Thursday, May 31, 2012

Koleksi fridge magnet selama 9 tahun

Inilah hasil 9 tahun mengumpul fridge magnet. Tak la banyak macam orang lain. Ada yang I beli sendiri tapi kebanyakannya diberi oleh rakan-rakan especially yang dari overseas. Sayang korang sebab pergi mana-mana ingat kat aku.


Ni pun ada yang tiada dalam gambar sebab Tisya pinjam buat main dan ada juga yang dah pecah/rosak/berkarat/magnet tercabut. Kalau magnet tercabut, boleh juga la gam balik tapi kalau dah pecah, memang ke tong sampah jawabnya. Kalau kira semua, maybe dah lebih 50 keping tapi yang kat atas ni, kira official count la eh.. 49 keping kesemuanya (termasuk 2 yang Batrisyia pinjam dan satu yang I baru beli tadi). Jom tengok magnets yang I ada.

Yang ni magnet dari Malaysia.

Sabah, Langkawi, Kedah, Kadazan Lady, Kuching, 
Sarawak, Colmar Tropicale dan Masjid Kristal

Yang ni magnet dari overseas. Ni semua hadiah dari kawan-kawan. Ada yang I bayar, ada yang ikhlas hadiahkan kat I. Thanks korang.

Australia (3), China (2), Brunei, Korea, Jepun, Indonesia, Hatyai, Thailand

Germany, Dubai, Paris, Austria, Melbourne, Bristol,
London, Roswell, New Quay

Yang ni magnet bentuk peta. Ada lagi satu bentuk peta South Africa tapi dah pecah.

Langkawi, Hong Kong, Tioman

Yang ni kategori lain-lain. Kalau ada yang I suka, I beli je walaupun jenis biasa-biasa je. Macam Pilsbury tu, free gift masa beli self rising flour. Hahaha.. Dulu Memory Lane banyak keluarkan magnet cute2 macam bintang tu. Sekali 3 I beli… bentuk bintang, mini car dan butterfly. Butterfly dah hilang, mini car I tak tau Batrisyia letak mana. Tinggallah star ni keseorangan.

Ok, ada Indonesia dan Singapore tersesat sebab lupa letak tadi

Ni magnet kesayangan. Roswell ni magnet pertama yang I ada. Kira magnet pertama I lekatkan kat peti ais. Hadiah tahun 2003 sebab si pemberi tau I suka Roswell. Tapi sayangnya, ia bukan stainless steel. Maka berkarat-karat dah. Sob.. sob.. ia tetap menjadi kesayangan. Then, magnet Coca Cola. I suka sebab ia warna merah, berbentuk bola dan ada kenangan manis di sebaliknya. Dibeli pada tahun 2004. Tak perlu cerita apa kenangan manis tu :)

Penghuni terbaru kat pintu peti ais ialah magnet Universal Studio Singapore. Magnet ni dari jiran depan rumah. I minta tolong dia belikan. Kalau I pesan, maknanya I akan bayar. I memang tak harap benda tu percuma. Tapi mungkin rezeki, selalunya orang yang tolong belikan tu akan beri percuma. Maybe sebab I dah cakap, I taknak magnet mahal. So yg murah2 tu, mereka bagi free je. Tapi sudahnya I la segan nak minta tolong dia lagi.

Kalau korang nak ke overseas dan rajin nak tolong belikan, bagi tau la ye. I akan bayar. Asalkan jangan la beli yang mahal sangat. My target is to collect 100 pieces of fridge magnets. Kita tengok berapa lama boleh capai ke angka tu.

Short letter to womb

Dear Womb,

Why can't you be a good place for an embryo to grow?

-Liz-

No... I tak kecewa. Kita hanya berusaha. Allah yang menentukan.

Sementara tunggu anak kedua muncul, I nak jumpa anak angkat dulu. Soon.... :)



Wednesday, May 30, 2012

Nobody Don't Love Nobody

It's so hard to find this book. Takde kat MPH, Popular dan Times. Setakat ni memang tak jumpa. Kalau ada pun, kat Amazon. Tak berapa familiar nak beli kat sana.

Buku ni berkisar tentang kisah benar yang dialami oleh Stacey Bess. Dia ditugaskan di sebuah sekolah di penempatan  untuk homeless family. Sekolah tu digelar School With No Name sebab sekolah tu memang tak bernama. Stacey Bess yang geram dengan situasi sekolah yang tidak sesuai untuk proses pembelajaran telah mengambil inisiatif untuk membela nasib kanak-kanak tu. Dengan sedaya upaya beliau cuba dapatkan perhatian dari Ministry of Education agar memberikan fasiliti terbaik untuk anak muridnya.

Kalau malas nak baca buku ni, korang boleh tengok Beyond the Blackboard. Movie ni dari Hallmark. Diadaptasi dari buku ni juga. I love the movie and I think I will love the book too!

I want this book!

