Tuesday, March 06, 2012

The good news and the bad news

My grandmother dah keluar dari hospital. Alhamdulillah. Yang membimbangkan, dengar tentang status kesihatan my grandfather.

Malu ok I nak cakap. Macam ni la.. Last week, I dah simpan hajat nak melawat my grandparents kat hospital. Sabtu pergi kenduri kahwin. Ingatkan Ahad nak pergi hospital. Bila hari Ahad, bangun pagi je I terus kemas rumah sampai ke petang. Lepas tu lupa. I hanya ingat bila adik I call. Masa tu dah terlewat!

Dengar cerita macam-macam pulak. Lagilah rasa bersalah sangat. Down betul malam tu! Cucu jenis apa la I ni kan? I harap I sempat tengok atok hari Sabtu nie.

My mom dan makcik sibuk jaga atok kat hospital. Mereka tak la tunggu je kat ward sebab mereka pun kena kerja. Mujur my aunty kerja kat hospital tu. Dapat la jenguk bila ada masa. Mama pulak kadang-kadang dia pergi pukul 5 pagi. Kadang-kadang, pukul 10 pagi dia dah keluar dari rumah, pergi hospital.. lps tu terus pergi sekolah.

I yang dengar pun rasa penat. Mama tak boleh nak ambil cuti tanpa gaji macam kita. Dia tu cikgu. Cikgu-cikgu ni tak boleh cuti sesuka hati macam penjawat lain.

His condition macam tu juga. Dah seminggu dibantu dengan oksigen. Bila takde orang jaga, atok mulalah cabut tiub, cabut jarum.. tak selesa agaknya. Sudahnya, tangan kena ikat. Untuk kebaikan dia juga sebab atok I taknak makan. Dia takde selera. Bila makan, dia muntah. So kena drip. Kalau asyik cabut jarum je, macam mana nak dapat tenaga.

Ward kelas 1 pulak masih penuh sampai sekarang. Kalau atok dapat masuk ward kelas 1, terjaga sikit sebab patient pun tak ramai. So nurse boleh monitor dengan lebih baik. Kat ward kelas 3, susah nak fokus kat ramai-ramai tu.

Next week, my parents takde kat sini. I tak tau la siapa yang nak jaga atok. Hopefully, my aunties and uncles boleh take turn jaga kat hospital tu.

9 scribble(s):

CikLilyPutih said...

get well soon to your granny ye

AyuArjuna BiGoshh said...

hmmmm...akak harap atok liz get well soon...mmmg dugaan nak jaga orang tua...same experience masa kami adik beradik jaga our late nenek...

Liz Rohaizat said...

cik lily> thanks cik lily.

kak ayu> sakit tua kak. camtu je la keadaan dia. on off aje. akak merasa juga jaga arwah nenek ye. saya dpt dtg melawat je

Ila said...

hope atuk akan semakin sihat...takpelah,this week boleh pergi tgk kan

Liz Rohaizat said...

Ila> thanks ila. harap2 sempat tengok. risau dengan kesihatan yang tidak bertambah baik

Azizan Zolkipli said...

saya doakan agar datuk anda lekas sihat ... tengok2 sama pada nenek yang baru keluar hospital tu sama ekk ...

Liz Rohaizat said...

azizan> thanks for ur thought. insya Allah nak tengok mereka hujung minggu nie

Syigim said...

pengorbanan pada ayah pasti dibalas berganda2 oleh Allah :)

harap atok sihat cepat. xterbayang mcmana dia rasa smpai nak cabut2 tiub n jarum n xnak makan. moga Allah lindungi atok liz..

Liz Rohaizat said...

kak syigim> thanks kak. semua org susah hati. b4 dia masuk hospital, dia mmg dah tak lalu makan. tekak pahit, katanya.

skrg pun bergantung pd oksigen lagi.doctor tak bagi discharge. elok juga dia kat sana. biar doctor monitor

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.