Monday, October 08, 2012

Impian tidak menjadi kenyataan

Salah satu target dalam my "Things to do before I die" list ialah untuk menjadi seorang penderma aferesis. Lama simpan angan-angan tu sebab kriteria untuk layak menjadi penderma aferesis sedikit berbeza daripada penderma darah yang biasa.

Finally on last July, PDN officer beritahu yang I sudah layak untuk mula menderma pada September 2012. Selepas 3 bulan menunggu, akhirnya masa yang ditunggu telah pun tiba. Cuma dah nak jadi, I kerap sakit dan kerap makan ubat pulak pada bulan tu.

I bebas dari ubat sejak seminggu lepas. Jadi, kami ke PDN last Friday. Berdebar pun ada sebab tak tau apa rasanya. Lepas registration, I kena jumpa doctor sebab dia nak evaluate dulu. I thought dah terus boleh buat. Sekali doktor cakap macam ni, "Awak tak boleh buat aferesis. Saya risau. Awak small size dan tak gemuk. Sebelum ni awak menderma sebanyak 350ml darah. Untuk aferesis, kita akan ambil 600ml darah."

My heart sank!

"Kalau macam tu doktor, bila saya boleh layak?"
"Awak kena pastikan berat awak lebih dari 57kg. Mesti konsisten dalam 4-5 bulan"

Sudah pasti sampai bila-bila pun I tak layak :(

Jealous je tengok hubby pegang fail merah yang hanya dibuka khas untuk penderma aferesis. Siapa sangka, lelaki ini yang pada mulanya taknak menderma darah, bermuka pucat lepas menderma darah buat kali pertama, akhirnya sudah menjadi penderma tetap.

Lepas ni tak dapat la kami baring sebelah menyebelah sebab bilik lain-lain :p

Dia punya 

I punya

Nampaknya lepas ni dia potong I sebab dia boleh menderma setiap 2 minggu. I pula hanya boleh menderma setiap 3 bulan.

2 scribble(s):

Irfa said...

x penah menderma ;(

Liz said...

kenapa? sebab tak layak ke? takpe. tak wajib pun :)

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.