Friday, February 08, 2013

Give me a break

Dah lama tak menulis ikut suka hati. Jadi, hari ni ialah hari suka hati.

Anyway, petang ni ada appointment dengan doktor. Antibiotik dah habis hari Rabu. Rasa macam nak potong kek bagi meraikan antibiotik tu dah habis. Hahaha.. serious tak sedap giler! Lepas tu I kena side effect. Mula-mula ingatkan biasa je. Tapi lepas tu perasan ia berlaku setiap kali lepas makan ubat tu. Googled a few trusted sites. Memang betul pun. Agak hazab juga la sebab perut jadi tak selesa dan macam confuse dengan persekitaran. Ni baru makan satu jenis ubat. Macam mana la orang yang kena kanser tu, kena ubat dan radioterapi. Lagi kesian kan? Bersyukur dengan kesihatan yang kita miliki.

Ok la, kisahnya my lymph node membengkak. Kat leher belah kanan. Korang tau kan kita ada beberapa lymph nodes kat leher? Tak la bengkak sangat. Masa doctor checked, katanya saiz 2x2cm. Tender. Yang bagusnya tiada tanda lain macam kena infection. Paru-paru dan tekak ok. Kulit kat tempat bengkak tu tak merah. Pendek kata, kesihatan tip top. Tu yang doktor bagi ubat dulu. Katanya, mungkin bengkak sebab infection saja. Kalau bengkak tak surut lepas habis antibiotik, dia akan refer pada pakar untuk diambil sample cecair kat situ bagi menentukan kenapa ia bengkak.

Erk, seriau mendengarnya!

Elok je lepas habis antibiotik, bengkak dah takde. Kalau dulu tak boleh pusingkan tengkuk, sekarang dah ok. Tak sakit. Cuma rasa sengal-sengal je. TAPI..... I rasa lymph node kat bawah yang sakit aritu macam sakit pulak. Tapi tak bengkak pun. Bila sujud masa solat, memang terasa sakit tu. Hmmm, macam-macam la. I will inform the doctor. Harapnya takde apa-apa la. I taknak dirujuk ke pakar sebab leceh. Tapi kalau dah sakit, nak buat macam mana kan?

Minggu lepas doktor ada tanya. Berat turun tak? I cakap tak. Padahal turun. Entah lah. I taknak dia salah faham. Kalau I kata berat turun, nanti dia ingat sebab sakit. Sebenarnya berat I dah mula turun sikit-sikit sejak amalkan calories counting dan buat aerobik. Perlu ke I beritahu berat dah turun? So far, berat I dah turun 2.7kg dalam masa 30 hari. Alhamdulillah. Masih belum sampai target lagi. Biar slow and steady. Kalau turun beberapa kg dalam masa seminggu, tak elok juga sebab bukan hanya hilang lemak, kita juga akan hilang otot. Jadi, sangat rugi di situ.

Fuh, tak sangka dah 30 hari. Hahaha. Dalam masa 30 hari, I makan macam biasa. Cuma makanan yang bersantan memang I dah tak sentuh. Orang negeri sembilan tak makan masak lemak cili api selama 30 hari? Telan air liur je la. Tapi rasanya balik ni nak request masak lemak cili api peria campur udang. Fulamak, meleleh air liur!

3 scribble(s):

eynda said...

Take care....

FiraHamzah said...

syafakillah liz!
Harap2 takder apa yang seriyes. Think positive ok..hehe..

take care babe..

wahhh! berat turun ek lps join jomfit tuh? bestnyerrr...ni yg aku semangat nak follow nih..hehehe..Aku nak turunkan 2-3kg gak..huhu..

Liz said...

kak eynda> thanks kak

Fira> thanks fira. tu la. takut serious je. eh, berat turun bukan sebab jomfit je la. jom fit tu 2 kali sebulan. takde nak turun berat kot. haha. actually, jogging dan buat aerobik kat rumah juga. dan juga amalkan calories counting.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.