A true story : 30 hours ago, I escaped from being kidnapped

"Ada baca cerita pasal perempuan kena culik kat The Curve?"

Tu soalan pertama yang I tanya hubby semalam. Dia cakap dia takde dengar pun. Erk, WHAT? This story went viral on Facebook and Twitter yesterday.  So I guess, some people haven't heard this story yet. Let me share it with you.

30 HOURS AGO, I ESCAPED FROM BEING KIDNAPPED

As I sit here writing this, I am just so grateful to be alive.

To think that 30 hours ago I had a knife to my throat, face to face with the threat of being kidnapped and raped.

It was a Sunday, at 5.22PM. I was alone, walking towards my boyfriend's car in level B2 of The Curve, Mutiara Damansara. He was not in town, and I was running errands with his car. Just as I was putting my shopping bags in the rear seat, the rear car door was slammed against my back, and a meat cleaver was pressed against my throat. A man covered my mouth with his hand, and whispered not to scream. He then shoved me onto the floor of the backseat of the car and waved the cleaver at me, reminding me not to scream. He was skinny, wearing a baggy turqoise blue t-shirt, had a thick moustache and short curly hair, approx 5'8", mid-30s, and of Indian descent.

At this moment, second man appeared. He was also in his mid-30s. He was wearing a red t-shirt, had a crewcut, and was of Malay descent. He grabbed my car keys and demanded for my parking ticket. I couldn't remember where it was. They shoved me deeper into the car, and the Indian man got into the back seat with me, while the Malay man got into the driver's seat, driving us out of the carpark.

I told them they could take everything, just let me go. But at that point they didn't even ask for money. Instead, the Indian man started to make sexual advances. Then it hit me. "Oh my God. Oh my God. This is really happening. I'm being kidnapped.. and I think I know what they want."


From this moment on, there were a few crucial things that happened that I think is the reason I'm alive today.

1. I managed to get into a position to escape.
 When they got into the car, the Indian man had tried to force my body down onto the floor. I knew that the moment I'm on the floor, there would be no chance of escape. So I begged him to let me sit up. I promised him I wouldn't scream or alert anyone's attention. Thankfully, he trusted me, and let me sit up, gripping my arm tightly. Then I told him my arm really hurt and to please not grip it so hard. He loosened his grip.

2. I did not fight for the sake of fighting.
 I was in an enclosed space, with no clear escape route. I would never win in a fight with these 2 guys, especially when they have sharp weapons. Had I fought from the get go, I may not have been in a position to escape. I might've even been knocked out cold, and God only knows where I would be right now.

3. I was lucky and sneaky.
I knew that the only way to escape, was to jump out of the car, even if it was moving. They had locked the car doors. So I leaned back, pretended to scratch my hair, and shakily unlocked the door I was leaning against. I'm so lucky they did not see or hear this!

4. I went 'crazy' at the right time.
And then I waited. I knew that the car would have to slow down outside the parking lot, as it exits to merge with the main roads. The moment it slowed down, I opened the car door and tried to make a run for it. I failed. I kicked my legs out of the car, but the Indian man had managed to pull my body back in. From this moment on, everything is a blur. I remember the Malay driver temporarily stopping the car, leaning over from the driver's seat and attempting to close the door and pull my legs in. At that point I remember thinking, "Even if I don't get out now, I need to keep the door open and my legs out the door. At the very least, it should cause a scene, and someone would see me. Or, the door might hit another car and they'll be forced to slow down." So I continued kicking. My right foot pushed against the wide-open car door to keep it open. I recall elbowing, struggling, kicking, and even biting. I lost my glasses, and was struggling blindly for my life. At some point the Malay driver yelled, "BAGI DIA LEPAS! BAGI DIA LEPAS!" (Let her go! Let her go!) and the Indian man loosened his grip. I made a jump out of the still-moving car, and ran for my life.

5. I acted in spite of the fear.
My friends said I was brave. But I didn't feel like it. I was quivering and shaking in fear. I was so afraid. I thought I was going to die.  I was weak with fear and deathly afraid. I truly thought "this was it". But I knew I HAD to move. I had to run. Or there would be a worser fate in store for me. While I was quaking in fear, I forced myself to look around and see if there was any way I could escape, or even catch someone's eye.

6. I remembered the people I love.
The only thing that matters when you're faced with potentially horrendous fate, is the people in your life. When I felt the knife to my neck, the first thing I thought was , "This cannot be happening. I must be dreaming." The second? The people that truly matter to me flashed across my mind. It sounds cliche, but it's true. I thought of my parents. My brother. Khailee. Esther. More people. That's all I could think of for a few moments, before I thought, "Shit. I need to get out of here."


I ran towards the Maybank outlet at the Curve. There were plenty of people milling around. I screamed for help over and over again. I was hysterical. I grabbed an older Malay man by his shoulders and begged for help before practically collapsing at his feet.

I will always remember the relief and liberation I felt, running over Mutiara Damansara's manicured grass and into the crowd.


