Monday, March 05, 2012

Premiere Screening : The Lorax (3D)

Sambungan entry : The Lorax

Alkisahnya, sehari sebelum tayangan tu.. I ada offer tickets tu kepada beberapa kenalan. Semuanya tak dpt pergi sebab ada program lain. Sudahnya I rasa, ok takpe la.. burn je la nampaknya.

Keesokan harinya, hubby smsed I sekitar jam 10 pagi. Katanya, mungkin tak perlu OT malam tu. Terus la excited nak tengok sambil doa dalam hati, biarlah dia tak payah OT. At 1pm, dapat keputusan rasmi yang dia tak perlu OT. Fuh, nasib baik tak bagi tiket kat sapa-sapa.

Balik dari kerja, beli lauk kat kedai, makan kejap, mandi bersiap.. terus zasss ke Mid Valley. Tapi berhenti sekejap kat Petronas sebab nak solat Maghrib. I tak gemar solat kat surau Mid Valley. Kalau sorang-sorang takpe la. Ni dengan anak. Lagi selesa kat Petronas tu.

Sampai Mid Valley, susah pulak nak dpt parking. So I turun dulu sebab nak kejar tiket. Kalau beratur awal, dapat la seat belakang sikit. Based on my experience dengan Nuffies, masing-masing memang akan datang awal. Kalau lambat, alamatnya queue panjang dan dpt la seat kat depan.

Masa beratur, dpt jumpa dengan Cik Lily. Dia kata, dia tak sedar sebab I nampak lain. Tak tau la tang mana yang lain. Hahaha.

Ok, mari kita buat review sikit.

Untuk yang tak tau, The Lorax merupakan saduran dari sebuah buku Dr. Seuss yang diterbitkan pada tahun 1971. Buku ni menggunakan subjek alam sekitar sebagai cerita utama di mana The Lorax hadir sebagai jurucakap pokok-pokok Truffula Trees yang akan ditebang oleh seorang pemuda bernama Once-Ler.

Truffula Trees yang berwarna-warni

Once-Ler bercita-cita tinggi untuk menghasilkan Thneed dan menjadi kaya raya. Kerana tamak, Once-Ler bertindak menebang kesemuanya Truffula Trees yang berada di Thneedville. Dia yang berfikiran cetek tidak menyangka yang perniagaannya di ambang kehancuran setelah Truffula Trees yang terakhir tumbang ke Bumi.

Dia ditinggalkan oleh orang sekeliling yang dahulu memujanya. Tinggallah ia dia tempat asal berseorangan.

Fast forward, seorang budak lelaki bernama Ted jatuh cinta dengan rakannya yang bernama Audrey. Audrey menyimpan satu hajat besar dan katanya, jika ada mana-mana lelaki yang berjaya merealisasikan hasratnya, dia mungkin akan berkahwin dengan lelaki tersebut.

Hasrat Audrey cuma satu. Dia ingat melihat pokok yang sebenar. Kerana tindakan Once-Ler satu masa dulu, manusia yang hidup di masa akan datang tidak pernah melihat pokok dan menggunakan pokok hiasan di laman rumah. Oksigen pula terpaksa dibeli.

Menurut nenek Ted, jika dia ingin tahu mengenai pokok, Ted harus mencari Once-Ler.

Apa yang akan berlaku? Siapakah The Lorax? Haaa, kena la tengok sendiri.

The Lorax

My comment:

1. Cerita ni sarat dengan pengajaran. Sangat sesuai ditonton oleh seisi keluarga. Even Batrisyia pun tak berganjak dari seat. Kalau tak tu, lepas sejam mesti dia nak keluar la.. nak jalan-jalan la. Tapi yang ni, memang dia tengok sampai habis.

2. I tak tau la orang lain. Tapi lepas tengok cerita ni, rasa sayang kat alam sekitar. Kalau kita tak jaga alam sekitar dan menebang pokok sesuka hati, kita akan jadi macam penduduk di Thneedville.

3. We watched it in 3D! Unexpected sebab I tak tau pun I dapat tiket 3D. Hahaha. Tapi The Lorax in 3D memang cantik. Maybe sebab warna yang digunakan pun terang-terang. Truffula Trees sangat cantik. Macam kapas je. 3D dalam movie ni memang best.

3. Kalau suka Zac Efron, sila pergi tengok. Kalau suka Taylor Swift, sila pergi tengok. Kalau suka Danny DeVito, sila pergi tengok =)

4. 3 ekor ikan dalam tu sangatlah comel! Barbaloot pun comel tapi ikan lagi comel. Mana nak dapat ikan yang boleh berkokok macam ayam. Hehehehe

Barbaloot yang suka marshmallow

5. Kalau nak lagi puas, baca buku asal.

6 scribble(s):

Ely Hasrul said...

sbtu aritu tgk ghost rider, ajak papi tgk lorax tp dia bolayan ye la yg suka nye sami aje tp end up cm bese sami suka gile ghost rider. dia tuh cm aku suka tgk action yg ntah ape2 hihi.. tp nnti kalu sempt nk bwk la dia tgk

Liz Rohaizat said...

Ely> 2 org adik aku ckp Ghost Rider : Spirit of Vengence ni tak sedap mcm yg 1st tu. x jadi aku tgk.

btw, The Lorax belum tayang la. akan mula tayang 8 march nie

Ila said...

mcm best jer..kena ajak Faiz tgk ni...

Liz Rohaizat said...

Ila> boleh. bawak la dia. mmg sesuai utk kanak-kanak. movie ni pun tak sampai 2 jam. sejam 15 minit je camtu rasanya.

kalau ada bajet lebih, tgk 3D. mmg lawa.

AyuArjuna BiGoshh said...

akak dapat tgk 10 minit pertama, 15 minit masa tengah2..dan 20 minit lagi dah nak habis...gara2 Amani tak nak masuk panggung huhu

Liz Rohaizat said...

kak ayu> takpe la. layan lagi sekali.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.