Thursday, January 19, 2012

Kisah kucing - Part 1

We love cat. Tapi tidaklah sampai membela sebab memang tak reti pun nak jaga kucing. Jadi bila kes ni berlaku, rasa geram la juga. Kadang-kala, sesetengah manusia ni terasa nak bela kittens. Ye la, kittens kan comel. Keletahnya menghiburkan. Masa kecil, suka melayan.

Bila dah besar, dah kurang cute, dah mula merayap, dah bunting.. ada sesetengah owner yg tidak bertanggungjawab membuang kucing peliharaannya. I know, binatang je kot. Tapi tak kesian ke? Terus jadi kucing jalanan.

Kalau korang tgk FB KTAJ (Kucing Terbiar Anjing Jalanan), kesian tengok gambar-gambar tu. Ada sampai kucing2 tu diletak dalam kotak dan owner siap tulis nota “Kalau nak, ambil”. Ape ingat tu barang lama ke? Kalau tak sanggup nak bela kucing sampai dia hilang atau mati, jangan bela. Kalau taknak pun, bagi orang. Carikan owner baru. Buang-buang ni,tak baguslah.

I ada seorang makcik. Dia memang suka bela kucing. Kalau pergi rumah dia, sangkar kucing sebesar-besar. Siap bertingkat. Dia macam dah tau perangai kucing. Sampaikan mak kucing meroyan pun, dia boleh tau. Huhuhu. Setakat ni, I tak pernah nampak dia buang kucing sebab kucing tu memang ada kat rumah. Asal datang je, ada.. Ada sekali tu takde, rupanya sakit dan dah mati. Tu yang mak kucing meroyan. Sedih pulak bila dengar.

Masa ibu kucing dan kittens tu ada depan pintu rumah, Tisya ralit menengok. Bayangkan, dia sampai buka pintu rumah dan baring kat lantai sambil mengadap 5 beranak tu. Bila kami bagi kucing tu makan, dia pun mengadap sama. Siap cakap macam mak-mak, “Ni nasi. Makan. Nanti lapar. Makan jangan sepah-sepah tau”. Now you know macam mana I cakap dengan Tisya. Hehehe.

I dpt beberapa emails utk adopt kucing tapi ramai yg hanya nak anak sahaja atau nak seekor sahaja. Terpaksa I tolak sebab I taknak pisahkan mereka. Di saat I putus asa rasa macam takde sape nak adopt satu family nie, satu email masuk. Berminat, katanya. So memang set nak ambil hari Khamis.

Malam semalam, dapat satu panggilan telefon dari peminat kucing. Akak tu beriye nak semua kucing tu tapi I cakap, ada orang lain nak. Kalau org tu tarik diri, baru boleh bagi kat akak tu. Akak tu kata, ok la.. dia boleh tunggu. Semangat tak?

Rupanya “semangat” dia bersebab. Pagi tadi I dapat panggilan telefon dari suami dia. Suami dia bercerita tentang minat isteri dia terhadap kucing dan kisah sedih kucing siam mereka yang baru mati. Kata suaminya, akak tu menangis berhari-hari. Sedih sampaikan dia sanggup cari kucing siam jalanan kat bandar. Kucing yang dah mati tu kucing siam. So bila tgk gambar I, tu yg dia terus nak. Suami dia cakap,sejak nampak gambar tu, wife dia tak nangis dan sgt berharap dpt jaga kucing-kucing tu.

Alamak, I dah serba salah. Sekali lagi I cakap, I akan bagi peluang kepada orang pertama yang nak adopt tu. Kalau dia cancel, I akan terus bagi akak nie.

Nak tau apa jadi? Kena tunggu sambungan esok.

5 scribble(s):

Ely Hasrul said...

aduishh dh ade org nk amik pon susah jugak dh kire cm berebut berharap la pulak. diharap kucing tu dpt la owner yg baik. aku tak suka kucing kalu di rumah sdr. tp kucing org dirumah org aku suka. kucing jalanan aku xsuka tp aku xpenah la dengki kt kucing2 nih. aku xpaham org yg suka suki nk dera kucing mahupon binatang lain. tak suka nye aku kt kucing kt curik ikan kt rumah mak aku pon aku xpenah baling dgn penyapu ke ape.. cuma suara aku bagai halilintar lah haha

Liz Rohaizat said...

ely> hehe, kelakar la ko ni. bagi aku.. kalau kita berhasrat jadi pet owner, kita kena bertanggungjawab. kena jaga, kalau sakit kena ubatkan, kena bg mkn.. jgnlah bila dah taknak, buang tepi jalan. apa salahnya bagi orang. tak la bertambah jumlah kucing jalanan

maisy said...

kucing ni muke comel..kalo berak..grrr..boleh naik hangin kalo terpijak...aku suke giler kucing..

kucing aku name sapura..aku cilok kat umah org-dekat2 umah org..sorok dlm tudung labuh(time sek A)..siap bg susu,nk bg die besar..die pon besar..bercucu bagai..tp sekor2 mati secara tragis..ada xcident sebab umah tepi jln..ada kene gigit biawaklah..

Ada gak kucing siam gemuk yg manja gile..keje die melepak je atas pagar,tu pon mak akulah yg duk angkat,then angkat balik masuk sangkar..tk silap kucing tu mati atas pagar,kesejukan sebab mak aku lupe angkat balik..ke mmg dah ajal die,mane lah aku tau..ade yg masuk dlm boot kete..pastu lari,cari berhari2 tak jumpe..

yg sekor kat umah mak aku skarang,name kelabu..so anak2 aku panggil die abu,so sume kucing skaarang,anak aku tk panggil cat or meow..sumenye abu....

Panjang dak cite aku..dh boleh tulis dlm blog..kang aku copy paste je dlm blog-senang-ada modal nk update...

Apepun sebab aku sedih ngan kucing2 yg mati,aku tkmo bela dah,walau aku suke gile ngan kucing..kucing jiran aku pon aku suke..tp bau kencing ngan berak..hanya Tuhan yg tau...

Tp 2/3 minggu lepas..sadis lah,anak kucing tepi umah ni,duk nangis je tau..mungkin mak die dh blah lepas beranak...sampai aku depress la..nangis tkleh tolong sebab dlm pagar org..dah tue,tuan die lame tak balik umah..dlm 2 ari kot tkdgr suare dah..2 days non stop okey nangis...aku rase die nangis sampai matiii...waaaaaaa..so sad...

itu saje cite aku pasal kucing...ta ta

Syigim said...

kak ade kucing dulu masa remaja2 mok & ring. ring tu sbb dia kering. haha. tp sejak my eldest sis dpt 1st baby n arwah mak kak jagakan, kucing dah xdibenarkan masuk rumah.. so diorang merajuk uhuk uhuk.. terus hilang xbalik2. harap2 ade la org yg sayang kucing tolong jagakan :)

amik la gamba kucing msia ye taruh kat sini hihi..

Liz Rohaizat said...

maisya> alamak, cerita terakhir ko buat aku sedih. tuan dia pegi mana? mmg tak boleh masuk dlm rumah ke? kesiannya 2 hari menangis sampai mati.

kak syigim> heheh, comel cerita akak. kucing pun pandai merajuk kan? tapi ye la, sbb dah ada baby. x sesuai ada kucing.

 

Copyright © Liz Rohaizat 2014 | All rights reserved | Blog Designed by Krafty Palette.