Today, I found out that the entire ordeal from the moment I left the parking ticket payment machine, to my escape, happened in about 4 minutes. To me, it felt like one long nightmare.

We never think its going to happen to us... and then it does. I used to think that this is something that happens only in the papers and to people far, far removed from me. But then it did happen to me. I moved to PJ/KL 6 years ago, and I've spent countless mornings, afternoons and nights at The Curve. When my friends and I were organizing Rock Up! back in 2008, we were walking around the place at 4AM even. It's been 6 years, and never once did I feel that I was unsafe at The Curve. Until yesterday.

I feel like moving out of the country ASAP. Getting the hell out of this state where you hear of a kidnapping or attempted one every month (remember Nayati?), or a snatch theft every week. And yet I'm fully aware of the fact that in another country with more lax firearm laws, they would've been holding a gun to my head, not a cleaver. And that would've been so, so much worse.

I'm Blessed. By God's grace, I am alive and relatively well. And I will live another day to build another cat iPhone app. It just was not my time to go. And for that, I thank God. I want to share this story with everyone because cops tell me that they rarely get to hear it from someone who escapes.

Girls, be so very careful. Be vigilant, and please try not to go anywhere alone. If you need to walk to the carpark, and you're alone, get a guard to go with you. I was recently told that it's part of their job description to assist anyone if needed.

Guys, watch out for your girlfriends, wives, mothers, sisters and friends. Walk with them, don't take their paranoia or fear lightly. Watch out for them.

And everyone, just watch out for each other. Take care of each other. These things really DO happen. As I ran out of the car, so many people came to help me. Strangers who didn't know who I was, came forward and offered me tissue paper, water, cellphones, and general comfort.

Malaysians, please care for one another. You already do. Just keep on caring. Keep watching out for each other. Don't worry about being thought of as "busy body" or "overreacting". The world can be a cruel place, but all it takes is for people to care for one another to make all the difference.


 Long Note:
Girls and guys, this is a true story. Jangan la komen benda-benda mengarut. Ada yang salahkan dia. Ada yang lepas tau cerita ni, dia cakap "Mesti perempuan tu seksi". What is that supposed to mean?

Benda ni kalau nak jadi, ia boleh jadi pada sesiapa saja. Kita kena buang stigma, yang sexy senang nak kena kidnap/rape.. yang bertudung mungkin buat si pesalah takde nafsu nak kidnap/rape. Memang betul, menutup aurat boleh mengurangkan possibility utk kena rape. Tapi ia tetap boleh terjadi, betul tak?

Dia berjaya selamatkan diri dan kini dia berkongsi pengalaman menakutkan itu dengan kita semua agar ia menjadi pengajaran. Guys, jangan ambil mudah akan keselamatan ibu, kakak, adik, isteri dan anak. Kita anggap mereka dah dewasa dan boleh jaga diri. Hakikatnya, tenaga seorang lelaki sangat kuat dan tak terlawan oleh seorang perempuan.

Tuesday, May 29, 2012

Berfikiran positif pada Allah

Malam tadi, kami berkesempatan menonton Tanyalah Ustaz. Kelas ko, layan Tanyalah Ustaz sambil makan a bowl of cocoa crunch with milk. Lapar! Hehehe.

Tajuk malam tadi agak menarik: Berfikiran Positif. Skop bukan hanya tertumpu kepada berfikiran positif dalam hidup tetapi termasuklah berfikiran positif pada Allah. Ustaz bercerita satu kisah Rasullulah di mana ketika Rasulullah melarikan diri bersama Abu Bakar As Siddiq kerana dikejar orang-orang Quraisy, baginda dan Abu Bakar menyorok di sebuah gua yang kecil. Abu Bakar risau kerana di luar ada ramai orang Quraisy dengan senjata bakal menemui mereka bila-bila masa sahaja. Tapi Rasulullah menenangkan Abu Bakar dengan berkata bahawa di dalam gua tu ada baginda, Abu Bakar dan Allah akan menolong. Begitu yakinnya baginda kepada Allah.

Kalau belum rasa nak tidur, layanlah Tanyalah Ustaz di TV9. Banyak perkara yang kita boleh belajar. Ustaznya pun saling bertukar. Tidaklah ustaz yang sama. Jadi, memang best. Insaf la juga. Kadang-kadang bila ditimpa kesusahan, kita rasa Allah tak sayang kita. Kita tertanya-tanya, kenapa Allah tak tolong kita. Siapakah kita untuk menyoalkan apa yang ditentukan? Kita pun belum tentu seorang hamba yang taat kepada Allah. Sedangkan nabi-nabi pun diuji dengan pelbagai kesusahkan yang jauh lebih hebat, siapa sangatlah kita ni kan?

Allah itu Maha Mendengar. Kita perlu berbicara denganNya.

