Thursday, December 20, 2012

Fenomane Durian Crepe

Sana sini sebut pasal durian crepe. Kalau kat FB tu, tiap-tiap hari mesti ada kawan post gambar durian crepe. Ada yang makan sampai 3-4 biji sehari. Fuh, memang fenomena luar biasa sedangkan durian crepe ni sebenarnya dah lama famous. Kalau dulu, boleh dapatkan ia kat Mid Valley tu. Tapi mungkin tiba-tiba meletup lepas kak Zalina buat kelas durian crepe. Rasanya la kot.

Kenapa I malas sangat nak buat? Bayangkan nak kopek durian, nak lumatkan isi, nak buat crepe, nak buat adunan custard, nak balut crepe, nak kena sejukkan dulu.... PAYAH BEBENOR! Patutlah harga dia pun mahal. Kalau makan durian, lagi cepat dan fresh! Hehehehe... memang dasar pemalas. Tapi keinginan nak buat tu memang tak dapat ditahan-tahan. Cuma risau bila dah buat sendiri kat dapur, silap-silap I yang makan banyak.

Untuk mengelakkan daripada terbayang-bayang durian crepe ni, I cuba cari info tentang durian. Thanks to Susu Sejat for sharing this info.

 Setiap 100g durian mengandungi kalori sebanyak 147kcal dan 5.3g lemak. 

Fuh, cancel nak buat Durian Crepe. Ada sesiapa pernah kira jumlah kalori dalam sebiji Durian Crepe? Rasanya tak la tinggi mana sebab isinya pun sikit. Kalau makan beberapa biji Durian Crepe sekali hadap, memang tinggi la kalori yang masuk dalam mulut. Tapiiiiiiii, kalau makan durian beberapa biji pun, sama juga hasilnya kan? Hehehe.

I cerita pasal durian sebab malam ni ada orang nak hantar durian ke rumah. 4 biji Mosang King katanya. My favourite tu. Setakat ni, Mosang King memang paling sedap untuk tekak I. Kalau dah melantak durian, jangan lupa bakar balik kalori tu.

9 scribble(s):

Masherna Mustafa said...

hehehe...

saya pun dah terjebak dengan durian crepe. tak pandang calories pun... lagi2 kalau durian mousang king.

maisy said...

Aku dah buat ni liz...tp bukan recipi susah la..yg senang..utk ko yg rajin baking,aku rase kacang je kot...

Taklah susah sgt pun...isi die aku letah whip cream je..durian aku letak byk sebb aku suke durian..

Tp aku bkan hantu durian crepe...boleh tak aku kate,org yg hantu durian crepe ni,iye lah org yg jarang2 mkn whip cream...

Whip cream bile sejuk kan best...so utk aku yg biase dah ngan whip cream-cth pavlova, tiramisu,kek biase...perasaan aku ,tak gile sgt lah....

Dahle durian sejuk pulak...aku buat just utk merasa..and aku dah rase org opis buat sekali...

Walau aku giler durian..aku tak giler durian crepe...mungkin akan buat lagi,kalo husband or adik yg demand...kalo sendiri,sekali cukuplah...

Tp hari tu,aku dpt buat 13 bijik...husband 3 bijik,Dani 2 bijik..the rest akulah yg kene habis kan.. :)

Apepon..aku rase mesti ko mcm aku jugak..takkan gile ngan durian crepe ni...

Liz said...

kak Masherna> hehe,dah terjebak ke? saya mcm takde perasaan dengan durian crepe ni. xtau la kenapa. tapi mosang king mmg terbaik!

maisya> resipi memang "sapsapsoi" tapi leceh. semua orang boleh buat kalau ikut step tu betul2 kan?

aku rasa statement ko betul la. whip cream bila sejuk mmg sedap. tu yang ramai suka kot. aku pernah rasa durian crepe dulu2. bagi aku, rasanya biasa je la. sedap lagi makan durian fresh. tu psl bila durian crepe tiba2 meletop, aku jadi hairan. hehehe

Faizah said...

ok, patut ler makin flabby perut buncitku huhu. asik melantak durian

Liz said...

faiz> makan tu takpe. kalau banyak makan, kena la rajin buang balik kalori tu. hehe... kalau nak tgk, tak la tinggi sangat kalori durian tu tapi ia tinggi kat bahagian FAT.

Masherna Mustafa said...

Liz... terjebak la untuk dua-tiga pack je. lebih suka durian yg real. macam maisya cakap,untuk org yg jarang jumpa whip cream suka gile la kot... mmg tak leh lawan durian saja... :P

Liz said...

kak Masherna> tu la kak. kalau ikut resipi, isi durian crepe tu lagi banyak whipped cream dari isi durian. patutnya kena tukar nama ke WHIPPED CREAM CREPE. hehehe. tapi kalau buat sendiri, better saya letak banyak isi durian.

ma-g said...

1 ulas durian = 50 kcal
kalau 1 durian crepe,even durian tak banyak..ade whip creme,kire crepe nye lg mungkin cecah 150kcal.kevinzahri kate mostly kuih muih melayu nih dlm 120kcal..

Liz said...

Ma-g> Yups. Aku kira-kira balik, lebih kurang la kalori tu. Tu kalau sebiji durian crepe. Kalau makan 2-3 biji, kalori pun dah lebih dari sebungkus nasi lemak.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.