Friday, November 23, 2012

Jigsaw puzzle boleh beri kesan positif terhadap kanak-kanak

I bought this book a year ago. Dah lama buku ni tersimpan kat rak, menunggu masa digunakan oleh tuan kecilnya. Buku ni 2 in 1. Sambil membaca, kanak-kanak tu boleh mencuba selesaikan jigsaw puzzles yang terkandung didalamnya. Buku mahal tapi dapat dengan harga RM10 je kat BBWB.


Baru-baru ni Batrisyia mula main dengan jigsaw puzzle tu.

At first, dia tak reti. So kitorang ajar. Lepas tu dia mula khusyuk main. Dia akan keluarkan sebaris puzzle. Lepas tu cuba susun semula. Bila confident level dia makin meningkat dan dia makin seronok, dia mula keluarkan 2 atau 3 baris. Then, the ‘problem’ started. She was so frustrated bila tak jumpa piece yang sesuai. Lepas tu bila kami ajar dia a few tricks, dia jadi marah sebab kitorang cuma masuk campur. Hahaha… Bila buat sorang-sorang, boleh dengar dia mengeluh kuat-kuat.

Pada awalnya memang nak geram juga melayan dia. Sekejap suruh tolong, sekejap tak bagi tolong. Sabar je la. Alhamdulillah, sekarang dia dah boleh duduk diam-diam kat meja dan main sorang-sorang. Kami cuma perlu tepuk tangan dan ucap tahniah setiap kali dia berjaya selesaikan puzzle. Kadang-kadang comel bila tiba-tiba dia berhenti main dan terus terbaring kat sofa sambil berkata, “Penat la main!”. Hahaha, macam dah kena brain freeze dah anak aku. Terfikir juga. Puzzle ni mesti ada kesan positif terhadap anak-anak. Kalau tak, takde la dia masukkan dalam buku ni. So I googled. Ini yang I dapat.

From here.

Puzzles have many benefits to children. First, they help in the eye-coordination of a child. Jigsaw puzzle is the best example of a puzzle that helps in eye-coordination of children. If children play a jigsaw puzzle, they really observe what the shape of the piece and what the hole’s is. Second, puzzles encourage children to think critically. If children play puzzles, they are tend to solve what the problem or need to complete it. Third, puzzles gives educational values to children. Fourth, puzzles improve children’s reasoning and solving skills. Fifth, this helps children to increase their social skills. When they play puzzles, they tend to seek help from others.

From here.

Puzzle solving improves a child's problem-solving and reasoning skills. The child is repeatedly presented with a problem while solving a jigsaw puzzle: how to make a particular piece fit into the overall puzzle. He will have to evaluate the shape of the puzzle as well as any colors or patterns presented on the puzzle, relative to the other pieces on the game board. He may have to flip or rotate the piece to make it fit. In some cases, he may have to flip or rotate the piece several times before he finds its place in the puzzle. Successfully solving this problem can give children the confidence to attempt more challenging puzzles.

 Alhamdulillah. Semoga permainan ni memberi kesan positif kepada Batrisyia.

3 scribble(s):

fiza said...

Murah nya. Aku pon suka main gak ☺☺

Masherna Mustafa said...

wah bestnya buku ni. but my son yang 2+ years suka sangat main puzzle kat ipad. sangat laju ok tangan2 kecik tu bergerak2...
mula-mula nak main tu memang sedikit geram. semua nak kena tolong buat. tapi now, mulut dia siap pot-pet-pot-pet seiring dengan tangan yang bergerak tu...

Liz said...

fiza> mmg murah. pergi la BBWB 7 december ni. buku kanak-kanak memang banyak dan murah.

kak Masherna> kanak-kanak memang cepat leka dengan permainan macam ni kan? akak cuba la beli yang jenis biasa punya. cuba tengok dia nak layan ke tak

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.