Kalau asyik nak call pun, susah juga. Semuanya main sms. Benda-benda kecik pun nak sms. I la tu. Nasib baik bukan I yang kahwin. Kalau tak, mau jadi Bridezilla. I rasa semua orang dah tension dengan I. Pakcik katering pun boleh tersilap. Dia ingat I yang nak kahwin. Mama selamba cakap, "Dah along je yang selalu tanya dia macam-macam". Erk, yaaa... I bersalah. Kalaulah I nak Seremban, kan senang.

Oh ya, geng Seremban.. I dah pos kad kahwin. Lama dah, korang dah dapat?


Now, kerja I siapkan hantaran dan segala mak nenek labels. It's fun sebab dah lama tak terlibat dengan benda-benda ni. Hopefully semuanya berjalan lancar sepanjang majlis 3 hari ini.

Monday, March 18, 2013

Dia pergi dalam usia yang muda

Pukul 7 pagi, mama called. Pelik sebab awal bebenor mama call nie, kenape ek? Lepas tu mama beritahu berita tentang sepupuku di Rembau. Meninggal dunia sekitar jam 2 pagi. He was a few years older than me. Selama ni dia ada semput tapi tak la melarat sangat. Jadi, bila tiba-tiba dapat berita macam ni, terdiam juga. Sakit apa agaknya.

I biarkan masa berlalu sampai agak-agak my parents dah sampai Rembau. Then, I smsed my mom. Mama cakap, dia meninggal dunia dalam tidur. Tak sakit apa pun. Demam je. Itulah. Kalau dah ajal, ia tidak mengenal tua atau muda.

An hour ago, I called papa pulak sebab nak tau cerita lebih lanjut. Arwah demam 3 hari lepas tapi dah baik dah. Cuma malam tadi arwah mengadu tak boleh tidur dan kaki terasa lemah. Ayahnya pun ada bangun beberapa kali malam tu dan nampak arwah masih "ada". Cuma bila terbangun sebelum pukul 2 pagi tu, tergerak hati nak tengok anaknya. Arwah sudah tiada.

Meninggal dunia dalam tidur. Somehow, I rasa dia pergi dengan aman. Insya Allah.

Mati itu pasti tapi setiap kali khabar berita itu datang kepada yang masih hidup, kita pasti terkejut (melainkan si mati memang sudah sakit sebelum tu). Kita jangan rasa kita takkan dipanggil lebih awal hanya kerana kita masih muda. Jangan ambil mudah akan kesihatan diri. Rehat kena cukup. Kalau rasa tak kesian pada diri sendiri, kesiankan orang sekeliling kita.


Friday, March 15, 2013

Tetap menjadi pojaan hatiku!

I still remember those days.. selalu pinjam tudung mama. Ye la, nama pun cikgu sekolah. Koleksi tudung pun macam-macam warna. Setiap warna ada beberapa tona.

Tapi tiba-tiba mama cakap, "Isk, dah tak reti nak pakai tudung bawal" sambil betulkan tudung Pearl Haya di kepala. Ok, mama bukan pakai Pearl Haya je la. Tudung instant biasa pun ada juga. So jangan chop mama pakai tudung mahal je sampai dah tak pandang tudung murah.

Jeng jeng jeng.. apa lagi. Terus cakap, "Kalau taknak, bagi along la". Tiba-tiba datang pulak adik, "Boleh tapi ko bagi tudung instant ko kat aku". Ewah, "Boleh tapi tudung biasa je. Pearl Haya aku nak simpan". "Ok".

Maka, mama perturunkan tudung-tudung bawalnya kepadaku.


Ni baru sikit. Ada lagi yang tak gantung sebab hanger takde. Nak kena beli hanger baru hari ni. Nasib tudung Pearl Haya boleh lipat. Kalau tak, tak tau nak gantung mana dah hanger-hanger tudung ni.

Amacam?

Tuesday, March 12, 2013

Tunggu gaji anak

Nak bagi semangat kekdahnya...

"Tisya kena rajin baca. Kalau habis buku ni, abi belanja Pizza Hut " kata abi sambil membelek buku Bacalah Anakku Volume 1. Masa tu Batrisyia taknak ulangkaji. Ye la, tiap-tiap malam ulangkaji. Ada juga masa tiba-tiba dia boring. Tapi Volume 1 tu tinggal dalam 5 muka surat je nak habis.

