Monday, December 17, 2012

6

Alhamdulillah, sempat merasa ulang tahun perkahwinan yang ke-6 semalam. I rasa ia bukan apa-apa sangat hingga perlu celebrate beriya-iya. Kami tak buat apa pun. Hehehe... Mungkin bila dah sampai anniversary ke 10, kita boleh celebrate sikit.

Orang kata, 10 tahun yang pertama itu merupakan fasa menyesuaikan diri. Jika usia perkahwinan berjaya mencapai usia 10 tahun, insya Allah hubungan akan berkekalan. Tapi I rasa tidak semudah tu kerana ada juga kes yang bercerai selepas 20-30 tahun berkahwin.

It's not easy. Ada halangan kecil dan besar yang menanti di sepanjang perjalanan. Kita akan merasa pahit manis perjalanan itu. Kita akan senyum dan ketawa. Sesekali, kita akan bersedih dan menangis tapi kekuatan satu ikatan tu terletak pada kita yang menyimpulnya. Jika kita acuh tak acuh, semestinya ikatan tu mudah terlerai.

I suka baca quotes. Minggu lepas, I terjumpa satu quote tentang love and marriage.

"I have no way of knowing whether or not you married the wrong person, but I do know that many people have a lot of wrong ideas about marriage and what it takes to make that marriage happy and successful. I'll be the first to admit that it's possible that you did marry the wrong person. However, if you treat the wrong person like the right person, you could well end up having married the right person after all. On the other hand, if you marry the right person, and treat that person wrong, you certainly will have ended up marrying the wrong person. I also know that it is far more important to be the right kind of person than it is to marry the right person. In short, whether you married the right or wrong person is primarily up to you" ~ Zig Ziglar 

Does it makes sense to you too? Peringatan untuk diri sendiri juga agar sentiasa beringat.

It's about time to change.

6 scribble(s):

maisy said...

Hepi Anniversary Liz.... :) Semoga berkekalan sampai anak cucu cicit...

Fiza Rahman said...

Happy 6th anniversary to both of you. Smoga kekal bahagia selamanya ☺☺

sya firwan said...

very the true..love to read quotes from Zig Ziglar :) happy anniversary liz and hubby..moga ikatan berkekalan hingga ke syurga :) Aminnn..

Liz said...

Maisya, Fiza & Sya > thanks korang!

neo-neil said...

Congratulations. Sekejap je kan 6 years tu? Rasa cam semalam je pg ko punya kenduri. By the way, aku suka quote tu! So true. At the end of the day, kena terima yr partner seadanya. Mana2 yang boleh improve trylah improve... give & take. chewah!

Liz said...

Neo-Neil> Thanks friend. Haih, kalau sekilas rasa, memang rasa sekejap je dah 6 tahun. Yups, betul. Kadang-kadang kita rasa weng sikit tapi kena take a deep breath and think back the happy moments we share together. It's worth to fight the little demon inside us.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.