Nota : Tadi baru terfikir nak pergi cari kain pasang. Sambil buat kerja, mulut berulang kali amalkan ayat-ayat pembuka rezeki. Tiba-tiba my mom hantar sms, beritahu yang dia nak beri 3 helai kain untuk buat baju raya. Alhamdulillah. Rezeki juga tu kan? Now, ada sesapa boleh tolong jahitkan baju kurung tak?

Friday, May 25, 2012

Bunga foam untuk hantaran

Isnin lepas, pergi Jalan TAR. Then, singgah kat SSF. Tujuan utama nak cari bunga. Fuh, banyak artificial flower yang nampak real. Sekutum RM20 ke atas. Mmmm.. orang kaya beli la kot. Tapi bukan itu yang I cari. I cari ni.

Ada yang panggil bunga foam. Ada yang panggil bunga span.

Bunga ni sesuai digunakan untuk hantaran. Ia nampak real. Didatangkan dalam pelbagai warna, saiz dan harga.

Deretan bunga-bunga di SSF

Sekarang ni, trend orang gunakan fresh flowers untuk hantaran tapi kalau rasa renyah nak jaga dan gubah, boleh pilih bunga foam nie.Cantik juga kalau kena caranya.

Contoh hantaran. Maaf. I lupa ambil kat blog mana. 

Cantik! Sweet! Kalau orang tak belek betul-betul, memang boleh ingat tu fresh flower. Kepada bakal-bakal pengantin yang tercari-cari bunga untuk hantaran, maybe boleh consider gunakan bunga foam. I rasa cantiklah!

Antilop Highchair IKEA untuk dijual - Used item

Note: Sold!


Di zaman kegemilangan Batrisyia suka makan homemade baby food dulu, dia jadi pengguna setia highchair nie. Senang nak guna, senang juga nak lap kalau makanan tertumpah. Lepas tu ada tray pulak kat depan. Memang berguna.

Tapi bila Batrisyia dah cukup tinggi untuk duduk di meja makan, kerusi ni telah menjadi perhiasan di rumah. Memang takde siapa nak guna dah. Nak tunggu adik Batrisyia guna, sampai sekarang tak muncul-muncul. Hehehe..

So daripada jadikan hiasan, I buat keputusan untuk jual dengan harga yang lebih murah sikit daripada harga asal. Harga asal kerusi ni ialah RM54(kerusi) dan RM15(tray). So total RM 69.See, memang masih cantik. I jaga kerusi ni betul-betul sbb ia menjadi kenangan zaman I suka buatkan baby food untuk Batrisyia dulu.

Untuk kerusi ni, I nak jual dengan harga RM 50 sahaja. Tak boleh pilih nak kerusi saja atau nak tray saja (ada ke yg nak tray saja?). Mesti ambil 2-2 sebab I taknak simpan kerusi tanpa tray atau tray tanpa kerusi :)

Kepada yang berminat, boleh email di estli82@yahoo.com atau tinggalkan komen di sini. Kena self pick up di rumah I di Batu 9, Cheras.

Thursday, May 24, 2012

Tokoh sukan bagi separuh penggal tahun 2012

I nak nobatkan my hubby sebagai tokoh sukan kerana :

Hari Isnin dia main badminton di Pandan Indah
Hari Selasa dia berehat di rumah
Hari Rabu dia main badminton di CIA
Hari Khamis dia berehat di rumah
Hari Jumaat dia main takraw di CIA
Hari Sabtu dia main badminton di Challenger
Hari Ahad dia berehat di rumah

Cuba kira berapa malam dia berehat di rumah dan berapa malam dia bersukan di luar rumah?
Hihihi.

Wednesday, May 23, 2012

Musim "makan bola, minum bola, tidur bola" hampir tiba

Oh my.... tak bestnya bila bestfriend takde. Still remember the last time we watched football together. I ingat ok. Bulan 7, tahun 2010. Germany lawan sape ntah time tu. Kami tengok dengan hubby. Sorakan dari hubby tenggelam dengan sorakan kami berdua. Havoc satu rumah. Bahang Euro 2012 makin terasa.

Peminat bola dah mula menghitung hari menunggu perlawanan pembukaan. Eiiii, tak sabarnya!!!

Berkongsi kelembutan Kleenex® dalam "Share the Softness" campaign

It’s not easy being a mom. I admit it! Kita mempunyai tanggungjawab yang besar untuk jaga keluarga. Kadang-kadang, kita tiada masa untuk diri sendiri. I selalu terpaksa tolak ajakan keluarga dan rakan-rakan bila tiba-tiba mereka ajak keluar. I memang tak boleh terima ajakan di saat akhir. Apa-apa aktiviti selalu I plan beberapa bulan lebih awal. Kalau dulu, boleh buat 2 kerja dalam satu masa, sekarang kita dah expert buat 3-4 kerja dalam satu masa. Satu-satunya peluang untuk kita berehat ialah ketika waktu tidur.

Kerana tu bila Kleenex® melancarkan kempen Share the Softness, I terus rasa tertarik. Sebenarnya, ada banyak cara untuk kita memberitahu orang sekeliling yang kita sayang dan prihatin akan dirinya.