Tu kisah Jumaat minggu lepas. Ni kisah semalam...

"Abi, tengok. Tisya dah habis baca. Esok bawa buku merah (Volume 2)" kata Batrisyia. Tiada bunyi excited pun. Kitorang puji dia sebab berjaya habiskan.

"Abi, Tisya dah habis baca buku ni. Kalau Tisya habis baca, abi belanja Pizza Hut" katanya dengan bunyi excited. Erk, umi abi dia lupa langsung pasal "perjanjian Pizza Hut" ni. Hahahaha... I pandang hubby sebab dia yang berjanji. Kuikuikui, hamek ko. Anak ni bukan jenis pelupa. Dia ingat setiap janji manis yang ditaburkan.

"atau pun KFC" kata Tisya. Ewah, dah pandai bargain.
"ataupun McDonalds" katanya lagi. Ni tak boleh nak. Dah boikot!
"ataupun Kenny Rogers" kata umi. Yum yum!
"ataupun Roti Coklat" kata abi. Ni sebab Batrisyia kata teacher masak roti coklat sedap.

"Nantilah. Tunggu gaji" kata Batrisyia. Kahkahkah, macam la tunggu gaji dia!


Friday, March 08, 2013

Busy..busy...

Orang lain yang nak kahwin, orang lain yang busy. Tapi bukan busy body eh. Kena paksa rela menolong persiapan majlis kahwin adik no. 3.

2 minggu lagi tu. Fuh, sekejap je. So far, persiapan berjalan lancar. Tinggal benda-benda kecik je nak bagi settle. Dapat pulak pengantin yang bekerja syif. Time tak keje, dia tidur. So tak dapat la nak minta dia tolong buat benda-benda remeh ni. Buat pening kepala dia je kan? Takpe. Nasib baik ada orang nak tolong.

Entry ni takde motif. Sebenarnya baru siapkan thank you tag untuk salah satu door gift yang akan diberi. Minggu ni my parents akan ke rumah saudara mara untuk menjemput mereka secara rasmi ke kenduri tu. Minggu ni juga nak finalize lauk pauk dengan catering dan bagi list lagu kat DJ. Hujung minggu ni juga I nak cari ilham untuk hantaran, basuh semua baju kurung, tudung, sampin, baju melayu, baju gown untuk majlis 3 hari tu, Fuhhh......

Semua orang excited!

Eh, kata busy.. tapi panjang pulak merepek. Chanchinchau!

Thursday, March 07, 2013

Think about why you started

Alhamdulillah, pagi yang menggembirakan apabila berjaya sampai di pertengahan my weight loss journey. Minggu lepas dah jadi minggu tukar-tukar baju sebab masa tu baru berani cuba balik baju-baju yang dah sempit. Jeans lama, muat. Baju lama, muat. Perasaan tu tak dapat nak digambarkan. Sekejap sekejap nak pandang cermin. Sampaikan anak pun tanya.

5kg itu banyak! Membuang 5kg dalam masa 60 hari itu memang nampak lama tapi ia lebih baik dibuang dengan cara yang sihat berbanding menggunakan produk yang membahayakan. Tiada guna turunkan 5kg dalam masa 5 hari tetapi ia tidak berkekalan. Itu yang I belajar. It's not going to happen overnight.

Don't go for diet only. Masukkan sekali exercise. Paling penting, ignore cakap-cakap yang tidak memberi semangat. Contohnya? Tak payah la contoh. Sebenarnya ayat -ayat tu sangat klise. Yang penting korang kena tetapkan pendirian.

Ok la, I share kata-kata yang boleh memberi semangat kat korang :)






Wednesday, March 06, 2013

Parents Teachers Meet. Apa kata teachers tentang Batrisyia?

Last Saturday, telah diadakan Parents Teachers Meet di tadika Batrisyia. Sesi kami pukul 9 pagi tapi masa kami sampai, dah ramai ibu bapa yang datang. Confuse juga sebab sesi bermula seawal 8.45 pagi. Nampaknya ada parents yang tak sabar nak jumpa teachers.

