Tuesday, March 13, 2012

Pray for atok's recovery

Last Saturday, we went back for a short visit to the hospital. Balik Senawang sekejap sementara tunggu my parents hilangkan penat pergi kenduri kahwin pagi yang sama. Dalam pukul 5 ptg, kami gerak ke hospital.

Terserempak dengan my aunty dan anak-anaknya kat lobby. Dia pun baru sampai dari KL. Kami naik dulu. Sebelum ke hospital, mama telefon anak saudara dia yang jaga atok kat hospital. Atok minta bawa satu je, Kopi O!

Beli Kopi O kat vendor machine je sebab dah keluar rumah. Terbeli 2 cawan sebab masa kali pertama, tak sedar yang kami tekan button untuk coffee with creamer. Then, atok nak Kopi O juga. So I pergi beli semula di vendor machine.

Perkara pertama yang I nampak ialah atok dah kurang termengah. Suara dia pun ada semangat sikit eventhough masih lemah. Tangan kanan ada masuk drip (Sodium). Seperti dijangka, atok takde selera nak makan. Perut pun masuk angin. Puas pujuk. Atok taknak makan juga.

Bila kopi dah sejuk, baru bagi atok minum. Laju dia minum. Haus betul agaknya. Lepas pujuk makan balik. Taknak juga. Then my aunty tanya dia nak makan apa. Lama-lama baru dia jawab, "Nak bubur manis-manis".

Eventhough atok tak makan, sugar level in his blood is still high. 22! Sampai dah kena inject dengan insulin. Probably his kidney dah mula ada problem. Tapi sebab atok takde selera nak makan, apa yang dia nak, kami bagi walaupun bubur manis-manis sebab atok takkan dapat habiskan satu mangkuk.

My uncle went down to the cafe and brought back bubur kacang. Lepas sejuk sikit, tanya atok samada dia nak bubur kacang tak. Laju atok mengangguk. Terus mama suap. Tengok berselera pulak atok makan. Terus suruh mama suap cepat-cepat selagi atok nak makan tu. Hehehe... dalam hati rasa lega sangat.

Ada la dlm 5-6 sudu bubur atok telan sebelum atok bagi isyarat tanda dia taknak. Tapi atok sempat suruh letak tepi sebab nanti dia nak makan lagi. Dalam hati, I sedih pulak. Sapa nak suapkan atok bila waktu melawat tamat nanti? Atok bukan boleh makan sendiri.

Atok cakap, dah 3 kali doktor ambil air kat lutut dia sebab kaki atok bengkak. Dia terpaksa tahan sakit. Tapi lepas 3 kali ambil air ni, bengkak pun surut. Lepas tu atok tunjuk lengan tangan kiri dia. Lebam sana sikit sebab masuk drip dan ambil darah. Orang tua, biasa la masa awal-awal tu atok sibuk nak cabut semua tiub yang ada kat lengan. Hmm tapi sekarang ni tangan atok dan tak berikat lagi sebab atok dah tak cabut tiub-tiub tu.

Lepas tu atok mengadu yang dia tak boleh tidur malam. Selalunya pukul 2-3 pagi baru dapat lelap sebab sana sini dengar orang berdengkur. I gelak je. Ape la atok ni. Sempat buat lawak.

Walaupun umur atok dah melebihi 80 tahun, pendengaran dia masih tajam. Jangan main-main nak bercakap depan dia. So bila kami nak bercakap tentang his condition atau apa-apa perkara serious, terus masing-masing guna Bahasa Inggeris. Ahaks, I rasa atok perasan la. Takpe la atok eh. Nanti cakap Bahasa Melayu, atok faham pulak.

Sebelum balik, I sempat pesan kat aunty agar suapkan atok bubur kacang before balik. Sedih pulak bila tinggalkan atok. The truth is atok tidak dijaga oleh anak dan cucu selama 24 jam. Siapa yang ada masa, mereka akan pergi jenguk atok. But mama dan makcik I lagi sorang memang pergi tiap-tiap pagi untuk buat apa yang patut. Besar betul pengorbanan diorang. Dah la kerja. I tak tau la macam mana mereka boleh sabar. Adik beradik mama ramai tapi tu la. Malas nak cerita pasal orang lain (mak ngah yang jauh di Pahang dikecualikan dalam hal ni).

On the way ke car park, I terserempak dengan sepupu. Dari jauh dah nampak dia dengan 2 biji beg. Ni mesti nak jaga atok. I tegur dia. Memang betul, dia nak jaga atok sampai pagi. Pagi sebelum tu, adik dia datang jaga. I pandang dia. Kalaulah I belum kahwin dan masih tinggal kat Seremban, I pun nak jaga atok. Tapi sekarang, I ada tanggungjawab lain terhadap keluarga sendiri. Dengan ikhlas I berterima kasih pada sepupu I tu sebab datang untuk jaga atok masa hari tu.

Hmm, rasanya susah untuk doktor keluarkan release letter. Selagi tak ada perkembangan baik, selagi tu kat atok kena duduk kat hospital. Kami tak kisah sebab kesihatannya lebih terjaga di sana.

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.