Thursday, September 13, 2012

The day I found out that I have contact dermatitis (allergy)

Setelah masuk kali kelima, I boleh cakap yang I memang ada allergy. Now, baru rasa kesian kat orang yang ada allergy terhadap sesuatu. Tak boleh makan seafood ke, tak boleh kena habuk ke.. kesian ok.

What I have is not food allergy. Alhamdulillah, dah la suka makan seafood. Menurut doktor, my allergy tergolong dalam "contact dermatitis". According to Wikipedia, contact dermatitis is a term for a skin reaction (dermatitis) resulting from exposure to allergens (allergic contact dermatitis) or irritants (irritant contact dermatitis).

Bila kulit terdedah pada foreign substance yang trigger allergy, kulit akan membengkak, merah dan gatal. Dia macam kena gegata (kelopak garam) tapi lagi kronik. Mula-mula akan naik macam bintat, lepas tu mula membengkak dan merebak. Garu pun sedap tapi akibatnya kulit semakin membengkak dan gatal sampai nak nangis. Ok, bergenang air mata menahan gatal. I can't take it. Sakit ok! Dia punya sakit sampaikan tak boleh buat kerja. Nasib baik tak teruk sampai jadi blister.

Ni kali kelima I kena dalam tempoh 10 tahun. Kali terakhir I kena ialah 9 bulan yang lalu. Cause is unknown sebab I memang tak tau I allergy kat apa. According to the doctor at the clinic, they need to run Patch Test to get the answer. Pendekkan cerita, I kena pergi jumpa pakar di hospital. Kalau dulu, macam malas juga nak fikir. Tapi sebab dah masuk kali kelima, geram la juga. Kalau tau kita allergy pada apa, boleh juga kita avoid benda tu kan? Jujurnya, malas nak buat appointment kat hospital.

The worst thing is benda ni takkan hilang dalam sehari dua. Ia akan hilang dalam masa 3-4 hari atau berminggu-minggu. Paling penting, kulit tak terdedah dengan benda tu lagi. Tapi susah juga sebab kalau kulit tergesel dengan sebarang benda, reaksi alahan akan jadi teruk. Tergesel kat kain pun boleh jadi sakit dibuatnya. Sebab tu I minta MC untuk semalam. Nak betul-betul rehat kat rumah. Hari ni pun still tak baik lagi.

Cerita panjang-panjang. Tujuan utama ialah nak tepek gambar ubat ni. Senang buat rujukan di masa hadapan.
Kalau dulu dapat ubat bentuk cecair. Agak leceh nak pakai and I was hideous! Hahaha. Pakai jenis krim macam ni, tak tinggalkan kesan. Cuma ada bau ubat je la.

Bertahanlah!

5 scribble(s):

CikLily Putih said...

k lily pernah kena gak gatal2 cam nie, sakit yg amat. rasa x nak pakai satu ape pun kat badan coz bila bergesel rasa cam nak pecah jantung di buat pedih.

sabo lah ye

Liz said...

cik lily> akak memang memahami :)

memang sakit. dengan gatalnya lagi. kalah kena chicken pox. betul, kalaulah boleh tak pakai baju, memang tak pakai. kat office pun terpaksa tahan je :(

en_me said...

siannyer ada allergy tuu.. uhhuuu

Liz said...

en_me> ye la. sekali sekala kena

Maz Azie said...

kak maz, mmg gatal xleh tido kalau kena tu maybe boleh guna herbal blend shaklee . kalau untuk kanak2 boleh refer disini bagus baca sini untuk imun kanak2 http://www.healthyvitagarden.com/category/kanak-kanak/

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.