Umum mengetahui bahawa Kleenex merupakan jenama facial tissue No. 1 di dunia. Korang pernah guna Kleenex? Sangat lembut!! Sampai terdetik dalam hati, “Elok ke tissue ni?”. Memang tak rasa kasar macam tissue lain. Even kalau basah pun, tak senang koyak. Terima kasih pada gentian 100% asli yang digunakan dalam penghasilannya, kita dapat merasakan kelembutan dan kekuatan dalam setiap helaian. Loveliness!

Sempena kempen “Share the Softness” ni, Kleenex® telah mengeluarkan pek istimewa yang mengandungi 5 kotak Kleenex® Share dengan harga RM12.90 sahaja. You all beli dengan harga untuk 4 kotak tapi dapat satu lagi kotak secara percuma.

Cantik-cantik kotak nya. Sesuai diletak di mana-mana


Corak kotak ni bermotifkan alam semulajadi dan bunga-bungaan. Lawa kan? Rasa sayang je nak guna. Tapi bukankah yang sayang tu elok dikongsi? Corak ni akan bertukar setiap 4 bulan. So boleh start kumpul kotak tisu yang lawa nie. Yang menariknya, ha.. tengok ni.


Ada ruangan untuk kita coretkan sesuatu untuk penerima. Siapa kata sekotak tisu tidak boleh dijadikan hadiah, betul tak? Kalau kita nampak kawan kita atau ahli keluarga kita tengah selesema teruk contohnya, apa salahnya kita berikan dia kotak istimewa ni dan tuliskan kata-kata semangat agar dia cepat sembuh.  Bila dia dapat, mesti dia tersenyum gembira.
For my mama

Korang nak berkongsi Kleenex® tapi masih belum beli Share bundle? Apa kata korang masuk ke Kleenex® Share the Softness? Kat sana, korang boleh hantar pek Kleenex® Share Tissue kepada sesiapa saja yang korang inginkan.

Like and click at Share the Softness

Fill in the form 

Done! Ahaks, hantar tissue kat bestfriend ku yang jauh di Sabah.

Lepas share, jenguk-jenguklah topik mingguan pada minggu tu. Bolehlah kita berkongsi pendapat dengan ahli yang lain. Ada juga aktiviti khas yang sesuai untuk ibu bapa dan keluarga. Nice!

Nak lagi best? Korang boleh turut serta dalam Peraduan Kleenex® Moments yang menawarkan hadiah wang tunai sebanyak RM 14,500 dan produk Kleenex®. Untuk setiap penyertaan, Kleenex® akan menderma 1 pek tisu kepada non profit organization. Sambil kita mencuba nasib dalam peraduan, dalam diam kita beramal juga. Kalau belum “Likes” Kleenex® Facebook, buatlah sekarang agar tak terlepas apa-apa update dari Kleenex®. 


Batrisyia yang kecil tu pun sukakan tissue ni. Dia kata kotak tu cantik. Lepas tu cepat-cepat minta I bukakan kotak tu sebab dia nak gunakan Kleenex® tissue.



Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Talian Khidmat Pengguna Kimberly-Clark di 1-800-82-1188 (bebas- tol) pada hari bekerja dari jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang.

Tuesday, May 22, 2012

Edisi kek.. yummy!

"Umi, dah la tu buat kek. Main la dengan Tisya"

 Sedihnya bila anak minta perhatian.Kadang-kadang, terpaksa serahkan dia pada hubby. Tapi I akan pastikan I "pulangkan" semula masa-masa tu kepada anak. Rezeki tetap rezeki.. tak kesah la ia kecil atau besar. Tapi anak jangan dilupakan.

Red Velvet Cake yang belum dimekap. 
Erk, mekap camni pun dah sedap masuk mulut. 

Chocolate Moist Cake with Ganache

Nasib baik la Tisya tengah dalam fasa tengok-berulang-kali Finding Nemo. Tak boring dia melayan. Yang tensen nya makcik ni sebab nak menjawab macam-macam soalan. Ni baru 4 tahun. Dah sekolah nanti, tak tau la dia nak tanya apa lagi.

Kalau tensen atau geram dengan anak, I selalu ingatkan diri sendiri. Jangan mengeluh. Kalau Allah tarik balik nikmat dia bercakap, nikmat dia aktif bermain, nikmat dia mengacau kita buat kerja... masa tu baru kita harapkan anak kita kembali seperti biasa. Tu je yg selalu berjaya buatkan I tak terlalu geram dengan anak.

Thursday, May 17, 2012

Finding Nemo

Buat pertama kalinya, Batrisyia melayan Finding Nemo dari awal sampai habis malam tadi. Dulu dia pernah tengok. Tapi mungkin masa tu dia kecil sangat, impak tu tak terasa la kot. Sekarang dah besar, dah boleh fikir, dah boleh tanya macam-macam.Sudahnya, I kena jawab pelbagai soalan yang keluar dari mulut dia malam tadi. Jawapan kena logik untuk pemikiran kanak-kanak seusia dia agar I tidak ditanya dengan lebih soalan yang complicated. Hahaha.

