Tuesday, March 27, 2012

Movie Review - The Hunger Games

Apabila sesebuah buku diangkat menjadi sebuah filem, tugas seorang penulis skrip ialah memastikan jalan ceritanya boleh memuaskan hati pembaca buku. We as a book lovers pastinya meletakkan harapan yang tinggi. Kalau boleh, biarlah jalan ceritanya tak lari langsung. Biarlah scene yang penting dimasukkan ke dalam filem. High expectation!

Tapi kan, I memang tak pernah nak letakkan harapan tinggi sampai macam tu. Kita kena fikir secara rasional. Mana mungkin jalan cerita yang beratus muka surat boleh ditunjukkan dalam durasi 2 jam di layak perak.

So bila dah terbaca The Hunger Games, rasa tak sabar nak tengok filemnya.. I tak letakkan harapan tinggi sebab taknak kecewa. Tapi alhamdulillah, tidak kecewa langsung. Hehe.. sebab filem ni dah macam menyempurnakan buku tu. Kalau baca buku, kita hanya baca apa yg dilalui oleh Katniss Everdeen sebab kisah tu dari kaca mata dirinya. Tapi melalui filem, kita dapat lihat apa yang berlaku di luar arena perlawanan The Hunger Games tu.

Kita dapat lihat bagaimana Haymitch cuba memenangi hati sponsor agar dia dapat hantarkan ubat kepada Katniss, reaksi penonton di Capitol menonton The Hunger Games seperti kita menonton program realiti dan pemberontakan di District 11.

Seperti biasa... kalau belum baca buku, sila baca buku dulu. Kalau dah tengok filem tapi rasa macam tergantung atau lost, sila baca buku. Ada beberapa scene menarik dalam buku yang tidak dimasukkan ke dalam filem. Ada juga beberapa scene dalam filem sebenarnya bukan datang dari buku.

Sebab I suka, I nak share sikit apa bezanya.

THE MOCKINGJAY PIN
Filem : Katniss dapat pin tu dari seorang perempuan tua. Kemudian, dia serahkan kepada Prim. Tapi sebelum Katniss di bawa ke Capitol, Prim serahkan semula pin tu kepada Katniss agar ia membawa tuah kepada Katniss.
Buku : Mockingjay pin tu diberi oleh Madge (anak mayor District 12) kepada Katniss agar ia membawa tuah kepada Katniss.
My comment : I lagi suka versi dalam buku sebab mockingjay pin tu dah jadi macam simbol yang menunjukkan keluarga mayor mempunyai rahsia iaitu mereka menyokong uprising.



KATNISS PREP TEAM
Filem : Watak setiap individu dalam prep team tidak ditonjolkan. Boleh dikatakan I tak rasa kehadiran mereka kecuali stylist; Cinna.
Buku : Setiap individu dalam team tu mempunyai tugas dan perangai mereka yang unik. Venia, Flavius dan Octavia walaupun agak gila-gila tapi I suka. Katniss tak sukakan penduduk Capitol tapi her prep team sayangkan dia. Boleh rasa mereka bersedih dalam buku kedua ; Catching Fire.
My comment : Maybe takde masa la kot nak tonjolkan prep team ni tapi harapnya kehadiran mereka dirasai dalam next movie. I just love their sincerity. Lagipun, prep team ni akan memainkan peranan mereka hingga di buku ketiga.

"I’m not allowed to bet, but if I could, my money would be on you.”

KILLING EACH OTHER
Filem : Secukup rasa! Tapi rasa scary bila tengok kanak-kanak dan remaja berbunuhan sesama sendiri dalam cara yang ganas. Perlawanan mengambil masa beberapa hari sahaja.
Buku : Lagi ganas. Nasib baik kat filem tak ganas mana. Tapi ganas la juga. Start je perlawanan, dah mula darah memancut-mancut. Perlawanan berlangsung selama beberapa minggu sampai Katniss dah kurus kering.
My comment : Even though PG13, eloklah tak bawa anak-anak. Tak sesuai untuk tontonan kanak-kanak kecil.

The Career Tributes : Clove, Cato, Marvel and Glimmer
Extra Note : Clove is so creepy and Cato is hot!