Berdebar nak jumpa teachers sebab nak tau prestasi Batrisyia macam mana. Dulu masa dia demam teruk tu, reading dan Iqra dia memang ke laut. I jadi risau sampaikan I karang surat untuk teachers, minta maaf kalau Batrisyia nampak macam taknak belajar. Masa tu rasa bersalah sangatlah. Alhamdulillah, teachers memahami.

Back to the meeting, kami dikehendaki berjumpa dengan class teacher iaitu teacher Atiqah. Teacher Atiqah tunjukkan evaluation chart. Alhamdulillah, semuanya ok. Masa dia cakap yang Batrisyia ni senyap kat kelas, I terperanjat juga. Senyap? Biar betul? Kenapa puan? Tak la, kat rumah dia banyak cakap. Ooo, kat sini dia senyap je. Kalau saya ajar, dia concentrate dengar apa yang saya cakap. Buat kerja pun concentrate. Boleh diharap. Apa yang saya suruh beritahu parents, dia akan sampaikan. Fuh, lega. I takut dia main-main kat kelas je.

Bab reading takde masalah. Batrisyia pelajar perempuan paling laju di kelas. Tapi ada student yang lagi laju. Student lelaki. Nama dia Zafri. Yang ni memang I tau sebab Batrisyia selalu sebut nama Zafri.

Next, jumpa teacher Fiza pula. Teacher Fiza ni khas untuk bacaan Iqra dan hafazan. Alhamdulillah, pun takde masalah. Tinggal lagi 4 muka surat je nak habis Iqra 1. Teacher Fiza kata bab hafazan, Batrisyia agak terang hati. Cepat hafal. Kalau solat tu, suara dia antara yang kuat membaca. Alhamdulillah, berkat selalu ikut abi dia solat. Kalau sekarang ni, I tak tau abi dia atau dia yang jadi imam sebab suara dia lagi kuat dari imam sebenar.

Now, mereka dah mulakan Al-Baghdadi di tadika. Parents boleh pilih samada nak enroll anak untuk cuba kaedah ni atau tak. Rata-rata memilih untuk beli set Al-Baghdadi tu. Tapi teacher juga akan tengok prestasi Iqra student tu dulu. Batrisyia disarankan cuba Al-Baghdadi sebab dia pun laju bab Iqra. Kalau mulakan dari kecil, insya Allah dia cepat belajar.So far, nampak ok je. Dia enjoy belajar guna kaedah Al-Baghdadi. Maybe sebab guna set ketuk tu kot. Silibus AL-Baghdadi ni khas untuk pra-sekolah. Jadi memang tak sama macam silibus pelajar sekolah rendah dan orang dewasa.

I suka tadika ni sebab ceria! Hehehe.. Jom tengok. I ambil gambar dalam tadika je. Gambar students dan teachers memang I tak ambil. Nak tau kenapa? Hihihi. Dipendekkan cerita, guru besar dah masuk blog ni sebab pengelola TLC dah "terjumpa" blog I sebab I pernah mention tentang tadika ni masa I mula-mula buat survey 2 tahun lepas. So kiranya blog ku sudah di skodeng. Maka I dah agak segan nak snap banyak gambar kat tadika masa tu :p

Ni kelas Batrisyia

Ok, dalam kelas dia memang tak ambil gambar sebab excited sangat nak jumpa class teacher dia.

I suspect ada satu arrow dah tercabut. Hehehe..


Nice!


Yang ni memang cantik. Tak berkedip mataku memandang


Insya Allah


Actually ada banyak rama-rama tergantung dan dilabel dengan nama nabi-nabi


Kat area pintu masuk bahagian dalam


Wall ni paling meriah. Ada pokok-pokok dan counting bees

Setakat ni, I puas hati hantar Batrisyia kat sini. Baru masuk bulan ketiga. I pun taklah harapkan Batrisyia dah excel macam-macam tapi boleh nampak prestasi dia makin maju. Tu satu permulaan yang baik, betul tak? Kita boleh push anak tapi jangan melampau sangat. Kita bagi ruang untuk dia tunjukkan kemampuan diri dia.

