Thursday, October 18, 2012

Lose the Manglish and improve your English with Oh My English!

Siapa peminat rancangan pendidikan Oh My English? Eh, tak ramai angkat tangan! Ok, sape peminat Mr. Henry Middleton? Amboii, cepat je angkat tangan ek.

Walaupun I berumur 29 tahun, I memang layan Oh My English. Bukan sebab Mr. Henry Middleton tapi I rasa rancangan ni bagus kerana ia memberi peluang kita belajar Bahasa Inggeris dengan lebih menyeronokkan.

I masih ingat guru Bahasa Inggeris I masa Form 2 dan Form 3; Cikgu Ainin. Dia baru masuk sekolah kami dan cara dia mengajar English memang best. Instead of using text book, she used her own way to teach us English. Percaya tak, dia gunakan Bahasa Melayu untuk mengajar Bahasa Inggeris? Lepas tu selamba perli student bila kami salah gunakan Bahasa Inggeris. Muka kami merah padam tapi bila dia buat macam tu, kami lebih bersemangat nak betulkan kesalahan kami. I betul-betul berterima kasih pada dia. Kerana inisiatif dia, I boleh berbangga dengan pencapaian Bahasa Inggeris masa PMR dan SPM.

Anyway, untuk pelajar yang jarang menggunakan Bahasa Inggeris, memang agak susah mereka nak faham. Tapi dengan adanya Oh My English, I rasa ramai juga yang dah mula minat nak belajar. Even Batrisyia pun suka sebut, "What are you doing, Pak Sham?". Bila tanya, "What is your name?", dia akan jawab, "Humaira Batrisyia". Ok, memang la bukan jawapan yang penuh. Tapi sekurang-kurangnya, dia tau. It's a small achievement for 4 years old kid yang belum bersekolah!

Untuk peminat OME, dapatkan OME special edition magazine di pasaran sekarang. Kalau tengok kat FB, katanya dijual dengan harga RM5 tapi I beli di MPH dengan harga RM3.50 sahaja. Sangat berbaloi.


Kat dalam magazine nie, kita akan belajar bersama-sama dengan watak OME. Magazine ni sesuai untuk pelajar sekolah tapi kita yang dah lama tinggalkan bangku sekolah pun boleh beli sebab kadang-kadang banyak yang kita dah lupa. Tak payah tipu la (melainkan korang memang pandai sangat). I sampai sekarang confuse nak gunakan present perfect tense dan past perfect tense.


Di dalam magazine ni juga, ada pelbagai latihan disediakan. Tak perlu minta cikgu sekolah menanda jawapan korang sebab jawapan untuk setiap soalan ada disediakan di muka belakangnya. Cuma kena jujur bila menjawab. Jangan asyik selak belakang je :p

Ada banyak lagi cara menarik yang digunakan untuk mengajar kita menggunakan Bahasa Inggeris dengan betul.
I beli ni untuk diri sendiri. Lepas tu boleh simpan dan Batrisyia boleh gunakannya pula di kemudian hari. Harga pun murah. Apa salahnya keluarkan duit untuk beli magazine macam nie kan?

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.