Thursday, February 14, 2013

Bilalah nak sembuh...

As at 13th February 2013.

Siap juga kerja hari ni. Hari ni tak kerja depan PC. Merasa kerja macam zaman kat MMU dulu. Dah la dengan tak sihat. Mencurah-curah peluh yang keluar.

Cuti selama 4 hari yang lalu dihabiskan dengan TERBARING. Yups, rugi... rugi. Jom la kita cerita suka hati lagi. Waktu kerja pun hanya berbaki 45 minit saja.

Jumaat petang selepas berkejar-kejaran menghantar semua orang, I zasss ke KK Batu 9. Wowwie, lambat! Hahahaha..ada appointments kat 2 klinik. Klinik pesakit luar untuk check kelenjar. Klinik Ibu & Anak untuk buat Pap Smear. Tapi sebab dah lambat, Klinik Ibu & Anak tak dapat nak buat Pap Smear. Katanya, silalah jumpa doktor pesakit luar dulu. Lepas tu jumpa kami. Tapi sebab hal kat klinik lagi satu habis lambat, tu yang sudahnya tak jadi buat Pap Smear. Isk, rugi je puasa beberapa hari. Teeetttt!

Ok, continue. Ingatkan petang balik cuti CNY takde la ramai orang. Salah sama sekali. Petang tu ramai betul pesakit. Ada lagi 15 minit sebelum klinik tutup tapi apsal ramai orang ni? Hati dah mula tak tenteram sebab badan dah mula menggigil. Oh, sebenarnya I mula demam hari Khamis malam. Jadi petang Jumaat tu, memang rasa gigil tapi taknak mengaku demam. Tetaplah terkantoi tatkala nurse sentuh tangan untuk check BP. Awat bahang badan ni? Nurse ambil temperature. 39! Syabas la selamba je tahan gigil padahal suhu dah tinggi.

Petang tu jumpa doktor lain sebab doktor yang I jumpa tu busy kot. Entah-entah dah balik. I masuk jumpa doktor pukul 5 petang. Takpe la, janji jumpa. Doktor checked kelenjar. Memang dah tak bengkak. I tunjuk kelenjar lagi satu yang terasa sengal. Urmmmm, dia tak puas hati. Doktor bagi ubat demam dan sejenis antibiotik (yang ni tak rasa pahit) untuk dimakan. Katanya, hari Rabu kena datang lagi sebab dia nak buat blood test bagi memastikan samada ada kuman dalam darah atau tak.

Fast forward lepas program Parents Technique Reading anjuran The Little Caliph pada Sabtu pagi, kami pulang ke rumah. Badan dah seram sejuk. Telan ubat, telan antibiotik. Tidur. 2 orang yang tak sakit tu pun boleh tidur sama. Over nampak! Malam tu baru balik Seremban. Dah pakai sweater dan stokin. Tinggal tak berselubung je. Sepanjang jalan tahan sejuk.

Kat Seremban, memang on off demam. Yang geramnya, paracetamol yang doktor bagi tak berkesan langsung. Suhu tak turun sangat. Suhu paling tinggi yang telah dicatat ialah 39.7 darjah celcius. I was miserable. Cuti ni weih tapi tak dapat nak rileks. Kerja I makan ubat, makan nasi, mandi banyak kali, berselubung. Tak produktif langsung.  Bila try Actifast, ok  sikit tapi bila sampai masa ubat habis, badan dah mula rasa nak demam balik.

Selasa, mama bawa jumpa sorang doktor. Testimonial mama dan papa kata, doktor ni bagus dan ubat yang dia bagi pun insya Allah berkesan. Takpe, kita cuba. So I jumpa doktor tu. Dia checked dan mengesahkan ada lymph node yang bengkak. I bagitau sejarah ubat yang I dapat. Haa, kat sini la pentingnya korang hafal ubat-ubat yang korang dapat. Senang doktor nak tau ubat mana yang tak berkesan. Kalau panjang sangat nama ubat tu, sila save nama tu kat mana-mana.

At first, nak buat blood test tapi makmal cuti CNY. So doktor kata, dia bagi ubat lain sebab kalau dah 5 hari makan ubat tapi demam tak kebah, maknanya ubat tak jalan. Dia suruh I buat blood test kat KK seperti yang diarahkan. Tinggal update dia result yang akan keluar nanti. Alhamdulillah, setakat ni ubat dia boleh dikatakan ok la juga kot. Paling nampak, ubat demam dia. Setengah jam lepas makan, peluh mencurah-curah keluar.

Agak-agak yang mana satu ubat demam?

Ok, kembali ke cerita KK Batu 9. Pagi tadi pergi buat blood test. Alhamdulillah, tiada jangkitan kuman dalam darah. White cell rendah sedikit tapi tidak berbahaya. Doktor kata, mungkin hanya reaksi dengan antibiotik. Doktor cuma minta jaga kesihatan betul-betul. Makan cukup, minum cukup, tidur cukup, jangan buat kerja berat, jangan paksa diri. Aye aye doctor!

Rindunya nak jogging! Cepatlah sihat semula. 3 hari je lagi nak berjumpa pelantun suara Ajari Aku.

Nota: Cuti CNY lama sangat nie, rindu nak layan City Hunter :p

2 scribble(s):

Fiza Rahman said...

Alhamdulillah...tak der yg serious. Semoga cepat sembuh liz.

Liz said...

Fiza> Alhamdulillah. Pada mulanya 2 doktor pertama suspect tibi kelenjar. Doktor ketiga pulak menafikan sebab bengkak di kelenjar tu surut. Lega sangat takde apa. Cuma harapkan tak demam lagi la.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.