Bagus juga bila ada filem macam nie. Boleh memberi pengajaran kepada kanak-kanak. Macam Finding Nemo ni, Batrisyia pun dah tau yang bila-bila masa dia boleh kena tangkap dengan orang jahat. Upin Ipin pun I suka bagi dia layan sebab banyak benda dia boleh tahu. Kalau dia tak reti duduk diam dalam kereta, I akan cakap, "Hah, nak kena marah mcm Abang Sally marah tu?". Terus dia diam. Hahaha.

Now, we're waiting for Madagascar 3. Urm, bukan yang I tunggu-tunggu nak tengok tapi setiap kali lalu billboard, minah ni terus jerit "Nak tengok!".

Batrisyia ni, semua dia nak layan. Kadang-kadang, sama-sama duduk dengan I layan  CSI dan NCIS. Sampai adegan ganas sikit, I tutupkan mata dia. I rasa dia rajin teman I tengok TV sebab dia takde kawan dan sebab dia dah ngantuk. Tau-tau je dia dah tertidur.

Well said

Monday, May 14, 2012

The Avengers

Sape tak tengok lagi, sila tengok. Lebih-lebih lagi kalau sebelum ni korang dah layan Iron Man dan Captain America.

Memang best! Walaupun ada ramai superheroes dalam ni, setiap watak  mempunyai keperibadian mereka yang tersendiri. Hulk yang tak berapa hensem dan macho tu pun berjaya ditonjolkan.

Start je, Hawkeye terus jadi jahat. Ape nie? Hehehe... rasa macam tak best tapi bila dia dah kembali ke asal, baru la rasa lengkap team tu.

Sebelum tengok, I rasa watak Thor paling tak menonjol. I mean, setakat demigod tu.. boleh je tengok kat filem Thor yang lain. Lagipun, tak minat tengok lelaki berketak-ketak ni. Ahaks. Tapiiiii... Thor dalam ni, macho nyaa!! Ya ampun hubby. I cakap macho tu sebab dia mempunyai karakter yang tegas. Di kala orang lain berbalah, dia cool je eventhough ada la part yang dia pun menjawab.

Satu-satunya heroin dalam cerita ni ialah Black Widow. Walaupun tidak mempunyai super power macam yang lain, dia juga seorang yang kuat ketika berlawan. Tapi bila penghujung tu,tengok dia hanya membekalkan pistol di tangan, rasa macam kesian pulak sbb tak sehebat orang lain. Hahaha...

Korang pergi la tengok. Memang best!

Friday, May 11, 2012

Hukum membuat binaan di atas kubur

Minggu lepas, buat tahlil untuk arwah atok. Rasa mcm baru je atok pergi meninggalkan semua orang. 30 June nanti tahlil untuk 100 hari pula. Masa kenduri baru-baru ni, dah mula bincang pasal naikkan batu nisan untuk kubur arwah atok.

Kami sepakat untuk tidak berlebih-lebih. Hanya naikkan batu di keliling untuk kukuhkan tanah dan naikkan batu nisan. Ada satu kubur kat tanah perkuburan tu, makcik cakap memang lawa. Bila tanya kat penjaga kubur, katanya kos untuk buat kubur macam tu berharga RM4,000.

Biarlah. Dia ada duit. Kami pun ada duit tapi kami tidak mahu buat kubur macam tu untuk arwah atok. Rasanya ramai yang dah tau bahawa tidak elok menghias kubur dengan bunga-bunga, payung, atap dan struktur batu yang berlebihan. Ada yang sampai bertingkat-tingkat. Ada yang siap berpagar. Memang tak elok. Kalau tak silap, tak boleh buat begitu tapi sebab I kurang ilmu dari segi tu, I tak berani nak cakap. Nanti org suruh bagi bukti, terkial-kial pulak nak jawab.

Tapi itulah yang I baca dan itulah yang I dengar dari mulut ustaz. Untuk bacaan, boleh ke sini : Membuat binaan di atas kubur. 

Masa kat sekolah dulu, ustazah ada terangkan tentang amalan menziarah kubur. Korang mesti selalu nampak orang baca Al-Quran dan surah Yasin ketika melawat kubur kan? Ni kalau ikut apa yang I belajar la eh, perkara tu tidak perlu dibuat. Kalau nak baca Al-Quran dan Yasin, baca di rumah. Sampai di kubur, kita hanya mendoakan arwah sahaja. Ada yang sampai siramkan air Yasin ke kubur, itu pun tidak betul.

