Wednesday, October 24, 2012

Is your face sun-protected?

Malaysia bukan saja terkenal dengan penduduknya yang pelbagai kaum. Kalau kita tanya bangsa asing yang bermastautin di Malaysia, “What is good about Malaysia?”, antara jawapan popular yang kita boleh dapat ialah:

* The people are friendly
* Oh, I love the variety of food. But I don’t dare to try durian.
* It’s SUMMER all years. Thanks to the sunshine, now I have a beautiful tanned skin.

It’s funny. Kita kat sini sibuk nak rasa spring, winter dan autumn tapi orang luar rasa seronok sebab kat sini ada cahaya matahari terik sepanjang tahun. Cahaya matahari pagi bagus untuk kulit kerana di saat kulit menyerap cahaya tersebut, kolesterol dalam badan akan diubah menjadi Vitamin D.

Tetapi bila kita terdedah kepada sinaran matahari yang terik seperti waktu tengah hari dan petang, sinaran UV tu boleh memberi kesan buruk kepada kulit. Kulit akan terbakar dengan teruk, struktur kulit akan rosak dan menyebabkan kulit menjadi pudar dan kurang anjal. Lepas tu mulalah nampak kedut di sana sini. Pigmentasi juga akan terjadi di mana warna kulit nampak tak serata. Serious tak cantik kan?

Dulu, I rajin bersukan. Masa sekolah rendah, I terlibat dengan olahraga dan netball. Masuk sekolah menengah pula, I main badminton, volleyball dan masih lagi olahraga. Kalau masa sukan sekolah, semangat nak menang tu sangat tinggi. Jadi, bila tiba waktu training, terus turun padang. Panas terik pun, tetap nak berlatih. Kalau masa volleyball competition, pukul 12 tengah hari pun tetap tahan bermain volleyball. Akibatnya kulit teruk terbakar. Boleh notice bila kulit terbakar sampaikan cikgu pun tegur bila nampak kulit muka I terkopek. Masa dulu, mana ada nak pakai UV protection. Nama pun pelajar sekolah. Takde bajet nak beli UV protection mahal-mahal. Lepas keluar dari sekolah, barulah warna kulit muka beransur cerah. Tapi tu pun tak cerah mana pun. Takpe la. Redha saja T_T

Jangan biarkan diri korang jadi macam I. Sesal kemudian tidak berguna. Ewah. Kalau korang jenis aktif bersukan di bawah terik mentari, eloklah pakai UV sunscreen. Kalau nak tau, sinar UV boleh menembusi kaca dan memantul dari permukaan seperti tingkap, air mahupun pasir. These are the facts about UV rays:

90% sinaran UV akan menembusi awan.
40% sinaran UV boleh menebusi air hingga ke kedalaman 50cm.
50% sinaran UV boleh menembusi sebarang bentuk teduhan seperti bumbung dan payung.

So tak semestinya kita berteduh dari matahari bermakna kita tak kena sinar UVA (Ultra-Violet Type A) dan UVB (Ultra-Violet Type B).

Apakah itu UVA dan UVB? 95 peratus daripada sinaran UV yang sampai ke Bumi merupakan UVA. UVA ni boleh menembusi kaca dan berupaya diserap jauh ke dalam kulit hingga ke tisu di bawah lapisan dermis. UVB pula, walaupun hanya mampus diserap ke lapisan epidermis (atas dermis), ia berbahaya kerana UVB ni boleh membakar kulit, mempercepat proses penuaan kulit dan lebih teruk, boleh menyebabkan kanser kulit. Sebut UVA dan UVB, korang dapat imagine tak? Meh la I buat sketch sikit.

Kita boleh terdedah pada sinaran UV di mana-mana sahaja. Antaranya...

Ketika berkelah 

Berteduh di bawah pokok 

Mahupun dah bertopi

Ada berpendapat UV protection memberi bahaya kepada kulit jika digunakan secara berlebihan hingga boleh menyebabkan kanser kulit. So brand apa yang sesuai untuk dipakai tanpa rasa ragu-ragu akan keselamatannya?

Nasib baik ada Banana Boat Ultra Protect FACES SPF50.