Tuesday, March 05, 2013

Bila yang dikenali itu telah gugur sebagai seorang pejuang negara

Bila teringat kenangan di Sabah 3 tahun yang lalu, salah satu perkara yang kami takkan lupa ialah ketika berjumpa kawan hubby di sana. Hubby bawa kami satu rombongan ke rumah kawan dia. Kami yang buta jalan telah dipandu arah oleh kawannya yang masa tu hanya menaiki motosikal. Waktu malam sejuk pula tu. Sampai di rumahnya, kami berenam dijamu dengan pelbagai jenis lauk yang sedap termasuk lauk ketam masak lemak cili api yang memang telah disediakan dalam kuantiti yang banyak. Katanya fresh dan murah, so kena jamu kawan lama! Kami ingat saat tu kerana kami dilayan seperti kawan lama sedangkan hakikatnya, dia hanya kenal hubby seorang.

Isterinya juga seorang yang sangat baik dan lemah lembut. Anak-anak pun comel belaka. Malam tu kami pulang dengan perut yang kenyang dan hati yang gembira kerana dilayan sebaik itu. Sumpah, perkara tu yang buat I tak boleh lupakan mereka sampai sekarang.

Jadi bila hubby tiba-tiba telefon dan khabarkan berita sedih itu, I seperti tidak percaya.

Rata-rata semua dah tau kisah yang berlaku di Lahad Datu sekarang ni. Dalam pada I rasa geram apabila 6 lagi anggota keselamatan kita terkorban baru-baru nie dan masa tu jenazah mereka yang tidak dapat dibawa keluar dari tempat kejadian, I tak sangka salah seorang mangsa tu ialah abang yang kami jumpa 3 tahun lepas; Sarjan Detektif Baharin bin Hamit. Lain sungguh muka dia dengan gambar yang polis keluarkan. Mungkin gambar lama. Arwah yang kami jumpa tu menyimpan rambut panjang. Katanya, senang nak menyamar.

Betul ke? Mana mungkin dia menemui ajal sebegitu? I cuba sedekahkan Al-Fatihah tapi tiada suara yang keluar. Terbayang muka balunya, I menangis. Terbayang muka anak-anak dia, menangis lagi. I smsed Sue dan Zai yang sama-sama pergi bercuti dengan kami pada masa tu. Diorang pun terkejut. Nak dijadikan cerita, Weed pun pernah mengajar anak arwah. What a small world!

Malam tadi, ada nampak balu arwah dalam berita. Sedih tengok dia menangis. Betul kata Sue, bila yang mati tu adalah kenalan kita, baru kita tau macam mana perasaan keluarga mereka yang terkorban.

Al-Fatihah buat arwah Baharin bin Hamit. Pengorbananmu akan dikenang selama-lamanya. Semoga rohmu dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan mereka yang beriman. Amin.

Friday, March 01, 2013

Sudah terlambat untuk menyesal

Heard  this song yesterday. Sayunya dengar. Suara dia berjaya buat I menyelami perasaan lagu ni. I think it's too late to regret. Tanpa sedar, we will take things for granted. Kadang kala, that simple request tu sangat besar ertinya buat seseorang. So kita jangan buat tak tau je.

WHEN I WAS YOUR MAN by Bruno Mars

Same bed but it feels just a little bit bigger now
Our song on the radio but it don't sound the same
When our friends talk about you, all it does is just tear me down
Cause my heart breaks a little when I hear your name

It all just sounds like oooooh…
Mmm, too young, too dumb to realize
That I should have bought you flowers
And held your hand
Should have gave you all my hours
When I had the chance
Take you to every party
Cause all you wanted to do was dance
Now my baby's dancing
But she's dancing with another man

My pride, my ego, my needs, and my selfish ways
Caused a good strong woman like you to walk out my life
Now I never, never get to clean up the mess I made, ohh…
And it haunts me every time I close my eyes

Although it hurts
I'll be the first to say that I was wrong
Oh, I know I'm probably much too late
To try and apologize for my mistakes
But I just want you to know

I hope he buys you flowers
I hope he holds your hand
Give you all his hours
When he has the chance
Take you to every party
Cause I remember how much you loved to dance
Do all the things I should have done
When I was your man
Do all the things I should have done
When I was your man

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.