Semasa kita hidup, eloklah kita beritahu saudara terdekat.. di mana kita ingin dikuburkan selepas kita meninggal dunia. Ini untuk mengelakkan berlaku salah faham antara 2 keluarga. Pernah berlaku ye, apabila suami meninggal dunia, isteri nak kuburkan jenazah di tanah perkuburan berhampiran tetapi keluarga suami ingin membawa pulang jenazah ke utara tanahair. Sudahnya bergaduh.

For me, I dah beritahu hubby. Dia pun dah beritahu I. So settle! :)

Thursday, May 10, 2012

Pukullah jika mereka enggan apabila berumur 10 tahun

Nota : Entry ni tidak menjurus kepada mana-mana pihak. This is general issue. So diharap tiada siapa yang terasa dalam hal ni.

Petang semalam, ramai juga share satu video yang melibatkan seorang ibu memukul bayinya dengan kejam. I tak sampai hati nak tengok. Lepas ambil hubby, hubby pun cerita tentang video yang sama. Dia yang tengok cuba beritahu I apa yang berlaku tapi I suruh dia berhenti sebab I taknak dengar kisah sedih tu.

Malam tadi, TV9 siarkan video tu di akhir berita. I tertengok dan tak boleh lepaskan pandangan mata dari kaca TV. Sumpah, I cakap "Sial betul perempuan ni!". I menangis sampaikan Batrisyia datang dekat I. Dengan muka sedih sebab tengok Umi dia, dia tanya, "Umi kenapa? Kenapa dia pukul baby tu?".

Batrisyia yang kecil tu pun sedar yang perempuan tu tak patut pukul anak dia.

Orang kata, sayang anak tangan-tangankan. Tapi pernah tak kita terfikir, bilakah kita boleh mula memukul anak? For me, kalau anak tu dah besar, dah berakal, kita boleh pukul perlahan tapi dengan syarat, kita dah bagi stern warning kat dia. Mula-mula, bagi warning secara baik. Kalau dia buat lagi, bagi stern warning. Kalau dia buat lagi... ni dah kira tak makan saman, barulah dipukul tapi pukul pun ada caranya.

Paling penting, kita kena tengok tahap umur dan pemikiran anak tu. Kalau dia masih kecil, I rasa dia tak patut dipukul. Budak yang pemikirannya belum matang, belum dapat membezakan baik buruk sesuatu perkara, belum tau benda tu salah dilakukan.. kalau kita pukul, boleh memberi impak negatif sebab anak akan rasa ibu bapa pukul dia sesuka hati.

Di sini I nak share satu artikel yang I baca :

Nabi Muhammad saw mendidik seseorang pada zamannya dengan banyak mengguna dan mengutamakan pendekatan lemah lembut dan penuh dengan kasih-sayang. Antara langkah atau tahap mengajar, sebelum memukul adalah:

·  Beritahu dan sebutkan secara terus terang perkara yang dibuat itu salah.
·  Tunjukkan cara yang betul.
·  Memujuk dengan cara lemah lembut dan berhikmah atau kreatif.
·  Menggunakan isyarat.
·  Mencela keburukan perangai (bukan kekurangan diri untuk tujuan menghina dirinya).
·  Memulau atau tidak mempedulikannya dalam jangka waktu tertentu.

Pilihan terakhir adalah memukul atau merotan. Tindakan ini diambil selepas kaedah di atas tidak berkesan.

Menghukum dengan memukul atau merotan mesti menggunakan kaedah atau cara pukul yang diizinkan dalam Islam. Antara kaedah memukul yang diizinkan oleh Islam adalah:

·  Memukul atau merotan hanya dibenarkan kepada anak yang berumur 10 tahun ke atas. Sabda Rasulullah bermaksud: “Suruhlah anak-anak kamu mendirikan solat ketika mereka berumur tujuh tahun dan pukullah jika mereka enggan apabila berumur 10 tahun.” . Ada tempat yang haram dipukul, umpamanya muka dan pula bahagian yang sensitif dan boleh mencederakan seseorang.
·  Ibu bapa membetulkan niat memukul semata-mata untuk mendidik dan membetulkan keadaan atau sifat tercela, bukan untuk mendera atau melepaskan perasaan geram dan marah.
·  Jika dalam keadaan marah dan panas, ambil langkah untuk meredakan perasaan marah dulu, dengan mengubah posisi diri. Contohnya, bagi yang sedang berdiri hendaklah duduk dulu atau yang sedang duduk perlu berdiri atau baring. Ambil wuduk, solat sunat, kemudian baru pukul dengan membaca doa dan selawat (untuk kesejahteraan anak) dan memukul dengan nama Allah.

10 tahun ke atas ye kawan-kawan. Tu kena ingat. I pun kena selalu ingat agar tak terpukul anak. Janganlah dimarah dan dipukul anak bila dia tak dengar cakap kita tapi bila anak tak solat, tak tutup aurat,tak dengar perintah Allah, takde pulak nak tegur. Fikir-fikirkan lah!

Wednesday, May 09, 2012

Wordless Wednesday : I love spaghetti


Don't worry. I'm not using the knife. It's for photoshoot only 

Delicious! 

