Tuesday, July 23, 2013

Tips yang boleh diamalkan agar teringat anak yang ada dalam kereta

"Macam mana boleh tak perasan anak dalam kereta??"

Itu reaksi pertama yang keluar dari mulut I bila mengetahui tentang berita tersebut minggu lepas. Entah la. I rasa tiap-tiap jam I akan teringat kat anak. So tak tau nak cakap apa. Tapi bila tengok gambar ibu bapa arwah yang menangis dan merah matanya, I pun turut sama kesian. Semua perkara yang berlaku ada sebabnya. Ada sebab kenapa si ibu lupa ada anak kat seat belakang. Kita tak tau.

Thanks to Imee yang berkongsi artikel ini : Horrifying Ad Shows What 15 Minutes in a Hot Car Does to Your Toddler, ada tips yang kita boleh cuba amalkan. BE SAFE! 

Back seat: Put something in the back seat whenever you strap a child in, so you have to open the back door, or at least turn around to find that item, when you get out of the car. Your handbag or briefcase, cellphone, or employee badge.

Every child should be correctly restrained in the back seat.

Stuffed animal: Keep a brightly colored one in the car seat when your child isn’t there. Then move it from the car seat to the front seat after you strap your child in, to remind you when your baby is in the back seat.

Ask your baby sitter or child-care provider to call you within 10 minutes if your child hasn't arrived on time.

Focus on driving: Avoid cellphone calls and text-messaging while driving.

Every time you park your vehicle -- every single time -- open the back door to make sure no one has been left behind.


Sama-samalah kita beringat. I know, ibu bapa ni kadang kala terlalu sibuk, multi-tasking dan banyak benda ada dalam fikiran. Kadang-kala benda camni memang boleh terlupa dibuatnya.

2 scribble(s):

Fiza Rahman said...

Thanks for the tips liz. Smoga parents tu tabah. Persoalan tu juga yg bermain difikiran aku 'mcm mana blh lupa anak kat dlm keta'. Mungkin dah ajal anak tu kan. Klo bukan dgn cara tu, mungkin dgn cara yg lain. Peringatan & pengajaran buat kita supaya lebih berhati2.

Liz said...

Fiza> betul tu. kita kena redha

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.