Tuesday, April 02, 2013

For One More Day by Mitch Albom

Sejak membaca Tuesdays with Morrie, I memang kagum dengan penulisan Mitch Albom. Ceritanya memberi inspirasi dan penuh dengan quotes yang best-best dia share dengan pembaca.

I habis baca For One More Day dalam masa sehari kerana buku ni tak tebal. I rasa korang pun akan enjoy baca buku ni. I beli di BBWB tahun lepas. Nampak buku ni ada banyak sangat tersusun kat satu sudut. Seperti biasa, I baca synopsis di bahagian belakang. Satu ayat membuatkan I tertarik untuk membeli buku ni.

If you had the chance, just one chance to go back and fix what you did wrong in life, would you take it? And if you did, would you be big enough to stand it?”

Buku ni mengisahkan tentang Charles Benetto. Dia lebih dikenali dengan nama Chick Benetto dan ibunya memanggilnya Charley. Siapa dia? Dia seorang bekas pemain baseball yang telah hilang arah tujuan hidup sejak kematian ibunya. Semenjak itu, dia menjadi seorang kaki botol dan ditinggalkan isteri dan anak. Dia juga tidak dijemput ke majlis perkahwinan anaknya sendiri. Anaknya hanya beritahu yang dia telah berkahwin melalui sepucuk surat dan sekeping gambar.

Chick menjadi terlalu marah dan kecewa hingga merasakan hidupnya tidak bermakna lagi. Lantas dia mengambil keputusan untuk membunuh diri tetapi tidak berjaya. Pada masa tu, dia terlihat kelibat ibunya yang telah mati. Bermulalah kisahnya yang menghabiskan masa sehari bersama ibunya itu. Waktu sehari yang dihabiskan bersama bakal merubah hidup Chick yang telah musnah.

You can say that this is a ghost story but it’s more than that. It’s a story about a mother and her unconditional love. Bagaimana Chick membesar tanpa ayah, kenapa dia terlalu beriya mendapatkan perhatian dari si ayah dan dalam masa yang sama mengetepikan ibunya.. semuanya diceritakan di dalam buku ni. Agak sweet juga bila membaca nota-nota pendek yang ibu suka tulis dan beri kepada Chick sejak dia kecil hinggalah dia berkahwin. I paling suka nota yang ditulis semasa hari perkahwinannya.

Here is what you are going to find out about marriage: you have to work at it together. And you have to love three things. You have to love

1) Each other
2) Your children (When you have some! Hint! Hint!)
3) Your marriage

What I mean by that last one is, there may be times that you fight, and sometimes you and Catherine won't even like each other. But those are the times you have to love your marriage. It's like a third party. Look at your wedding photos. Look at any memories you've made. And if you believe in those memories, they will put you back together.

So true, betul tak?

Dalam masa sehari, Chick tahu macam-macam perkara tentang ibunya. Dia tak tahu selama ni ibunya mengambil upah mengemas rumah jiran untuk menampung perbelanjaan Chick di kolej. Dia tak tahu ibu dan bapanya bercerai gara-gara bapanya mempunyai isteri lain. Dia tak tahu ibunya disayangi ramai. Selama ni dia hanya melihat ibu sebagai ibu.Kadang kala, dia sendiri tidak mempertahankan ibunya di khalayak ramai.

Epilog buku ni bakal memberi kejutan kepada pembaca. Ada yang rasa ending tu tak sesuai. I think it's a sweet ending.. a closure between 2 characters. Mitch Albom did it again!

2 scribble(s):

mancet said...

buku ni sedih..aku pon terus stucked with mitch albom wpon tak suke baca ..lol

Liz said...

Mancet> Dia sweet dan sedih dalam masa yang sama kan?

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.