Sunday, September 15, 2013

Day 11 : Fizzy Zespri® Lemonade

What a lovely Sunday! Lebih-lebih lagi bila esok masih cuti. Tapi keadaan kesihatan tak berapa mengizikan I untuk berceloteh panjang. Tak berapa sihat sejak Jumaat lepas. Lembik dah rasanya.

Semalam kami pergi berkelah. So sorry, tiada gambar sebab I memang takde mood nak ambil apa-apa gambar kecuali gambar ni yang diambil oleh adik. Hahaha, tu nampak tak budak kecil kat dalam gambar tu. Tu Tisya dengan sepupu-sepupu dia.


At first, I nak buatkan resipi di bawah untuk bagi my family rasa tapi sebab perut pun meragam, ku tangguhkan hasrat tersebut. Kita bawa air Sunquick je :)

Apa-apa pun, jom cuba buat minuman ini.

FIZZY ZESPRI® LEMONADE




Ingredients:
6 Zespri® Green Kiwifruit
1 cup sugar
¾ cup lemon juice
1 litre carbonated water, chilled
1 recipe kiwi ice cubes

Directions: 
1. Peel kiwi. Puree peeled fruit using blender or food processor. Strain mixture through a fine-mesh wire strainer placed over a bowl.


2. In large pitcher, combine the strained kiwi, sugar and lemon juice. Stir until sugar dissolved. Cover and chill for 2 to 24 hours.
3. Add the chilled carbonated water just before serving
4. Fill glass with kiwi ice cubes. Pour the kiwi lemonade over the ice.

After-thought : Ok, rasa macam air limau asam boi. Hehehehe... sedap. Kalau rajin, buatkan kiwi ice cubes tu. Nampak so pretty! Senang je nak buat. Potong-potong buah kiwi. Masukkan dalam bekas ais. Tambah air. Biar ia mengeras.

Orang tak sihat :p

Nak menang trip ke New Zealand? Layari www.zespri.com.my

My previous entries:
Day 1: Zespri® 14-Day Daily Scoop of Amazing Challenge 
Day 2 : Zespri® Kiwifruit and Green Chilli Sambal
Day 3 :  Zespri® Tropical Smoothie
Day 4 : Zespri® Cereal Yoghurt Parfait
Day 5 : Zespri® Kiwifruit Pudding
Day 6 : Fresh Zespri® Kiwifruit Platter  
Day 7 : Zespri® Kiwifruit and Honey Face Mask
Day 8 : Pomfret Sweet Sour with  Zespri® SunGold
Day 9 : Zespri® Green Kiwifruit as Meat Tenderizer
Day 10 : Superb  Zespri® Kiwifruit Cake

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.