Thursday, February 02, 2012

Zoo Negara

Back to work, bebeh! Tapi esok I cuti.. yeay! =)

Sempena Hari Wilayah, kami buat keputusan utk bawa Tisya ke Zoo Negara. Baru sekarang nak pergi sebab kami nak make sure Tisya dah besar sikit dan dah kenal haiwan, baru nak pergi sana. Takde la minah tu boring.

I masih ingat ketika I kecil. Urm, maybe masa tu tadika kot sebab kenangan tu kat rumah lama. My mom dulu ada belikan flash card set. Ia bukan macam flash card biasa yg kecil tu. I'm talking about a flash card sebesar A4 paper size. Kat atas ada gambar besar, kat bahagian bawah ada nama gambar tu. Bahagian bawah boleh diceraikan. So kira macam once kanak-kanak tu dah tau apa nama-nama gambar tu, baru boleh ceraikan nama-nama tu dan minta kanak-kanak padankan. Urm, mana eh benda-benda tu. Rasanya my mom dah buang kot. Tapi memang best. Bukan setakat gambar haiwan tapi ada sayur-sayuran, buah-buahan, kenderaan etc.

Ok, back to our main story. Tisya pulak dah beberapa kali layan Zookeeper. Eventhough takde la banyak sangat haiwan kat dalam tu tapi dia dah kenal la beberapa haiwan yang famous. So I guess it's a right time to go to the zoo!

Pagi tu, I siapkan bekal. Keluarkan stroller yang jarang diguna masa dia baby (I was babywearing her) sebab gerenti dia akan kepenatan berjalan. Memang tak menyabar nak duduk dalam stroller. We kept on saying, "Eiii, baby nie!". Dan dia akan betulkan, "Eiii, ni bukan baby la. Ni kakak Tisya".

Turun dari kereta je, terus duduk dalam stroller

Kami sampai sana pun dah tengah hari. Dah terlepas show. So jalan-jalan tengok haiwan lain dulu.


At one point, Tisya cakap "Jom la. Tisya taknak tengok burung. Tisya nak tengok gajah". Ada beberapa tempat la dia minta kami tak berlama-lama sangat. Tapi kalau jumpa haiwan yang ada dalam Zookeeper, seronok lah dia.

Bila dah sampai kat gajah, elok pulak time gajah tu makan. Ramai orang berkurumun nak ambil gambar gajah dari dekat.

Lama juga minah ni mengadap gajah. Baru dia tau betapa besarnya gajah tu. Dia tengok gajah makan dan dia tanya, mana tangan gajah =)

Cantiknya corak zirafah kat belakang tu

Besar juga Zoo Negara kan? Puas berjalan. Tapi masa tengah hari, banyak haiwan yg tidur. Macam harimau.. tidur! Isk.... Nasib baik singa elok je posing kat depan pengunjung. Kalau tak, kempunan Tisya nak tengok singa.

5 scribble(s):

Ely Hasrul said...

sbb tau beso la xjoin ko pegi haha.. kalu idak aku naik tren aje.. sami suka g zoo.. dia bleh spend lelama

semut-terbersin said...

wewittt cunnye lah anak dara sorang tu..gambar first tuh cam anak omputeh!
alaa harimau kat zoo tuh mmg tido je kerjanye! kitorang pi pagi aritu pon harimau dia tgh tido! pemalas betul!(yer laa kot ye pon ape gik derang nak buat kan?) ekeke..

Liz Rohaizat said...

ely> besar la kan? penat berjalan. hahaha

ila> eh? ingatkan sebab dah tgh hari so dia nak tido. hahaha.. tapi ye la, penat pulak kalau dia nak posing dari pagi sampai ke zoo tutup kan?

Ila said...

comel je tisya dgn cermin mata tu..faiz dah 2 kali pergi zoo..1st time kecik lagi,blur..kali kedua takut plak ngan gajah...hehehe...

Liz Rohaizat said...

Ila> rajinnya bawak faiz pegi zoo sampai 2 kali. rasanya, lps ni takde la tisya tu nak gi zoo melainkan cikgu dia bawak kot. hehehe... lps ni nak gi aquaria pulak.

cermin mata tu peneman setia dia setiap kali naik kereta. mata tak tahan panas gitu. mengikut abi dia la tu. manjang pakai glasses je.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.