Burrp!!!
Sorry abi. Can you please hold my mug? Thank you.

Tuesday, May 08, 2012

Complaint to Pizza Hut

Ni sambungan cerita Pizza Hut tempoh hari.

I lodged a complaint through the website on last Friday. I buat waktu tengah hari. Petang tu customer service dari HQ dah telefon I untuk minta maaf. Dia minta I cerita semula apa yang terjadi. So I cerita. Masa complaint, I hanya cerita tentang kisah menu tu. Tapi bila dia telefon, I bagi tau apa yg I tak puas hati termasuklah tentang kakitangan yang tiada di floor. Menghilang ke mana sampaikanI yang kena bangun pergi cari mereka. Sorang pun takde kat floor. Bayangkan.

Jadi, dia minta maaf banyak-banyak dan katanya, dia akan hantar complaint tu ke Restaurant Manager.

Esoknya tu, I ke Gemas untuk menghadiri kenduri kahwin anak sepupu. Elok pengantin tengah bersanding, dengan kompangnya, call dari restoran tu pulak yang I masuk. Terpaksa cakap kuat-kuat. Sekali lagi I kena ulang cerita dengan Manager tu pulak. Dia pun minta maaf.

Hubby tanya, kenapa tak minta free voucher? Aisey, setakat takde timun dan carrot tu, takyah la over sangat. Hehehehe... I cuma nak complaint agar mereka mempertingkat servis mereka. Dah la Pizza Hut tu yang paling dekat dengan rumah. Kalau next time nak pergi lagi dan masih terima layanan yang sama, mau I hangin terus buat pizza sendiri kat rumah :)

Kira ok juga la customer service Pizza Hut ni. Cepat mereka layan customer yang buat aduan. I pun tak salahkan mereka. I cakap, I ada je makan kat Pizza Hut tempat lain. Ok je. Cuma ni mungkin kesilapan kecil.

Monday, May 07, 2012

E planner

3 bulan lagi tapi I kena buat preparation dalam masa 2 bulan saja.
Jadi I sangat busy.
Entah buat apa sampai busy.. I pun tak tau.
Tapi memang busy la mencari harga dan compare prices.
Lepas tu nak kena cari idea.
Bab-bab ni memang I suka.
Tambahan pulak tengah free sekarang ni.

I dah hantar beberapa emails tapi setakat ni, tiada sape yang membalas.
Isk, taknak business ke ape?

Orait.. till then...

Friday, May 04, 2012

Pizza Hut.. seriously?

"Specially roasted drumettes served with carrot and cucumber sticks along with Cool Lime Dip."

Bulat-bulat I tiru dari menu dia.

Ni yang I dapat.

Di manakah carrot,cucumber sticks dan Cool Lime Dip? 

Bila I minta, ni yang I dapat.. SOS CILI. Minta dia Cool Lime Dip YANG SEBENAR. Lepas tu baru dapat. But still no sign of carrot and cucumber sticks.

Ayam memang sedap. Kan bagus kalau ada carrot and cucumber sticks. Boleh ratah.

Wednesday, May 02, 2012

Avery Lynn Canahuati 11/11/11 - 04/30/12

Pagi ni, I terbaca satu entry oleh Catlinafly . Dia bercakap tentang Avery. Yang memeranjatkan I, dia cakap mendiang telah meninggal dunia pada 30 April lepas. Kali terakhir I baca blog mendiang pada 29 April.

Hujung minggu lepas, I terbaca kisah Avery di Yahoo! News. Sedih kisahnya. Mendiang telah didiagnosis dengan penyakit SMA (Spinal Muscular Atrophy). Berita tu telah memberi tamparan hebat kepada ibu bapanya. Berhari-hari mereka menangis mengenangkan nasib anak mereka. Tetapi akhirnya mereka bangun dan cuba memberikan kehidupan yang terbaik untuk Avery.

Kalau korang nak baca kisah Avery, sila ke Avery's Bucket List. Minggu lepas, I sibuk baca semua entry kat situ. Walaupun baru tau kisah dia, memang terasa dekat je di hati. Ingat baru nak share blog ni dengan korang.

Tapi mendiang telah meninggal dunia pada 30 April yang lalu.

Kisah begini seringkali menyentuh mereka yang bergelar ibu bapa. Lebih-lebih lagi kalau ada anak kecil yang tempoh hidupnya diramalkan singkat akibat sesuatu penyakit. Ibu bapa Avery merupakan contoh yang baik kepada semua. Walaupun mereka sedih dengan nasib yang menimpa anaknya, mereka cuba lalui hidup tu senormal mungkin. Malah, mereka siapkan Bucket List untuk dicapai.Bukan senang kerana ia memerlukan kekuatan dan ketabahan yang luar biasa.

Her last photo. It was taken approximately 15-20 minutes before her lung collapsed and she went into cardiac arrest.
 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.