Thursday, April 26, 2012

Kejadian misteri di dapur

Kadang-kadang, I rasa give up dengan oven kat rumah. Jangan ingat semua yang I bake tu menjadi ye.So far, dah beberapa kali juga berlaku kejadian misteri yang I tak dpt explain sampai sekarang.

Contoh terbaru, malam tadi. Bukan first time buat kek karamel. Dah lebih 30 kali. So dah tau apa yang perlu dibuat sampailah ke saat masuk oven. Tapi bila dah siap, nak tau apa jadi?Bahagian kek masak dengan elok tapi bahagian karamel tak masak langsung. Sabar je la. Dah la buat malam-malam. Siap pun pukul 12.30 pagi. Tapi sudahnya masuk ke tong sampah.

Dugaan betul.

Pernah buat pavlova. Setting semuanya macam biasa. Tapi baru separuh jalan dibakar, pavlovaku rentung. Macam mana tu?

Korang yang guna electric oven ni pernah kena macam ni tak?

11 scribble(s):

Ely Hasrul said...

nak oven baru la tuuuu!! aku sumpah xpenah ade oven, xpenah la baking2 nih.. first bende aku nk try nnti buat cookies. ko dtg umah aku kite main masak2 nak tak??

Liz Rohaizat said...

ely> ahaks, pandai pun ko! kita main masak2? ajak tisya sekali. minah tu rajin tlg time aku baking

nieda said...

nak oven baru kot.. dulu pernah jadi juga guna microwave oven, kek masak tp karamel x masak.. itu yg beli oven baru.. huhu

Liz Rohaizat said...

nieda> hehee.. ye la kot. kena cari duit camni

h2h said...

salam....ada jugak jadi...mcm2...mak ckp....mungkin ada kesilapan yg kita x pasti...ataupun mungkin kifarah utk kita...huallahualam

Azizan Zolkipli said...

"jangan biarkan diri anda, diselubungi ... misteri dapur/oven ..." hehehehe ...

Liz Rohaizat said...

h2h> betul tu. kita hanya perlu bersabar bila diuji.

azizan> ada2 je tau! hehehe..

Akulah.com said...

saba je la... pelik gak jadi camtu

Liz Rohaizat said...

akulah > kdg2 mmg pelik tapi bila kena, sabar je la

anienida said...

oven brand apa ya?
saya baru cadang nak beli oven, tapi tengah baca-baca review dari blog dulu

Liz Rohaizat said...

cornell. baru 7 bulan guna. ok la sampai sekarang.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.