Thursday, March 07, 2013

Think about why you started

Alhamdulillah, pagi yang menggembirakan apabila berjaya sampai di pertengahan my weight loss journey. Minggu lepas dah jadi minggu tukar-tukar baju sebab masa tu baru berani cuba balik baju-baju yang dah sempit. Jeans lama, muat. Baju lama, muat. Perasaan tu tak dapat nak digambarkan. Sekejap sekejap nak pandang cermin. Sampaikan anak pun tanya.

5kg itu banyak! Membuang 5kg dalam masa 60 hari itu memang nampak lama tapi ia lebih baik dibuang dengan cara yang sihat berbanding menggunakan produk yang membahayakan. Tiada guna turunkan 5kg dalam masa 5 hari tetapi ia tidak berkekalan. Itu yang I belajar. It's not going to happen overnight.

Don't go for diet only. Masukkan sekali exercise. Paling penting, ignore cakap-cakap yang tidak memberi semangat. Contohnya? Tak payah la contoh. Sebenarnya ayat -ayat tu sangat klise. Yang penting korang kena tetapkan pendirian.

Ok la, I share kata-kata yang boleh memberi semangat kat korang :)






4 scribble(s):

Fiza Rahman said...

Tahniah liz. Byk turun tu ☺☺

Liz said...

thanks fiza

-makcik anon..keh..keh...- said...

Share laa weight loss journey tu...
5kg - 2 bulan ...satu pencapaian tu..

Saya pun baru nak mula ni... Baru dua minggu mula...jaga kalori dan bersenam sikit2.. dah sampai seru ...
from 61kg - my target for the moment is 55kg ...:)

Liz said...

Makcik anon> eiii, segan la. hehehe... nanti la. bila dapat hilangkan lagi sekilo, mungkin boleh share la kot. sekarang belum cecah 50kg lagi.

Teruskan usaha. jgn cepat give up kalau nampak lambat sangat turun. lagi elok turun setakat 500g-1kg seminggu. kalau lebih dari tu, rugi sebab muscle loss. biar fat je yang hilang, lagi elok. ingat, it takes 12 weeks for the rest of the world to notice!

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.