Monday, February 18, 2013

Konsert Anuar Zain 3 Dekad Muzik, Cinta & Sanubari

Ahaks, kena taip ni sebelum lupa.

Akhirnya, 16 February tiba jua. Bangun pagi tapi tidak rasa teruja sebab kesihatan masih belum tip top. Petang tu pun demam lagi. Lagi tak tenteram bila tiba-tiba Batrisyia pun demam gara-gara suhu penghawa dingin di pusat bowling sejuk macam ais. Giler ah. I pun tunggu kat luar je. Terus jadi anti social. Kenapa la sejuk sangat.

Petang tu,I tumpang kak Nai ke Stadium Malawati. First time tau jumpa kak Nai ni. Berkongsi kereta sebab I takde transport nak ke sana. Sebagai balasan, kak Nai pun ada teman bila balik tengah malam nanti.

Sampai stadium, hujan belum berhenti lagi. Kami berpecah sebab seat tak sama kawasan. No worries. Kalau dah pergi konsert, dengan orang sebelah pun kita boleh ngam sebab kita datang dengan tujuan yang sama. My 'partner' on that night adalah sepasang suami isteri dari Bangsar. Si isteri kata, dia teman suaminya yang merupakan peminat Anuar Zain. I doubt that sebab masa konsert, wife yang menjerit-jerit kesukaan. Hahahaha.

I rasa stadium tu kecik jika nak dibandingkan dengan Stadium Putra. Kesian Anuar. Takpe, the show must go on! Demi lebih 6,000 peminat yang hadir. Betul tak? Stadium hampir penuh. Siapa kata artis kita tak boleh buat konsert berskala besar, ye tak? Nah, Anuar Zain dah berjaya membuktikannya.

Konsert dimulakan dengan lagu I'm The Lucky One. Wahhhhh, sedap sangatlah suara dia! Hehee, bukan first time dengar dia nyanyi live tapi tetaplah rasa excited. Suara dia memang lagi sedap dari suara dia dalam CD. Betul ni, tak tipu!

Pada awalnya, Anuar nampak macam gugup. I mean, dia nyanyi bagus tapi macam tak rileks. Maybe nervous kot. Tapi lama-lama, dia dah ok. Nyanyi pun selamba je. Dia banyak menyanyi lagu-lagu hit sepanjang 30 tahun karier dia dalam bidang seni suara. Ada beberapa lagu diberi nafas baru dengan rentak dan tempo yang berlainan.

Crowd memang happening. Anuar Zain dah minta peminat berjanji untuk menyanyi bersama dia. "This is your night. Jadi, menyanyilah bersama saya". Terharu sebab dia memang sayangkan peminat-peminat dia. Berkali-kali ucapan terima kasih keluar dari mulutnya. Sesekali, nampak dia seperti mahu menangis. At one moment, dia terdiam. Cuba menyusun kata. Emosi barangkali kerana mungkin dia tak sangka dia boleh pergi sejauh ini.

Urm, lagu apa yang best malam tu? Susah nak cakap sebab semuanya best. Tapi ada beberapa lagu yang dipersembahkan dengan baik pada malam tu. Cinta Harus Memiliki menampilkan 3 penyanyi latar yang terkenal iaitu Adibah Noor, Dina Nadzir dan Elvira Arul. Memang powerful! Ajari Aku mendapat tempat di hati peminat lebih-lebih lagi bila ada gimik diselitkan di mana Nora Danish muncul di tengah pentas (dan Anuar Zain cium tangan Nora Danish dan Nora Danish pegang pipi Anuar Zain... crowd menjerit bagai nak gila!). Kemudian, peminat dapat menonton sambungan video klip Ajari Aku iaitu lagu Sempurnakan Aku (sweet!).Lagu-lagu lain seperti Keabadian Cinta, Jangan Bersedih Lagi dan Bidadari berjaya memukau telinga yang mendengar.

Rasa sekejap je masa berlalu apabila Anuar Zain mengumumkan dia akan menyanyikan dua lagu terakhir iaitu Teman Terulung dan Lelaki Ini. Ala, tapi macam la tak biasa kan? Peminat menjerit-jerit minta dia menyanyi lagi. Laungan "We want more! We want more!" bergema di seluruh stadium. Akhirnya Anuar Zain keluar semula.

"Taknak balik?" tanya Anuar sambil tersenyum.
"Takde anak kat rumah?" tanya dia lagi. Adoiiii, buat mak-mak serba salah je.

Setelah berbual seketika, konsert disudahi dengan lagu Sedetik Lebih yang memang menjadi permintaan peminat pada malam tu.

Overall, puas hati. Diharap lepas ni dia buat konsert lagi. Masa tu dah boleh bawa Batrisyia dan boleh paksa hubby ikut. Kuikuikui. Tak sabar nak tunggu DVD konsert keluar. Teringat-ingat dia menyanyi malam tu.

3 scribble(s):

Liz said...

kak ayu dan fiza> sorry korang. ter DELETE komen. salah click pulak. kak ayu, mmg ramai puji konsert dia best. fiza, aku tak dengar Hot FM, dia kata apa?

Syigim said...

bestnyeeeeeeeee my sis-in-law pegi n dia pun ckp the best ever LIVE concert!

Liz said...

kak syigim> memang best kak! rasa macam sekejap je. takpe, tunggu DVD keluar. nanti akak boleh tgk

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.