SCENE DALAM CAVE
Filem : Aduh, sikit sangat dan sekejap je. Dalam filem, Katniss pergi ke Cornucopia secara senyap-senyap untuk mendapatkan kit yang disediakan oleh Seneca Crane. I tak berapa nak rasa kesanggupan Katniss menggadaikan nyawa untuk Peeta. And only a kiss? One kiss? Come on.. dalam buku punya la banyak. The Hunger Games is like a reality tv program. For each kiss, Haymitch (their mentor) will reward them with food and basic things to play this games.
Buku : Mereka menyorok dalam gua tu berhari-hari. Peeta makin tenat dan Katniss sedaya upaya cuba selamatkan Peeta. Mereka sempat berkongsi cerita. Malah, boleh nampak betapa Peeta menyayangi Katniss. Boleh rasa betapa desperate nya Katniss nak ke Cornucopia untuk dapatkan ubat Peeta hingga sanggup beri Peeta ubat tidur.
My comment : Sangatlah suka versi dalam buku. Lagi best.. woo ooo ooo!


DEAR MADGE
Filem : Madge? Siapa tu? Takde langsung watak nie.
Buku : Madge merupakan anak mayor District 12. Watak dia memang kecil tapi I rasa perlu ada sebab kembar mak Madge merupakan sahabat kepada mak Katniss. Malah, kembar tu pernah jadi tribute mewakili District 12 dan dia mati di dalam perlawanan tu. Masa Gale kena hukuman dari peacekeeper, mak Madge arahkan anak dia bawa bekalan ubat mereka untuk digunakan ke atas Gale. Yang paling penting, Madge lah yang berikan Mockingjay pin kepada Katniss.
My comment : Watak Madge patut ada.

WHAT HAPPENS OUTSIDE THE ARENA
Filem : Kita boleh saksikan apa yang berlaku di luar arena.
Buku : Kita hanya nampak dari perspektif Katniss.
My comment : I suka versi filem.

President Snow & Seneca Crane membuat perancangan untuk tributes

MUTATION
Filem : Hanya anjing yang besar dan garang mengejar Katniss, Peeta dan Cato. Tapi terkejut juga bila anjing tu melompat dari semak.
Buku : Mutation sangat besar dan matanya menyamai mata kesemua tributes yang telah mati dalam 74th Hunger Games. Kita dapat rasa perasaan serba salah dan kesedihan yang melanda Katniss sebab dia taknak bunuh sebab mutation tu mempunyai mata Rue.
My comment : Kalau anjing ni tak scary sangat, macam mana pulak mute jabberjay yang bakal keluar dalam Catching Fire? Please... make it real!

PEETA'S LEG
Filem : Peeta masih mempunyai kaki. Malah, dia tak kritikal di akhir perlawanan.
Buku : Kaki Peeta teruk dirobek mute. Peeta kritikal di akhir perlawanan. Masuk ke dalam pesawat, Peeta terus dikelilingi oleh doktor pakar yang berusaha selamatkan dia. Katniss hanya mampu melihat di luar sambil meraung.
My comment : Ahaks, macam-macam la kan. Rasanya diorang taknak filem ni jadi ganas sangat. Tu yang kena tukar cerita sikit-sikit. Kalaulah jalan cerita ikut sebiji macam buku, mau filem ni dilabelkan sebagai 18SG.

THE KISS... IS IT REAL?
Filem : Eleh, kiss sekali je. Tak aci dan tak memberikan impak langsung.
Buku : Katniss memberi penonton apa yang mereka inginkan: THE STAR-CROSSED LOVER. Dia cuba menunjukkan kononnya dia cintakan Peeta agar lebih ramai sponsor taruhkan duit ke atas mereka. Bolehlah Haymitch berikan mereka barang-barang dan makanan. At the end of the journey back to District 12, Peeta dapat tau yang semua tu hanyalah lakonan. Peeta terluka dan menjauhkan diri dari Katniss
My comment : I takde perasaan tengok ending filem. Mendatar je.

UPRISING IN DISTRICT 11
Yang ni, memang perkara baru. Kalau dalam buku, tiada uprising di district 11. Sebaliknya, mereka memberi token berupa roti kepada Katniss sebagai tanda terima kasih kerana menjaga Rue di dalam perlawanan. I suka apa yang ditunjukkan di dalam filem.


Sangat susah nak puaskan hati peminat yang dah baca buku sebab semestinya cerita dalam buku lebih terperinci. Jadi peminat pun janganlah ada rasa tak puas hati. Ahaks… memang la I siap buat list macam di atas tapi tu tak bermakna I tak suka movie tu. Macam adik I yang tak pernah baca buku tu, dia kata movie ni best giler. Kalau I tak baca buku, I pun akan rasa best tapi sebab dah baca buku, I rasa buku lagi best. Sampai terjatuh cinta dengan watak Peeta tu walaupun dalam buku ketiga, rasa nak hantuk-hantuk je kepala dia yang dah tak ingat Katniss tu. Ok..ok.. maybe I suka Peeta sebab dia pandai hias kek :p

0 scribble(s):

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.