Friday, January 06, 2012

Sometimes, it's okay to give a good suggestion to the seller

I am a big fan of Jamie Oliver. Ala, macam la korang tak tau kan? I love his simple approach dan dia tidak sexy macam Nigella Lawson yang suka tunjuk adegan "licking the chocolate from the spoon". Ok, tak payah imagine macam mana rupa Jamie Oliver kalau dia buat macam tu.

Still remember his tips about groceries shopping. Katanya la kan, kalau ada barang yang kita cari tapi tak jumpa atau memang diorang takde jual langsung, jangan segam untuk bertanya kepada penjual. Kalau betul memang barang tu tak dijual, jangan segan untuk suggest kepada penjual to stock up the new items. Bagi reason kenapa kita rasa barang tu perlu dijual di situ.

I seldom follow his advice. Tapi bila I tak jumpa-jumpa lollipop stick, geram la juga. ( I know... lollipop stick tu bukan groceries tapi sama la juga kan.. tak ke? Hehehe). Kat area ni ada satu bakery supplies shop yang I suka pergi.

A month ago, I pergi sana untuk top up barang. Sambil-sambil, cari la lollipop stick. Takde. Kemudian, saja tengok harga mascarpone cheese. Tinggal la 2-3 bekas je.

Masa kat cashier, owner ada kat situ. I tanya la kenapa takde jual lollipop stick. Dia tanya, nak buat apa. I cakap, you better sell lollipop sticks. Dah ramai orang suka buat cake pops! Dia tak tau cake pops tu apa. Hehehe... Lepas tu I cakap, elok tambah stock mascarpone cheese banyak sikit sebab red velvet cake tengah hot sekarang nie.

Guess what? Masa I pergi during lunch hour sebentar tadi, hamek ko... berderet bungkusan lollipop stick elok tergantung kat rak. Tengok kat peti ais, banyak stock mascarpone cheese.

Now I don't have any excuse to bake red velvet cake and make cake pops for Tisya!

10 scribble(s):

Ely Hasrul said...

aku sukak nigella sbb kalu dia xlick spoon tuh pong dia mmg seksi.. muka dia cun haha

aku smpai skang xtau pop cake tuh ape.. AND jap lagik aku nk google haha

Liz Rohaizat said...

ely> recipe dia pun best2 juga tapi kalau nak tgk show dia, aku kena tgk sorang2. encik abe tak boleh tgk. hahaha. tapi aku lg suka jamie sebab dia main campak2 je. sesuai!

google CAKE POPS. ala, dia mcm lollipop tapi dia cake. tu je. nak buat dia senang je. ko ambil lebihan kek, make into crumble. tambah frosting. bentukkan jadi bulat2. cucuk lollipop stick. pastu coat dengan choc. ok, bunyi mcm senang tapi ada teknik nak bagi jadi

deena awanis said...

saya tak bake, saya tolong makan orang bake pop cake..hihi

Liz Rohaizat said...

deena> tukang makan lagi la best!

Ihsan Khairir said...

bagus la owner kedai tu tak sombong... terima cadangan pelanggan

Liz Rohaizat said...

ihsan> yups. elok kan?

maisy said...

kedai kat mane ni?boleh aku ushar sekali

Liz Rohaizat said...

maisya> tmn muda, cheras

Irfa said...

bagus kedai tu..prihatin dgn customer

Liz Rohaizat said...

Irfa> ok la kan. bisnes dia pun makin maju

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.