Thursday, October 10, 2013

My name is Liz and I'm Parenting Blogger

Bila orang tau I seorang blogger, soalan yang kerap mereka tanya ialah, “Dah berapa lama awak ber-blogging?”. My mind akan mula memikirkan tahun pertama I mula ber-blogging. You won’t believe if I said, “It all started 13 years ago”. Yeah, believe me.

Di zaman blog platform masih baru, I sudah mula berjinak-jinak di Easyjournal. Ahaks, dah tak wujud pun platform tu. Kemudian, my high school friend perkenalkan Blogspot. He had a website. Urm, rasanya sekarang dia dah takde website kot. Dia yang sarankan I guna Blogspot sebab katanya MUDAH. So I mula menulis di Blogspot. Masa tu belum kahwin dan masih belajar di university. Jadi cerita pun berkisar tentang life as a student. Sape yang rajin baca masa tu tau la I suka tulis pasal apa. Light and easy :)

Then, I created my third blog during my first pregnancy. I was miscarriage before and it left a scar in my heart. I was sad and it didn’t help me when a few people blamed me for that miscarriage. You know, simple words like, “Tu la.. lasak sangat” or “Dah tau pregnant, buat cara orang pregnant” takkan buat I tersenyum masa tu. Therefore bila I pregnant buat kali kedua, I decided to open a secret blog. I shared stories I pregnant kan Tisya kat situ. Memang takde siapa tahu blog tu. Masuk bulan ke-5, baru I kongsikan blog tu dengan rakan terdekat.

Blog tu terus berkembang, seiring dengan usia Tisya. Pengalaman yang sangat berharga apabila isi blog tu disalah erti dan dikecam oleh orang yang kurang faham. Ia mengajar I untuk lebih berhati-hati tapi dalam masa yang sama, I kehilangan freedom untuk bercerita secara bebas. I know… I can’t ask people to like me but if you find this blog is “too much” for your brain to digest, just leave in peace and please don’t come back or worse, talk behind my back.

My third blog ialah blog yang korang sedang baca sekarang. My second blog? Biarlah rahsia….. heheheh.

Sekarang ni bloggers boleh dikategorikan dalam beberapa kategori. We have Beauty Blogger, Lifestyle Blogger, Food Blogger, Travel Blogger, Parenting Blogger etc. Banyak! I pun tak tau I ni dalam kategori apa. Kalau masa Tisya baby tu, mungkinlah dalam kategori Parenting Blogger tapi sekarang ni, I tulis apa yang I tergerak nak tulis. Sebab tu ia bertukar dari “Charming Umi” ke “Liz Rohaizat”. Ia lebih sesuai.

After attended a few events, I nampak mereka letak I under Perenting Blogger. So okay la, I’m a Parenting Blogger. Wah, tiba-tiba kan? Hahaha. Okay la, ada pembaca yang tanya macam mana I buatkan Tisya senang sangat nak berpisah katil. Malam tadi dah masuk hari ke-7 Tisya tidur di bilik dia sendiri. I will share my stories tomorrow.

Right now.. I need a coffee. Mengantuk sebab ulang layan Supernatural Season 8 malam tadi. Pukul 2.30 pagi baru tidur T_T

6 scribble(s):

anak Wan Salleh said...

woww! kalau in public all out tu boleh kalah kan redmummy tu hahhaa.. *just a joke.. kang redmummy marah pulak

Liz said...

kak mira> mmg confirm tak la kan? saya blogger picisan saja. suka-suka :)

Rai Ourkizuna said...

wahh.. lama tu 13 tahun..

saya pulak tatau saya duk kategori mana.. sejak dua menjak ni blog jadi blog masakan pulak.. hahaha..

Liz said...

Rai> Ala, zaman dulu. Masa tu blog dan blogger ni tak memberi makna pun. Sekarang ni baru hot sebab marketing through social media.

Haha, awak sama macam saya. Sekejap personal.. sekejap parenting..sekejap masakan... kita ni split personality

nieda said...

Wow...dah lama rupanya ada blog. Seingat nieda masa dulu popular fotopages sblm ramai beralih ke blogspot. Nmpk sgt i buta IT. Hehe

Liz said...

Nieda> Aah sebab tu kdg2 terkena writer block. Hahaha... Fotopages pun saya ada juga tapi sudah private.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.