Tuesday, December 17, 2013

Review : Lenovo K900 vs Ninetology U9X1

Asyik aim nak pakai Samsung S4 je sampaikan I tak tau pun yang satu Malaysian-based smartphone manufacturer telah mengeluarkan smartphone di bawah jenama yang sama.  Jadi apabila I dapat email dari pihak Ninetology untuk buat short review Ninetology U9X1 bagi Tech Kaiju Arena blogging campaign, I ambil peluang ni untuk mengetahui tentang Ninetology smartphone dengan lebih lanjut. The Blogger's Review Program - "Tech Kaiju Arena" is a blogging campaign by Ninetology Malaysia to inspire creative writing and transparent blogging in the Malaysian Community. Senang cerita, I have to give my honest review about these two smartphones. Takde 'ayat kipas' berat sebelah.

Ninetology memberi 2 buah smartphones untuk I pakai selama seminggu. Ninetology U9X1 dan Lenovo K900. So yeah, terpaksa ketepikan S4 buat seketika. Hehehe...



I taknak review the tech spec of each smartphone. Being me, I lebih suka pastikan beberapa perkara apabila nak beli smartphone: SAIZ, WARNA, KAMERA dan HARGA.

Jom tengok kedua-dua buah smartphone tu.

LENOVO K900


Wow! Perkara pertama yang I perasan ialah K900 ini sangat nipis! To be exact, it is ultraslim at 6.9mm and weighing just 162 gram!


The best part is it comes with a stainless steel body. Ia mengingatkan I kepada satu brand lama keluaran Motorola iaitu Motorazr. So in term of design, K900 is best-looking smartphone in the market. To check the tech specs, click here.

Cuma saiznya agak besar untuk tangan I yang tak berapa lebar ni. I rasa tapak tangan I ni penjang la juga tapi I tetap rasa kurang selesa bila pakai Lenovo K900. Mungkin sebab saiznya hampir sama besar dengan tapak tangan I. To be exact, it's 157 x 78 x 6.9 mm. Instead of using one hand to operate the keypad, I have to use both hands to text message.

Oleh kerana badannya dari stainless steel, ia hanya didatangkan dalam satu warna iaitu steel. Boring? For me, steel is stylish :)

Ok, yang paling best tentang Lenovo K900 ni ialah camera. Walaupun ia 13 megapixel camera (and to be truth, dah banyak smartphone mempunya 13MP camera) seperti beberapa smartphones di luar sana, camera Lenovo K900 ni menghasilkan gambar yang sangat sharp. 

The last time I check, the retail price is RM 1,499.



NINETOLOGY U9X1




It is unfair to say this but I cannot help comparing Ninetology U9X1 body with Lenovo K900. Seperti kebanyakan smartphone di luar sana, Ninetology U9X1 menggunakan polycarbonate aka plastik. Hehehe. It's not a big deal. Tapi kalau letak Ninetology U9X1 sebelah Lenovo K900, pasti banyak mata terpikat dengan Lenovo K900.

Tapi ada yang I suka tentang Ninetology U9X1.


First, saiznya just nice untuk I. Tidak terlalu besar. It's 137.8mm x 69.9mm x 10mm and weighing at 160 gram. To check the tech specs, click here.

Smartphone ni boleh didapati dalam dua warna iaitu hitam dan merah. Korang pun tau betapa I suka warna merah kan? Sadly, unit yang I pinjam tu berwarna hitam.


It looks so nice in red, don't you think?

Dari segi camera, Ninetology U9X1 mempunyai 13MP camera and it is zero shutter delay. Ni yang I paling suka sebab kita boleh dapat kualiti gambar yang baik walaupun objek tu bergerak. Fall in love with it instantly!

The retail price is RM 1,099. Cheap!


OVERALL

Setiap orang akan melihat beberapa kriteria ketika membeli smartphone. I guess guys will look through the technical specifications such as the OS, memory, connectivity, battery life etc. I pulak, janji boleh guna tapi kualiti kamera mesti baik sebab I suka ambil gambar.

I love Lenovo K900. It looks outstanding than other smartphones in the market with its stainless steel body. Tapi sebab ia terlalu besar untuk I, I will not buy it. I jenis yang kadang-kadang nak cepat. Malas bawa handbag. Kalau boleh, semua nak masuk poket. Hehe... So agak leceh bila nak pakai Lenovo K900 ni. Tapi kalau saiz tak penting untuk korang, maybe boleh consider untuk beli smartphone nie.

Now.. now.. Ninetology U9X1. It surprise me! First, ia nampak seperti biasa-biasa je. Nothing to shout about from the outside. No "Wow Factor" dari segi design. But zero shutter delay berjaya mencuri hati I. I kan suka ambil gambar. Ada pulak anak yang aktif dan tak reti duduk diam. So dengan Ninetology U9X1 ni, gambar memang cantik dan ia berjaya capture apa yang I nak. Dengan harga RM 1,099, ia sebuah smartphone mampu milik!



A good news for all. The 1st 100 pre-orders of the U9 devices every month via the newsletter will enjoy E-Vouchers worth up to RM200! Apa tunggu lagi? Click banner di bawah untuk dapatkan lebih penjimatan.


0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.