Untuk pengetahuan, pelindung sinaran matahari Banana Boat telah disyorkan oleh Yayasan Kanser Kulit Amerika Syarikat dan menepati banyak kriteria yang diumumkan oleh US Food & Drug Administration (FDA). Jadi tak perlu risau lagi!

Sebut Banana Boat, brand ni telah lama wujud di dunia. Masa zaman I sekolah lagi, dah wujud. So what’s so special about Banana Boat Ultra Protect FACES SPF50? Banana Boat Ultra Protect FACES SPF50 yang baru telah dirumus dengan Teknologi AvoTriplex® untuk perlindungan yang lebih baik dan berpanjangan. Pendek kata, produk ni lebih hebat dari dulu. Ia boleh digunakan setiap hari serta diperkaya dengan pati tumbuhan dari asam jawa, kapas dan stevia. Produk Banana Boat ni telah lulus Ujian Sinaran Matahari,diuji secara hipoallergenik dan dermatologi; dan juga mempunyai perlindungan Sun-Proven® terhadap sinar matahari. Teknologi AvoTriplex® Banana Boat menggabungkan:

Avobenzone - penyerap yang berkesan terhadap sinar UVA yang mengakibatkan kerosakan jangka masa panjang kepada kulit. Sinar UVA menembusi jauh ke dalam lapisan dermis dan hipodermis kulit untuk menyebabkan kerosakan jangka masa panjang kepada kulit
Penyerap UVB - untuk melindungi dari kesan terbakar cahaya matahari. Tanpa perlindungan yang mencukupi, sinar UVB akan menembusi lapisan epidermis kulit, menyebabkan ia mudah terbakar bergantung kepada jenis kulit anda.
Ejen penstabilan sinar suria - yang mengekalkan perlindungan berpanjangan dari pancaran matahari dan tidak mudah cair.

Ia didatangkan dalam bentuk losyen. Jadi risau juga kalau kulit terasa berminyak lepas memakainya. Tetapi setelah I mencubanya beberapa hari, memang tak rasa berminyak.

Banana Boat Ultra Protect FACES SPF50 boleh didapati dalam bentuk losyen 60ml pada harga RM32.90 dan terdapat di semua rangkaian farmasi, kedai runcit dan pasaraya.

Nak menang satu tube losyen 60ml Banana Boat Ultra Protect FACES SPF50 dan topi ini?

This mini contest terbuka kepada semua pembaca di Malaysia. Pembaca pertama yang dapat menjawab soalan I dengan betul bakal memenangi produk ini.

Soalannya : Banana Boat Ultra Protect FACES SPF50 diperkaya dengan 3 jenis pati tumbuhan. Apakah tumbuhan-tumbuhan itu?

Sila tinggalkan jawapan di ruangan komen beserta nickname dan email address anda. Semua komen akan berada dalam moderator mode hingga ke petang esok agar korang tak boleh lihat jawapan orang lain. Pemenang akan diumumkan pada petang esok kerana I dah mula bercuti raya :)

Good luck!

6 scribble(s):

animkechik said...

asam jawa, kapas dan stevia

fiza said...

1)Asam jawa
2)kapas
3)stevia

Fiza
afizah@uemland.uemnet.com

animkechik said...

lupe la bg email td. add email animkechik@yahoo.com

Maria Menado~ said...

Nick Name: Mai,
Email:maizasnida@gmail.com/maizatulasnida@gmail.com

jawapan: Asam Jawa, Stevia dan Kapas.

Betul tak Sis ;)

Aisyuhada said...

Salam..nak cuba jawab contest..

Jawapan: asam jawa, kapas dan stevia
Nickname: Aisyuhada
Email: aisyuhada@gmail.com

Erin-Ibu Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

Salam Liz,

Saya harap saya tak terlewat utk mencuba juga.

Jawapan saya utk soalan Banana Boat Ultra Protect FACES SPF50 diperkaya dengan 3 jenis pati tumbuhan. Apakah tumbuhan-tumbuhan itu?

1) Asam Jawa
2) Kapas
3) Stevia

Nickname: Erin
Email: rosezrina@hotmail.com

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.