Thursday, February 21, 2013

Kisah Astro dan suami goyang kaki

Salesgirl : Rumah akak ada Astro?
Me : Takde.
Salesgirl : Kenapa? Akak duduk menyewa dengan kawan-kawan ke?
Me : Eh,tak la. Duduk dengan family tapi kitorang memang taknak Astro.
Salesgirl : Kenapa pulak taknak? Astro kan best.

Erk, perlu ke jawab? Hanya semata-mata ia best, maka wajib ada Astro kat rumah ke?  I tak tau la mana budak ni dapat my phone no. Dia sangat determine nak buat appointment dengan I sampaikan at one point, I cakap I ada banyak kerja dan I takde masa nak layan Astro. I kata tak perlu call I lagi. Huhuhu, sorry la dik. Orang tengah bekerja, janganlah dikacau dengan benda yang tak penting macam nie.

Astro best ke? Bergantung pada orang yang menontonnya. Rumah parents I ada Astro so bila balik sana, baru layan. I pun bukan minat semua channel. I setakat layan AXN, Diva, Star World (sikit-sikit) dan FOX.

Kalau nak suruh layan Astro masa hari bekerja macam sekarang ni, memang takde maknanya. I dapat bayangkan kalau kat rumah I ada Astro. Pukul berapa baru I akan layan Astro eh?

5.15pm - Balik dari kerja.
6.00pm - Jemput hubby. Jemput Batrisyia dari kindy. Balik ke rumah.
6.45pm - Beli barang untuk masak dinner.
7.00pm - Sampai rumah. Masuk dapur.
7.45pm - Berhenti untuk solat. Sambung masak.
8.15pm - Selalunya dah siap masak. Mandi dan cuci baju
8.45pm - Solat Isyak. Makan malam.
9.30pm - Kemas dapur. Gosok baju kerja dan baju sekolah. Ajar Batrisyia membaca Pre-Reading Book dan Iqra.
10.30pm - Tengok TV.
11.00pm - Tidur.

Setengah jam je tengok TV? Honestly, tak juga. Selalunya pukul 9.30 malam tu, dah boleh tengok dah sebab kami bergilir-gilir ajar Batrisyia. I akan ajar Pre-Reading Book dan hubby akan ajar Iqra. Rasa macam no point I install Astro sebab tengok sejam je. Kat TV biasa pun banyak drama menarik tiap-tiap malam. So takde hal la kalau takde Astro. Boleh je suruh hubby download apa-apa siri yang I nak tengok cepat.

Tengok jadual kat atas tu, I rasa penat. Hahahaha. Orang kata, seorang isteri kerjanya takkan habis hingga ke saat dia melelapkan mata di malam hari. Betul ke? Betul kot. Tapi tidak bermakna seorang suami goyang kaki lepas balik dari kerja kan? I bertuah sebab hubby rajin. Erk, mungkin sebab I delegate kerja kot. Hahahaha. Terima kasih abang sebab rajin tolong Liza... rajin jemurkan kain tiap-tiap malam, rajin gosokkan baju setiap hari Khamis, rajin buangkan sampah.. sama-sama la kita penat ye :)

I think it's important to share responsibilities. Kalau seorang isteri boleh sama-sama keluar mencari rezeki, apa salahnya seorang suami menolong isteri di rumah.I teringat seorang ustaz berkata dalam program Semanis Kurma. Katanya, seorang lelaki akan menjadi rajin atau malas, bergantung pada cara dia dididik. Jika kita mahu anak lelaki kita rajin, suami kita kena rajin. Anak akan jadikan bapa sebagai role model. Kalau dia tengok bapa dia jenis goyang kaki tak tolong mak, si anak juga berpotensi untuk menjadi seorang suami yang goyang kaki tak tolong isteri. Bagi dia, itu bukan tanggungjawab dia. Eventhough I takde anak lelaki, I tetap bersedia. Hihihihi. Sebenarnya, kita boleh je slow talk dengan suami kita (in case dia jenis goyang kaki). Minta tolong dia. Lama-lama suami akan ringan tulang dan ia akan menjadi rutin.

Tapi isteri-isteri sekalian, jangan sampai "buli" suami. Mana yang dah jadi kerja kita, kita buat. Kalau suami kita tolong, alhamdulillah. Tapi jangan once suami rajin tolong, kita lepas tangan. Paling penting, setiap permintaan harus dimulakan dengan perkataan "Tolong". Barulah tidak rasa seperti diarah-arah.

Ok la abang. Sebab semalam abang dah tolong gosokkan baju (ni kes wife mengantuk lepas makan Burger Bakar), malam ni I gosokkan baju ye.


Disclaimer : Entry ni tiada kaitan dengan hidup orang lain. Kalau ia berlaku kepada anda, semuanya hanyalah kebetulan.

2 scribble(s):

AyuArjuna BiGoshh said...

dulu umah ayu takde astro gak...mmg tak pernah teringin sampai kitaorg pindah kat cfs ni...gambar kat tv tak clear langsung guna antena..stress jer last2 kena pasang gak astro tapi pakej paling basic huhu

Liz said...

kak Ayu> rumah parents saya pun pasang Astro sebab tv tak clear. sejak jiran2 pakai astro, mmg tak cantik tv tu. last2 pasang juga. rumah saya alhamdulillah, takde masalah

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.