Monday, March 26, 2012

Al-Fatihah buat Kasim binti Aishah

"3 minggu lagi Along datang tengok atok lagi"

Itu janjiku pada atok ketika melawatnya di hospital 2 minggu lepas. Tetapi genap sebulan selepas I mendapat mimpi mengenai atok, atok pergi meninggalkan kami semua.

Hari Sabtu. Pagi tu rutin harian seperti biasa. Ke pasar untuk membeli barang dapur kerana ibu mertua nak datang. Dah planned dengan hubby nak masakkan ikan siakap. Lepas tu, kami ke perpustakaan di Shah Alam. Sebenarnya nak bercerita tentang perpustakaan yang best tu tapi dah takde mood.

Kami sampai di rumah sekitar jam 5 petang. Baru je sarung apron di dapur. Baru je blend bahan-bahan untuk masak ikan, adik I telefon. Ingatkan dia nak cakap pasal sms yg I hantar pagi tu. Tapi ayat yang terkeluar dari mulut dia hanyalah "Along, atok dah takde".

I panik sebab rasa dia macam tipu. Janganlah... janganlah... tapi ianya memang benar. I patutnya jumpa atok 7 hari lagi :(

Then, mama bagi tau yang mungkin jenazah akan dikebumikan pada hari Ahad. No rush katanya. So alang-alang, I terus siapkan lauk untuk makan malam. Ingat, malam-malam sikit baru balik. Sekali pukul 6.30 pm, satu sms masuk bertanyakan bila kitorang nak balik. Rupa-rupanya sebelum tu ada sms masuk beritahu kami yang jenazah akan dikebumikan malam tu juga.

Ya Allah, tak tau perasaan macam mana time tu. Rasa macam tak sempat nak jumpa arwah. Terus tutup api dapur, tukar baju, siapkan anak dan gerak. I sempat sampai rumah nenek seminit sebelum van jenazah sampai. Alhamdulillah. Walaupun sekejap.

Sekitar jam 10 malam, arwah dimandikan, dikafankan dan disembahyangkan. Masing-masing cuba menahan emosi agar pemergian arwah tidak diratapi. I memang taknak menangis sampai bengkak mata. Tak elok. I menangis di rumah sebelum bergerak pulang ke Seremban. Kat surau, I hanya menangis selepas mencium arwah yang telah siap dikafankan. Lepas tu, no more. Seriously, tak elok menangis lama-lama.

Tepat 12 tengah malam, arwah telah selamat dikebumikan tanpa sebarang masalah. Alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya.

Al-Fatihah untuk atokku; Kasim binti Aishah yang pergi meninggalkan kami semua di usia 80 tahun.

7 scribble(s):

maisy said...

Al Fatihah..semoga roh Kasim Binti Aishah di cucuri rahmat...

fiza said...

Al-Fatihah utk arwah atok & takziah utk liz & family.

Liz Rohaizat said...

maisya dan fiza> thanks korang. amin

p!nkerton said...

takziah liz & family. Al Fatihah..

Liz Rohaizat said...

thanks fatih!

imee said...

Innalillah.. Takziah Liz. Sorry baru nak tau pasal ni.

Liz Rohaizat said...

imee> thanks imee. eh,takpe aa. no need to say sorry :)

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.